A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2009. február 10., kedd

Futurology

Lem megmondta, még 1969-ben, hogy az nem ér a futurológusok részéről, ha nem megjósolják a jövőt, hanem formálják. Az biza csalás.

Valahogy így jár el most a technológiai szingularitás apostola, a derék Kurzweil. Ha az a kurva szingularitás csak nem akar eljönni, hát megtesz minden tőle telhetőt, hogy abba az irányba kormányozza a világot.

Az ilyet a boldog, kevéssé bonyolult XIX. században a kátrányban és szurokban meghempergetés nem halálos, ámbár elég megalázó aktusával jutalmazták... Tempora mutantur.

A megmondóember pedig megint fölabszott.

2009. február 9., hétfő

Time Shift

Szóval tegnap nem sajátosan zsákutcás magyar civilizációnk végéről akartam írni, csak hát úgy sikerült, mivel a világra a hatásunk=0. Az enyém legalábbis. Mondjuk ezt talán Odo vitatja, mert kemény hangú levében l'baszott, hogy miért ilyen jeremiádákat fogalmazok (nem fogalmaztam nagyon, agyon), ahelyett, hogy szépírói (egyeseknek szép, na!) munkásságomat fejteném ki, tehát nyilván úgy gondolja, az bárkit is érdekel. Szerintem nem. Viszont továbbra is írok, továbbra is úgy, mint eddig - az asztalfióknak. Jó helyen van az ott. Egyébként is, Bogdánék túllépték a százhatvanat, nem kilométer per órában, hanem oldalban, bár a Skynet még mindig röhög rajtuk... Én írok. Szépen. Ahogy a csillag...

De nem is erről akartam blogni tegnap.
Egy kis statisztika, mostanában beléje szerelmesedtem a világ számaiba (egyesüljetek!).

Van ez a fasza honlap, melyet valami Központi Hírszerző Ügynökség nevű fasza szervezet tart fenn valami Egyesült Államok? nevű faszán elmaradott országban, és ahol évről évre megjelentetik a fasza fiúk a világ kőkemény, fasza tényeit egy World Fucked Book vagy valami ilyen fasza címen.

Amikor vasárnap agyérgörcsöt (aranyér?) készültem kapni az ÚG pályázati novellák mennyiségétől, inkább ezekkel a valószínűleg manipulált, de megfelelően beszédes tényekkel múlattam az időt. Sok más mellett a következő dolgok döbbentettek meg:
  1. 2008-ban a világ összes pénzének mindössze 7 (hét, seven, liu, sieben, szem, sept, siete, sicsi, kurko?, septem, sette, elemek, szhu etc.) százaléka valódi pénz. A többi kilencvenhárom csupán virtuális. Részvény, hitel, kvázipénz. Ez azt jelenti, hogy a gazdaságot még a pénzfogalomnál is ingatagabb megegyezések mozgatják.
  2. Ez a tény 2008 végéig nem érdekelte a CIA-t, mint potenciális veszélyforrás, ez az adat a 2008-as factbookban található meg először.
  3. A világ tőkéjének részvényhányada mint adat 2007-ben szerepelt először. Akkor 43 000 md dolárra rúgott. 2008-ban 66 890 md dollárra.
  4. Az adatok olyan megbízhatóak, hogy a 2009 február 8-i 66 890 md 2008 december 8-án még "csak" 53 510 md volt.
  5. A világ összes külső adóssága (Nem, kis bohó, nem a marslakók vagy az Pangalactic Credit Union felé!), hanem egymásnak, 2008-ban 52 150 md dollár volt.
  6. 2007-ben 43 420 md.
  7. 2006-ban 36 890 md.
  8. 2005-ben 12 700 md.
  9. Előtte 2000-ig, végig 2 000 md.
  10. Ez persze nem igaz, csupán azt jelzi, hogy 1999-ben 2 000 md volt, de egészen 2005-g a CIA ezt sem ítélte kockázati tényezőnek.
Gondolkozz el ezeken! Az életedet, meg az enyémet, és még közel hátmilliárd csupasz főemlősét e bolygón pár száz adrenalin és tesztoszteronvezérelt (a tesztoszteron kísérletileg biznyítottan butít!), képtelenül fiatal hímnemű csupasz majom (brókerek) szerencsejátékban (ezt nevezik tőzsdének) mutatott teljesítménye határozza meg. Ezt jelenti az a kilencvenhárom százalék. A részvényállomány 2007 és 2008 között 55%-ával nőtt. Továbbá, a világ leggazdagabb államának és egyben legnagyobb katonai hatalmának legfőbb hírszerző testülte nyolc éven át nagy ívben szarta le ezt a tényt, mint biztonsági kockázatot. Meg is lett az eredmény! Elkúrtátok, fiúk! Nem kicsit, nagyon.

