A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2007. július 24., kedd

Statements

Itt és most, utoljára Zsoldos-díj ügyben:
  1. Nem nyertem a díjat, és nem vagyok valamiféle versenynek a győztese - zsűri ítélte oda a díjat, tehát kaptam. Nyerni úszóversenyt lehet, az lányom műfaja volt, mármint úszás és nyerés. Hamarosan, egy évtizeden belül remélem az epika műfajában fog díjat kapni - nem tőlem. Tahát, ha belehalnék is a fikázásba (nem fogok), a balfrászi hang élni fog. Elkeserítő, mi? Annál is inkább, mert a Hungaroconon Vankó Andrist a fiamnak nézték. A csoda, hogy valamennyire még hasonlítunk is.
  2. Ilyenképpen a díjnak nincsenek vesztesei sem.
  3. Különösen nem vesztes Eta, az Ogfák vörösének írója, a regényt ugyanis kibannolták. Hogy okkal és joggal, azt nem tudom. Majd ha sikerül megvenni, és megtudom az indokokat.
  4. Nem Etát és a művét "támadtam" a felesleges előzetes szavazások bejegyzései miatt, hanem a jelenséget. A kampánycsend intézménye ugyanis nem arra szolgál, hogy a szavazóknak nyugodt perceket szerezzenek, hanem arra, hogy az utolsó pillanati befolyásolást kizárják. Ha nem így lenne, húsz év múlva Viktorom és a Nemzet Csalogányának klónjai még a szavazófülkében is a pógár kezét rángatnák, és összeverekednének rajta, hogy a szegény pógár hová tegye az x-et. Ha ezt a szavazás idején teszem szóvá, akkor savanyú a szőlő, most Eta úgy érzi, hogy belerúgok a vesztesbe. Hallgatni viszont nem tudok. Ha valaki tud megoldást a "pofa be"-n kívül, akkor kérem. Etától mindenesetre bocsánatot kérek, ha nyersességemmel rossz pillanatokat szereztem neki. Nota bene, ez nem visszavonást jelent.
  5. Ezt megérteni különösen annak a fényében fontos, hogy minden valószínűség szerint a szavazók többsége (a kivételt illesse tisztelet!) nem olvasta valamennyi nevezett művet. Sajnos a Diagnózis esetében TUDOM, hogy így van, mivel a könyv nincs jelen a boltokban.
  6. Ugyanez áll a magyar fantasztikum legnagyobb élő kritikusának, (ezután rövidíteni fogom, legyen mondjuk MaFLÉK) írása alapján hőzöngőkre. Ők bevallottan nem olvasták a regényt és nem is akarták. Bizony, röhögni intésre is lehet.
  7. Mielőtt megkaptam volna, minden lehető fórumon kiálltam a díj mellett. És azt hiszem - remélem -, hogy valamicskét tettem is hozzá, hogy az ítélkezés objektívebb legyen, legalábbis a pontrendszert illetően. Tehát -e lőtte. Akik most a díjat szapulják, azok talán gondolják meg, hogy annak az embernek az értékítéletét szarházzák le, aki a fikázók nagy többségével ellentétben nem tíz éve, de évtizedek óta mozog a zsánerben és tesz érte. Engem nyugodtan lehet rugdalni, de Sárdi tanárnőt talán nem illene. A zsűri többi tagját sem.
  8. Paranoiás vén ogre vagyok, de TUDOM, hogy a Zsoldos díj lejáratása mellesleg kemény üzleti érdek azok számára, akik monopóliumot szeretnének e szánalmas kis piacon. Én mindenesetre mindent megteszek, hogy ezek egyike se sikerüljön nekik.

Budapest újrafelfedezése ma hajnalban Óbudával folytatódott. A Kolozsi térhez furcsa emlékem fűz. Nemtom jó vagy rossz: amikor első feleségem miniszoknyás hosszú lábain véglejtett a piacon sóvár szemektől vetkőztetve, csak sompolyogtam utána, clumsy old ogre. Pedig akkor még hajam is volt és inkább hasonlítottam a fiatal, mint az öreg Don Johnsonra.
Mindenesetre Óbuda élhetőnek tűnik, még alul is. Fentről, ha az ember nem vesz tudomást az ízléstelen villákról, a kilátás pazar. Érdekes, hajnali Nap nem bearanyozta, hanem beezüstözte a vidéket.

22 megjegyzés:

Merras írta...

OFFTOPIC:

http://wiw.sfblogs.net/video/video/show?id=637924%3AVideo%3A2302

Ide tettük fel a Veled készült interjút.

Balfrász írta...

Köszönöm,

ogréba oltott Horn Gyula. Ez van. "Hozott szalonnával patkányirtást vállal Varsányiné."

Névtelen írta...

No, olvasgasd a solariát, ha van még kedved, mert bár nekem semmi bajom Veled (bár Neked volt velem, pedig nem is írtunk soha egymásnak semmit, ha jól emlékszem), de talán az lnpeters-féle, ezúttal, butaságok kapcsán nem biztos, hogy a postod mindezek fényében annyira helyénvaló.
No, akkor mindez világosabban, és kicsit hosszabban: ;-)
Tehát: a ZsP-t azért támadják, mert támadható, van rajta fogás mit látjuk, bőven, s persze van aki ennek kapcsán Téged is lehúz, meg a Sárdiékat is. De ebből mit tanulhatunk? Megújulásra van szükség!! De nem lnpeters-féle doktrínákra, mert azok nemhogy sehova sem vezetnek, hanem egyenese megfeledkezik arról, hogy bizony vannak csoportérdekek (amiről Te már annyiszor írtál, főleg itt a blogodban), világnézeti különbségek, meg értékítéletbeli eltérések.
Szóval, az a szavaiddal élve afszság. Ezt jól megírtam neki is, de neked meg annyit: NEM lett volna szabad egyszer sem megnyilatkoznod a témában, plána nem a zsűrit védve!!! Ember, légy már olyan hoggadt, mint eddig!!! Mert a megvédem a zsűrit akitől a díkjat kaptam, az egyszerűen tökéletesen hiteltelen.
Persze már késő, ezt már elszúrtad. Neked csak annyit kellett volna tenned, hogy mindig kéred, hogy egy-egy a díjat, a zsűrit (ezzel Téged nyíltan, vagy brukoltan) kritizáló emberkét megkéred: mondja el a véleményét a műről. De nem, Te belementél abba a játékba, vagy másként, belesétáltál abba a csapdába, amibe nem kellett volna. Most ebben a szük körben (mármint a fórumozó SF-et író/olvasó emeberk körében) kissé megtépzáták a ZsP nevét... Ja, köszönhetően lnpetersnek is... Francnak kellett neki is annyira erősködnie! Ha lenne blogja ezt neki is megírnám, de ezt már tényleg nem akartam egy fórumban oda kenni. A lényeg, hogy ketten egész kis kereszteshadjáratot vívtatok, de: minek, kinek, miért, kiért? Sárdi, hacsak nem ő valamelyik fórumozó, "nem zavartatja magát", de legalábbis nem válaszol egy provokációra. PR-el is foglalkoztam (de igaziból pénzügyes közgizda vagyok), tudom, hogyan kell leszerelni a kekec embereket!!
Szóval, higgadtság, nagylevegő, öldöknézés, zümmögés, meditálás!!

...és még egyszer gratula a díjhoz! Különben a Justicia volt az első és eleddig az utolsó 8és nagyon-nagyon tetszett), amit Tőled olvastam, de már kétszer is megígérték nekem, hogy megkapom kölcsönbe a Diagnózist, de csak nem hozzák... (no, ezért nem írtam semmit erről a művedről, de a Justicia alapján nem lehet rossz az sem :-), de majd meglátom)

TresLunas
(a "lunatikus", akit kevéssé komálsz...:-(

Balfrász írta...

Honnan veszed, hogy nem komállak?
Hiszen nem is ismerlek.
De, megbocsáss, a Solárián te is írtál csakkaságokat, sokszor LNPeterssel vállvetve, és a bennem soha meg nem haló egykori karikatúrista lecsapott a nickből adódó szóviccre. Jellemhiba, tudom.

Zsűri védelem. Ki ha én nem? Mert ők magukat sohasem, Sárdi tanárnő nem olyan. Nem bújva mások háta mögé, más érdekek fedezékébe, bevallottan elfogultan (nem a kapás miatt) igenis. Valakinek ki kell állni az aljasság áradata ellen. És, ha visszanézed mielőtt bármiféle díjat ítéltek volna nekem, védtem, ahol tudtam az AVANÁt, a díjat és a zsűrit. Még akor is, amikor tavaly a Justitia a rendszerbe telepített vétónak esett áldozatul.

