A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2008. december 13., szombat

Observer

A nagy ún. SF tartalom site-ok valahogy lemaradnak a hírekről mostanában, így megint nekem kell ezt elővezetni:

A Népszabó lehozta az Írószövetség SF szakosztályának lakuló üléséről szóló hírt. Ugyan megint Szélesi neve került elő (Botondé is, na, de nem ez szokott a jellemző lenni), mint sci-fi író, de akkor is elmozdulás, mert nem Nemere.

Eccer majd kifaggatom erről Szélesit, hogyhogy mindig, de úgyis tudom a választ... :-)

Szóval, valami mozdul, kösz.

2008. december 11., csütörtök

Hungarian State Budgets from 1990 to 2007

Kaptam tegnapelőtt egy kötelező mókahelyi védőoltást, mivel mikrobiális rencerek is vannak körülöttünk, mármint mesterségesek, na ettől két napig olyan szarul lettem, hogy még mindig alig élek. De már javulok.

Mindenesetre a Fletóblogkönyv kapcsán a hozzászólások kezdenek eldurvulni - tények híjján.
Hát - mivel másra ma nem voltam jó - összedobtam a rencerváltás költségvetéseit miheztartás végett. Tessék megnézni, oszt mindkét oldal kuss legyen, de főleg a balon.

Ha csak az állami vágyonkezelési bevételeket vesszük lenyúlható pénznek (Szerencsejáték Rt. bevételek nélkül, és még mennyi nélkül) akkor is a 2002 utáni kormányok nyolcszor annyi bevétel fölött rendelkezhettek, mint az összes előzőek. Na!

Érdemse még megnézni az EU mérlegünket! Ugye kicsit el van kúrva ez a csatlakozás, nem?

Aki meg nem akarja megérni 2014-et, sőt 2044-et - az hülye! Tegnap azt se tudtam, hogy a mai napot megérem-e...


A számok milliárd forintban értendők. Kilencvenhatig nem tenném rájuk az életemet, mert addig azt se tudták jóformán, hogy nézzen ki a költségvetés

1991. évi XLII. Törvény a Magyar Köztársaság 1990. évi állami költségvetésének végrehajtásáról
b 1992. évi LXII. törvény a Magyar Köztársaság 1991. évi állami költségvetésének végrehajtásáról
c 1993. évi XCVIII. törvény a Magyar Köztársaság 1992. évi költségvetésének végrehajtásáról
d 1994. évi XCVI. törvény a Magyar Köztársaság 1993. évi költségvetésének végrehajtásáról
e 1995. évi CIV. törvény a Magyar Köztársaság 1994. évi költségvetésének végrehajtásáról
f 1996. évi CIX. törvény a Magyar Köztársaság 1995. évi költségvetésének végrehajtásáról
g 1997. évi CXI. törvény a Magyar Köztársaság 1996. évi költségvetésének végrehajtásáról
h 1998. évi XLVIII. törvény a Magyar Köztársaság 1997. évi költségvetésének végrehajtásáról
I 1999. évi CV. törvény a Magyar Köztársaság 1998. évi költségvetésének végrehajtásáról
j 2000. évi CXVIII. törvény a Magyar Köztársaság 1999. évi költségvetésének végrehajtásáról
k 2001. évi LXXV. törvény a Magyar Köztársaság 2000. évi költségvetésének végrehajtásáról
l 2001. évi XL. Törvény
m 2003. évi XCV. törvény a Magyar Köztársaság 2001. és 2002. évi költségvetésének 2002. évi végrehajtásáról
n 2004. évi C. törvény a Magyar Köztársaság 2003. évi költségvetésének végrehajtásáról
o 2005. évi CXVIII. törvény a Magyar Köztársaság 2004. évi költségvetéséről és az államháztartás hároméves kereteiről szóló törvény végrehajtásáról
p 2006. évi XCIX. törvény
q 2007. évi CXXVIII. törvény a Magyar Köztársaság 2006. évi költségvetésének végrehajtásáról
r Nincs törvény!

? PHARE pénzekre csak kiadást találtam a hivatal költségei formájában

* Azt írja a tv., a privatizációs bevételek=0, ugyanakkor a pénzügyminisztériumnál privatizációs bevétel szerepel, a PM ilyen bevétele került a kockába. Valószínűleg a minisztériumok maguk számolnak el a privatizációjukkal - ami rettenetesen hangzik.
** Mint 1993, de már rubrika sincsen
*** 25.544 milliárd rendkívüli vegyes bevétel a PM költségvetésben
**** PM adat 8.4 milliárd!
***** PM adat 7.7 milliárd!
****** PM adat 0 vagy hiányos!

