A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2009. június 15., hétfő

In Full Sentences

Békén nem hagynak, tudtam...

Well, ezek látszólag ellentétes dolgok:

  1. Brutális őszinteség – Hazug
  2. Brutális szabadságvágy – Megalkuvó
  3. Introvertált tendenciák – Extrovertált
  4. Mizantrópia – Filantróp
  5. Fizikai lustaság – Szorgalmas
  6. Probléma kerülés – Probléma kereső
  7. Probléma megoldás – Probléma okozó
Kifejtve viszont minden körbeér. Erre találták ki a pofázást...

1. Brutálisan őszinte szoktam lenni, de ez csak póz, hogy leplezzem a frusztrációmat, melyet az az ellentmondás okoz, hogy valójában hazudni szeretnék, de mániákus igazságkereső révén hazudni nem tudok feleslegesen. Rosszul vagyok, még akkor is, ha csupán köntörfalazni kell.

2. Olyan mániákusan szeretem a szabadságot, hogy érte megalkudni is hajlandó vagyok. Még önmagammal is. (Ez egy maxima lett, de nem baj.)

3. Valójában sem túlságosan befelé, sem túlságosan kifelé nem fordulok, az igazság beteges kimondása viszont az extrovertáltság képét erőlteti az emberre. Saját munkámat szigorúan egyedül szeretem végezni, hogy a külvilág csak a végeredménnyével találkozzon. Szívesen együttműködöm másokkal, de szeretem, ha a munkáinknak csak imputja és outputja ér össze, és közben mindenki fekete dobozként vislekedik.

4. Már régóta csak fizikailag gyönyörködöm az emberben, és nem is vagyok hajlandó a nagybetűs emberről diskurzust folytatni. Ha viszont ilyennel találkozom, mégis örülök neki, és kincsként őrizgetem. Ennek az a következménye, hogy bár az embert, mint olyat megvetem, tyúkapó vagyok még vadidegenekkel is, hátha máskülönben elszalasztok, veszni hagyok, elrontok egy kincset. (e.g. tépném ki mindenki szájából a cigarettát.)

5. Mint minden jó mérnök, fizikailag átkozottul és menthetetlenül rest vagyok. Viszont hangyaszorgalommal dolgozom azon, hogy később a munkát minél kevesebb energiával lehessen elvégezni.

6. Igyekszem elkerülni az élet problémáit, sőt tudomást sem venni róluk, viszont az őszinteség, szabadságvágy, befelé fordulás és a restség automatikusan problémákba hajszol.

7. Ha szembesülök a problémával, nem hagy nyugton, míg meg nem oldottam, vagy meg nem találtam azt a valakit, aki képes megoldani. Az igazság kimondása viszont az emberiség jelen pszichikai állapotában leginkább problémaforrás, annak is aki kimondja, annak is akire vonatkozik és annak is aki csak tanúja. Mivel nem szoktunk arról tudomást venni, hogy őszinteség mennyi bajt megold és megelőz, inkább probléma okozónak tartjuk az őszinte embert, mint problémamegoldónak.

Ennyi már elég? És mi az értelme? Megtudom végre?

Erről csaknem megfeledkeztem.


15 megjegyzés:

Timi írta...

Személyesen abban láttam értelmét, hogy egy kicsit összeszedtem 'magam', amit magamról tudok, amikor írtam. Ilyen vagyok negyven évesen és majd megnézem, milyen leszek, amikor hatvan évesen kiskertemben uborka reá szállott a róka.:))
A másik a közösség. Én kaptam Magdalenától és adtam tovább három embernek és ketten becsülettel megírták. Nagy dolog!
Őszinteség, szabadságvágy, igazságérzet. Olyan értékek, melyekről azt gondolom, ha vannak, még mindig találkozunk nagybetűs emberekkel.
És az, hogy tudunk még beszélgetni!! Amiként megesett velem tegnap. Olyan nagyon jó volt! A kóser szilvapálinkától át az arab kultúráig szinte mindenről és örültem, mert volt bennem annyi, amennyivel hozzátehettem a dolgokhoz.
Miért mondom el ezt? Az ember sokmindenre használhatja az internetet. Ebből a 'sokmindenből' kiválaszthatja azt is, ami hite szerint jó: önmaga legkitűnőbb ismerője lehet általa, betekinthet más kultúrákba, tanulhat nála okosabb emberektől (ezt (is) teszem, amikor ebben a blogban vagyok!)… támogathat ügyeket, melyek neki fontosak, kiállhat értékek mellett…
Nagyon szerénynek látlak. Minél többet olvasok Tőled, annál szerényebbnek. Ez jó! Mert csak a szerény emberek képesek reálisan megítélni mások gazdagságát. Az árnyalatokat még mindig hiányolom, bár már ki-kijön a romantika!:)

Magyarország pedig a magyaroké. A miénk, akik itt élünk: határon innen és túl. Nem tudom, miért kérdés ez még mindig…

Balfrász írta...

Csalatkozám é szemeim által?
Oly vonást mint szerénység, hibáim között nem lelsz.

"Én
meglehetős becsületes vagyok: mégis oly dolgokkal
vádolhatnám magamat, hogy jobb lett volna, ha anyám
világra sem szül. Igen büszke vagyok, bosszúálló,
nagyravágyó;"

:-)

Kerülném a nygbetűs embereket, meg a kicsiny betűseket is - az a szubtrópusi sziget, öreg napjaimra, sose legyen péntek.

Az élet kaland, de huszadrangú sorozat forgatókönyv író írta...

Árnyalatok nem léteznek egy monomániás számára...

Timi írta...

Hozzám képest szerény és amely tudás alapján szerénytelenebb is lehetne az úr!:)
Nekem alázatot kell tanulnom, és gondoltam itt megpróbálom, de aztán meg gondoltam azt is:
- Minek nekem ilyen tollal ékeskedni, ha nem ruhám!?

Az a legnagyobb baj az élettel, amikor véresen komolyan veszik, amikor nem hagyják játszani sem az embert. Ott beszélgettem a szaunába, és erre muszáj visszatérnem állandóan, legalább írásban, mert bárki is volt az az ember, hagytam eljátszani neki, hogy Valaki: nem állíthatja meg a rendőr az autóját és rózsái vannak a kiskertjében meg három biztonsági őr vigyáz rá!:))) És közben csak nevettem és hagytam ezeket életszerűvé tenni. Kérdeztem is, most figyel-e bennünket őrszem, mert ha nem én vigyázok ám! És alkalmasint figyelmeztettem, ha magas volt pl. a plafon.

A szigeten, ahol nincs péntek, ott csütörtököt se lehessen mondani!- tartom, hiszen az élet lényege maga az élet. A szaunában arra jöttem rá, hogy be kell látnom végre: igenis szeretem az életművészeket! Akik még tudnak udvarolni, akik még a nőt előreengedik a medence lépcsőjén, (közben persze megnézik a hátsóját, de ezt a nő nem látja, csak érzi:) és odaintik a pincért, meg szerenádot adnak… Ilyenkor kifutok az időből. Nincs idő. Jóóó! Tudom, így nem lehetne végigcsinálni mindent, ezzel a lazasággal, de abban a görcsben sem, amiben vagyunk.

Ha valaki meghal, azonnal arra gondolok, miért nem én inkább! Weöres Sándor írta „nemélni könnyebb”, azt meg én írom: megélni sem nehezebb, ha van hozzá partner. A hülyeséghez mindig kell egy jó partner, aki végre nem az anyát látja mindenben (bennem!), hanem a nőt és akkor ebben lubickolni lehet. A mérnökökkel nagyon nehéz. Én ezt házasságból tudom. Meg még azokkal, akik értelmiséginek tartják magukat.
Miben 'rögeszmés' (monománia) az úr, hogy még árnyalatai sem lehetnek?:)

Timi írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Timi írta...

Észrevételem van:
Megnéztem az albumot Szélesi blogján és arra tippelek, hogy Te vagy kalapban.
Megjegyzés:
Nem csodálkozom, hogy sokan mennek dedikáltatni!!
(zárójelben: kívül-belül korrekt és ráadásul szerény. Nem baj, ha mérnök! Lehet ebben a szakmában is érzékeny lélek. Én ugyan nem ismerek ilyet, pedig sokkal találkoztam, de lehet!)
Ha tehetek még 1 megjegyzést:
Aki kalapban van, annak az írónak nagyon szép a szeme!:)

Unknown írta...

Az hagyján hogy csak a szeme szép, ahogy elnéztem a fotókat "a férfi 100 kilónál kezdődik alatta karácsonyfa dísz" limitet is lazán megugrod Tony...hehe

Balfrász írta...

A kalap azért van, mert viszont hajam az nincs.

A mondás pedig Konrád György után úgy módosítandó, hogy "Az író száz kiló alatt csak karácsonyfadísz."

Volt alkalmam ezt a bölcsességet megosztani a vacsoránál Wilsonnal is, aki szintén nem a karácsonyfadísz kategóriában indul... Örült neki.

Egyébként ügyelek arra, hogy éppen százegy kiló legyek... Csak most átestem egy testépítő fogyókúrán, amelynek általában tetemes zsírfelhalmozás a vége - nem a legelőnyösebb helyekre...

Unknown írta...

Ismerős dolog én is csak puhulok, mióta megy a nagy érettségire készülés, próbálom töménnyel sorvasztani magamat, de úgy látszik a semmittevést nem tudom überelni.