Névtelen írta...

Úgy gondolom, hogy a zsürit a díjazott is védheti (persze nem azzal, hogy de igenis én vagyok a legjobb), és támadni is bárki támadhatja (de nem azzal, hogy a díjazott egy sz**, bezzeg az a másik milyen jó. Hanem azért, ha a szabályokat nem következetesen alkalmazták, menet közben változtatták, stb.) Amit az egész vitában hiányolok, a szerepek lényegének a felfogása, megértése. Tehát van a díjazó, akinek felelőssége a szabálok megalkotása és a zsüri kinevezése, van a zsüri, akinek felelőssége a díjak odaitélése a szabálok betartásával, és van a közönség, aki vagy egyetért a zsüri véleményével, vagy nem, de az utóbbi esetben se kell se a zsűrit, se a díjazottat sárbatiporni, megalázni, mindennek elmondani. Mindenkinek jogában áll díjakat alapítani a neki tetsző szabályok szerint, így például ki lehet találni közönségdíjat is (és utána azon marakodni, hogy ki hányszor szavazott...). A zsűri védelme nem erkölcsi kötelesség, a módszerek hiányosságára igenis fel kell hívni a figyelmet, de ez messze nem jelenti azt, hogy célszerű, ha az a sikk, ha sz**ral kenjük szegényeket össze. Ez kizárólag oda vezet, hogy épelméjű ember nem vállal tagságot a zsűriben, épelméjű ember nem nevez a díjra (ki a fenének hiányzik az esetleges elnyerés utáni szekatúra...), és ezzel természetesen meg is szümtethető bármilyen díj. Aminek annyi előny mindenesetre lenne, hogy nem borzolná évről évre a kedélyeket, és hagyna minden érdekeltet érdemei szerint belefulladni a saját kis mocsarába.
Alex Bates

Névtelen írta...

Alex, igazad van, én balfrásznak csak azért írtam, mert nagyon belebonyolódott a dologba, s abból már nem lehet jól kijönni, sajnos.
S igen, igaz, bizonyos keretek között védheti a zsűrit a díjazott, de mégis jobb, ha azok teszik, akik nem kaptak díjat, sőt azon írók, akik idén nem is indultak, na azokat nem olyan könnyű kikezdeni.
Különben amit írtál, mármint:

"Amit az egész vitában hiányolok, a szerepek lényegének a felfogása, megértése. Tehát van a díjazó, akinek felelőssége a szabálok megalkotása és a zsüri kinevezése, van a zsüri, akinek felelőssége a díjak odaitélése a szabálok betartásával,..."

Ez a lényeg.
Jó lenne egy pontos, transzparens, ténylegesen betratott s valahogyan közmegegyezés övezte jelölési, bírálati rendszer, amit lehetősleg kiadók, egyéb szekértáborok is elfogadhatnának.
Mert az alapelvek közmegegyezés nélkül mindig támadhatók maradnak.
Kell egy minimális konszenzus.

balfrasz
hát igem csacskaságokat írok én, naná, de azóta igyekszem visszafogni magam... :-)
Aztán ha a csakaságokért kiosztanak ha jogos, ha nem általában kellemetlen, szóval csak ezért gondoltam nem komálsz.
Ám a szóvicced az nagyon ott volt!!! :-) Még tetszett is!

Azut pedig tudom, hogy korábban is kiálltál a díj mellett, illetve megújulása érdekében.

Ennek ellenére a "Ki ha én nem?" ez olyan nagyon lnpeterses volt (akit szintén kedvelek, minden fura véleménye, egyéb fórumozós dolgai ellenére is), vagyis látom buzog benned a tett, meg a vágy, hogy túlcsordul néha. (Tudok ám még ilyeneket írni!)
:-)
Ám mondom az adok-kapok a díj kapcsán csak árt, "megelőző csapás" vagy "rugalmas reagálás" az lehet, ha pl. néhány hét múlva bejelenti az AVANA meg a zsűri, hogy ezt, meg ezt tervezik a jövőben a díjazás rendszere körüli konszenzus kialakítása érdeklében, stb.
Mert megvédeni úgysem tudod. Csak egyre mélyebbre merül a témban mindenki, s akiknek meg ez az érdeke elérték a céljukat.
nem, nem a passzivitást, a szótlanságot hirtetem (Muhaha, pont én tenném...? :-), hanem a szakmai választ, a sima adok-kapokkal szemben, azon felülemelkedve. mert én eddig egyébként is ilyennek láttalak, de lehet, hogy nem jól.
Egy példa is eszembe jutpott: az egyik cégnél, amelynek dolgozom, felmerült, hogy két honlapon, egy-egy fórum topicba valahogy reagálnunk kéne a céget ért támadásokra, vagy egyéb érdeklődésekre. Azt hittem megüt a guta egy ekkora hülyeségtől. Egy hivatalosan NEM lépünk fel fórumokon, mert az egyszerűen képtelenség, s csak magunkra rántjuk a keménykedő fórumozókat, kettő ha beépítünk egy embert a problémakezelésre, akkor előbb képezzük ki, fizessük meg, oszt csinálja úgy mint a Microsoft embere, profin nem vitázva, szakmailag hitelese válaszokat adva, különben csak olyan viták lesznek, hogy öröm lesz nézni, stb. Még vagy három-négy másik érvem is volt miért hagyjuk a fenébe ezt, s lám-lám igazam lett.

Ezzel csak annyit akarok, hogy nemtelen támadásokra nem, a szakmaibb kifogásokra meg nagyon szakmaian lehet regálni a ZsP díj esetében (mert ez ugyebár nem egy cég), de akkor vagy hivatalosan vagy egyéb, de igen szofisztikált módon. Akkor hamar eltűnnének, vagy legalábbis hiteltelenné válnának a sárdobálók.

Na, csak jót akarok, kérem szépen, s én ezt így látom megoldhatónak!
:-)
Aviszonlátásra! ;-)

Névtelen írta...

Ha közmegegyezéses jelölési és bírálati rendszerről írsz, akkor sajnos nem értetted, amit mondtam.
Részint nem hiszek benne, hogy ilyesmi egyáltalán mostanában kialakítható lenne, részint ha a "köz" a saját képére akar díjazni, akkor alapítson egy köz-díjat.
A ZsP az AVANA díja, amit az általuk felkért zsűri oszt ki, ezt azért jó lenne végre felfogni. A zsürin az kérhető számon, ha nem következetes az AVANA szabályainak alkalmazásában.
(Amit javasolsz, az kissé olyan, mintha a köz óhajtana megegyezni abban, hogy én mely támogatásomat kérő szervezetnek küldjek pár ezer forintot, és melynek ne. Lásd be, hogy ez azért aligha járható út...)

Alex Bates

Névtelen írta...

Alex_Bates írta:
A ZsP az AVANA díja, amit az általuk felkért zsűri oszt ki, ezt azért jó lenne végre felfogni. A zsűrin az kérhető számon, ha nem következetes az AVANA szabályainak alkalmazásában.


Igaz Alex.
Talán csak a szabályokat kellene úgy alakítani, s betartani, hogy abban senki ne (nagyon) találjon kifogásolni valót. Dolgozni kell rajta. S szerintem ki kell kikérni a szekértáborok véleményét is, ha ez a díj elfogadott akar lenni. Ha meg ezen keretek között akar maradni, évről-évre ilyen támadásoknak kitéve, akkor meg csak egy belterjes kis csapat belterjes kis jutalomosztó gálája marad. Nem lesz a mainál nagyobb rangja soha.

Úgy érem ma is ilyen ez a díj, hiszen egy tábor osztja ki, egy pár másik meg a díjosztókat osztja ki...
Ennek ellenére mindenki azt szeretné ha ez egy nagyon rangos díj lenne, úgy vélem még a fanyalgók is, pláne, ha a saját befutóikat látnák a díjazottak között.
Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a fanyalgók is a hazai SF tábor részét képezik.
S ha ők is úgy éreznék egy percig, hogy ez a díj az általuk szeretett műveket, írókat is díjazza, akkor mindegyik szekértábor (még a fanyalgók is) az lnpeters által tegnap meglengetett zászló alá beállva felsorakoznának a díj mögött.

Erre gondoltam amikor a konszenzusról, közmegegyezésről írtam, talán most sikerült jobban megragadnom a témát. De bevallom nem könnyű. Így már azért árnyaltabb, Alex?

