A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2007. április 17., kedd

RUR

Megint egyszer kénytelen vagyok egyetérteni TótaWével.
Ezúttal a robotok vannak terítéken.

Meg a magyar szellem otthoni helyzete, ha már az egész a magyar úrról az űrben apropóján jött elő. De a magyar szellem otthoni helyezetéről nehéz lenne sok és cifra indulatszó nélkül írni, öncenzúrával meg egészen felesleges telepakolni a posztot.

Maradjunk tehát a robotoknál.
Erről egyszer már folytattunk egy teljesen a többihez hasonló kimenetelű vitát a Solarián, tehát tisztázzuk az elején, most nem a valódi, gondolkodó, (esetleg erkölcsi) döntéseket hozó robotokról lesz szó (mint amilyenek az asimovi robotok), hanem eccerű kétkezi digitális automatákról. A köznyelv, sőt a szakma is ezeket nyugodt szívvel robotnak nevezi, mintha az asimovi törvények, Capek , és az egész filozófia, mely egy gépi értelem létrehozása és működése mögött áll, nem is létezne.

Gazdaságilag rövid távon nincs különbség: nagy tétben (láda az az 24 üveg Kelt, vagy Killians Red vagy barna Leffe) lefogadom, hogy a világ leggazdagabb embere/cége lesz, aki/ami az első háztartásban használható humanoid robottestet kifejleszti.

Rövid távra, azt vezérelni elég lesz a jó öreg digitális MI program is. Ha lesz.

Viszont, amint azt TótaW megfogalmazta, ebbe nem lenne késő beszállni nekünk, magyaroknak sem. Viszonylag kis befektetést igényel, a villanykaron például kurva jó kibernetikusokat képeztek még az én időmben, azóta csak nőttek.

Anekdot egy: Annak idején, boldogult GAMFos koromban szakkör szinten megpróbáltak minket bevonni egy Unimate típusú ipari automata életre lehelésébe. Sajnos az egyetlen közülünk, akinek bármi dunsztja lehetett volna hozzá, megbukott még félév előtt - oroszból.

Anekdot kettő: Ugyazon a tanszéken valamelyik előző évben (mindez 1983-84 körül történt) összeraktak egy kicsi robotot a Fischertechnik nevezetű kiberjátékkészlet elemeiből (Ha nagyobbacska fiúgyereked van, vagy tomboy lányod, perfekt ajándék. Jobb, mint a LEGO technik.), mely huszonnégy óra hosszat rakosgatott automakett abroncsokat a BNV-n. Lehet, valaki látta is.

Anekdot három: A Robosapien harmadik generációját, amely vagy hatvan centi magas, jár és vagy háromszáz féle dologra megtanítható, programozható, be lehet tanítani, hogy fingással és sztepptáncolással kommunikáljon. Hommage a Vonnegut. Ha sikerül, viszek egyet a fiamnak. Meglátjuk.

Ja, a lövöldözésről a Polit(e)Bürón.

Nincsenek megjegyzések: