A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2008. december 8., hétfő

Have Some Fun

"Judapest, judapest, te csodás! A dumát mennyi híd íveli át!
(Félreértések elkerülésére: ez fogászati tárgyú élcelődés volt, ha nem vettétek volna észre... Tehát megint elkalandoztam. Magyar szokás. Muhahahaha.)
Szóval:
A zsidó viccek általában a legjobbak közé tartoznak a világon - a "Te figyelj, Pekka! Milyen volt az idei nyár?" "Nemtom, mind a két nap részeg voltam!" utolérhetetlen finn tárgyú remekművet leszámítva. Nem a randa antiszemita viccekre gondolok, hanem a finomakra, melyek a néplélek pulzusán tartván gyengéd, de határozott ujjukat, párolják le a ledesztillálnivalót. (Lubick a képzavarokban. Csak tessék!)
Az olyanok mint, "Rabbi súlyos kérdéseim vannak! Felkereshetnélek az egyik este?" "Hát persze! Gyere holnap nyolcra! Tudod hol lakom? Eljössz a Rumbach Sebestyén utcába, ott a zsinagógával szemben sréhen a harmadik ház, feljössz a második emletre, balra fordulsz, és rögtön a második ajtó mellett a könyökeddel megnyomod a csengőt..." "De rabbi! Miért a könyökemmel?" "Nu! Csak nem jössz tán üres kézzel?"

Hogy miért jövök ezzel?
Mert nekünk itt a Nagy fuvaros utcában nemcsak kurváink, kiskutyáink és striceratopszaink vannak, hanem zsinink is. A 4-es szám alatt. Nem olyan puccos, mint a hetedik kerültiek, amelyek még romosan, esetleg kétméteres, világcsúfja háromszög alakú cégtáblával elrandítva is a magyar romantikus szecesszió remekei, hanem olyan is helyes, olyan kis kriptozsini. Nálunk még nem láttam se harisnyás holland ortodoxot, se kucsmás galíciait (akik nem is olyan jöttmentek* már, ahogy a bundáikat elnézem), ide másféle emberek járnak. Persze ez még mindig nem lenne elég indok zsidó viccekre, de a zsinivel átellenben van egy zaci is. És mit láttam a kirakatban? Nem találod ki!
Imasálat. Rojtokkal. Jól agyonhasznált, lyukas. De imasál. Rojtokkal. Legalábbis így összehajtva úgy néz ki. Ha csak nem imasálnak kinéző törölköző, akkor bocs. Hamu a fejre, nem számoltam meg a rojtokat. Nem szeretek este tizenegykor kirakatok előtt ácsorogni a Nagyfuvarosban, na!
Elképzeltem a szituáciját, valaki megelégelte a törvényeket, vagy megkívánta a jó kis császárszalonnát a szomszéd hentesnél (Nagyjából ugyanaz: Fuck your laws, Moses!), abbahagyta az egészet, de nem akart rosszul járni a bolton, meg egyáltalán, még meggondolhatja magát, bevágta hát azon frissibe'  a zaciba...
Na innen jön a klasszikus vicc, ha valójában hagyatéki jellege vagyon a dolognak, amiben meghal a Kohn, és a felesége elmegy  hogy a gyászhirdetést föladja. "Fájdalomtól megtört szívvel tudatom, hogy férjem Kohn Izidor hosszas szenvedés után meghalt. Részvétüket kifejezhetik özv, Kohné Dohány utca 524." A hirdetésfelvevő figyelmezteti a bús özvegyet, hogy a hirdetés huszonöt szóig ingyenes. Az özvegy eltöpreng, aztán azt mondja: "Akkor tegye még hozzá, kedveském: 'Ugyanitt Trabant eladó.' "

És, hogy erről a kényes témáról elevezzünk, kedvenc viccem, amikor a klasszika filológia szolgáltatja az alapanyagot a legdurvább favicchez (aki ismeri, itt abbahagyhatja):
Szóval: Sziszifusz a büntetését tölti a hellén pokolban, görgeti fölfelé a szikláját, aki történtsen Ödipusz, neki meg ez a büntetése: Sziszifusz felviszi, közben össze-vissza huppan, meg egy izzadó istenbarmát kell szagolnia, hogy aztán vakon leguruljon, és össze-vissz törje magát. És minden kezdődik előlről. Ödipusz ezt már nagyon unja, meg tudjuk, a kiszabott dolgokkal sohasem volt megbékülve, egyre fűti Sziszifuszt, hogy álljon meg, hagyja ott félúton, hát nem látja, hogy semmi értelme sincs, amit csinál, szívatás az egész (Eddie Murphyt kell elképzelni a szikla hangjának). Sziszifusz aki tudja, hogy nem tehet mást, ezt mérték rá az istenek, végül megunja, és kifakad: "Tudod mit, Ödipusz? Baszd meg az anyádat!"
Ne keress tovább! Itt vége van...
Ebben ráadásul az a szép, hogy azon kevés viccek egyike, amelyet angolul is el lehet mondani...