Szóval a közmegegyezés ilyen az én olvasatomban, szakmai. Kiadók, írók, kritikusok, műhelyek, széles táborának véleményére adva, azt meghallgatva lehet csak széles körben elismert díjat csinálni.

Különben, mondom, ez a díj csak egy szűk kör által felállított szabályok szerint működő "díjacska" marad, aminek nincs különösebb promóciós értéke.
Pedig ha díj, akkor legyen kövér (akármennyi képzavart össze tudok hozni!!:-), azaz legyen valóban értéke, különben minek azt megkapni?

Hiszek abban, hogy lehetne egy a kiadók által - végül úgy is náluk csapódik le minden jelölhető alkotás - elismert, támogatott díjat létrehozni a ZsP díjból. (Halkan mondom, akár egy új díjról is lehet szó, ha a ZsP nem akar több lenni, mint ami ma. Meg aztán maguknak a díjaknak is jót tesz a verseny, a versengés szinte akárhol jót tesz, ha megjelenik.)

Ugyanis, ha a tőke (ez esetben ilyenről csak a kiadók vonatkozásában beszélhetünk) odafigyel valamire, akkor az képes rangra emelni, mert egy díj - egy nem állami - akkor ér valamit, ha annak - mint írtam - van promóciós ereje is, akkor fognak dolgozni a megszerzéséért a kiadók és a szerzők. Ez utóbbiak nem pusztán a pénzért.

Tudom, semmi sem egyszerű, de "én nem azért fogok bele valamibe, mert az könnyű, hanem azért, mert nehéz."

S miben látom még a megújulás lehetőségét? Ha már felvetettem.
Szegmentálni kellene, azaz nem lenne szabad egy díjba begyűrni mindent SF-nek mondott alkotást.
Ha már olyan jól elvitáztunk a solarián arról, hogy milyen SF-en belüli irányok vannak, azon túl, hogy összességében lehet regény, meg novella díjat osztani, tessék cyber punk ZsP-t, hard SF ZsP-t, soft SF ZsP-t, vagy mindjárt lehetne olyan, hogy a tudományosan leghitelesebb műnek járó ZsP díj, stb-t létrehozni, s aki nem nyer a „Nagydíjon” az még elviheti a pálmát egy kategóriában pl.. Vagy esetleg nem is fontos a „Nagydíj”.
Attól meg nem tartok, hogy nem lenne néhány jelölt minden kategóriában.
No, ez csak ötletfelvetés, lehetne finomítani, de én örülnék, ha megjelennének a különböző szegmensek számára is díjak, pláne a cyber punknak.

No, ezek jártak ma az én fejemben.

TresLunas

Névtelen írta...

TresLunas:
1. Ami a szabályokat illeti, ezúttal hónapokon keresztül minden szekértábor hozzászólhatott a solarián is, gondolom máshol is. Sőt a mostani pontozási rendszer is egy ezt megelőző külső javaslat eredménye volt.
Ettől még a dolog ott tart, ahol tart.
2.Mondj egyetlen apró pici dolgot, amiben ebben az országban közmegegyezés van.
3. Ki fogja kiválasztani a szakma azon képviselőit, akik majd közmegegyeznek? Mert ebből ugyanolyan perpatvart lehet csapni, mint a ZsP díjból - és fognak is, mert valójában nem alapvetően a zsürivel van baj, hanem sokéves multra visszatekintő egyéni és csoportos sérelmekkel, vélt vagy valós üzleti érdekekkel, illetve a tolerancia teljes hiányával. Ezek meg nem szünnek meg attól, hogy valakik valahol összehoznak egy szabálybizottságot.
4. Egyetlen példa: minden évben megszavazzák az Év sportolóját. "Objektív" szemmel abszolút hülyeség, hiszen hogyan lehet eldönteni, hogy most a világbajnok öttusázó volt a jobb, vagy a világbajnok úszó? Mégse szokott perpatvar lenni belőle, vagy csak igen szűk körben. Szabályzatgyártás helyett el kéne gondolkozni rajta, hogy ott vajon miért működik a dolog?
5. Alig jelenik meg évente pár magyar SF regény. Mi a frászt akarsz te még ezen szegmentálni? Nem lenne egyszerűbb azt javasolni, hogy a zsüri feladata az legyen, hogy minden jelölthöz kreáljn egy kategóriát, amiben az az első?
6. Minden új díj ötletét csak támogatni tudom. Még pár ezer forintos adományt is hajlandó vagyok a második díjkiosztóra megajánlani - ha az elsőn közmegegelégedésre született eredmény. Csak a szegény ZsP díjat hagyjátok már békén, és főleg ne sajátítsátok ki az ügyben az AVANA jogait.
7. Én a ZsP zsűrijét legjobb emlékeim szerint mindig védtem. De most identitászavarban vagyok, mert nem tudom, hogy ettől nálad a "fanyalgók" táborába tartozom, vagy az ellentáborba. Esetleg feltételezed, hogy más táborok is vannak, netán olyan eszementek is, akiknek csak úgy tábortalanul is van véleményük? Egy dolog biztos: az eszement agyalással mindig ki lehetett hozni a sodromból. Ne javasolj, hanem csinálj valamit! Alapíts díjat, lépj be az AVANÁ-ba és győzd meg őket eszméid helyességéről, szervezz konzultációt a szekértáboroknak, tegyél bármit, ami előrevisz.

