A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2009. június 2., kedd

(Literature) Snobs of the World Unite!

Nem igazán tudom, hogy megy ez...* Hogy lesz valami könyvheti könyv?

Nyilvánvalóan nem úgy, hogy a könyvhétre jelenik meg, a könyvhéten kiül az írója és dedikál, etc.

Megnéztem ugyanis az Ünnepi Könyvhét ún. műfajlistáját, bármi legyen is az, mindenesetre magyar szerzők ún. könyvheti megjelenéseit tartalmazza. Hogy valamennyi címet tartalmazza-e azt nem tudom. Hogy a listra felkerülésért fizetni kell-e, azt nem tudom. Hogy a listára nem kerülhet fel lektűr (valljuk be a fantasztikus zsáner zöme lektűrnek számít), azt gyanítottam...

Azonban – mit ad Isten! –, a prózák közt másodszori átnyálra megtaláltam Fejős Évike Csajok című valamijét, mely a szerző bevallása szerint "nem regény", "internetes szappanopera csajoknak**", viszont valamiféle sci-fi, mer' Vénuszlakók*** vannak benne...

Itt megállt a tudományom.

OK. Lektűrt írok, holmi sci-fit, ezúttal ráadásul azt, amit űroperának nevezett el egy barom ötven évvel ezelőtt (nem ezt nevezte annak, kellett még több barom, hogy végül az én Justitiámra ezt a bélyeget lehessen ütni, de ezt nem bánom), ráadásul ez még egy romantikus történet is – "csajoknak" –, szóval ennek a könyvnek a szerzője az irodalom sznobjai számara NEM ÍRÓ. OK. Tehát számukra nem vagyk író, nevem, könyvem tiltott a műfajlistán. Belenyugszom. "A többi a Sors..."

De bassza már meg az a belterjes kontraszelektált budai értelmiségi sznob Atyaúristen!

Fejős Évike "nem regénye", "internetes szappanoperája csajoknak**", a Vénuszlakók mindenapjairól vajon miben különbözik Antal Józsika "regényétől", amely nem internetes űropera csajoknak és a Justitiák mindennapjairól szól?

Vagy is-is, vagy sem-sem. Ami ezen túl vagyon, azt úgy hívják, kontraszelekció.

Egyébként, ha megnézed a könyvlistát, akkor az a gyanú kezd kialakulni benned, hogy a legnagyobb hazai írói (próza, líra, akármi!) műhely a Nők Lapja...

That all, folks!

Valami ebben az országban nagyon, de nagyon el vagyon kúrva!

Talán szlovákiában nincs. E hónap 11-én László Zoli, Markovics Botond, Szélesi Sanyi meg én vendégei leszünk a szlovákiai magyar íróknak:

Dunaszerdahely, Vámbéry Irodalmi Kávéház, június 11, csütörtök, 18 óra.
A Magyar Írószövetség sci-fi szekciójának bemutatkozása. H. Nagy Péter irodalomkritikus és irodalomtörténész beszélget Antal Józseffel, Markovics Botonddal, László Zoltánnal és Szélesi Sándorral.

Valahogy mégis rendben van. Valami, valahol... Köszönöm. Aznap lesz a születésnapom. Sokadik.

Most megyek Terminátort nézni, illik hangulatomhoz...

Update (2009.06.02. 23:44):

Ebben a szent pillanatban a Duna tévén Szilágyi Ákos (költő, író, műfordító, esztéta etc.) magyar népdal dallamára, erőltetett szellemességgel egymás mellé dobált, zeneinek, mélyértelműnek és művészinek szánt szószekvenciát "énekel". Avantgárd. So called. Ja.

E tárgyban még ajánlott olvasmány Vonnegut apánktól a Kékszakáll...

Update 2: a főszervező most szólt, hogy "A Vámbéryt elveszítettük a harcban, megszereztük helyette a Budapest Kávézót". Let it be...

Update (2009.06.03. 20:14):

András felhívására megnéztem a tesztet. A megszokott Cosmo**** színvonal, de az igazán megdöbbentő, ami a felküldés gonb után vár. Az adatlaphoz éppen csak a bankártyám PIN kódját nem kérte el a jó Évi... E ponton, ekkora üzleti lóláb (valóságos percheron-pata) kilógásakor már gyanakodni lehet, Évike nem valami kozmikus méretű lenyúlás unter(wo)manja-e?

