A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2007. május 19., szombat

Swamp

Elég ingoványos talajra tévedünk, ha a magyar fantasztikum kritikájáról beszélünk. Illetve nemlétező talajra.

A Justitia kritikai fogadatásáról szólva, ugye egyikőtök sem gondolja komolyan, hogy - minden tiszteletem mellett - a Solariás fórumbeírások jelentik a kritikai fogadtatást...

A fantasztikum kritikája gyakorlatilag nem létezik. Az endles.hu lehetett volna. Az Indexen GYESre ment. Időnként, ötletszerűen meg-meg jelenik valami a Népszabóban, az ÉS-ben, ami kritikának nevezhető. Ennyi.

Talán, ha a Galaktika terjedelme megengedné, ott egy-egy oldalon, havonta két frissen megjelent könyvet (legalább magyar szerzőkét) ismertethetne/kritizálhatná valaki, értő személy, aki nem a saját kicsinyes érzelmeit tolmácsolja kritika ürügyén. Van ilyen személy, például Odo, aki az alakját ugyan nem képes tartani, de a véleményét igen. Persze a Galaktika hasábjain megjelent művekre ez nem működik, de az egyelőre kisebbség.

4 megjegyzés:

Monsterkid Pete írta...

"Akkor jó a kritika, ha fáj."
(F. B. Straub)
"Jó, egy nyavalyát!"
(T. Dévényi)

[in: Dr. Ezésez Géza karrierje]

Balfrász írta...

A kritika akkor jó, ha objektív. Nagyon jól látható ez, ha hazai alkotásokról igencsak NEM objektív véleményeket (+ vagy -) író egyénektől külföldi művek kritikáját olvassuk. Ott töbnyire nem munkál a személyes elfogultság/elkötelezettség/ellenszenv.

Egyébként Straub és Dévényi uraknak egyaránt igaza van vagy nincs:

Akkor HASZNOS a kritika, ha fáj.
(J. Antal)

Névtelen írta...

mik az objektív kritika szempontjai?

Balfrász írta...

Válasz postban.