Névtelen írta...

Bocsánat, elfeledtem aláírni. A hétpontos hozzászólás szerzője Alex Bates

Balfrász írta...

Uraim,

üdvözlet. Beszélgessetek csak, jólesik nézegetni, hogy lehet békében is csinálni ilyesmit. A szomszéd bejegyzés kommentjei után kész felüdülés.

Névtelen írta...

Jól van na!

Mit mást mondhatnék ezután: idealista vagyok, és maradok. De hát csak ideákból, de legyen visszafogottabb: elvekből kiindulva lehet valamit felépíteni.

(Különben csak úgy össze-vissza írom a válaszokat, ahogy eszembe jut.)

Miben lehet közmeg...? Kék az ég? Vagy mégsem?

Nálam egyébként eszement agyalással kedődik a dolog, oszt' néha megfuttatom ennek a rémszüleményeit, bár sokszor kapok érte a fejemre, mint most Tőled, meg sol-on.

De azt a belépési ötletet még meggondolom!
:-)


"és főleg ne sajátítsátok ki az ügyben az AVANA jogait."

Huh, ez fájt, faját mert igaz.
Mind ezt tesszük, akik azon okoskodunk, hoy mit kellene tenni, szerintünk...
Tényleg nem olyan helyes dolog ez.
Hogy honnan vesszük a bátorságot? nem azt vesszük, hanem egyszerűen nem is gondolunk rá, hogy valakik dolgába bugyogunk bele.
Bár azért ez a polémia segít is, felhívja a figyelmet, hogy van még tenni való.

Én meg egyébíránt csak kívülállóként írok ezt-azt, mint olvasó, pedig hát minek, ugyebár, semmit sem érek el vele, akkor meg csak időpocsékolás, amire augusztustól nem is igen lesz lehetőségem, úgyhogy én el is tűnök a képből, nagyjából.


Azért a ZsP kibővítése, szekció díjakkal, szerintem nem annyira rossz ötlet, legfeljebb ebből nem mindig lesz kiosztás, mármint díj, ha nincs éppen mű.
Nem baj az, ha van ilyen, de persze nem arra gondoltam, hogy minden könyvet feltétlen díjazni kell, tudom csak sarkítottad a dolgot, de igen arra vigyázni kell, hogy azért a díj komolyságát is megőrizve történjenek esetleges bővítések.
Különben az még hasznos is lehet, mert már témákra is ráirányíthatja a figyelmet, pl. ugye a cyber punkra.
(Egyébként egy a sol-on megjelent kritikára is válaszolok délután (most a Tiédre szerettem volna előbb, mert sajna mennem kell), asszem oda más érveket is írok majd, mert ott kicsit más volt az ellenvetés, ha gondolod nézd majd meg.


"3. Ki fogja kiválasztani a szakma azon képviselőit, akik majd közmegegyeznek?"

Igen, támadási felület mindig lesz, de nem mindegy mekkora. Ez talán kisebb, meg aztán csak akad egy-két hitelesebb személyiség, vagy nem? Pl. Sárdi, vagy mittoménmégki...

Anyagi érdek pedig mindig van, s ez szerintem elég fontos. Ezért ondoltam, hogy a kiadóknak fontos szerep lehet(ne) az egészben.

