A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2009. július 16., csütörtök

Really Pleasant Surprises

Szar reggel, a nyolcadik gyógyszeres, étvágy nuku, közérzet fagyponton, alvás közel semmi – doom állapotjelző: mosott szar. De még van húsz golyóm. Vagy kettő... Még 13 nap... Ha így haladok, lemegy húsz kiló, karcsú és mogorva ogre leszek, viszont: handsome... Ha tudod, mire gondolok... (segítek: magyarra gyönyörűnek fordították valami általam ismeretelen oknál fogva...)

A Köztársaság térig semmi pozitív, a reggeli Nagyfuvaros, a hentestől kitántorognak a korai alkeszek első miniüveges adagjukkal, Mátyás keserű, édesített kromofág, emberek munkába, emberek munkából, a fekete Merdzsó még a helyén, a Népszinház utcai kereszteződésben, ahol semmi helye nem lenne egy civilizált városban, de ez Budapest, rühes kurva, akinek hercege van. A városom előszörre már megmosta lábát kutyahúgyban, csak át kell lépni a száradó patakocskákat, kikerülni a halmokat, és máris a téren, a kutyaszar-epicentrumban. Új az ivókút, mögötte drókosár szemetes, a peremén szürke varjú, Corvus cornix, dolmányos varjú, hooded crow – valódi nagyvárosi Robin Hood, buzgón, és csőrétől telhető maximális ügyességgel szórja kifelé a belegyömöszölt reklámújságok lapjait. Vagy negyedóráig figyelem, nem zavartatja magát, végül kidobálja az összes papírt, akkor előhalász egy műanyagzacskót, a földre üríti, a papír mellé, semmi érdekes, majd egy másikat, abban kincs van, kefíres doboz, kiveszi, leugrik a földre és madár módjára – végül is: madár – inni kezdi a maradékot. Másik szürke jő, kér, de nem kap, nem erőszakoskodik, hanem felugrik a másik helyébe, és átvizsgálja a kuka maradékát... Ez volt az első meglepetés. Már lassan egy hónapja nem láttam a madaramat, még a hangját se' hallottam.

Jól választottam. A varjúfélék okosak. A következő, Galaktikánál leadott regényemben, az iDeal-ban egy ilyen madár az egyik főszereplő... Ha minden sikerül, még az idén meglátod.

Meló, szokásos: товарищ Стахaнов развивает углу. Fasza.

Delután Cseh Zoli hív, van neki valamije a számomra, móka után találkozzunk! OK. Ha szopni nem kell érte, bármit átveszek... Ha kell, esetleg akkor is... Sőt, húszmillióért még a hajam is korpásodik. Vagy akármim.

Ötkor ugyanaz a hőség, mint reggel nyóckor vagy délben, Zoli egy tasakot ad át, benne könyvek, tapintásra kettő, nézem: KÉT Kékszakáll a vén, javíthatalanul idealista, javíthatalanul őszinte és javíthatalanul halott Vonneguttól. Mellesleg a könyvkeresők egyik rémálma, ha egy antikvárba bemégy és ezt a kötetet keresed, a menthetetlenül hülyéknek kijáró elnéző mosolyt kapod – helyette. Ez ám a meglepetés! És mindjárt kettő – vadonatúj.

Zoli elmondása szerint a kiadó raktárában még temérdek van belőle: ehhez képest a az ún. könnyterjesztők állományában zérus. Szét kellen kergetni ezt a bandát, mint annak idején Krisztus urunk a templomi kufárokat, amikor véget ért a negyvennapos léböjt kúra. (TUDOM, hogy nem akkor vót, na!)

Well. Az Első Olvasó nemcsak olvas, azt is tudja, hol lehet könyvet kapni – valahol ez az olvasás alapja, nem? Megint csak jelzem, az Atlantisz gyermekei Kingtől hasonló ritkaság... :-)

Utána sörözünk, én csak óvatosan, a barna Leffe az erősebbek közül való, de nem bírnék újra alkoholfráj Drehert inni, akármilyen jó kedve is lesz tőle az embernek, és akármilyen éjszaka elé is nézek kettesben a méreggel.

Viszont most nem tudok dolgozni, csak erre fussa. Ergo, a hámból kirúgódott.

Talán ágyba viszem Murakamit, hogy elaludjak rajta. Napközben már egészen jól megy...

3 megjegyzés:

csz írta...

Ha hozzájutsz, olvasd el Vonnegut Ördögcsapda című könyvét!
Az eddig még kiadatlan írásait (főleg novelláit) tartalmazza, Mark nevű fia válogatta. Állítólag az utolsó könyve, de egyetértek a Maecenas kiadóval, amikor azt írja, hogy kíváncsian várjuk a következőt...
Nemrégen kezdtem hozzá, még nem értem a végéig, lenyűgöző.

WSzP írta...

Nem működik az ujgalaxis@gmail.com e-mail cím? Bocs, hogy itt commentelek, de máshol nem tudtalak elérni, és szeretnék egy novellát küldeni az Utópia pályázatra. A meghosszabbított határidőbe éppen befértem, csak fura szerver hibaüzeneteket kapok.

Névtelen írta...

Folyt köv mikor?
O.