Jegyzet:

* Általában képes vagyok rácsodálkozni dolgokra, melyeknek maguktól működniük kellene, oszt' mégse. Például ilyen dolog Magyarország...
** Micsoda zsánermegjelölés!
*** Ha minden igaz, e címen jelen poszt írójának novellája jelenik meg a júniusi Galaktikában...
**** Adtak egy COSMÓt a mozijegy mellé a Grand Torinóhoz (Ezt érted, apám?), szarrá röhögtük magunkat az asszonnyal.
Ezt meg már öt éve írtam:

Az álompasi
(COSMO-dal: előadandó szőke női kórussal és szólistaval)

Érzékeny, mint a mimóza,
kisujjában a Spinoza...
Nem a kávéház, tudjátok,
csajok: a fiziológus.

Gyúr, mint állat minden reggel,
izmos is, mint Schwarzenegger...
Nem sampon-balzsam, tudjátok,
csajok: az a robotmókus.

Ágyadba hozza a kajád,
jobban is főz, mint az anyád...
Nem digó szakács, tudjátok,
csajok: a majrés vén spiné.

Hű, mint egy eb, meg nem csalna,
pedig kocsija egy Alfa...
Nem agykontrollos, tudjátok,
csajok: az a helyes piros.

Egyik kéglije se gagyi,
uszoda is a nappali
Nem egy Jacuzzi, tudjátok,
csajok: az kertben igazi.

Hajókáznál kicsit talán?
Yahtja ott ring az Adrián...
Nem Riviérán, tudjátok
csajok: az sok helyes görög.

Akkora vagyont hagyna rád
vőnek fogadná az apád...
Nem apát! Az pap, tudjátok,
csajok, ki otthon prédikál

Csak egy nagy baj van, tudjátok
csajok: hogy már van barátja.
Tíz orgazmushoz napjába
így csak vibrátorral jutok.

30 megjegyzés:

Névtelen írta...

Istenem, te ember, hol voltál eddig! A Vámbéryt elveszítettük a harcban, megszereztük helyette a Budapest Kávézót, melyben június 11-én Dunaszerdahelyen 19 órakor valóban ti lesztek a vendégeink!

Feri

Balfrász írta...

Másutt voltam... Hajaj! Magamon kívül. Bár Alsó Meránián kívül lhettem volna...

Névtelen írta...

http://www.scifi.hu/node/144

Timi írta...

Az a baj, hogy nincs kategória, ahová be lehetne illeszteni. Stephen King Hasznos holmik című könyvét hová tennéd? Itt a kötete a kezemben idézem: "a pszichohorror igazi nagymestere". Állítom, hogy magas példányszámban olvassák a könyveit, különben az Európa Könyvkiadónak sem érné meg.
Úgy sejtem, hogy akik a listán vannak:
1. Befutott nevek, akikkel megéri reklámozni;
2. Protekciósok, akiket adott kormánynak kötelessége futtatni;
3. Gyakran a kettő összeér.
Ha nem lesz róla külön bejegyzés, most kívánok sokadik és még többedik Boldog Szülinapot Neked!:)

Névtelen írta...

Kb. két hete kezdtem el keresni a 80. Ünnepi Könyvhét fővárosi programját.
Több vidéki város rendezvényeiről már lehetett olvasni, a budapestiről még nem. Lehetett az interneten keresgélni a kedvelt kiadók könyvheti ajánlatai között, ami azért nem túl elegáns megoldás. Elmúlt hét szerda-csütörtök táján frissítették a www.unnepikonyvhet.hu oldalt (addig a 79. Könyvhétről lehetett rendkívül hasznos információkat olvasni…), sajnos, azóta is üres a Kiadói ajánlatok (linkajánló) része.
A műfajlista magam sem tudom, hogy mit jelent, eléggé vegyes és hevenyészett, van olyan mű, melyet a listán sárgával kiemeltek, ugyan miért? Amúgy az az érzésem, hogy inkább a kiadók késhettek le a felkerülésről.

