A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2007. június 2., szombat

Opinion

"Mit gondol arról a feltevésről, hogy a 21. században a hagyományos kritikának befellegzett és az internetes felületeken megjelenő kritikáké a jövő?

Ez sok mindentől függ. Nagyon sok fontos dolog olvasható a kommentekben és a blogokon, és nagyon sok értelmetlenség is. Ahhoz, hogy az irodalom megmaradjon, meg vagyok győződve, hogy szükség van professzionális irodalomkritikára, nélküle nem lehet szó komoly diskurzusról."

Ha Ultra kerül a pultra...

A kíváncsiság megölte a macskát. Engem is meg fog. Adták az UltraViolet-et.
Hm. Kíváncsiságból megnéztem
Amit tegnap írtam, emeljük köbre.
Ha a sci-fi filmművészet jövője a megelevenedett? manga, a színészek arcáról lágyítóval és/vagy blue-boxszal letörölt kifejezés, a puszta akció és látvány, az értelmetlen, logikátlan plot, minden alapot nélkülöző ábrázolt technológia és az áltudományos halandzsa - akkor inkább a Pirx sorozat a skodalámpával meg a kenyereskosárral, meg az Orion űrhajó a plexilapra szerelt vasalónyéllel...

Szegény Milát, és Chinlundot sajnálom...

Persze a Gun Kata, mint koncepció, egészen más lapra tartozik.

It's Not Your DNA!

Actually, ez doktor Watsoné.
Nem azé a doktor Watsoné, és nem is a tiéd, Péter!
James Dewey Watsoné.

Megszekvenálták a genomját. Ahogy a szekvenálást végző ironikusan nyilatkozta, az első magánszemély, akinek a genomját kevesebb, mint egymillió dollárért megszekvenálták.

Az irónia arra a mocskos botrányra utal, hogy a hárommilliárd dollárért, és tizenhárom év alatt megszekvenált humán genom, történetesen a szekvenálást végző magénszemélyé, Craig Venteré. Ez a botrány és Venter személye is megérne egy postot (csak elképzelem, amint a jó Craig kijön a vécéből kezében a mintavevő pohárral, kielégült ördögi vigyorral a képén, - az ismert vicc jut eszembe Alain Delonnal), de itt most Watsonról van szó.

A DNS szrekezetének felfedezése ugyanis a múlt század egyik legszégyenletesebb tette is egyben. Watson és Crick egyszerűen ellopták Rosalind Franklin rötgen diffrakciós adatait. A hölgy pár éven belül elhunyt rákban - talán nem véletlenül, ekkora stressz után.

Watsonnal módomban volt találkozni 2003-ban, amikor a Human Genome Projectet az NIH-ban ünnepelték. Külsejében és viselkedésében olyan visszataszító alak, hogy megállná a helyét hazai tudománypolitikában is. Most, hogy a Kód kettőt írom, rá kell jönnöm, hogy az egyik karakter külsejét és részben viselkedését róla mintáztam. Kicsi a világ.

Visszatérve a genomjára: vannak nagyobb élő elmék a világon. Gondolok itt kapásból Hawkingra, aki genomjának megszekvenálásával ugyanazzal a csapással egy halálos, és gyógyíthatalan genetikai kórkép hátterébe is betekintést nyerhetnénk.

Ehelyett megszekvenáltunk egy tolvaj makákót...

2007. június 1., péntek

Horror

A csatorna ma vámpírnapot tartott. A legborzalmasabb látvány szegény Ben Kingsley volt a Bloodrayne-ben. Épp ma láttam Polansky zseniális Twist Olivérjében mint zseniális Fagint...

All thumbs - down.

First Phase

Ez a hír eljutott Magyarországra, az WIndexen természetesen a bulvár rovatba:


Valószínűleg csak az én mániám - és többek között, mondjuk a 12 majom írójáé és a film alkotóié, hogy együtt dübörögjek, régi rossz szokásom szerint - a veszélyes betegségek világméretű elterjedésével elkövetkező világvége.

Ez nem vírus. Ez szerencsére csak egy extrém módon multirezisztens tuberkolózis baktérium. De az emberi vislkedésminták az ügy hátterében több, mint hátborzongatóak.

Az ügyvédurat kifejezetten eltiltották az utazástól, erre rendesen körbeutazta Európát. Az ügyvédurat Olaszországban karanténba akarták rakni, erre Csehországon és Kanadán keresztül szökött haza az Államokba. Mindezek után kijelenti, hogy nem látja be, miért is viselkedett felelőtlenül...

