A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2008. november 15., szombat

Kingdom Hospital

Nyugodt estét terveztem magamnak, megcsinálom az utolsó választási ábrákat, feltöltöm őket (szép selymes uploading, dali pár pisztoly) felrakom Kódai Richárd novelláját (magreál, végre, emberek!) a Terrára, azután szépen írok egy kicsit Bogdanicsról...
Ehelyett kirándulás lett a vége a Péterfybe.

Amikor elkezdtem dolgozni egy cégnél, amelynek a legnagyobb adósa a magyar egészségügy, hamar megtanultam, hogy nagy baj van, amikor anyámat majdnem megölték Egerben idén nyáron, szembesültem is vele, de csak ma éjjel realizáltam, amint a Péterfy Kingdom Hospitalra (attól sokkal rosszabb) emlékeztető folysóin, liftjeiben, és egészen horrorisztikus alagsorában bolyongtunk este tízkor. Baktattunk az ítéletvégrehajó külsejű beteghordó után, akinek Korcsmáros-Rejtő féle tarkója van, és emberségesebb, mint a lepukkant belgyógy ügyelet teljes személyzete együttvéve. Végig az Alien 1-et idéző, néhol kitépett belű csőtekervények, rendszertelenül katogó automata szelepek között. Véginéztük, amint a félig öntudatlan öregembert kicibálják a mosdóba, mert nyakig összaszarta magát, és végignéztük, amint csodálatos diszkrécióval egy armonikaszerű, fehér szkáj koporsóban elvisznek egy tetemet...

Valami nagy, nagy tüzet kéne rakni...

És közben ugyanebben az országban ez történik.
Meg tudná nekem valaki mondani, hogy mitől költő Karafiáth Orsika?

Valami egészen nagy tüzet kéne rakni...

2008. november 13., csütörtök

Some Fact About Some Liberal Wind - Chapter 1


Atkinson van a butítóládában, így aztán csak egy ábrát tudtam megcsinálni, azt sem egészen jól.
A lényeg így is látszik. Az ábra a lakosság összetételét mutatja az országos átlaghoz viszonyítva államonként. 2006-os adatok alapján. Mára ezek az arányok valószínűleg méginkább eltolódtak.
Az Káinos államok Alabamától Wyomingig balra, a Barackosak Kaliforniától Wisconsinig jobbra találhatók. A DC a maga raciális mixtúrájával mindent felrúg. Ha mélyebbre ásnánk, akkor LA és NYC adatai alapján is érdekes dolgok sülnének ki: az átlagnál is szélsőségesebben.

A jó Obamát általában azokban államok szavazták meg, amelyekben az átlagosnál kevesebb fekete, viszont az átlagnál több hispano és ázsiai lakos él. A fehér, nem latino lakosságban alig van különbség a Barackos és Káinista államok között. Szóval szimpla raciális eltolódás okozza ezt a nagy liberalizmust és felvilágosodást. Plusz tegyük hozzá, tapasztalataim szerint a hispanók könnyen mozgósíthatók, és csontig be vannak szarva a konzervatívok határlezárási szándékaitól.

Másrészt, mivel a többség azért szinte mindenütt fehér, a Barackosak olyasféle szalonliberálisnak tűnnek, mint mifelénk a budai értelmiség...

Ha megnézed a választási térképet megyékre bontva, tehát a legjobb területi felbontásban, a térkép piros-kékből azonnal kékespirosba vált. A megalopoliszok döntötték el a választást, ahol furcsa adatok jelentkeznek például az iskolázottság és az életkori megoszlás terén.

Holnap megnézzük, hogyan alakul ugyanez életkor, kultúra,  rasszok/kisebbségek közötti gazdasági erő és gazdagság szerint.

Update:

Most ért a hír, hogy publikálták az exobolygók első fényképét. Örülök, bár a képről a rátóti bíró jut eszembe: "Ez vagy valami, vagy megy valahova..."

Some Fact About Some Liberal Wind - A preamble

Annyi baromságot, illetve hamis mítoszt olvasni mostanság arról, hogy mi rejlik Obama megválasztása mögött...
A legfőbb és legbájosabb ezek közül, hogy Amerika úgy általában megérett arra, hogy fekete elnöke legyen. Ezt szeretik hinni, de főleg hinteni a liberálisok. A másik, hogy a fiatalok, a nők, blablabla választották meg.
Well, a Census Bureau adatai alapján csináltam pár statisztikát, amelyekből az ábrák holnapra lesznek készen.
Addig pár kérdés:
  • Hányszor több pénzt költött kampányra Obama, mint McCain?
  • Hány százalékkal több valós szavazatot kapott Obama?
  • Hány százalékkal több valós szavazatot kapott Bush 2004-ben?
  • Kinek használt a hitelválság kirobbanása pont a kampányfinisben?
  • Miért nem robbant ki a hitelválság már 2005-ben vagy 2006-ban vagy 2007-ben?
  • Hallott már valaki arról, hogy azért választanak meg valakit, mert a másikat semmiképpen sem akarják?

Mindez nem jelenti azt, hogy nem örülök, hogy az idiotizmus országlása hamarosan véget ér otthon (itthon sohasem fog), a feketéket pedig külön kedvelem. Csupán Vonnegut mondására szeretném felhívni a figyelmet (nem pontos idézet): Amerikában két nagy párt van. A győzteseké és a lúzereké. A győztesek pártjában a Demokrata és a Republikánus Párt fejesei vannak, a lúzerekében mindenki más...

Mivel Alsó Meránia híres arról, hogy külföldről csak a hülyeséget tanulja el, mi is megindultunk a kétpártosodás felé... Sőt, oda is értünk.

És mi ebben az egészben a fantasztikum (sci-fi)?
Nos, kb.  két és fél Marsutazás már ráment Irakra. Ha egy éven belül hazamennek a fiúk, akkor rámegy még egy fél, és lehet megkezdeni a költést a valódira. Ha nem mennek haza - well, that means real deep shit, gents! És akkor a Mars a legkisebb gondunk.

2008. november 11., kedd

Hagin' Out From an Ass

Most tényleg úgy néz ki, hogy kifele lógok Szélesi seggéből, ami pedig több okból is lehetetlen, legfőképpen, mert köztudomású, hogy onnan Jun lóg kifelé. Én tehát csak az ő seggéből protrudálhatok. Ami szintén egy kellemes, meleg hely.

És ha már belebújtam, kihasználom, hogy ott vagyok, és ha már úgyis segglakónak (assdweller) tartanak majd, hát elmodom, hogy nekem viszont csak úgy egyszerűen tetszik az új sfportál imázs: végre valaki kilépett a sci-fi klisék köréből, és egy specializált információs portálnak azt a külsőt adta, ahogy manapság egy infoportál kinéz.

Jó lenne, ha a Solaria is levetné a bőrét, és még ennél is szebbé varázsolná magát.

Persze, üröm az örömben, mivel nagyon ritkán nézelődöm mostanság, csak most láttam, hogy Crichton halott.
Sokan gyűlölték, még többen irigyelték, olyat viszont senki sem tudott, amit ő. Ilyen egyszerű.

Ha már a seggeknél tartunk: a Kossuth Kiadó szép emléket állíthatott volna, ha nem kúrja farba a saját pályázati kiírását, ha igaz a plot, ami a győztes műről napviágra került.