A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2007. június 1., péntek

Pandabú

Még nem ért Magyarországra Xiang Xiang halálhíre.
Egyrészről a konzervacionisták csődje, az átgondolatlanság és a tudatlan magabiztosság szimbóluma. Ezt elolvashatod a hírből. Különösen figyelj arra, hogyan pusztult el tulajdonképpen a maci.

Amit nem, és aki még nem látott eleven pandát, az nehezen tudja elképzelni azt, hogy ezek a szerencsétlenek állatok nem egyszerűen csak az emberi beavatkozás miatt állnak a kihalás szélén. Ha nem jön az ember ezek a kifürdetve (természetes körülmények között a fehér valójában mocskossárga) az optikailag igen teszetős és messziről igazán kedves állatok jobban túlspecializáltak, szellemileg elkorcsosultak (beltenyészet?) és kevésbé alkalmasak a túlélésre, mint a gepárdok (nehezemre esik ezt mondani egy macskáról).

Az itteni állatkerben él egy pandacsalád. Papa, mama, fiúgyerek. Ha ezeket öt év gyakorlás után tennék ki egyedül, minden konkurencia nélkül a természtebe, egyedül talán a mama élné túl. Egy kicsivel. A papa mozgáskultúrája egészen egyedülálló: egy hótrészeg, sokizületi gyulladásos, súlyosan elhízott valakié. Úgy esett le a fáról, egy derékvasaűtag vízszintes ágról, kb. egy méter magasból, mint az érett barack, és alig tudott feltápászkodni utána. A fiút egyévesen láttuk. Még tudott fára mászni, de arra képtelen volt, hogy eldöntse, melyik ág túl vékony már neki...

Szóval, a pandák talán megköszönhetik, hogy megmentjük őket a kihalástól...

Vannak más fajok, amelyeket valóban mi pusztítunk ki, pedig önmagukban vidáman túlélnének. Sőt! Ha Brin első Uplift trilógiája lefordítódott volna, mindenki tudná, miről beszélek...

Róluk. Figyeld a képet! A haj vonalát... It's receding like mine... Damn years!

1 megjegyzés:

Monsterkid Pete írta...

A pandát az asszony is nagyon sajnálta.
Malymokról: Émmeg ilyet tanátam, e:

"Az emberi faj sokkal később vált el a csimpánztól, mint azt eddig gondoltuk, és még az elkülönülés után is nagy valószínűséggel sor került fajközi szexre, állítják az MIT és a Harvard közös kutatóintézete, a Broad Institute kutatói."

Fuj, a rohadt életbe.