2009. február 8., vasárnap

Does All Hell Break Loose?

Jó lenne már tudni. Legalább ennyit. Hogy már elszabadult, éppen szabadulóban van, vagy valamikor később szabadul el. Mármint a pokol. Mert ezt jó tudni.

Nem kívánok lehetetlent, hogy tudniillik kössék meg újra azt a kurva poklot, ha már egyszer elszabadult, nem bika az vagy Bardigiano póni, és a civilizáció sem csordás vagy lovász, hogy ilyesfajta kötözgetéssel bajlódjon - utólag. Igazából pont azért civilizáció, mert fingja sincs a pokol kötéséhez, ha az egyszer elszabadult. A civilizáció saját súlyával tehénkedik rá arra a kurva pokolra, hogy attól koldul; tohonya és kurva nehéz valami ez a civilizáció, és teljesen passzív. Olyan, mint egy halom sóder, ha egyszer ráhordták arra a kurva pokolra, abból bizony kijön a szusz, és moccanni se bír, nemhogy elszabadulni. Az úgy megy, hogy a büdös pokol észre se veszi, hogy a civilizáció szemcséről-szemcsére rákerül. Egyszer csak ott találja magát a kupac alatt, és levegőért kapkod. Piheg az istenadta.

A baj akkor van, ha azt a civilizációnak nevezett kupac valamit elkezdi elhordani a szél, vagy az eső, vagy a népek, akiknek fogalmuk sincs róla, hogy a saját civilizációjukat cseszik éppen szét, pláne, hogy alatta mi van arról nincs fogalmuk, mármint, hogy a pokol van alatta, pedig valamikor éppen azért hordák össze ezt az egészet, de a népeknek már csak ilyen kurta a memóriájuk, szóval maguk a népek hordják el, maguk - mindenféle maszek építkezéshez, mint disznóól, klozet, sufni. Szétmehet persze a civilizáció attól is, ha esetleg telibe találja a tűzérségi gránát, de erre egyre ritkábban kerül sor. Nem azért, mert kevesebb gránát lenne manapság, hanem mert ebbe a sóderkupacba mintha némi cement került volna, és olyan döglött betonféle keveredett belőle, kéreg, máz, amit a szél meg a víz már nem hord el könnyen, lapát kell hozzá, néha csákány - emberi jóakarat.

De azért ez nem igazi beton, szorgalmas munkával kikezdhető, szétverhető, széthordható, és ilyenkor ugye a pokol elszabadul, mert neki ez rendes szokása, és még nem is igen haragudhatunk rá ezért, ez az ő munkája, ehhez ért - különben is, emlékezzünk, sufni, ugye, mindenki csak egy marékkal vitt, ugyan már az meg se látszik...

Pedig még a gutta is cavat a lapidem...

Szóval nem akarom én, hogy a civilizáció itten hordja össze saját magát, ha már egyszer elhordta, tényleg, nem akarok lehetetlent. Csak mondják meg, hogy vége van: 2009 január elsején az a civilizáció, amit magyarnak neveztek, megszűnt, a nagyját széthordtuk, klozet lett belőle, az utolsó morzsákat meg elvitte a válság szele. És akkor most, vagy tavaly ősszel, vagy holnapután a pokol az ő szabadjára eresztül. És kész. Mindenki csináljon, amit tud, meneküljön, vagy vegyen egy kilencmilliméterest, vagy egy Rottweilert, vagy legalább egy törpespiccet...

De ez most egy olyan civilizáció - illetve a romja, amiben aztán nehezen lehet felismerni milyen is volt korábban amikor még egész volt -, ami nem szereti nevén nevezni a dolgokat. Ezt is megértem. Veszélyes dolog az. Ma kimondjuk, hogy a bűnözés etnikai alapokon szerveződik*, holnap meg azon vesszük észre magunkat, hogy észrevettük: "Né! Nem elhordta valaki a civilizációt?!" Az úgy van, hogy a hazug tolvaj nem szereti, ha a körülötte villog az igazság, mert akkor esetleg fény vetül rá is. Fény, melyet időnként követhetetlen logikájú nyelvünk rossznak nevez, holott éppen, hogy jó, ha bármilyen fény vetül a hazug tolvajokra.