Van cifrább is: a határőr (maradjunk ennyiben) annak ellenére beengedte az Államokba, hogy kifejezetten figyelmeztették az ürgére, és hogy viseljen védőruhát (nem viselt). Mind mondta, ő nem orvos, a férfi pedig kifejezetten egészségesnek látszott, és különben is, a számítógépes figyelmeztetést egyszerűen úgy értelmezte, cselekedjen saját belátása szerint...

Abból egyelőre csak még sötétebb spekulációk származnak, hogy az ügyvédúr apósa történetesen mikrobiológus, és történetesen tbc baktériummal foglalkozik. Természtesen tagadja, hogy a baci az ő laborjából származna.


Pandabú

Még nem ért Magyarországra Xiang Xiang halálhíre.
Egyrészről a konzervacionisták csődje, az átgondolatlanság és a tudatlan magabiztosság szimbóluma. Ezt elolvashatod a hírből. Különösen figyelj arra, hogyan pusztult el tulajdonképpen a maci.

Amit nem, és aki még nem látott eleven pandát, az nehezen tudja elképzelni azt, hogy ezek a szerencsétlenek állatok nem egyszerűen csak az emberi beavatkozás miatt állnak a kihalás szélén. Ha nem jön az ember ezek a kifürdetve (természetes körülmények között a fehér valójában mocskossárga) az optikailag igen teszetős és messziről igazán kedves állatok jobban túlspecializáltak, szellemileg elkorcsosultak (beltenyészet?) és kevésbé alkalmasak a túlélésre, mint a gepárdok (nehezemre esik ezt mondani egy macskáról).

Az itteni állatkerben él egy pandacsalád. Papa, mama, fiúgyerek. Ha ezeket öt év gyakorlás után tennék ki egyedül, minden konkurencia nélkül a természtebe, egyedül talán a mama élné túl. Egy kicsivel. A papa mozgáskultúrája egészen egyedülálló: egy hótrészeg, sokizületi gyulladásos, súlyosan elhízott valakié. Úgy esett le a fáról, egy derékvasaűtag vízszintes ágról, kb. egy méter magasból, mint az érett barack, és alig tudott feltápászkodni utána. A fiút egyévesen láttuk. Még tudott fára mászni, de arra képtelen volt, hogy eldöntse, melyik ág túl vékony már neki...

Szóval, a pandák talán megköszönhetik, hogy megmentjük őket a kihalástól...

Vannak más fajok, amelyeket valóban mi pusztítunk ki, pedig önmagukban vidáman túlélnének. Sőt! Ha Brin első Uplift trilógiája lefordítódott volna, mindenki tudná, miről beszélek...

Róluk. Figyeld a képet! A haj vonalát... It's receding like mine... Damn years!

2007. május 31., csütörtök

Hubris

Csak elgondolkodom, hogy mekkora bátorság (maradjunk ennyiben), kell ahhoz, hogy valaki a science fictionról és az irodalomról tegyen "magvas" és megfellebbezhetetlen kijelentéseket, kioktasson, minősítsen negatívan nyilvánvalóan olvasott személyeket, miközben maga is bevallja, hogy a sci-fiben, de főleg az egész irodalomban az olvasottsága enyhén szólva szegényes.

Ilyenkor szívet melengető érzés, hogy nem veszek részt már ilyen lunatikus "vitákban".

Az, hogy valaki a cyberpunk szerzők belterjes, gimnazista/főiskolai szintű humorát stílusbravúrnak minősítse, talán még csak nem is bátorság.

2007. május 28., hétfő

Against stupidity...

Verne a gyerekkorom volt, Dékány meg Kittenberger mellett. Mindenekfölött a Nemo kapitány meg a Rejtelmes sziget.

Na ez utóbbit kúrta el 2005-ben annyira a Hallmark, hogy a magyar elkúróbajnok, a Nemzet Csalogánya is belesápadna az irigységbe. Tegnap - ma munkaszünet lévén - bátran fennmaradtam éjfélig, hogy megnézhessem. (Előtte ugyanitt, a Hallmarkon szenvedtem végig a Tróját. Ami az egyik kedvenc filmem, annyira hitelesen mutatja be az árja csőcseléket, de cenzúrázva és reklámokkal telepakolva csaknem nézhetetlen. Közvetlenül a Trója előtt megpróbálkoztunk a Hallmark új, Járvány című filmjével, de abból csak öt percet visel el gondolkodó ember - az már az abszolút nézhetetlen kategória.)

Már a Trója alatt felvetődött, hogy miként fogadhatják az alkotók filmjeik megcsonkítását (sokszor az értelem rovására), de arra jutottunk, pénzzel minden seb gyógyítható a művészvilágban.

A Rejtelmes sziget miatt pedig már úgysincs senki, aki tiltakozzék. Mert amit az irodalmi anyaggal tettek a forgatókönyvírók (akik életműve a Xena és a Herkules, és hasonszőrű szaharságok skribálásában merült ki, nevüket inkább nem írom le), a producer Robert Halmi Jr. (számtalan film, köztük az egészen jólsikerült Ezeregyéjszaka, jövőre Flash Gordon!!!! magyar származású producere), a rendező Russell Mulcahy (Highlander, feleim!) meg a vezető színészek Patrick Stewart!!!! (Nemo) Kyle MacLachlan!!!! (Cyrus, aki itt nem Smith) műveltek, az normális világban kimerítené a bűntény fogalmát.

Azt gondoltam, a jó öreg Picard már fizikai megjelenésével is ideális Nemo. És az is lehetett volna - egy épelméjű filmben. Mert ő legalább eljátszotta a szerepét. Kyle színészi teljesítménye viszont Győzikéét súrolta - alulról. Minden valószínűség szerint azonban ehhez egyértelműen a forgatókönyv totál idiotizmusa segítette. Ebben a filmben valójában nincs mit eljátszani. (Az IMDb -n a filmhez tartozó message boardon nem véletlenül áll ez a kérdés: "Possibly the worst film ever?"

A címre csak azért nem esélyes, mert a SciFi channell is termel ám rendesen. Hadd legyek fair, a SciFi egyedül nem győzné a szahartermelést ezért sok Hallmark trehányságot átvesz. A Hallmark pedig Európában a SciFi minisorozatait nyomatja (Dűne, pl.). Nem lennék meglepve, ha lenne némi tulajdonosi összefonódás.

Töredelmesen bevallom, talán húsz percet bírtam megnézni a filmből. Ami nagy hőstett, mert az első kockák után fel akartam állni. Ugyanis kis csónakjukon tizenhét/tizennyolcadik századi jelmezeikben kalózok eveztek egy sziget felé. Gyanakodtam, hogy itt valami csak összekeverődött, ez valójában a Kincses Sziget.
De nem.
Miután az egyik kalózt elragadta egy titokzatos, de mindenképpen nagy valami, vágás, és máris a Rejtelmes sziget elején, a Konföderációs fogolytáborban vagyunk. Kis kisiklás, gondoltam, de amikor a szökevények két nőt és egy déli katonát is magukkal vittek a léggömbön, már tudtam, hogy ezt a filmet valószínűleg nem fogom végignézni. A könyv szerint Nemonak csak a legvégén lenne szerepe, de azt hiszem a producerek úgy gondolták, hogy egy akkora név, mint Patrick Stewart dógozzon meg a pénzéért... Miközben a déli katonát megette egy óriási imádkozó sáska (Hadd dübörögjek egy kicsit együtt ezzel a nagyszerű alkotással: ugyanabban az évben jött ki a Jutitia is! Nagy szellemek, ha találkoznak.) Cyrus máris Nemo palotájába (sic!) jut, és ott két drótdarab összecsavarásával sikeresen megjavítja Nemo elromlott gépezetét. Hiába, a mérnökösztön, néha magam is érzem lüktetni... Nemo hálából azonnal le akarja puffantani, de aztán inasa tanácsára másképpen dönt. És egy vágással a kalózok tanyájára kerültünk, no, ekkor elmentem lefeküdni...

2007. május 27., vasárnap

Terra 3

A Terra harmadik száma ezennel fenn van. Benne három új írás: Frank Jackdaw, Olaszki Tamás és Vardan Avakian novellái.

A címlap az Olaszki novellához készült, egy kis szokásos együtt dübörgés - ezúttal Hokusai-val.

I'm Busted

Lebuktam. Mindig mondom, hogy nincs fantáziám. Végre valaki elismerte. De az izzadságos, az fájt.

"Ki váló ritmus, izzadságos szituációteremtés, jó közepes fantázia"