Ezer év törvényei
Complex Web jogtár
Pénzügyminisztérium portál

2008. december 8., hétfő

Have Some Fun

"Judapest, judapest, te csodás! A dumát mennyi híd íveli át!
(Félreértések elkerülésére: ez fogászati tárgyú élcelődés volt, ha nem vettétek volna észre... Tehát megint elkalandoztam. Magyar szokás. Muhahahaha.)
Szóval:
A zsidó viccek általában a legjobbak közé tartoznak a világon - a "Te figyelj, Pekka! Milyen volt az idei nyár?" "Nemtom, mind a két nap részeg voltam!" utolérhetetlen finn tárgyú remekművet leszámítva. Nem a randa antiszemita viccekre gondolok, hanem a finomakra, melyek a néplélek pulzusán tartván gyengéd, de határozott ujjukat, párolják le a ledesztillálnivalót. (Lubick a képzavarokban. Csak tessék!)
Az olyanok mint, "Rabbi súlyos kérdéseim vannak! Felkereshetnélek az egyik este?" "Hát persze! Gyere holnap nyolcra! Tudod hol lakom? Eljössz a Rumbach Sebestyén utcába, ott a zsinagógával szemben sréhen a harmadik ház, feljössz a második emletre, balra fordulsz, és rögtön a második ajtó mellett a könyökeddel megnyomod a csengőt..." "De rabbi! Miért a könyökemmel?" "Nu! Csak nem jössz tán üres kézzel?"

Hogy miért jövök ezzel?
Mert nekünk itt a Nagy fuvaros utcában nemcsak kurváink, kiskutyáink és striceratopszaink vannak, hanem zsinink is. A 4-es szám alatt. Nem olyan puccos, mint a hetedik kerültiek, amelyek még romosan, esetleg kétméteres, világcsúfja háromszög alakú cégtáblával elrandítva is a magyar romantikus szecesszió remekei, hanem olyan is helyes, olyan kis kriptozsini. Nálunk még nem láttam se harisnyás holland ortodoxot, se kucsmás galíciait (akik nem is olyan jöttmentek* már, ahogy a bundáikat elnézem), ide másféle emberek járnak. Persze ez még mindig nem lenne elég indok zsidó viccekre, de a zsinivel átellenben van egy zaci is. És mit láttam a kirakatban? Nem találod ki!
Imasálat. Rojtokkal. Jól agyonhasznált, lyukas. De imasál. Rojtokkal. Legalábbis így összehajtva úgy néz ki. Ha csak nem imasálnak kinéző törölköző, akkor bocs. Hamu a fejre, nem számoltam meg a rojtokat. Nem szeretek este tizenegykor kirakatok előtt ácsorogni a Nagyfuvarosban, na!
Elképzeltem a szituáciját, valaki megelégelte a törvényeket, vagy megkívánta a jó kis császárszalonnát a szomszéd hentesnél (Nagyjából ugyanaz: Fuck your laws, Moses!), abbahagyta az egészet, de nem akart rosszul járni a bolton, meg egyáltalán, még meggondolhatja magát, bevágta hát azon frissibe'  a zaciba...
Na innen jön a klasszikus vicc, ha valójában hagyatéki jellege vagyon a dolognak, amiben meghal a Kohn, és a felesége elmegy  hogy a gyászhirdetést föladja. "Fájdalomtól megtört szívvel tudatom, hogy férjem Kohn Izidor hosszas szenvedés után meghalt. Részvétüket kifejezhetik özv, Kohné Dohány utca 524." A hirdetésfelvevő figyelmezteti a bús özvegyet, hogy a hirdetés huszonöt szóig ingyenes. Az özvegy eltöpreng, aztán azt mondja: "Akkor tegye még hozzá, kedveském: 'Ugyanitt Trabant eladó.' "

És, hogy erről a kényes témáról elevezzünk, kedvenc viccem, amikor a klasszika filológia szolgáltatja az alapanyagot a legdurvább favicchez (aki ismeri, itt abbahagyhatja):
Szóval: Sziszifusz a büntetését tölti a hellén pokolban, görgeti fölfelé a szikláját, aki történtsen Ödipusz, neki meg ez a büntetése: Sziszifusz felviszi, közben össze-vissza huppan, meg egy izzadó istenbarmát kell szagolnia, hogy aztán vakon leguruljon, és össze-vissz törje magát. És minden kezdődik előlről. Ödipusz ezt már nagyon unja, meg tudjuk, a kiszabott dolgokkal sohasem volt megbékülve, egyre fűti Sziszifuszt, hogy álljon meg, hagyja ott félúton, hát nem látja, hogy semmi értelme sincs, amit csinál, szívatás az egész (Eddie Murphyt kell elképzelni a szikla hangjának). Sziszifusz aki tudja, hogy nem tehet mást, ezt mérték rá az istenek, végül megunja, és kifakad: "Tudod mit, Ödipusz? Baszd meg az anyádat!"
Ne keress tovább! Itt vége van...
Ebben ráadásul az a szép, hogy azon kevés viccek egyike, amelyet angolul is el lehet mondani...

