A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2007. március 3., szombat

Healty criticism

Na ne ijedj meg, a magyar fantasztikumban ilyen nincsen egyelőre, de az Indexen felbukkant egy filmkritika, amely megmutatja, hogy hogyan is kell kinézni egy ilyen valaminek, mint egy kritika - egészségesen.

Hadd említsem meg a szerző nevét, mert megérdemli, Bodnár Hajni-nak hívják.

Ja, azért vagyok ilyen lekes, mert eddig a gyomrom fordult ki az Indexen az utóbbi időkben elharapózott, leginkább csak a szerzőik személyes nagyszerűségét fényező ún. kritikáktól, ismertetésektől, elemzésektől.

Hajrá Magyarország, hajrá Hajni!

Running on a blade

Meg tudná valaki mondani, miért van két ravasza Deckard pisztolyának a Blade Runner filmben? Nem kötekedni akarok, se cikizni, komolyan érdekel.



I wonder why Deckard's gun has two triggers? Could someone explain it to me, please? I'm serious. I'm not joking, not smartassing, not ironic, just curious.

A gift

Mivel ma Silver Springet, sőt még Bethesdát is elöntötte a tavasz, nagyvonalú hangulatba kerültem, hát megosztom veled eddigi egyetlen drámai alkotásomat a Polit(e)Bürón, vagy valahol.

Misery

Megtaláltam szerkesztői példaképemet.

Na nem John Wood Campbell, Jr. vagy Kuczka Péter, nehogy mán ekkora óriásokkal akarjak együtt dübörögni.

Nem. Annie Wilkes.

Reszkessetek, Terrások!


I found my editor-paragon.

Of course I didn't think of John Wood Campbell, Jr. or Peter Kuczka, they are just giants.

No. Mine is Annie Wilkes.

2007. március 2., péntek

What the fuck makes the blogger?

Az írott sajtó cirka kétszáz év alatt jutott el odáig, hogy ömnagáról kezdjen szólni, a rádiónak tán ötven év kellett, a tévének harminc, a blog, mint műfaj pár év alatt eljutott idáig.

A bakter ződrefestett afszát érdekli, hogy ki a blogger?

Ugyanis TótaW blogja és a TótaW blogjáról szóló blogok ma erről harsogtak. Hogy TótaW-nek, szegénynek, meg lett mondva, hogy nem blogger, hanem "csak" egy publicista, aki a blogot használja közegként.

Ez bizony így van.

És akkor mi van?

Manapság ez a leggyorsabb és legkényelmesebb, és legcélzottabb közönséget elérő publicisztikai médium. Nincs szerkesztő, nincs átfutás, nincs terjesztés.

Bizonyám!
Publicisztika, elvtársak, mert olyan, hogy blog a weblog, vagyis internetes nyilvános napló nem létezik. Mivel ez így értelmetlen.

A napló, jóemberek, szigorúan személyes, magánjellegű, legfenebb az utókor számára nyilvános valami.

Apropó, láttál valaha valami igazán személyeset TótaW blogján?

Ha valaki naplóvezetésből él, akkor meg aztán még a papírnapló is publicisztikává válik.

A weblog ab ovo nyilvános. Valamiféle közönségnek szánja alkotója. Ergo, publicisztika.

Hát még akkor, ha valamiért divatba jön, közönséget vonz! Tehát reklámértéke vagyon. Pénzt kapsz érte.

Mint a TótaW. Olyan izék is feltűnnek a blogján, na mondd már! Reklámok, ja.

Mit gondolsz, én mér' csinálom?

Na nem, ki hamis, nem a reklámokért, meg a pénzért (Ki lenne bolond ezért fizetni? Meg, tudod, ezt a szép fekete hátteret nem szeretném színes reklámbannerekkel elcsúfítani, már balfrász is elég randa a furunkulusaival.), hanem a publicisztikai értéke miatt. A jelenlét miatt. Lélek az már nincs jelen, de egyébként - megtanultam - jelen kell lenni.
Jobb, ha te is jelen leszel!

Érdekelne, ha arról írnék, milyen kurva hideg van a laborban már egy hónapja? Vagy hogy a kínai kolléga a kabátja alatt alszik az íróasztalon? Hogy lassan teljesen megsüketülök a jobb fülemre a vákuumpumpák miatt? Vagy hogy a gymben nem jutottam hozzá a tricepszcsigához, mer' a mexikói faszagyerek lefoglalta a nonszensz gyakorlataival? Vagy hogy a Safewayben nem volt sale-en a Pepsi? Hogy milyen gyönyörű lesz katedráliskert három héten belül? Ugye nem?

Suicide Blogger

Corpus kolléga ma látványos szakmai öngyilkosságot követett el. Miután előzőleg megdícsérte blogjában a könyv borítóját, néhény nap alatt el is olvasta azt, és nem átallott dícsérően szólni a tartalmáról es.

Hallatlan.
Pályakezdő magyar sci-fi író ilyet nem engedhet meg magának, mert amint megjelenik első regénye, megnézheti magát! A magyar fantasztikum legnagyobb élő kritikusa érdemei szerint fogja elemezni művét. Vagy személyét.

És most jöhet, hogy corpus kolléga elfogult, és mindent megtesz, hogy bekerülhessen egy olyan értékes valamibe, mint a Terra, de lagalábbis barát, haver és elvakultan elfogult.

Lehet.

Ezért várnék már egy valódi elemzést, olyan valakitől, aki sem utóda, sem boldog őse, de főleg nem rokona, nem ismerőse (sic! absza meg!) senkinek. Nektek sem, barátaim!

Viszont ért a sci-fihez.

Tired Serpent

Ma másodszor futottam neki egy újabb SciFi originalnak, a Fire Serpentnek. Linket nem adok, mert nem éri meg.
Először a premier estéjén, a bevezető képsoroknál akadtam el, amikor a Napból jövet a tűzkígyó akkora kormos csíkot húzott maga után, mint egy puskaporos rakéta.
Ma tovább jutottam: öt perccel.
Ez a film egyszerűen nézhetetlen.
És nem így.

Viszont ma este láttam valamit, amely méltó párja a Bíborszínnek.
Beloved a címe, és gyanítom, hogy Magyarországra nem jutott el. Ezt nézve el kell gondolkodni azon, hogy vajon milyen jogon is szidjuk és szarházzuk az amerikai filmgyártást - a hazai filmforgalmazást kellene szidni és szarházni, hogy csak a fekáliából merít.
Danny Glovert ugyebár jobbára a Halálos fegyver szériából, meg a Predátor II-ből ismerjük. Holott az előbb említett filmeken kívül mondjuk egy olyan harmadik, és Magyarországra valószínűleg szintén el nem jutó remekműben is főszerepel, mint a Missing in Amerika. És hogy egy kicsit hazabeszéljek, jövőre jön ki egy animációs sci-fi, TERRA címmel, melyhez a hangját kölcsönzi. De ezt nehogy komolyan vedd ám!

És akkor még itt van a Kung Fu Hustle, amely egészen másképpen fantasztikus.


Tonight I started to struggle with the newest SciFi original, Fire Serpent - the second time. I won't give a link - it doesn't worth a shit.
My first trial happened at its premier night. I halted at the intro sequence, when the Fire Serpent, coming from the Sun and approaching the Earth, leaved such a big smoky trail like a cheap firework rocket.
Today I made a progress. Five minutes ahead.
This movie is simply unwatchable.
And not in this way.


So even there is the Kung Fu Hustle which also frenetic - in another way.

2007. március 1., csütörtök

Mass Destruction

Kissé unalmas, hogy ha valami cinikus emberirtás kerül elő, valaki elővonszolja az Diagnózist (ezúttal a kommentekben), és lo and behold!, a részlet olvasottsága kicsit megugrik a Solarián. A könyvet viszont nem olvassák, csak ütnek vele.

Nem mintha nem ezért írtam volna, muhaha bruhaha!

Atrocity

Cúnya, cúnya atrocitászok értek tudományosz publikálász köszben. A füstölgést elolvashatod a Science Factualban.

Egy kis háttérnek, pedig, ha már elfeljetetted volna itt van valami az AntiVilágból.

2007. február 26., hétfő

Monopoly is broken

Megtört a jég. Az első sikeres (végre is hajtott) női öngyilkos merénylet. Eddig azt hittem nők erre képtelenek. Még az iszlám fanatikusok sem. Továbbra is ezt hiszem. Kiderül majd, hogy nőnek öltözött férfi volt az illető. Legalábbis remélem.


A monopoly is broken. The first succesfull (who realy executes bombing) woman suicide bomber ever. So far I deeply believed in a woman is intrinsically unable to execute such an act. Neither the islam fanatics even. I continue believing in that. It will be clear that he was a man disguised to a woman. At least I hope that.

2007. február 25., vasárnap

Great in short

Tegnap este egészen véletlenül találtam meg a The Mysterious Geographic Explorations of Jasper Morello című rövid animációs filmet.
Mostanában tele van a hócipőm az idétlen sci-fi 3D gagyi meg anime áradattal, de van remény. Ez a szintézis a szovjet és magyar kísérleti filmek legjobb korszakát idézi. pedig van benne 3D bőven. De úgy látszik lehet így is, ha nem csak a látványra mennek, hanem van az anyagban művészi és egyéb koncepció.


Last night, I found a short animation movie entitled The Mysterious Geographic Explorations of Jasper Morello - it was a totally blind luck.
Recently I just fed up with the flood of 3D sci-fi senselessnesses (That's great, congratulations Mr. Shakespeare!) and anime - but, it seems, there is a hope. This synthesis calls the great era of Soviet and Hungarian experimental animation to mind. Despite of it contains 3D galore. But, apparently it can be accomplished something on the right way, aspiring to more than the mere special effects, but expressing some artistic conception and more.