Azok a könyvek, melyek pont a könyvhéten jelennek meg, méltatlan elbánásban részesülnek, hiszen így kimaradnak az előzetes hírverésből, csak a zsáner szerelmesei tudnak az új megjelenésekről. Ez véleményem szerint hiba. Kimaradtak az internetes listából, a könyvheti színes prospektusból is.

Fejős Éva magas léc, kíváncsi vagyok, sikerül-e majd átugorni? :-)

csz

Timi írta...

Na. Azt én sem értettem, a citromsárga kijelölést! Mire föl? – kérdeztem magamban. Aztán arra gondoltam, hogy az Olvasók kárpótolhatnák a Szerzőt, azzal, hogy megveszik a könyvét. Magam részéről most leviszem a kutyát és előjegyeztetem a könyvesboltban! Másik: megelőlegezem és felveszem a kedvenc könyveimhez. Ahányan nézegetik az adatlapomat, fogalmam sincs, miért, na Poppernek nem kell reklám! Másik: „Nem tudom, mi választja el a szépirodalmat a fantasytól, mert akár eredhet egyazon vénából, miért ne, ha tudja nyújtani azt a többletet, melyet nyújt.”- erről írok a blogomban, ha már annyian olvassák, és beajánlom a Justitia-t. Aztán kéz- és lábtörést a dedikáláson! A többit pedig le se… Na így!
Megjegyzés: Fejős Évát én egyáltalán nem olvastam. Egyszer hallottam a tévében, de nekem nagyon erőltetett volt.

Unknown írta...

Azt a keresztbebaszott mindenségit! Tony, ha már belinkelted gondolom meg is nézted Fejős Éva oldalát...

Ha még nem tetted nézd meg a Rólam menüpontot és a "Hogyan lettem író" videjót! Író...baszafasz szerencsételen Jókai és társai nem forognak a sírban hanem pörögnek.

A videóban valahol félúton elhangzik, hogy ebben az új Csajok regényből majd kiderül, hogy milyen is a 21. századi nő és mi kell neki egy férfitől... Ennek a nőnek úgy hoszabb ismeretség nélkül, látatlanban két büdös nagy pofon, lehet a sarokból pókot kiharapó szájberendezésén még segítene is. És mellesleg azonnali kasztrálás azon férfi kiadó tulajdonoskanak akik ezt a szerencsétlenséget piacra engedik. Pénz, pénz...de akkor is a férfinemre való tekintettel inkább adják a zsebébe a jogdíjat, de ne hagyják, hogy a regényével ő formálja a 21századi nőket...

"Internetes szappanopera csajoknak… és érzelmes pasiknak"

Érzelmes (buzeráns/metroszexuális/ akármi) leszek és megveszem. Kíváncsi vagyok mi kell az olyan nőknek akik hobbiból tartanak egy buzi barátot is, mert az olyan trendi, és olyan önállóak és erősek hogy a Szex és NewYorkot a videójuk végtelenítve játsza!

Névtelen írta...

Öööö, no de kérem! Még hogy szar?!
Fiatalság, a maga túlzásaival… Íme, néhány vélemény a Könyvről (a honlapról):

Kedves Éva!Olvastam a másik két könyvedet is és gratulálok hozzá,nekem nagyon tetszett! Egyszerre vettem meg mind a kettöt és két nap alatt el is olvastam! Szó szerint faltam a könyveidet. Nem tudtam lerakni,még a fürdökádba is magammal vittem!Már csak 2 nap van hátra és a következö könyvedet is a kezembe foghatom és olvashatom! Remélem hamarosan következik a következö is! További sok sikert kívánok neked! Üdv.: Andi

kedves Éva, már karácsony óta húztam az időt, hogy nekifogjak a könyveid elolvasásának. Akkor még nem tudtam, hogy a családomnak mennyire jó ízlése van és milyen jól választottak számomra ajándékot. Minden írásban megtaláltam valahol magamat és sokat segített a világ és önmagam elfogadásában, de inkább megértésében.Alig várom a Csajokat, hogy végre a kezemben tarthassam. Nem voltam soha igazán nagy olvasó, de most a te könyveidet egymás után falom. Köszönet ezért és az élményekért, amelyeket okozol.További sok sikert kíván rajongód, Tímea

Muhahaaaa


csz

Timi írta...

