A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2009. április 18., szombat

Ruins

Ha Cseh Zoli még olvassa ezt a blogot, neki mond valamit, amiről írnom kell. A nagyon nagy többség nem volt ott és akkor, valószínűleg máskor sem.

A Népligetnél jártam, és a kocsiból kinézve a Körutat átívelő felüljáróról döbbenetes kép ugrott a szemembe: a Bolyai Főiskola, a laktanyám, ahol fura, de nem boldogtalan hónapokat töltöttem (antantszíjban, pisztolytáskában (pisztollyal) és sapkában szarni például leírhatalanul fura érzés; három perc alatt felébredni, és mondott antantszíjig bezárólag hiba nélkül felöltözni, majd átérni a szonszéd épületebe és felvenni a szolgálatot az ÜTI előtt megismételhetetlen bravúr) kiváló barátokat szereztem, szóval a Bolyai nem romokban, de leginkább a föld színéről eltörölve. Beton és téglahalmok apokaliptikus képe majd' egy kilométeren keresztül, az embernek kedve támad kamerát ragadni, és fényképezni ezeket a romokat, ilyen lehetőség több nem lesz.
És valahogy ez a kép mindennél jobban az ember agyába vési a múlandóságot, az ifjúság egyediségét és visszahozhatatlanságát.

Valahogy szimbóluma az ország állapotának is. Romok tengere. Az időbe belefagyott vasbetonhullámok. Megtört valami. Összetört. Összetörték. Szándékosan és meggondolás nélkül. Ott épületek álltak, amelyeket még nagyon is lehetett volna használni valamire. Talán anakronisztikus volt, de volt valami. Most már nincs. Valószínűleg mall lesz a helyén, a zsákutcába vezető esztelen fogyaszdüh (lásd baszdüh) újabb szentségtelen katedrálisa. Az elhagyott, kiűrített kórházak (ugyan állnak még) sugallják ugyanezt az érzést.

Elolvastam közben Tana French előző könyvét is. Szeresd te is.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Feleségem ott jár el mellette nap mint nap, Ő mondta volt, hogy már nincs meg.
A gyerekeknek többször mutattam meg annak idején - mint valami háborús hős (haha) - hogy ott voltam katona.
Nem láttam a romokat (szerencsére) nem is vagyok kíváncsi rájuk. Számomra az emberi hülyeség szimbóluma volt, de egyben az a hely is, ahol szereztem pár barátot...

CsZ

adeptus írta...

Ráadásul - mivel képtelenek voltak mindeddig eltakarítani a romokat - a levegő így meglehetősen azbesztdússá vált az utasok legnagyobb örömére.

Balfrász írta...

Tényleg, kié vagy mié a terület?

Cross írta...

Bolyai laktanya. Hány átvirrasztott éjszaka, átaludt telephelyszolgálat. Tántorgások a főutcán, eskü, alaki foglalkozások, tablettás bor kihányása a vécében.
Fáj, hogy már nincs.

Egy reggel arra ébredünk, hogy az őr fiú testét zsákben hozzák le az alvókörlettel szembeni toronyból. Megírta a búcsúlevelét, sorozatra állította a géppisztolyt és megvárta a következő vonatot. A szerelvény zajától fel sem keltünk a durranásokra.


Más: Úgy hallottam az egyik ledőlő fal agyonütött egy munkást.

Sheenard írta...

Bontsanak le minden laktanyát és kohóba a fegyverekkel!

Balfrászom... ami volt, elmúlt, ne sírj a régi dolgok után, mert keserű könnyeid véred is megkeserítik...

:) Előre, bajtárs, csak előre!

Névtelen írta...

Fradi pálya lesz a helyén.
Vagy sportcentrum.
Vagy mi.

CsZ

Balfrász írta...

Ha sportcentrum lesz, uszodával, megbocsátok...