A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2007. december 12., szerda

Minden Kilométerkőnél

Tényleg balfasz vagyok, véletlenül ráböktem az Ekultura impresszumára, és még meg tudtam lepődni pl. azon, hogy:

"Működés:
a2t
BePe (RPG.HU)
www.rpg.hu"

Valóban kábé háromtucatnyi embernek kell meghatározni az internetes kultúra fantasztikummal foglakozó szeletét? Miféle hitele lehet a körbenforgó, egymást dicsőítő recenzióknak. Már magamat is unom...

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Csak kérdezem, hogy szerinted hány embernek kellene meghatároznia a fantasztikum internetes részét?
Mert az nem derül ki ebből a bejegyzésből, hogy tulajdonképpen sokan vannak, vagy épp kevesen, vagy az a baj, hogy pont ők azok, és ha igen, miért?
Eddig úgy tűnt, az rpgés kritikákkal pont az a baj, hogy fikáznak. Most akkor ezzel az egymást dicsőítő recenzió résszel nem vagyok képben...
Télleg nem kötözködni akarok, csak nem értem.

Névtelen írta...

Mondjuk, én meg azt nem értem, hogy mit nem lehet ezen nem érteni.

A fantasztikum internetes részét Balfrász szerint 3 tucat ember határozza meg - szerintem ez erős túlzás, inkább egytucatnyi, jóindulattal legfeljebb 20 emberről beszélhetünk. Számomra nyilvánvaló, hogy kevesli ezt a merítést/átmenő szűrőt, mert betagozódáshoz, betokosodáshoz vezet.
Nem az a baj, hogy kevesen vannak (szvsz 3 tucat nem is lenne olyan kevés), hanem az, hogy mindenhol ugyanazokba a nevekbe botlik az ember - ez beszűküléshez, szemellenzősséghez, csőlátáshoz és nyájszellemhez vezet.
Valamint ahhoz, amire te is oly éles szemmel rámutattál: az ilyen "brancsok", "szekértáborok" tagjai kifele taposnak (értsd.: fikázós _"kritikákat"_ írnak), míg befelé nyalnak (értsd.: egymásról csupa hízelgő _"kritikát"_ írnak). Azt pedig nyilván te sem gondolod, hogy ez egy helyes és követendő ügymenet lenne.
Nekem ez jött le a blogbejegyzésből.

Na, nem mintha nem írt volna már erről Balfrász 1x-2x, de gondolom most megint elöntötte az epe. Jobb, ha ilyenkor az ember kiírja magából a gőzt. ;-)

Névtelen írta...

Upsz', az előző én voltam. :sry:

bigbadwolf

Névtelen írta...

Szerintem nem feltétlen baj az, ha kevés ember határoz meg egy közösségi életet. Ami fontosabb, hogy milyen ember az a kevés.

Balfrász írta...

Nem kellen meghatározni senkinek a fantasztikum egyetlen részét sem! Pláne nem úgy, ha a meghatározási manőverek mögül kilóg egy kiadó üzleti lólába!

Azért absztam föl magamat, mert az ekulturát enyhén tendenciózus, de legalább valamennyire korrrekt helynek tartottam. Tényleg csak véletlenül, éppen ezért néztem meg az impresszumot, és mit látok, rgbs barátaimat, Hannibált etc.

Ez az egész pályás letámadás csak addig működik, amíg a "vevők" át nem látnak a hálózaton.

Magyarországon (mindenütt a világon) nagy hagyománya van a megrendelt kritikának. Jobb helyeken viszont kiteszik az "X"-et az ilyesmire. Sajtóetika.
Itt az történik, hogy független és bölcs helyeknek álcázott szájtokon nyomatják ugyanazt a propagandát.
Attól még az nem lesz igaz.
Sajnos ez mostanra teljesen általános lett Alsó Merániában, az ún. egyáltalán nem szórakoztató irodalomban is.
Lásd a link a postban, amire ebben a postban utalok.

Névtelen írta...

Ezek után megkérdezném, kedves Balfrász, hogy mennyit fizettél?

http://scifi.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=121

Névtelen írta...

"Anonymous írta...

Ezek után megkérdezném, kedves Balfrász, hogy mennyit fizettél?"

Ki mint él, úgy ítél.

L. N. Peters

Névtelen írta...

Kruuuúviuviuviuuuuú:
"Ki mint él, úgy ítél."

Jah. Akkor már értem, miért születik itt ennyi post a gaz másik oldalakról.

Névtelen írta...

Cikk a (netes) falkamentalitásról, annak előnyeiről és hátrányairól. Érdemes elolvasni, azt hiszem. (Emitt meg saját hozzáfűznivalóm.)

Btw, hogy egy kicsit ontopicabb is legyek: egy csomó helyen nem teszik ki az (X)-et, sajtóetika ide vagy oda (ld. mostanában pl. a Gamespotos Kane&Lynch ügyet stb.) Merthogy -- tetszik, nem tetszik -- így működik a marketing sötét, ámde rém jövedelmező és eredményes oldala az élet minden, üzlettel, politikával kapcsolatos területén. Igaz, néha az ellenoldal csinál is belőle balhét, ha kiderül... de általában a balhézás mögött is manipulatív marketing áll, csak épp kontra-. Cinikus vagyok, asszem. Vagy csak realista? :))

Névtelen írta...

Utóirat: És ha kiteszik az (X)-et, az is marketing meg PR. És ha elfogulatlanságra törekszenek, az is. :D

Balfrász írta...

w.i.n.,

nem tudok egyet nem érteni. :-(