A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2007. március 17., szombat

Man on the Moon

Volt egy kínos meghallgatás az Egyesült Államok Kongresszusa Tudományos és Technológiai Bizottságában. A NASA fejese bevallotta, hogy valszeg a már idézett vicc fog megvalósulni. A kínaiak a Holdba mennek. Az amerikiak előtt. Biza, az az elvesztegetett négy évtized...
A pasas hivatalos címe, NASA Admistrator mindent elárul. Egy ilyen poszton leginkább tudósnak vagy mérnöknek kellene állnia. Egy bürokratikus szervezet nem a Holdat, legfeljebb az irattartó szekrény felső fiókját éri el.

Megindult az agyam.

Mi lesz ha a kínaiak tényleg felmennek, és előbb aztán
  1. nyomát se találják az Apollók ottjártának. Csak a Lunahodok kicsiny lánctalpainak a nyomai lesznek mindenfelé, vagy
  2. gondosan eltüntetik az Apolló program minden nyomát?

He?


There was a rather embarrassing hearing at the Committee on Science and Technology of the Congress. The NASA Administrator admitted that the joke previously qouted probably will turn true. Chinese are going to reach the Moon. Before the Americans. Yeeees. That wasted four decades...
Meanwhile, the name of the head of the NASA reveals everything. I thing such a institution requires rather a scientist or engineer than an administrator. A bureaucratic organization has a little chance to reach the Moon or anything else than the upper drawer of a file cabinet.

My evil brain started operating.

What if the Chinese reach the Moon before the Americans

  1. and they found no traces of the Apollo missions, just the nice small caterpillar tracks of the Lunokhods will be found or
  2. they get rid of every trace of the Apollo missions?

What?

2007. március 16., péntek

TOYS'R'US(POST)



Muhahaha-bruhaha

"Against stupidity..."

Éppen most fejeztem be a világ legjobb hard sci-fijét. Annak aki mindenáron a kortárs science fictiont dicsőíti és erőlteti, innen üzenem, ezt a könyvet 1972-ben adták ki és egy klasszikus írta.

Megfejtéseket kérem 18-án éjfélig a positron@antiworldsf.com címre. A helyes megfejtők megkapják mélen a KódII prológusát. Komolyan. Möbius pedig nem pályázhat. Csak mer' neki túl könnyű lenne...


I'm just finished the best hard SF was ever written. To whom praise and force the so call contemporary science fiction I have a message: this book was published in 1972 and was written by a classic author.

O, mores...

Reagálni kéne az Avana oldalán zajló Zsoldos-díj vita okán felmerült szolíd hajtépésre, de unom már, hogy ha leírok valamit, amelynek bármiféle negatív tartalma van, azt egyesek azonnal magukra veszik.

Amit mondtam tehát, annak az lényege, hogy

  • írók fikázzák a Zsoldos-díjat, és
  • ugyanezen írók nagyon szeretnék megkapni ugyanezen díjat.
  • ez számomra visszataszító.
Emiatt én megint erkölcstelen, névtelenül vádaskodó valaki lettem.

Feleim, mi ebben a vád?
Tán csak nem az, hogy véleményem szerint nem sok magyar sci-fi író van (nincs), aki ne szeretné hazavinni a plakettet? Ez annyira szégyenletes vágy lenne, hogy feltételezni valakiről már "vád"?

Vagy az a tény lenne vádaskodás, hogy írók fikázzák a díjat? Tessék utánanézni a fórumokon. Én nem fogok, mert ismétlem, nincs gyomrom hozzá. Nem azért, mert valamiféle erkölcsi magaslaton állnék, hanem azért mert ezt általában zsigerileg visszataszítónak tartom.
Mivel szerintem azok, akik potenciálisan jelöltjei a díjnak, nem tehetik ezt meg a díj odaítélése után. Előtte viszont kutya kötelességük lenne tájékozódni minden visszás körülményről, és megtenni mindent, hogy fair ítélkezés történjen.

Na most, még egyszer, és utoljára: az a magyar sci-fi író pedig, aki nem akarja megkapni a díjat, az jelentse ki szépen, nyilvánosan, hogy ő bizony soha! nem kér belőle. Indok nem kell.

Ugyan morális alapja továbbra sem lesz szarházni, de legalább a kivülálló hűvösségével szemlélheti az eseményeket. Esetleg még be is avatkozhat.

Különben miért lennék jóindulatú az ún. írókollégákkal szemben? Akik, és ennek is utána lehet nézni, az első megjelenésem óta mindennek nevezhetők, csak jóindulatúnak nem velem szemben. Nem olvasókkal gyaláztuk egymást a Solarián, hanem bizony minden esetben az ún. írókollégákkal. Vagy wannabe írókollégákkal.

Ennek az egésznek legalább annyi haszna van, hogy Rorimack vette a fáradtságot, és utánanézett a tavalyi döntés fő vétózójának.

2007. március 15., csütörtök

Exsultate, Jubilate

Valamikor tegnap a háromezredik olvasó töltötte le a Diagnózis részletét. Felteszem, hogy olvasási szándékkal, mert megtanultam a Terrán, hogy a népek jobban szeretnek nem pdf file-okkal vacakolni. Egyelőre nincs annyi e-book forgalomban. Ergo, aki veszi a fáradtságot hogy letöltsön egy pdf-et, az igazán olvasni akar, a beste!

Háromezer az szép kerek szám, ha a könyvből fogyna ennyi, boldog lennék - de ennyi még csak nem is nyomódott meg, muhahaha-bruhaha! Szeretünk, Magyarország!

És, csak a tiszta játék kedvéért, ebből a háromezerből kb. ezerötszáz jött az eutanázia honlappal. Melyet szrencsére csak igen kevesen vettek vérkomolyan, hál' Istennek!

No more wings!

Miközben a NASA ezerrel farol kifelé az űrsiklóprogramból (bizonyítva impotenciáját, és azt, hogy az elmúlt harmincöt évben valóban nem csináltak semmit azon kívül, hogy kihalasztották/szélnek eresztették azt a gyakorlott gárdát, akik képesek lettek volna a fejlesztésre) más országok éppenhogy siklókat terveznek, építenek és lőnek fel.

Például az olaszok.

Persze az Index technika rovatánál akadnak alaposabb források is, mondjuk az eredeti olasz site-ok. Ők mernek nagyot álmodni, sőt előre gondolni a jövőbe. (Ne tévesszen meg senkit a kifejezés: a fidesz akarat diadala nonszenszének egyetlen gondolatával nem értek egyet, csak lenyúltam az őáltaluk lenyúlt szlogent.)

Arról nincsenek illúzióm, hogy a Fiat gyártói mekkora sikerrel építenek űrsiklót, de maga a jelenség mély gondolkodásra kellene, hogy késztessen minden európait.
Nem arról van szó, hogy egyesítjük erőinket, esetleg még az oroszokkal is, és megpróbálunk eredményesen beszállni az űrversenybe (ne feledjük, hogy olyan országokkal kell ringbe szállni, mint az USA és Kína vagy India a maguk egy-egymilliárdnyi embert kitevő work-force-ával. Iránról és a mögötte-mellette álló iszlám tömegekre nem is merek gondolni. Nem. Ejrópában nemzetállamok fejlesztenek űrsiklót. Gondolom lesz Charles De Gaulle űrállomás (repülőteret se tudnak csinálni), Bismarck hordozórakéta (ez tutti működni fog), Churchill Holdbázis (ez is, de drága lesz magánkézbe adják és két év alatt tönkremegy). A csehek Hasek sörálomást, a románok Antonescu vasholdat építenek. És valóra válni látszik Dévényi "álma" a Kossuth Lajos űrhajó*...

Az Eurofighter program jó példája mennyire tudnak összedolgozni az európai emberek.

*Megjegyzem, a lovas ugrósportban a szarul kivitelezett, a lónak semmilyen segítséget nem adó ugróstílust kosútlajosnak nevezik...

Fan

Nekem is van már rajongóm, illetve a Diagnózisnak, nem tudom ki ő, Fan volt már a Solarián és Fanként hagyott üzenetet Terra Vendégkönyvben. Nem tudom, miért nehéz üzenetet hagyni ezekben a (öncenzúra) guglis blogokban, amit lehetett szabadra állítottam.

Hálám jeléül a hétvégén felrakok az AntiVilágba pár térképet a kaptárakról. Egyelőre csak bélyegképben:

............

2007. március 12., hétfő

How to Kill Our Mother...

...tongue.

Ebben a magyar nagymester. Ma ezt láttam az Index főlapján:

"Be kellett volna fújni a tizenegyest a Madrid ellen szombaton a 94. percben?"


Tegnap pedig:

"Bebukik a 4-es metró?"


Meg "beájul" és társai

A manóba már! Egyetlen igekötőnk van? Kötelező kretén kamaszok kedve szerint szegényíteni anyanyelvünket?

A magyarság egyetlen közös jellemzője a nyelv. Ha azt szándékosan leromboljuk, semmi sem marad belőlünk. Vagy ez is szándékos?

Terra

A Terra új frissítésében Csupor Béla Katarzis című novellája és Műhelygyakorlat a párbeszédek tagolása témában. Jó mulatást.

Local Storms

Úgy tetszik a magyar fantasztikus közvélemény nemigen tud mit kezdeni még azzal a pályázati bőséggel sem, amely mostanában ránk zuhant.

Mindenki gyanakszik.

Mire is?
Leginkább a pályáztatók szándékaira.

Miért?
Vegyük már észre, elvtársak, hogy a kapitalizmusnak nevezett elosztási rendszerben élünk már tizenhat éve. Amely a profiton kívül más szentséget nem ismer. Jófejségból senki sem ír ki pályázatot.
Egy kiadó által kiírt pályázat nem egyéb, mint reklámfogás, nem lehet más. Normális kiadói gyakorlatban a kézirat ugyanis házhoz jön.
A felszisszenésre okot adó díj összegek ennek fényében talán nem is olyan magasak. (Abszolút értelemben sem, természtesen.)
Szóval, itt nemigen van mire gyanakodni. Az érdekekviszonyok itten tiszták, kérem. Nagyjábul.

A mindenféle látszólag nonprofit szervezet esetében másképpen van. Magyarországon ugyanis nyoma sincs egyelőre az önzetlen magán-mecenatúrának. Még az is előfordulhat, hogy egy díj mögött nem egy egyház, szekta, hanem, horribile dictu egy párt áll. A hab a tortán, hogy kiadó mögött is állhat egyeház, szervezet, párt.

Ebben a mocsadékban szerintem egyelőre az Avana díjai azok, melyek mögött nemigen fedezhetők fel ilyesféle érdekek.
(És a fentiek fényében érthetőek a díjak dehonesztálására irányuló lépések.)

Erről az alapról kiindulva a Zsoldos-díj lehet az a díj, mely valóban orientáló, meghatározó. Ha tiszta, az elvi határok között legégyértelműbb szabály és kiírási rendszert áll fenn, ha a zsűrivel szemben nem merülnek fel komolyabb kétségek. Ebben, mint megtudtam, a legtöbbet az Avana tagsága és közgyűlése tehet. Hát tegyen! És mindenki, aki nem ellenérdekelt ebben, támogassa a díjakat és az Avanát.

PS: Nem vagyok az Avana tagja, és nem azért írom ezeket, hogy nyaljak a díjakért. A legegyenesebb húzás természetesen az lenne, ha most visszavonnám a jelöléseimet. De barátaim, hülye azért nem vagyok.

The Shining

Nézem a Ragyogást (a SciFi Channel kínjában műsorra tűzte), és n-edszer rácsodálkozom, mekora tehetség is volt Kubrick: képes volt egy olyan irodalmi anyagból, egy olyan kaliberű színésszel, mint Nicholson, ekkora határ szart csinálni.
És mindez csatorna idióta cenzúrájával súlyosbítva.


I'm watching The Shining movie (the SciFi Channel somehow took it on today) and I admire Kubrick's talent for the umpteenth occasion: from that great literary material with such a genius as Nicholson he was able to produce a huge pile of dunk.
And of course all of that crap is burdened with the illogical idiotic censorship of the channel.