A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2007. január 24., szerda

Some Confusions

A Solarián a Terráról kipattant haszontalan, ámde legalább rövid vita kapcsán szeretnék néhány félreértést eloszlatni:
  1. Amit a Terrán csinálnuk, annak tudomásom szerint nincsen párja a magyar fantasztikum internetes, de még papírra nyomott oldalain sem. Ugyanis mi vettük a bátorságot, és szerkesztjük a hozzánk eljuttatott kéziratokat. Ami szöveggondozást jelent. Nemcsak a gépelési és, horribile dictu, nyelvtani, helyesírási hibák javítását, nagykötőjelek berakását, hanem, ó, borzalom!, bizony a stílusbeli, történeti és logikai törések megmutatását is. NEM ÍRUNK MEG SEMMIT A SZERZŐ HELYETT, de jelezzük, ha valami szerintünk nem stimmel, és néha még javaslatokat is teszünk, amelyeket persze nem kötelező betartani.
  2. Nem kívánunk konkurálni egyik meglévő oldallal vagy papírmagazinnal sem. Az olvasó döntése, hogy mit olvas.
  3. Nem kívánunk szakosodni egyetlen altéma felé sem, mert ha személyesen esetleg előnyben is részesítünk valamit, úgy hisszük a fantasztikum valamennyi altémája egyaránt fontos, és fenntartása, terjesztése gyümölcsöző.
  4. Nem hiszem, hogy irodalmilag egyetlen szerzőnk, vagy olvasónk vesztesnek érené magát amiért a Terrán szerepel(t) vagy a Terrát olvasta. Az ő véleményük azonban valamiért nem csatornázódik sehol.
  5. A lap látogatottsága heti bontásban mindig megtalálható a címlapon.

Személyes tisztázandók:

  1. Nem kivonultam a Soláriáról, s nem is "kiugrottam". Kiugrani a kispapok szoktak, meg a tengernagy szeretett volna. Visszavonultam inkább, mert úgy éreztem, érzem, hogy ott semmi szükség sincsen arra, amit adni tudok.
  2. Pontosan azért határoztam el a Terra megalapítását jóval előbb, mert rájöttem, hogy a kéretlen kritika úgyis csak rossz vért szül, és nem használ senkinek. Aki valóban őszinte véleményt akar, az önként jön. A Soláriára nem azért kerülnek fel az írások, amiért a Terrára.

Nincsenek megjegyzések: