A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2007. április 21., szombat

That Time I'm Gonna Be

Most valóban én leszek a tettes a májusi, 206. Galaktikában. Meg sem említeném, ha a cucc nem a Harmadik fázis lenne.

Ez persze most nem mond semmit. Ez az a novella, melyről a Megszokhatalan született a Solarián, mintegy pótlékként, mert egy jó hosszú idealista korszakában az életemnek (negyvenegy évig tartott) úgy gondoltam, hogy mivel olyan információt tartalmaz, melynek a köz elé bocsátása veszélyes, így belátható időn belül nem jelentetem meg.

Viszont történtek dolgok az életemben, leginkább itt, a fantasztikum közéletének terén. Például olyan emberi lényekkel sikerül (a magyar nyelv szegényes ahhoz, hogy a negatív sikerre is legyen szavunk) megismerkedni, akiknek puszta létezése meggyőzött arról, hogy a modern emberiség simán rászolgált arra, hogy ez az információ nyilvános legyen. Nem kis részben pont a rendkívül érett lélekre valló muhaházás a Megszokhatalan körül győzött meg erről. Mely viszont non sequitur a szánalmasan elfogult Diagnózis "kritika" hozzászólásaiban böfögődött fel, ékesen bizonyítva az egész olcsó személyeskedés mivoltát.

Szóval, feleim, szorgos munkával röpke egy év alatt filantrópból sikerült acsarkodó mizantrópot csinálni belőlem. Gratulálok!

Ugyanis akkortájt egészen komolyan fontolgattam, hogy megvalósítom a Harmadik fázisban felvázolt elképzelést, már csak azért is, hogy egyesek a saját bőrükön tapasztalhassák, valóban működik. Még mostanában is, amint látom, hogy a dolog ugyanúgy folytatódik, ezúttal más célpontokkal, fel-felrémlik, milyen jó is lenne hallani, amint a muhaha köhögésbe fullad. (De a Virginiai Mészáros valóban nem én voltam...) És el lehet hinni, csak a vele született lustaság, a jó mérnök legfontosabb tulajdonsága, tartott vissza ettől, mert mind a tudásom, mind az eszközeim, mind a lehetőségem simán megvan hozzá. És másoknak is.

Mert muhaházni lehet, ingyen van, de a Harmadik fázisban leírt dolog és a Megszokhatatlanban vázolt félelmek valóságosak. Attól, hogy te nem értesz a molekuláris biológiához, vannak akik igen. Kína például évente hatvanezer PhD-t képez. Na jó, nem mind biológus.

És ott van még az az ország, ahol egészen komolyan gondolkodnak efféle kedves dolgokon, és amelynek jelenlegi elnöke a mennyország kis műanyag kulcsával a nyakukban küldött gyerekeket az aknamezőkre és a tűzvonalba. Amely ország mellesleg a kilencvenes évek eljén molekuláris biológiát tanulni küldte külföldre a diákjait. Magyarországra is.

Különben a novella életem egyik legjobbja, remélem jól fogsz szórakozni.

Nincsenek megjegyzések: