A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2007. május 28., hétfő

Against stupidity...

Verne a gyerekkorom volt, Dékány meg Kittenberger mellett. Mindenekfölött a Nemo kapitány meg a Rejtelmes sziget.

Na ez utóbbit kúrta el 2005-ben annyira a Hallmark, hogy a magyar elkúróbajnok, a Nemzet Csalogánya is belesápadna az irigységbe. Tegnap - ma munkaszünet lévén - bátran fennmaradtam éjfélig, hogy megnézhessem. (Előtte ugyanitt, a Hallmarkon szenvedtem végig a Tróját. Ami az egyik kedvenc filmem, annyira hitelesen mutatja be az árja csőcseléket, de cenzúrázva és reklámokkal telepakolva csaknem nézhetetlen. Közvetlenül a Trója előtt megpróbálkoztunk a Hallmark új, Járvány című filmjével, de abból csak öt percet visel el gondolkodó ember - az már az abszolút nézhetetlen kategória.)

Már a Trója alatt felvetődött, hogy miként fogadhatják az alkotók filmjeik megcsonkítását (sokszor az értelem rovására), de arra jutottunk, pénzzel minden seb gyógyítható a művészvilágban.

A Rejtelmes sziget miatt pedig már úgysincs senki, aki tiltakozzék. Mert amit az irodalmi anyaggal tettek a forgatókönyvírók (akik életműve a Xena és a Herkules, és hasonszőrű szaharságok skribálásában merült ki, nevüket inkább nem írom le), a producer Robert Halmi Jr. (számtalan film, köztük az egészen jólsikerült Ezeregyéjszaka, jövőre Flash Gordon!!!! magyar származású producere), a rendező Russell Mulcahy (Highlander, feleim!) meg a vezető színészek Patrick Stewart!!!! (Nemo) Kyle MacLachlan!!!! (Cyrus, aki itt nem Smith) műveltek, az normális világban kimerítené a bűntény fogalmát.

Azt gondoltam, a jó öreg Picard már fizikai megjelenésével is ideális Nemo. És az is lehetett volna - egy épelméjű filmben. Mert ő legalább eljátszotta a szerepét. Kyle színészi teljesítménye viszont Győzikéét súrolta - alulról. Minden valószínűség szerint azonban ehhez egyértelműen a forgatókönyv totál idiotizmusa segítette. Ebben a filmben valójában nincs mit eljátszani. (Az IMDb -n a filmhez tartozó message boardon nem véletlenül áll ez a kérdés: "Possibly the worst film ever?"

A címre csak azért nem esélyes, mert a SciFi channell is termel ám rendesen. Hadd legyek fair, a SciFi egyedül nem győzné a szahartermelést ezért sok Hallmark trehányságot átvesz. A Hallmark pedig Európában a SciFi minisorozatait nyomatja (Dűne, pl.). Nem lennék meglepve, ha lenne némi tulajdonosi összefonódás.

Töredelmesen bevallom, talán húsz percet bírtam megnézni a filmből. Ami nagy hőstett, mert az első kockák után fel akartam állni. Ugyanis kis csónakjukon tizenhét/tizennyolcadik századi jelmezeikben kalózok eveztek egy sziget felé. Gyanakodtam, hogy itt valami csak összekeverődött, ez valójában a Kincses Sziget.
De nem.
Miután az egyik kalózt elragadta egy titokzatos, de mindenképpen nagy valami, vágás, és máris a Rejtelmes sziget elején, a Konföderációs fogolytáborban vagyunk. Kis kisiklás, gondoltam, de amikor a szökevények két nőt és egy déli katonát is magukkal vittek a léggömbön, már tudtam, hogy ezt a filmet valószínűleg nem fogom végignézni. A könyv szerint Nemonak csak a legvégén lenne szerepe, de azt hiszem a producerek úgy gondolták, hogy egy akkora név, mint Patrick Stewart dógozzon meg a pénzéért... Miközben a déli katonát megette egy óriási imádkozó sáska (Hadd dübörögjek egy kicsit együtt ezzel a nagyszerű alkotással: ugyanabban az évben jött ki a Jutitia is! Nagy szellemek, ha találkoznak.) Cyrus máris Nemo palotájába (sic!) jut, és ott két drótdarab összecsavarásával sikeresen megjavítja Nemo elromlott gépezetét. Hiába, a mérnökösztön, néha magam is érzem lüktetni... Nemo hálából azonnal le akarja puffantani, de aztán inasa tanácsára másképpen dönt. És egy vágással a kalózok tanyájára kerültünk, no, ekkor elmentem lefeküdni...

8 megjegyzés:

Unknown írta...

Te Vernén nőttél fel, én meg Xénán és Herkulesen... (a kenyér meg a teszkóbú gyün...) Kérem nem szidni ezt a két sorozatot. Tény, hogy nevetséges és végtelenül gagyi, de egy 4-10 éves gyereknek nagyon kalndos történetek voltak azok.

Rossz irányba tart a világ de még mindig jobb volt, hogy Kerkulesest játszottunk és nem Big Bróther mintájára hegessztettük egymást a titokkamrában...

Sőt, (megint csak tapasztalat) Xéna fénykorában jelentette a tökéletes nőt...:-)

Nem vág témába, de el kell mondanom, ha már a postban említésre került. Flash Gordon...
Kapaszkodni, létezik ilyen nevű diák Egerben...

Balfrász írta...

Nem összehasonlítható színvonal Verne és a Herkules (akinek ugyebár Héraklésznek illene lenni, ha az amerikai filmipar (nyelv) egyáltalán tudomással bírna a különbségről Zeusz és Jupiter között. Ez utóbbi eredetileg enm egy bolygó... :-)))

A tökéletes nőt Zdenka Micka-nak hivják. Tessék rákeresni!

Unknown írta...

Ki mondta, hogy össze lehet hasonlítani!

Nem kell tippeket adni, régen kinőttem Xénát...:-)
Különben a tökéletes, szabályos szépségek nem vonzanak.

Monsterkid Pete írta...

Bombera Krisztina.

Unknown írta...

Famke Janssen...

Túl magas, túl vékony, csontos arc, de mégis tetszik...

Balfrász írta...

Femkét választottam a Diagnózis Margarétájának filmen. Csak közben kiöregedett - velem együtt. De elaglább nem lett ogre.

Unknown írta...

Hát igazi ájszkoldlover!

Egyébként Famke a neve, a Femkét elütésnek tudom be.

Ha öreg, ha nem, én biztos nem lökném el a kezét.

Balfrász írta...

Másképp írjuk mésképp monnyuk, én mén olyas öreg, hogy a hamut is mamunak...

Én se, de nem mond el senkinek...