A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2007. február 6., kedd

Love of Wisdom

Szeretnék bölcsebb lenni!

Tudni szeretném mit jelent valójában egy irodalmi hős jellemfejlődése.

Idáig azt hittem, ha egy regény elején egy alak nem egyéb, mint egy korlátolt, érzelem nélküli, vérnősző barom, aki százával (ezrével) mészárolja le az embereket teljes közönnyel a könyv végére pedig érzelmes, szerelemre képes, embertársaiért és a bolygó jövőjéért aggódó valakivé válik, akkor az jellemfejlődés, méghozzá pozitív.

De nem!

Buta voltam. Aszongyák az okosok, ez nem az. De aztat se nem mongyák, hogy akkó mija!
Valaki, plíz, kérlek! Súgd mán meg! Ígérem nem adom tovább, ha valami stratégiai titok lenne.


I'd like to be a wise man!

I'd like to know what's the meaning is the development of a literary character.
So far I thought if a character is a narrow-minded, emotionless ladykiller who slaughters hundreds (thousands) of his human fellas with the most complete, icy indifference in the beginning of a story and at the end of the novel he turns to a man who is emotionally involved in love, in the worry about the future of the mankind and this shitty planet, well, I thought that is some kind of character development.

No! That isn't!

I was a dumbass. The smart guys said that's not a character development. But they cannot make it clear what the heck is it then.
Someone, pleasepleaseplease! Whisper it please right into my ear. I swear I'm gonna spread no it if it's some national Security issue.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

http://cannibalgame.blogspot.com/2007/02/heroes.html

Plusz a postban található linkek.
Nem titok. Csak némi mitológiai ismeret és történetelemzés.

Balfrász írta...

Köszönöm alásan az úrhölgy nagy jóságát! Mindig szívesen veszem kioktató bölcs szavait, mert írott malaszt vagyon őbennek. A magyar irodalom egyedül felkent papnőjőnek szavai mindenkor feltétlen megfogadandók. Alig várom már a pillanatot, amikor művészete és bölcselme egyetemi tanagyag lesz nemcsak Magyarország, de a világ valamennyi jelentősebb egyetemén. Küzdeni fogok azért, hogy ez így legyen.

De addig is:

Látom az iróniához továbbra is annyi érzéked van, mint régen és ugyanolyan kedvel nézed hülyének az embert, mint azelőtt.

Az irónia sem titok, kishölgy, csak némi beleérzőképesség kell hozzá, csakúgy, mint ahhoz, hogy ne tarts magadon és haverokon kívül mindenkit ostobának.

És semmi, de semmi mitológiai előtanulmány sem kell hozzá, sem történetelemzés. Meg linkek sem.

Névtelen írta...

Méregzsák. :)

Balfrász írta...

Actually, a Méregzsák egy tűrhető (angol)ír film, amelyenek az egyik főszereplője a Star Trekből ismert Colm Meaney (mint Dessie Curley).
"How do you know he was Spanish? Or a sailor? He could've been a Pakistani postman if you were that drunk!"

Magam csak egy vén szarházi lennék, aki nem ismer el semmilyen maga kreálta tekintélyt.

Egyáltalán megkérdőjelez minden tekintélyt.

Névtelen írta...

Bocsánat, jobban belegondolva te mást kérdeztél, mint amivel én foglalkoztam, így valóban nincsen kapcsolat a két post között.

A többiről meg inkább ne beszélgessünk.