A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2007. április 14., szombat

The only value of youth

is the age itself!
Taut skin and muscles and that's all.
There is no wisdom just annoying self-confidence and sniffing at everything which is outside of the rigid borders of the tiny circles of a young personality.

Hogy min absztam fel magam? Ezen: Eco Budapesten jár, és az Index tudósítás helyett ezt a határ szart adja le. Benne a gyöngyszemmel, miszerint "Esterházy Péter átlagosan szellemes laudációját követően". Ki a pöcs az az Puskár Krisztián? Előbb talán tudósítást kellene megtanulni írni, aztán megpróbálni fogást találni Esterházyn...

Milyen világ ez?

Hamarosan tízévesek fogják megmondani a nagy őszintét?
Az interneten mindent lehet.
Hozsanna néked O.S. Card! De ne feledjük, Peter és Valentine Wiggin genetikailag feljavított zsenik...

A könyvet egyébként olvastam. Lehet, az angol fordítás a szahar, mindenesetre a nyomába sem ér a Rózsa nevének, vagy a Baudolinónak... De ha szereted a jó posztmodernt, és akarsz valamit tanulni huszadik századi olasz mikrotörténelemből, okvetlen olvasd el! Még némi fantasztikumot is találsz benne.

Apropó, internet: tervezik a kontrollált internetet. Húsz éven belül vége lesz itt a jó világnak! Hogy ez pozitív vagy negatív azt nem tudom. Ebben a gonosz hangulatban hajlamos vagyok azt gondolni, végre helyükre kerülnek a dolgok...

Pedig egyébként dorombolni tudnék az elégedettségtül, ha a dorombolás egy kétmázsás ogrénál egyáltalán szóba jöhet: három egészen jó kéziratot is olvastam tegnap. Hogy elkészülnek és felkerülnek-e hétfőn a Terrára, nem tudom, író dolga. És András meg Ákos is készülnek egy-egy ígéretes darabbal.

De persze ez a dorombolás is átment dühös morgásba: tessék, egy csomó igazán tehetséges fiatal íróember, és Magyarország könyvpiaca nemhogy tucatnyi, de egyetlen tisztességes fantasztikus írói karriert sem tud eltartani! Nem hinném, hogy Nemere vagy LLL útja igazán vonzó lenne...

2007. április 12., csütörtök

In Memoriam

Isten!

Ott vagy bazmeg?
ElKurtad!
Ezt is, mint mint ezt az egészet.
Ezen a szargolyón hatmilliárd kicsi hülye krupmli teng, ebben az országban kilencven meg száz évig is eléldegélnek a férfiak. Pont ő kellett?
Nem tudtál volna várni még pár évet?
Ennyire unatkozol, bazmeg?
ElKurtad!
Nem fogsz jól szórakozni.
Nem hisz benned.
Le se szar.

Hazamegy Kzammra.

2007. április 11., szerda

Roadside Picnic

Bori elolvasta a Piknik az árokpartont (lett még egy Sztrugackij rajongó), és töprengve azt mondta, hogy ő azt kívánta volna, hogy az egész arany gömb, Zóna tűnjön el, mintha nem is lett volna.

Érdekes megközelítés, Crichton a Gömbben, melyet egyértelműen a testvérektől lopott, ugyanezen megoldást ajánlotta. A Stalker forgatóköny és film ismeretében azonban az ember felteszi a kérdést: szabad-e eltüntetni a reményt.

Kíváncsi vagyok, te mit is kívánnál?


Finishing the Roadside Picnic Bori (the newest Strugatsky fan, all hail!) said, meditatively, she would have wished the total disappearance of the golden sphere and the whole goddamn Zone. Like it wouldn't have existed at all.
It's an interesting approach, the same what Crichton suggested in his novel, Sphere, that was stolen from the Strugatsky brothers. But, if you know the Stalker script and the Tarkovsky's movie, you should ask the question: concealing of the hope is a wise act?

I wonder what your wish would be?

2007. április 10., kedd

There really are Weapons of Mass Destruction in Iraq

Hát megcsinálták megint.


Well, they did it again.

Planet Earth

Van ez a sorozat a Discovery Channel-en (amely csatorna eddig leginkább heveny távkapcsolónyomkodásra ingerelt szenzációhajhászásával, meg annak a rossz emlékével, hogy az izraeli lány hat hónapon keresztül minden este a D-Health csatornán a plasztikai sebészetről, születési rendellenességekről, horrorosztikus balesetekről szóló szaharságokat nézte az albérletben), és már hamadik vasárnap este szögez két óra hosszat a képernyő elé. A megfejtés, hogy BBC koprodukció, de azzal együtt is olyan lélegzetelállító képeket mutatnak a Föld nevű bolygó élővilágáról, hogy lehidalsz.

Ja, a narrátor Amerikában egy bizonyos Sigourney Weaver. Európában a jó öreg David Attenborough lesz.

Nem akarok elárulni semmi különöset, csak egy dolgot, ami végtelenül meglepett. Eddig azt hittem, hogy a kapzsiság főemlős, speciálisan emberi találmány. Hát egy lófaszt! Sarki róka szuka, szánalmasan fest nyáron, kész életbiztosítás a külseje prémvadászok ellen, a vadludak fészkelőhelyén vadászik (valójában fészkeket fosztogat, tojást lop, kislibát, ha a madárszülők nincsenek otthon). A nyomorultnak szerencséje van, talál egy őrizetlen fészket vagy öt kislibával. Elkezdi összedni őket a szájába, nagyjából a nyakuknál fogva, egy, kettő, három, OK, gondolod, nem fér több, most ezzel a zsákmánnyal elszalad. Hát nem! Kapzsi a nyomorult! Megpróbálja felkapni a negyediket is, persze elejti a másik hármat is, megint szedegeti össze a szerencsétleneket, de megérkezik a két felnőtt lúd, jól elagyabugyálják, elejti a kislibákat, aztán hatalmas szerencsével mégiscsak sikerül neki felkapni egy félholt kis jószágot és azzal végre elszalad. Tanulságos, mi? A nyomorult valószínűleg megölte a másik hármat is, így a jövő évről potenciálisan hárommal kevesebb fészkelő alany jut neki. Szánalmas mérleg, mindez a kapzsiság miatt...


There is this show on the Discovery Channel (so far that channel always forced me to acute remote clicking, not to mention that horrible experience with the Israeli girl in the rent who every night watched D-Health for six month seeing endless lines of plastic surgeries of the victims of horrible accidents, fires and birth defects) and it nails me in front of the screen at the third consecutive Sunday for hours. The reason is its a co-production with the BBC but altogether it shows such breathtaking pictures about the planet called Earth you'll drop your jaw.

By the way, the American narrator is a certain Sigourney Weaver. In Europe there will be the good old David Attenborough.

Nothing special to reveal save one thing which surprised me very much. So far I deeply believed in that greed is a trait exclusively invented by primates especially by humans. Bullshit! A bitch of polar fox, she looks like miserably summertime (her outfit a kind of life insurance against trappers), she hunts the nesting territory of the wild geese (hunting - she practically steal eggs or goslings if the adult birds are not at home). The bastard is lucky, she finds an unguarded nest with some five goslings. With their necks she starts to gather them into her mouth, one, two, three... OK, you can think, it's enough, there is no more place in her mouth, she will run with the prize. Well, she doesn't. She is greedy. She tries to pick up the forth. Of course she drops the other three ones, starts to gather the unfortunate birds again but the adults arrive and start to beat the warm shit out of her. She drops the goslings again, then, with huge luck she gets one and escapes. It's a moral tale, isn't it? The bastard probably killed the other three small being, thus she disposed three more potential nesting patients from next year. It's a miserable balance, just for greed...

2007. április 8., vasárnap

Fish Speakers?

Két napja töprengek azon a híren, hogy Vilmos hercig jóbarátja járörözés közben meghótta magát Irakban. Így elsőre ki nem szarja le!? A hetente megölt amerikai katonák tucatjainak nevével nincs tele a sajtó, kit érdekel az, aki nem Vilmos hercig jóbarátja...
Az ügy azonban nagyon súlyos kérdéseket vet fel, ha részletekbe menően nézi az ember.

Hogy követhet el egy megszálló hadsereg abban az országban, ahol mindennaposak a katonai járművek ellen elkövetett bombatámadások, azt a baklövést, hogy felderítésre küld egy olyan csapatot, melyben a rangidős egy huszonhét éve egészségügyis káplár, a tagjai két tizenkilencéves kölyök, és a parancsnoka egy huszonnégy éve nő? Aki előtte filozófiából szerzett egyetemi végzettséget. Miféle katonai kiképzése, pláne tapasztalata lehet egy ilyen parancsnoknak? Az a hadsereg követi ezt a hibát, amelynek híres/hírhedt kommandója már alaposan leégett az előző iraki háborúban.

De túl az angol hadsereg inkompetenciáján: mi az afszt keres egy nő harcoló alakulatoknál? Komolyan. Elhiszem, hogy egy nő is el tud vezetni egy vadászgépet vagy egy helikoptert vagy egy tankot, de absza meg, ha arról van szó, hogy a szakaszod élete függ attól, hogy ez a gyenge vállú, gyengéd szemű kis nő elbír-e cipelni két méterre egy aknavetőtalpat, vagy egy lőszeresládát, vagy egy nehézgéppuskát, vagy akár saját magát, akkor azt mondom: semmit. Csak kolonc, veszélyeztető elem a csapat nyakán. Legyen akármilyen képzett tiszt egyébként. Vegyük észre: az ellenséges oldalon nem nők állnak...