Egyébként nincs is gond a pocakkal, nekem is száz kiló a max küszöb. Mivel olyan primitív ősember származék vagyok aki szeret verekedni és reggel a tükörben ellenőrizni a fogsorát, ügyelnem kell. A mázsa felett már felborul az egyensúly és hiába van erő és tömeg istentelenül lelassulok és kifáradok. 95 lenne az ideális versenysúly...

Timi írta...

Andris!
Szélesi blogja igen népszerű lesz, mert én újra megnéztem a fotoalbumot! És holnap is meg fogom nézni!!:)) (Ma is még fürdés előtt!) rájárok.:))
Teszek még megjegyzést: nagyon jóképű, és nem kövér egyáltalán, az átlagosnál nívókkal jobb, olyan karaktere, stílusa van, hogy átjön a képekről! Megkockáztatom: körülzsongják a nők!
1. Amikor idetévedtem erre a blogra, még nem ismertem az írót, de amint olvastam a bejegyzéseit, kénytelen voltam a magaméból törölni, mert annyira gyengének éreztem az enyémet. (nem jellemző rám)
2. Most a képeimet is felül kell bírálnom, és valószínűleg ezt fogom tenni néhánnyal! (legszívesebben mindet kukába dobnám)

Timi írta...

Nekem rengeteg hajam van és tényleg a legmutatósabb rajtam, ezt azért mondhatom, mert így van, de sajnos, amint a népi bölcsességben írva van:
Sok ész nem tűri a hajat! Nem lesz gond a kopaszság sem, mert különben kerek a fej.:)

Balfrász írta...

Ha felkerülsz Pestre, legalább lesz kivel gyúrni. És addig se iszol... Ősember!

Timi,

nem kér érte, úgyis csak paróka vót! Nekünk ogréknak nincs is hajunk.
Ha szorgalmasan kereskedsz az SF portálon megtalálhatod a század legjelentősebb váltóőrének portréját is (nem zöldre van neki festve, hanem gyárilag zöld), sőt valahol még mint piros fejkendős, szakálas orosz öregasszonyként is előfordulok. (Vö. Lenin finnosrzságban.)

A nők vagy gyűlölnek, vagy szeretnek. Mindenképpen menekülök előlük. A lányomat kivéve. De ő meg fiú.

Timi írta...

Balfrasz!
Én az a típus vagyok, aki jobban menekülnék. Képzeld el, ahogyan futnánk egymás elől és a súlyprobléma megoldódna!:))
Engem a nők gyűlölnek vagy irigyelnek. A férfiakkal meg úgy vagyok, hogy harmadszorra remélem nem lépek ugyanabba a folyóba. A bölcseknek ez másodszorra sikerül!:)
Azt mondom, ha úgy van: lehet a kis házad az enyém és Zoltáné mellett. Szép, csöndes falut kell nézni, ahol alapvető dolgok vannak: fodrász, kozmetikus és vegyesárú.
Hát örülök, hogy megismerhettelek immár belülről és kívülről egyaránt!:)
ui. Szép embernek szép gyereke van!- tartja a mondás és mutatja a gyakorlat.

ricu írta...

Balfrász, van egy nagy gondom veled. Jártam én régebben is a blogodon, olvastam tőled a kirohanós bejegyzéseket, a csörtéket másokkal... Kialakult bennem egy kép, amit igyekeztem kordában tartani.
Aztán a Könyvhéten ül egy mosolygós, szinte szendén pillogós kedves pasas az asztalnál, én pedig annyira megrökönyödtem az ellentéten, hogy asszem csak bólintással köszöntem feléd.
:) Azóta azon gondolkodom, hol jelezzem feléd, hogy semmi bajom nincs veled, csak a látványos ellentét a blogoló és a személy között zavart meg :) Remélem találkozunk még, most már felkészültebb vagyok :) Lélekben legalábbis. :)

Balfrász írta...

Ricu,

mivel a nick alapján, úgy tűnik, nem ismerlek, feltehetően te se' engem, így valószínűsíthető, hogy egyik rólam kialakult kép sem pontos. És az átlaguk sem.

Egy biztos, élőben egyik on-line debatter sem olyan agressziv, különösen, ha a méretviszonyok 1:2-re állnak. (Bruce és Jet Lee urak nem játszanak. :-) )

Névtelen írta...

Internet Casino tyuueooru
http://stonewalljacksoncarnival.org/ - Download Online Casino
So you can have a wonderful gambling experience with the comfort at your home.
[url=http://stonewalljacksoncarnival.org/]Best Casino[/url]
Online casino seems to take the industry by storm.
Casino Bonus
Play wherever and whenever you want The best thing about online casino is that you don?t have to visit your local casino in order to meet your gambling desire.