A múltbeli sérelmekkel meg, hát azzal nincs mit tenni, egyébként fanyalgás meg midnig lesz, de mint mondom nem mindegy mi miatt, s mennyire lehet, avagy kell azt egyáltalán komolyan venni, lehet eljön az idő, amikor arra mindenki csak legyint.

Lehet, hogy most is ez lett volna a jó eljárás, szerintem. Mert a nemtelen támadásokra egy harcos reakcióból lesznek az egyre keményebb mocskolódásba forduló adok-kapok menetek. Mint azzal éppen ma reggel szembesültem, hogy a másik balrasz cikkhez már 60 !!! bejegyzés érkezett, s volt köztük sok kevéssé finom is.

No, jobb itt maradi, azt max olvasni, talán, vagy csak átfutni, mint eddig tettem.

Szóval balrfasz ez a mini eszmecsere itt tényleg jobb, de igaz, ami igaz, odaát is voltak érdekes dolgok, ugyanakkor abba valahogy nem akaródzik nekem belebonyolódni.

Ja, és én pl. táboron kívüli vagyok. Nem tudom Te is az vagy-e Alex, de nem a fanyalgók táborába sorolnálak, ha esetleg ilyet kellene tennem.

TresLunas


P.S.: balfrasz! Különben mi lesz a következő regényed? :-)

Balfrász írta...

Én is azt gondolom, hogy nagyobb szerepet kellene adni a kiadóknak, legalábbis a dlegálásnál. Sőt, tovább megyek: ebben kizárólagos szerepet kellene adni nekik.
De többek által készül már egy új javaslat, amely azt hiszem a következő AVANA közgyűlésre előterjeszthető is lesz.
Azt nagyon nehezen venné be a gyomrom, ha valaki(k) az AVANÁtól vitatnák el a Díj odaítélésének jogát: nagyjából ők az egyetlen nem kiadói érdekek és szekértáborok által befolyásolt szervezet amely inkább összefelé terelne, mint széthúzna. Voltak sötét dolgok a múltban, dominált egy bizonyos befolyás, de ez valóban a múlté, azt hiszem.

Nemsokára befejezem a Justitiát.

Névtelen írta...

TresLunas: Az álmodozással, agyalással semmi baj, az természetes emberi szokás. Csakhát tudod én 3 évtizede vagyok műszaki pályán, és nálunk az a szokás, hogy a legszebb álmot is megvalósíthatósági vizsgálat alá kell vetni, már születése pillanatában.
A Sárdi vezette zsüri ugye nem tudott mindenkinek tetsző végeredményt produkálni? Akkor honnan tudna mindenkinek tetsző bizottságot, szabályt, stb.? A támadási felület persze nem mindegy, hogy mekkora, de az se, hogy meddig tart a csata. Egy ilyen díjkiosztó düháradata egy hét alatt le szokott csengeni, utána minden megy tovább a régiben. Ha megtetézed holmi bizottságosdival, egész évre lehet prolongálni.
Egy biztos: ha a ZsP díj odaitélésében variálni akarsz, annak a jelen jogi tényállásban az az egyedüli hatékony módja, ha belépsz az AVANÁ-ba, és ott fejted ki ezügyben áldásos ténykedésedet.
Üdv:
Alex

Unknown írta...

Üdv mindenkinek!

Sokat gondolkodtam, mi is lehet a baj. Azon pedig mégtöbbet, hogy a gondolataimat hol is tegyem közzé, hogy garantáltan ne másszon senki a pofámba. Oszt kilukadtam itt.
Úgy érzem, egy két dolog megvilágosodott a számomra, de nem biztos, hogy jól látom a dolgokat, mert én egy eléggé naiv ember vagyok.

Tehát:

A Zsoldos -díjjal a következő problémák vannak.
1. Egy sokak számára senkiháziaknak tartott, bevallottan amatőr Egyesület adja ki, meglehetősen pofátlan módon, most már hosszú évek óta. Bosszantó!
2. Zsoldos Péterről, sokak számára a legnagyobb magyar sci-fi íróról lett elnevezve és ezt az sem menti, hogy történetesen Zsoldos Dávid részt vett a díj alapításában és a zsűri tagja. Ha Avana -díjnak neveznénk, a kutya se törődne vele.
3. Az egyesület nem tartozik egyetlen kiadó holdudvarába sem, így aztán minden felől támadható. Meg is teszik!
4. Voltak és vannak is hibák. Hol a pontozás rendszere nem tetszik sokaknak, hol egyes művek besorolása, hol a kiírás pontatlansága.
Emberek vagyunk, a legnagyobb igyekezetünk ellenére is hibázhatunk. De kérem szépen, higgye el mindenki, a hibák nem szándékosság, vagy rosszindulat következményei! Egyszerűen hibák. Dolgozunk rajta, hogy kijavítsuk.