Azért kerültem egyébként ilyen vicces kedvembe, mert:
  1. Oda vissza megjártam ma este a Rezedaszagút a MÁV Start ZRt-vel
  2. Oda a szlovák, vissza a horvát vasutak kocsijában utaztam, és mind a kettő összehasonlíthatalanul jobb állapotban volt mint a magyar kocsik (Mikor láttál utoljára függönyt MÁV kocsin? Hajaj! Segítek: az összes hajam megvolt még, szép voltam, mint a fiatal Don Johnson, etc.), nem beszélve az ilyenkor a hatodik vágányon veszteglő Német Államvasutak szerelvényének kocsijairól, melyeken elektronikus kijelzők közölnek hasznos és haszontalan információt
  3. Időhurokba kerültem: már négy perce leszálltam, és a Keleti kijáratánál jártam, amikor a hangosbemondó közölte, hogy a vonatom az első vágányra érkezik
  4. Láttam a bookline üzleti híreiben, hogy az elmúlt hónapban a cég felvásárolta saját részvényeinek 95%-át, mely négy szomorú dolgot jelenthet:
  • idegen felvásárlási akciót akadályoztak meg
  • koncentrálták a részvényeiket, hogy kedvezőbb feltételekkel adhassák el magukat.
  • a kettő kombinációja
  • az idegen felvásárló mindhárom esetben csak az Alaxandra lehetett.
Hát nem röhejes a világ?

Update:

a Mikulásról eszembe jutott még egy fasza vicc:

"Na, Móricka! Hát mit hozott a Mikulás?"
"Lófaszt!"
"Hát nem a seggedet kellett vóna kitenni az ablakba!"

Jegyzet:
* a kifejezést NEM a magyar jobboldal, hanem a gzadag pesti zsidóság használta a Galíciából menekültekre... Sors. Fintor. Kis ország. Kurta memória.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ma kaptam :-)

Válságvers

(A megszorítások miatt csak kétsoros)

Csiribiri, csiribiri, jóisten,
nem hogy lófasz, ló sincsen!

Balfrász írta...

Ez nagyon rosszul hangzik. A feleségem lovasedző lesz...

Balfrász írta...

Ja, nem tud valaki valami biztosat a bookline állítólagos felvsárlásáról?

Névtelen írta...

Nem tudom, milyen felvásárlásra gondolsz.
A BÉT információi szerint a Közép Európai Média és Kiadó Szolgáltató Zrt. szerezte meg a társaság részvényeinek 95 %-át.
E cég tulajdonosai Nobilis Kristóf és Spéder Zoltán. Övék az Index, a Totalcar, a Portfolio.hu, a Napi Gazdaság és még sokan mások...

Balfrász írta...

Ugyanezt láttam én is. De valaki nem azért bocsát ki részvényt, hogy magának tartogassa. Ilyet csak védekezésből, vagy eladáskor csinálnak. Normális országban, hozzáteszem...

Névtelen írta...

Védekezésből vagy támadásból bocsátanak ki részvényt?
Hááát, inkább forrásszerzési célból.
Valaki meg fantáziát lát benne.
Ez a hosszú nevű cég még emlékeim szerint tavaly vásárolt be jócskán a buklányba, aztán pedig történt, ami történt, a korábbi menedzsment szépen eltűnt. A hosszú nevű tulajdonosainak neve láttán ez sem meglepő, ők profi és nem marxista elveken álló befektetők.
Ez nem összeesküvés, bár ha azt feltételezed, hogy a Pécsi Direkt fogja megvenni a céget és ráadásul, ha meg is történik, biztos azt fogod mondani, hogy na, én megmondtam...
A lovas (németes kiejtéssel) se tudja...
Amúgy meg leszarom az egészet, ma is a buklányba vásároltam.

Balfrász írta...

Megint kimaradt gondolati szökelléseim közepette egy lépés: az önfelvásárlást csinálják a mondott dolgok okán...