András!
Nem tudom, mivel érdemeltem ki, hogy nekem ezt a videót meg kellett néznem! Mivel? Egyébként erősíti bennem a kisebbségi komplexust, hogy nem vagyok elég trendi…
Ez az ő egész írósága elkeserítő és az újságírás mai helyzete szintúgy. Meg a média egésze. És akkor gyorsan tegyük hozzá, hogy pedig nem vagyok értelmiségi. Erről jut eszembe: az értelmiségi Petri, akinek a nője is értelmiségi és ezért kávécsészefoltot hagy a könyveken, ő idén nem rukkolt elő valamivel?

csz!
Gondótam, hogy rám lesz terelve…. Amikor olvastam az Olvasói véleményeknél.

Sheenard írta...

Izé, a könyvheti kiadványba pénzért lehet bekerülni. A bekerülést jó előre jelezni kell, leadni címlapot, két mondatot, stb.

Nincs más kontraszelekció magyar szerzők között. Csak a pénz és az időbeni anyagleadás. A Galaktika nyilván nem tudta, kijössz-e könyvhétre vagy nem akarta belerakni a kiadványba a megjelenést.

Ezért nem volt bent.

Unknown írta...

Timi, én még hálát is adok neki, hogy a Fejő Éva szerű hölgyek körében nemcsak trendi nem vagyok hanem egyenesen egy kőkori csökött agyú hímnemű egyed!

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Unknown írta...

Nem rugózok tovább ezen a fantasztise oldalon, de van nagyon fasza teszt is rajta! Az ember azt hinné, hogy a kérdések kiváltotta röhögést nem lehet überelni! De lehe... Ott vannak a válasz lehetősegek!

Balfrász írta...

Andris,

nem hónap lenne a szóbeli éreccségi? Te meg Évike honlapján múlatod az idődet? Nahát! (Én éreccségi szünetben sorban kiolvastam az összes Rejtőt meg az összes Hód könyvet (Te valszeg nem tudod mi az.).)
nem ettem meszet, hogy mélyebbre hatoljak Évikében, mint az muszáj, de ha teszt is van, ott a helyem!

Biztos forrásból tudom, hogy Jókai sírja üres. Már annak idején, Tisza Kata meg Orsika feltűnésekor olyan sebesen forgott, hogy átfúrta a glóbuszt, és most valahogy a csendes óveán egy kis szigetén, egy efeleldett polinéz halásfalu házimúmiájaként tengeti túlvilági napjait...

De szavadon foglak, és kikérdezlek: ha már megfogadtad, tessék elolvasni a Csajokat, és beszámolót írni róla. Vendég vagy Bookcrasheren!

Zoli,

ha ilyen frankóőszinte vélemények jönnek a Justitiáról, és is kiteszem majd! Ez célzás akart lenni! :-)

Sanyi, egy baj van:

nem a színes könyvheti katalógusról van szó, hanem egy pdf fájlrul, ami a honlapról letölthető. Alsó Merániában el tudom képzelni, hogy minden pénzbe kerül, de ha a pdf-re, azaz előbb a Word docuba kerülésért volt pofájuk pénzt kérni, akkor ez már... Másrészt Évikén kívül nincs más lektűr az ún. műfajlistán, semmilyen zsánerből. Nehezen hihető, hogy csak a Galaktika és a Tuan ad ki magyar lektűrt, mert pl. a Kossuth is kiadott ilyesmit, így elég valószínűtlen, hogy pont a lektűrkiadóknak nincsen annyi pénze, és ideje, hogy szándékosan elkerülje ezt a kurva listát. Szóval, továbbra se tudom mire vélni ezt a szart.

Timi,

úgyis tudjuk, hgy te írtad a rajongói sorokat! :-) Kösz a jókívánságot!
Stephen King echte fantasztikus szerző, sőt, ahogy a Sötét Törony összerántotta az életművet, azt kell mondjam, hogy rendes, alternatív-Földes sci-fi író, mint mink itten...

Timi írta...

Andris!
8-as kérdés és ráfeleljük a C választ! Lehetne ezen viccelni elméletileg, de inkább bőgni.
Senki nem érdemli meg, hogy ezt a könyvet elolvassa! Mert tudtuk, hogy van egy színvonalon, csak azt nem, milyen alacsonyan...
Szóval: búvárruhát fel, ha már Neked kötelező lett!:)

Timi írta...