Nem kergetek illúziókat, a Zsoldos -díj mögé sosem fog odaállni az egész sf élet. Az gyanús is lenne!
Ebben az országban?

Egy Avana tag
zoli, vagy pippin, ahogy akarjátok

Balfrász írta...

Zoli,

a pofádba itt is belemászhatnak, mert csak anyázás esetén moderálok. Máskülönben welcome! Ha itt váltjuk meg a világot, az nem baj.

Remélem egy páran ez után meggondolják, és belépvén az AVANÁba ott tesznek valamit, ahol lehet. Persze még ez is elsülhet rosszul...
Itt és most! Hajaj!
Szeptembertől mindenesetre én is nálatok fogok bomlasztani.

Unknown írta...

Igaz, igaz!

Láttam a másik szakaszt is, de ez a részleg olyan békésnek tűnik. A solaria nekem még nagyon meredek. Nem vagyok eléggé harcedzett. Nevezhetjük gyávaságnak is, kinek mi tetszik.

Addig nem baj, amig csak bomlasztani szeretnél, csak oszlásnak ne induljunk!
Várunk!

Névtelen írta...

Zoli: a ZsP díjjal egyetlen probléma van: sokan nem ismerik, mások úgy tesznek, mintha nem ismernék az egyszerű jogi tényállást. A díjat az AVANA alapította, és a Zsoldos örökösöknek a névhasználathoz való hozzájárulásával adja ki. Pont.
Ehelyett általában úgy képzelik, hogy ez a magyar SF társadalomnak valamiféle "hivatalos" díja, ami márcsak azért is képtelenség, mert "hivatalos" magyar SF társadalom sincs, csak ilyen-olyan klubok, baráti körök, portálok, stb. Az a társaság, ami nincs, baromi nehezen adhat ki díjat.
Tehát két út van: vagy az AVANÁ-ba belépve próbál a delikvens a szája íze szerint fordítani a dolgokon, vagy megpróbálja összeszervezni a "hivatalos SF társadalmat", és megalapítani annak díját. Ez utóbbi persze vélhetőleg nem lesz Zsoldosról elnevezve, de ha tényleg az SF társadalom túlnyomó többségének támogatását fogja élvezni, akkor pár év alatt rangosabbá válhat, mint maga a ZsP.
Mindkét megoldás előnyösebb a folyamatos szarkeverésnél, bár tény, hogy fáradságosabb is. Dolgozni kell rajta, nem elég egy-két ocsmányságot beküldeni valamelyik net oldalra.
Alex Bates

Unknown írta...

Alex!

Rengeteg igazság van abban, amit mondasz! Egyelőre sajnos többen választják a szarkeverést.
Képzeld, tavaly felvetettem, hogy a képzőművészeti díjat szenteljük Ámon László emlékének. A családdal is felvettem a kapcsolatot, - örültek is neki! - aztán valahogy menet közben elsikkadt az ötlet megvalósítása.
Hétvégén megnéztem a mostai felhozatalt és hálát adtam az égnek, hogy az ötletet nem sikerült megvalósítani.

zoli

Unknown írta...

De szépen ismételgetem saját mondataimat.

Balfrász írta...

Kár, hogy az Ámon díj nem sikerült. Mondjuk az idei felhozatalt tekintve jobb is. Ez utóbbit, mármint a felhozatal minőségét nem is értem. Illetve: a terrára mi sem kapunk grafikai anyagot egyáltalán.

Névtelen írta...

Az Ámon-díjat még megvalósíthatjuk, csak meg kell értetni a közgyűlésen részt vevő tagokkal, hogy szükség van rá! Már csak Ámon László munkássága miatt is.
A családdal a névhasználathoz történő hozzájárulást szerintem el tudom intézni. Pusztán akarat kérdése az egész.
Ildikó kontrajavaslatnak bedobta Gombos Ilona nevét. De könyörgöm....

zoli

De jó! Elfelejtett a blog, én meg a jelszavamat.