Most az van, hogy a civilizációnkat elloptuk, magunk, magunkat, magunktól, magunknak, mert ilyen is lehet, ez ilyen, ez a civilizáció. Sajnos az anyag, energia és információmegmaradás tétele nem vonatkozik rá, csak addig, amíg egyben van. Ha széthordul, eltűnik.

Most eltűnt. Ebben az évben. A pokol meg, ugye, úgy néz ki, szabadult elfele...

Serdületlen gyerekek erőszakolnak meg serdületlen gyerekeket - játékból. Tucatjával rabolnak ki helyeket, ahol pénzt őrizgetnek, a nyílt utcán döfnek le embereket még csak nem is becsületes, kétkezi rablási szándékkal, hanem "csak úgy". Ledöfnek. Nota bene ahhoz kés kell, azt magunkkal kell vinni - ergo a dolog szándékosságához és kiterveltségéhez akkor sem férhet kétség, ha az áldozatok tulajdonképpen más helyett szenvedték el azokat a szúrásokat. Tízmillió magyarból csak egy kis töredék megy el hazulról olyan késsel, amely felhatol egy ember szívéig. Ezt csak a jövőbeli védelem és bíróság figyelmébe ajánlanám. Mert az elkövetők már ismertek, csupán idő kérdése, hogy elfogják őket, és bíróság elé kerüljenek.

Én nem szeretnék velük szembejönni az utcán az elkövetkező hatvan évben.

A civilizációt azért hozza létre az embercsport, mert civilizáltan akar élni, tehát ha már létrejött ez a kurva civilizáció, akkor az egyetlen igény vele szemben, hogy viselje is magát - és vegye rá a tagjait is ugyanerre. Mármint a civilizált viselkedésre. Innentől kezdve egyszerűnek látszik: aki nem viselkedik civilizáltan, az kívül találja magát a civilizáción - vagyis fizikailag belül egy jól elzárt helyen, ahol viszont, mivel a civilizáción már ugye önmaga kívül rekesztette magát, nincs civilizáció, pl. szórakozás, TV mindennapi Majka meg Győzike vagy Hal a tortán, hanem betonpriccs és kübli, a kajáért pedig illik dolgozni, elvégre nem várható el a civilizációtól, hogy eltartsa azt, aki kirekesztette magát belőle.
A börtönfal pedig azért van, hogy aki kívül szeretne lenni, mármint a civilizáción, az belül maradjon, mármint a falon. Tehát ne tudjon kijönni onnan. Nincs Shawshank redemption! Az csak King szép meséje. Viszont van egy szép tanulsága a mesének, ha valaki kellő ideig bent van, tehát kívül a civilizáción, az valószínűleg inkább már ott is akar maradni. Nem kell költséges rehabilitáció.

Az erőszak bennünk van, bár az ember, azt hiszem, nem egy igazán erőszakos fajta, ha tele a hasa, békén hagyják - és ha kicsi gyerek korában közlik vele, hogy erőszakkal csak bizonyos dolgok megoldhatók. Vagy még azok se. A civilizáció egyébként leginkább úgy úszhatja meg, hogy ne hordják el budialapnak saját alkotói, ha azokkal még kisgyerek korukban tudatosítja az ilyesféle dolgokat. Hogy a kis buksi, kopasz fejekben fel se merüljön, a civilizáción kívül szeretnének kerülni. Mert később - van azért logika a magyarban - már késő. Nem hiszik el. Könnyű nem elhinni.

Sajnos a hazugság nem tesz jót a civilizációnak. Még ha hozzá se nyúl senki, akkor is, mint a sav kezdi ki, egy kis pezsgés, egy kis gáz, oszt' nem marad semmi. Illetve a pokol marad. Szabadon.

Hülye a mondás. Mindkét nyelven. A pokol soha sem szabadul el. Az úgy történik, hogy elengedik.

Jegyzet:

* Hogy ezt kimondani miért akkora skandallum Alsó Merániában, nem tudom. Nem háborodunk fel, ha az olasz, orosz, ukrán, kínai, japán, ír, zsidó, horribile dictu magyar (Janni Gogolak, ugye) maffiáról beszélgetünk, de olyan, hogy cigány bűnözés, hát olyan nincs! A bűn szerveződésének elemi lépése az etnikai hálózat! Az az igazi rasszizmus, ha eltagadjuk a cigány bűnszövetkezetek létét. Olyasmit sugall, mintha a cigányság még arra is képtelen lenne, hogy egy jó kis maffiát megszervezzen magából... Na, ez a kirekesztés.