A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2008. június 14., szombat

Usual Futile Laments

Még mindig nem tudom, hogy mivel érdemeltem ki annak a fiatal embernek az engesztelhetelen és kikezdhetelen gyűlöletét? Mert sok mindet másképpen látunk? Vagy mert még többet hasonlóan? Mert néven nevezem, ami tagadhatalan, és néven nevezendő? Nem tudom...

Írószövetségesdi. Több bajom is van ezzel a kezdeményezéssel - így utólag, de előre és most is teljes mellszélességgel kiállok mellette, azért, amit Szenk írt:

"Ennek a döntésnek kezdetben az lesz a legfőbb hozadéka, hogy összeröffenéseken, írótáborokban találkozhattok "mit sem sejtő" szépírókkal. Elbeszélgettek velük a szépirodalomról, a világ dolgairól, és ettől majd rádöbbennek, hogy ti nem azért írtok sci-fit, mert csak azt tudtok. Inkább azért, mert ahhoz van kedvetek!
Persze később majd kizártok mindenkit a szövetségből, aki nem sci-fis! Hihi!"

Főleg ez utóbbi bekezdés lényeges. Mindenkit kizárunk! És Alsó Merániában csak fantasztikumot adhatnak ki azontúl. (Ugye itt mindenki érti az iróniát?)


A bajaim viszont:
1. azonnal megosztást szült, mert csak sci-fi neveződik itt néven, és ún. sci-fi írók. Ha lesz valami szerveződés, platform, gittegylet, akármi, javasolni fogom a fantasztikus irodalom megnevezést.
2. ha Kleinheinz Csilla ezen hullámon, ezzel a kezdeményezéssel került be velünk együtt, ő ráadásul valóban nem sci-fi szerző. Amit ő csinál, az többnyire mágikus realizmus vagy természetfölötti. Tehát üti az elsőt. Ami nem baj.
3. úgy néz ki, megint nagyjából egy-két kiadó lépett, ez megint csak a megosztottságot fokozza
4. absza meg, ha már Csilla belépett, miért nem lépett be a többi DVs és Cherubionos író is? Úgy néz ki, ők nem is tudtak erről.
5. az Írószövetség körül van egy kis jellemzően undorító, és jellemzően alsó-merán katymasz. Egyik fele, másik fele. Na most, Esterházy kilépett, ez nagy baj. Temesi viszont benne maradt és ez, ha más nem is, megtiszteltetés nekem.

Új Galaxis Update
. Ugyan jönnek be szépen novellák a Sport jövője pályázatra, de itt is figyelmeztetnék mindenkit, hogy a határidő 2008 június 30., amely ugyan szerencsésen egy hétfői nap, de nincs már olyan sok idő addig. Tessék dógozni!