A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2013. december 16., hétfő

A Jade Nyúl meséje


Nem erről írnék a legszívesebben [1], és bizonyára nagyon sokan ismerik is a mesét, de ami most történik, az történelmi esemény, egy másfajta jövő első lépéseinek vagyunk éppen tanúi, nem árt, ha egy kicsit szétnézünk, mi is vár ránk. 

Az a helyzet, hogy a kínaiak felmentek a Holdra.

Egyelőre nem mind, csak egy hatkerekű távirányítós autót küldtek fel, de attól ez még világraszóló teljesítmény. Ilyet utoljára az Szovjetunió csinált, még 1973-ban, nyolcéves koromban. Az ő autókájuk nyolckerekű volt és sokkal jobban nézett ki.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Lunohod-program
Lunohod

Egyébként ez se semmi:

http://www.ablogtowatch.com/konstantin-chaykin-lunokhod-watch-hands-on/

De most a kínaiakról van szó. Az autókájukat Jade Nyúlnak hívják. Ami európai fülnek ölég hülyén hangzik, még akkor is, ha tudjuk, hogy a Jáde Nyúl egy mitológiai alak.

A mese szerint három bölcs varázsló elhatározta, hogy próbára teszi az állatok jellemét. Koldusokká változtak, és felkeresték a rókát, a majmot és nyulat, hogy alamizsnát kérjenek tőlünk. A róka és a majom, bár volt élelmük, elutasították a kérést. A nyúl azonban, bár semmije sem volt, felajánlotta, hogy beugrik a tűzbe, és roston süti magát a koldusok ételéül. A varázslókat annyira meghatotta a nyúl önfeláldozó nagylelkűsége, hogy megajándékozták egy Holdbéli palotában, hogy ott éljen örök életet.

玉兔
Elgondolkodott valaki azon, hogy éppen egy olyan nép készül előttünk (európaiak) előtt meghódítani a világűrt, akinek még a meséit sem értjük meg? Mi lesz a helyünk a kínaiak mellett?
Nyulak leszünk, akiktől elvárják, hogy süssék meg magukat?

Jegyzetek:

[1] Nem akartam a kutyaszarnak szentelni az ötszázadik bejegyzést. Majd a következőt, nem vagyunk elkésve, a kutyaszar megvár.