Balfrasz!
Evidens volt, hogy én! KI más írta volna?? Stephen King-ről csak annyit, hogy a CUJO-nál én is bebújtam a szekrénybe és titkon azért remélem, a Te könyved tényleg barátságosabb, nőknek szóló lesz.
Megrendeltem ma délután és elméletileg péntekre hozzák. Írok róla kritikát! Úúúgy megírom.:)

Névtelen írta...

Kedves József!
Ugyan még nincs meg a könyv, de máris nagyon tetszik! Egyszerre fogom olvasni mindkét könyvedet, annyira izgalmas!
Képtelen voltam letenni a Diagnózist is, képzelheted, hogy mennyire várom az új regényedet! Egy csoda!
Nem nagyon szeretek olvasni, és ígérhetem, hogy a jövőben sem fogok, legalábbis más könyvet! A lelkem olyan bugyrait tárhatom fel általa, amit nem is sejtettem! Úgy izgulok!
Ígérem, hogy egyfolytában végig fogom olvasni, csak vécére megyek ki, de még oda is viszem majd magammal! Csak ezt fogom olvasni, elejétől a végéig, aztán pedig visszafelé!

(Tímea helyett) Zoltán

Névtelen írta...

A rajongói levél okozta feszültség oldásául küldöm születésnapodra, kedves Józin!

http://www.youtube.com/watch?v=Hop8KiafEz0

Névtelen írta...

Lehagytam az előző levélről az aláírást:
csz

Balfrász írta...

Zoli!

Ilyen őszintén megírni az őszintét! Hát nagyon köszönöm! Nem lehetne még, hogy ilyet írjon nekem valaki? Na... Lécciléccilécci...!

Kedves Anonymous,

a video döbbenetes. Nagyon köszönöm.

Most már tudhassa mindenki, miért is kellett eljönnöm Csehországból... Sok részeges paraszt nem hagyott élni a mocsaramban. A morva anyjukat!
Azssezm ezt be kellene tanulnunk Szélesivel... Pár vasvella...

Névtelen írta...

Nagyon szívesen!

Anonimusz csz

Névtelen írta...

Ez a könyv fantasztikus!
Lajos

Névtelen írta...

Sőt, tudományos-fantasztikus!
Dezső

Névtelen írta...

És az a tigrislány a címoldalon, telitalálat!
Katalin

Névtelen írta...

A mutter vette nekem a könyvet, először ki se akartam nyitni, aztán unatkoztam, beleolvastam, és nahát! Kinyitott egy új világot a számomra, felfedeztem újra önmagam!
Béla

Névtelen írta...

Kikérem magunknak, Mi nem szoktunk ilyeneket csinálni!
Darázs

Unknown írta...

Tony,

vicces is lenne ha ma kéne végigszenvedni magam az érettségin. Jelen álapotomban csak a húsleves/kávé kúra az ami életben tart.
A töri 36 tételt kilencedikén a többi 60at meg majd rá egy hétre...
De legalább már az írásbelinek megvan az eredménye.

Jókait jó volna már visszahozni a sírjába.

Majd a Con-on talán már tudok róla beszámolni. Gondolom Te is jössz? A Justitát valahogy dedikáltatni vóna jó

Névtelen írta...

Kitárt karjainkkal olvasókört alkotva kint jártunk a Vörösmarty téren, megkerestük a Galaktika standját, és izgatottan érdeklődtünk a Justitia iránt.
- Holnap reggel lesz csak, egy kicsit késünk - válaszolták, legnagyobb szomorúságunkra.

Hát Élet ez?

Tercsi, Fercsi, Kata és Klára

Balfrász írta...

Ah, a régi szép világ, mikor még olvasókörök, s nem írókörök alakultak...

Bár az ökörkör se' vót rossz!

Pont ilyen rajongói levelekre gondoltam, ha meglesz a honlapom, csinálok egy kamu rajongói oldalt, és telerakom ezekkel...

Nem élet! De ha vesszük, hogy Szélesi könyvheti könyvével egy egész évet csúsztak, akkor olalá!

csz írta...

Ha Szélesi mesteré is késett, akkor biztos könnyebb elviselni...

Kamu Rajongó