Azért kerültem egyébként ilyen vicces kedvembe, mert:
  1. Oda vissza megjártam ma este a Rezedaszagút a MÁV Start ZRt-vel
  2. Oda a szlovák, vissza a horvát vasutak kocsijában utaztam, és mind a kettő összehasonlíthatalanul jobb állapotban volt mint a magyar kocsik (Mikor láttál utoljára függönyt MÁV kocsin? Hajaj! Segítek: az összes hajam megvolt még, szép voltam, mint a fiatal Don Johnson, etc.), nem beszélve az ilyenkor a hatodik vágányon veszteglő Német Államvasutak szerelvényének kocsijairól, melyeken elektronikus kijelzők közölnek hasznos és haszontalan információt
  3. Időhurokba kerültem: már négy perce leszálltam, és a Keleti kijáratánál jártam, amikor a hangosbemondó közölte, hogy a vonatom az első vágányra érkezik
  4. Láttam a bookline üzleti híreiben, hogy az elmúlt hónapban a cég felvásárolta saját részvényeinek 95%-át, mely négy szomorú dolgot jelenthet:
  • idegen felvásárlási akciót akadályoztak meg
  • koncentrálták a részvényeiket, hogy kedvezőbb feltételekkel adhassák el magukat.
  • a kettő kombinációja
  • az idegen felvásárló mindhárom esetben csak az Alaxandra lehetett.
Hát nem röhejes a világ?

Update:

a Mikulásról eszembe jutott még egy fasza vicc:

"Na, Móricka! Hát mit hozott a Mikulás?"
"Lófaszt!"
"Hát nem a seggedet kellett vóna kitenni az ablakba!"

Jegyzet:
* a kifejezést NEM a magyar jobboldal, hanem a gzadag pesti zsidóság használta a Galíciából menekültekre... Sors. Fintor. Kis ország. Kurta memória.

2008. december 7., vasárnap

A Hint

Megfejtetem ám, hogy mié' nem olvas fantasztikumot a kutya se!
Hiszen olyan írókollégával és művével versenyzünk, mint a Nemzet Csalogánya és írása.
Lo and behold!


Hát igen, Alsó Merániában mindet lehet. El lehet kúrni két generáció sorsát*, az országot csődbe vinni**, a lopást és hazugságot erkölcsi mércévé tenni, nagy rendszereket széthordani és haveroknak átjátszani***, rendőrállamot**** építeni, és közben nácizmussal riogatni, nemzetbiztonsági lehallgatások felvételeit politikai hűbéres kezére adni, nem létező völgyre viaduktot emelni, nem létező hegybe alagutat fúrni, az ország nemzetközi megítélését Becsuánaföld szintje alá vinni, majd mindezek után interneten magyarázkodni (Vízió! Huuuuh!), s ha még ez sem lenne elég mind e szart sajtó alá rendezni.

Csak az  a baj, hogy a sajtó alá tett szar széjjelfröcsög, bele a szemekbe. Csíp.

Update:

ha már nyelvi környezetszennyezés jött szóba (burkoltan, na!), akkor itt egy gyöngyszem az sfportálról:

"a Sci Fi Channel magát a sorozatot is berendelte"

Ez már hajmeresztő. Nincs jelentésmódosulat a berendelni és a megrendelni között, legfenebb az, hogy a berendelni egészen mást jelent!
Pl. BERENDELTE a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete a média legbefolyásosabb szerkesztőit, hogy BEszámoljanak arról, hogyan haladnak "A magyar nyelv tehénszarba taposása gumicsizmával" a című kormányprogram irányelveinek BEteljesítésével. A BEszivárgott jelentés szerint jó esély van arra, hogy az internet BEvonásával az előirányzott mutatókat - a magyar igekötők hetven százalékának "be" igekötőre való BEcserélése, a magyar igék ötven százalékának a "baszni" igére cserélése stb. - még a kormányzati ciklus vége előtt BEteljesítik, ezáltal a Gyurcsány kormány egyetlen teljes egészében BEhajtott programjává válik. (MTI***** hír)

Update:

Hogy valami pozitívummal zárjam a mai napot, két hírecskét tettem fel a Science factuálba. Mer' tik lusták vagytok, csak azé'.


Jegyzetek:

* Nem akárhogyan - véglegesen és helyrehozhatatlanul, s ez, valljuk be, nem akármilyen teljesítmény! Ezt a modern korban eddig csak egy Sztálin meg egy Clemenceau nevű ember szárnyalta túl, négy generációval, és egy Hitler nevű teljesítette. Köszönjük, fiúk! Szép volt!

** A 2005-ös traktorblokád óta nyilvánvaló, hogy az államkassza üres (vákuum), és csak a hitelek meg az EU források miatt működünk, de jobbára azokat is ellopják.

*** Csak menj végig a volt OGYK kerítése mentén, és szörnyűködj! Vagy - és ezt igazán csak akkor próbáld ki, ha valóban meg akarsz halni, vagy az extrém sportok művelője vagy - feküdj be a nyáron privatizált kórházba Egerben! Vagy kérdezz meg vidéki iskolaigazgatókat, különös tekintettel a keleti végekre. Vagy legyél végzős BS hallgató a Műegyetem vegyészkarán. Arra nem bíztatlak, hogy legyél nyugdíjas, úgysem éred meg!

**** Alsó Meránia annyira önkritikátlanná vált, hogy  rohamrendőrök tüntetnek az állam ellen, és sztrájkkal fenyegetőznek. Ha ezt Örkény megérhette volna! De talán Moldova majd megírja.

***** Merán Tányérnyalási Iroda