A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2007. június 6., szerda

A Kritikai Szellem Vasútja

Szenknek igaza is volt és nem is volt igaza. Kritikát fórum formában nem lehet csinálni, mert a veszekedés mögött elvész a lényeg. Viszont fórumot szabályozni herkulesi (héraklészi) munka, és itt elsősorban Augiász istállójára gondolok (meg hasonló jelzős szerkezetben Isten állatkertjére).

Szóval, nyithatok egy blogot a Terrához linkelve, amire elküldhetsz magyar novellakritikát, a hentelés/veszekedés/soros önfényezés pedig a kommentekre marad. Megfordulnak itt elég sokan, hogy működhessen a dolog. Aztán, ha vitában megszületett az igazság, a kritikát/kritákat fel lehet küldeni a Soláriára. Hogy milliók lássák.

Well. Ahogy gondolod.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Tony!

Én lényegében egy kritikai-elemző rovatot szerettem volna létrehozni a Solaria fórumán, melybe, aki úgy gondolja, bemásolja az otthon, őnállóan megírt elemzését. Fórumra rakni könnyebb az ilyesmit, mint az adminnak küldözgetni.Öt-hat önállóan megírt elemzésből az író is, és az olvasó is csaknem objektív képet kapott volna a tárgyalt műről. A megírt elemzéseknek, melyeknek lényegében mindegyike egy kerek egész irodalmi mű,nem marad súlyuk, ha megrohanjuk és darabjaikra szedjük őket mindenfajta szabály nélkül.Fórumcsacsogás szintjére süllyednek, melyben a végén már azt sem fogjuk tudni, hogy hol tartunk. Az író és az olvasó is kiábrándul az egészből, ahogy már ez sokszor megtörtént.
Amikor felvetettem a témát,azt gondoltam, kéthetente talán össze tudnék hozni egy elemzést. De arra se időm, se kedvem, hogy lereagáljam az összes írásommal kapcsolatos hozzászólást. Tudom, nem tudnám nem lereagálni...
Köszi az ajánlatodat. A probléma az, hogy az én koncepcióm csak úgy működött volna, ha legalább négy-öt független elemzés egymás mellé kerülhetett volna, hogy a fórumozók megértsék a kritika mibenlétét, szubjektív voltát. Hogy ahány ember, annyi vélemény. Még akkor is, ha szépirodalmi kritériumok szerint elemzünk. Talán ezt kéne felfognunk ahhoz, hogy kialakulhasson egy kritikusi gárda, és mi elviseljük őket. Üdv.

Névtelen írta...

A fenti írás szerzője Szenk volt.

Balfrász írta...

Magam részéről megtettem a felajánlást. :-)
Egyetértek veled, fórumon ez nem megy. De vannak elszánt embrek, majd meglátjuk. Magam részéről nagyon örülnék, ha végre a magyar fantsztikum legnagyobb élő kritikusán kívül is megbírálná az írásaimat, nemcsak háromsosros blog- vagy fórumbejegyzés szinten.
Akárhol lenne egy többszörös kritikai rovat, hasznos lenne.
Ami van, ott egyesek szava az írott malaszt, más meg nem mer mukkanni, mert széjjel szedik és/vagy nevetségessé teszik.
A Terrán ez nem fordulna elő.