A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2008. június 7., szombat

Stadium 4.0

A magyar fantasztikum állapotának főszereplőiről írogattam már, amiről, akiről nem, az a laikus. A nem rajongó, nem érdeklődő. A potenciális, egyszer-majd-véletlenül olvasó*. A következő az ellenség lenne, aki beszüntetné ezt az egészet, bezúzná, ledarálná szecskavágón, etc.

De most a laikusról!
Kérdezed, hogy miért? Kit érdekel az, akit nem érdekel az, ami minket viszont nagyon is?

Hát erről van szó!

Volt "szerencsém" egyszerre résztvevőnek és elszevedőnek lenni egy olyan rendezvényen, mely a világ legérdektelenebb beszélgetéseinek húszas listáján előkelő helyet kapna.
Történt, hogy a Nyócker már renovált része, a Palotanegyed valamiféle nyári kulturális fesztivált gründolt, melynek nyitóbeszélgetése mindjárt egy hisztero-fizikai-ezoterikus könyv bemutatója és Ákos Krúdy-hangoskönyv felolvasása vagy mije előtt mi lettünk vóna Szélesivel. A sci-firül kellett volna beszélgetnünk narcisztikus barátommal.

A moderátor (nevét borítsa jótékony feledés homálya, mely csak a meg nem nevezett belső homályával összemérhető) kapásból akként nyitotta a rendezvényt, hogy ő biza még egyetlen sor sci-fit sem olvasott életében és nem is fog**. Aztán, hogy azonnal bizonyítsa a sznob entellektüel/begyöpösödött, korlátolt bölcsész mentalitásról alkotott előítéletek jogosságát, hadoválni kezdett a UFÓkról, és marsi vízről.

Szélesi persze nem zavartatta magát, ő mindenről képes bölcsességeket mondani, én csak ültem ott jobbára leforrázzva, mert akkor még nem is beszéltem a közönségről. Mely állt három sci-fi értő/rajongó úriemberből, Szélesi barátnőjéből és két hajléktalanból.

Szóval, mindketten elmondtuk magvas gondoltainkat a "témáról", mindketten próbáltuk valamennyire is komoly fonálon tartani a "beszélgetést", amikor is derék moderátorunk kifogyván a témából feltalálta magát, és a profik régi, ámde teljesen elkoptatott és teljesen sohasem bevált fogásával, a kétségbesettek halálos elszántsággal, és egy kamikaze eltökéltségével megragadta mikrofonját, hogy körbejárja a közönséget (melynek sci-fi értő részhalmaza akkorra egy fővel apadt, viszont cserébe egy unatkozó biztonsági emberrel gyarapodott), hogy ők talán képesek értelmes kérdéseket feltenni helyette. Fel is tettek, bár a kérdések nem mozdultak ki az évtizedes I/O találkozók szabványkérdéseinek köréből, de legalább a sci-fi filmeken őszintén elvitatkozhattunk Szélesivel***.

Moderátorunk természetesen nem mulaszthatta el lenullázni a beszélgetésnek még a maradék méltóságát is, ezért mikrofonját a két hajléktalanhoz is odavonszolta.
Erről egyáltalán nem akarok beszélni, soha, sehol, senkinek! Egyszerűen letagadom: Nemuram, nem írtam sci-fit! Miaza scifi egyáltalán? Valami ufóizé, nem? Haggyanakmán, tudós vagyok, nem holmi lektűrszerző bohóc!

Volt azért egy napsugaras momentum, amikor, természetesen már a "beszélgetés" után a sci-fi értők ötven százaléka odajött hozzánk, és amikor szó-szót követett, kiderült, hogy emberünk annak idején volt Zsoldos Péter író-olvasó találkozón, ahol Zsoldos a regényei mondanivalóját firtató kérdésre azt válaszolta, hogy bizony neki semmiféle mondanivaló nem járt a fejében, csak írta, ami az eszébe jutott... Na, ekkor Szélesitől elhangzott egy igazán bölcs eszmefuttaás arról, hogy amikor az ember tizenhét éves, élettepasztalatok híjján mondanivalót gyömöszöl a könyvbe, amikor már rendelekezik azokkal a bizonyos tapasztalatokkal, akkor csak ír, és a mondanivaló magától bekerül a szövegbe. Én pedig csak bólogattam, és sárgultam az irigységtől. De nem baj, mert Szélesi viszont sánta.

A nap tanulsága, amit egyébként sejt az ember, de nem szívesen vall be magának sem: a fantasztikum rajongótábora igencsak szűkös Alsó merániában, ami pedig azon kívül vaqyon, az maga a Homályzóna. Na, ebből kellene kitörni. Illetve kitörni azt könnyű. Betörni nehéz. Adynak, Dévénynél... ugyanmá'!

Ez a fajta "szemlélet" (képzavaros metafóra: a vakságnak és az elvakultságnak nincs, nedm lehet szemlélete) egyébként lépten nyomon tetten érhető. Csinos kis gyűjteményt lehetne összehozni csak a Neten fellehető, fantasztikumra vonatkozó véleményekről. Valóban nem tudom, hogy igazából ki tehet arról, hogy így alakult. De ezzel számolni kell - és tenni ellene.

Vidámabb vizekre!
Meki feltámadott, illetve Herr Professzor Doktor Frankenstein jótékony beavatkozásának hála, új életre kelt, így megint itt vagyok. Húsz oldal választ el a Justitia Befejezésétől, és semmi a bloggolástól.

Holnap kettőtől dedikálok
a Tuannál a Vörösmarty téren, de már kb. tizenegytől kint leszek egy sorral lejjebb a Cartaphilusnál, ahol a Hazug, mint egy melltartó kötetet dedikálom, mint illusztrátor, ha igény van rá. Ugyanitt a kötetben található karikatúrák némelyike egyedi grafikaként is kapható. Ugyanitt Trabant eladó.

Jegyzetek:

* Ezt a fajta olvasót riasztják el hosszabb időre a magyar szerzőktől a Shayren-féle könyvek. Irigy, féltékeny etc. disznó vagyok, na! Csak tájékoztatásul, Temesi új könyve ugyanannyiba kerül.

** Ezt a kijelentést még a beszélgetés előtt ellőtte, amikor is e sorok szerzője szerényen megkérdezte, hogy akkor talán bizony nem olvasta az 1984-et? A válasz erre úgy szólt: "Persze, ha azt sci-finek lehet nevezni."

*** Szélesi egészen elvetemült módon kijelentette, hogy milyen páratlanul értékes, egyedi, eredeti és jól megcsinált sorozat is az Elveszett szoba. Mindezen jelzők egész alkotásar vonatkozó érvényességéről bárki meggyőződhet, aki megcsodálja Peter Krause csodálatos játékát, akinek színészi eszközkészlete (arcjáték, ilyesmi) legalább egy egész nagyságrenddel alulmúlja még az idős Steven Segalét is. Krause a Six feet underben tűnt fel, illetve szürkélkedett, de ott a temérdek hulla között legalább valamennyire élőnek látszott.

34 megjegyzés:

Névtelen írta...

A minap (a Langolierek kapcsán)vitába keveredtem az amúgy intelligensnek, olvasottnak, tájékozottnak hitt ismerősömmel. Amikor megtudta, hogy szeretem a fantasztikum bármely formáját szó szerint a képembe röhögött, és megvetően imígyen szólt:
"Nem tudtam rólad, hogy scientológus vagy. Kár, mert egyébként annyira jó fejnek látszol..."
Hogy is mondják ezt pestiesen?
Dobtam egy hátast?
Később elregélte, hogy számára a sci-fi egyet jelent Hubbarddal, az meg ugye a sci egyház alapítója, vagyis, aki kedveli a sci-fit, az csak scientológus lehet.
Evangélikus vagyok egyébként, de ezt most hagyjuk. :)
Azt hiszem, nem kell tovább magyaráznom, mindenki érti, mi fájt itt nekem a legjobban.

A foci Eb-vel kapcsolatban hallottam tegnap: az igazság nemcsak vak, hanem süketnéma is, és falába van.
Én még hozzátenném: és előítéletektől szenved.

Laura

sanawad írta...

Persze, sokak számára a sci-fi egyet jelent Hubbarddal, de azért akadnak olyanok, akik látják a különbséget.

más (off): több mint fél év után végre leróttam egy régi adósságom, kiolvastam a Diagnózist, és megírtam róla a kritikát. Sajnálom, hogy csak ennyire elhúzódott, de olyan zűrös volt számomra az utóbbi fél év, hogy egyszerűen nem volt energiám szinte semmire. A kritika a sci-fi.hu alatt olvasható:

http://www.scifi.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=162

Péter

Névtelen írta...

Péter:

Elnézést, ha esetleg bántó leszek, nincs szándékomban (hiszen úgy gondolom, jóban vagyunk), ellenben az őszinteség igen.

Örülök, hogy végre elolvastál egy kortás, közelmúltból származó és valódi SF-et.:-) Azonban még mindig van pár könyv, amit el kellett volna olvasnod, mielőtt megírod azt az esszét az Új Galaxis 12.-be. Akkor legközelebb a kortárs SF-et pl. nem azonosítod gyakorlatilag egy az egyben a MU-val. (Amivel amúgy semmi bajom, elnézést is Sheenardtól és Fawcettől ezért).
Viszont az esszé hihetetlenül feldühített. Gáspár András munkássága például kapott benne teljes 5 sort, ellenben Daniel Robin (aki kicsoda is tkp?) rögtön 7 sort érdemel egyetlen regényéért, amiről én nem is hallottam. Ez azért elég érdekes aránytévesztés.
Aztán elemezni kezdted a városábrázolásokat, de jól láthatóan az olvasmányélményeid a MU-nál meg is álltak. Pedig emellett és ezután is történtek dolgok, amiknek érdemes lenne utaánanézned. Itt vannak pl. többek közt a Diagnózis (2006) kaptárai, esetleg László Zoltán Nagate (2005), örökké változó városa, vagy a Hiperballada (2004) a kommunista jövőbeli Budapesttel és a többi. Én úgy gondolnám, hogy a kortárs SF irodalomról szóló esszé alapja minimum a megjelent művek ismerete és megfelelő elhelyezése lenne. Na meg a tendenciák felismerése, az fontos események megemlítése (Átjáró, Galaktika újraindulás???)
Ennél sokkal összeszedettebb anyagokat szoktál írni, szóval remélem, legközelebb is olyat olvashatok Tőled.:-)

Üdvözlettel,

Hackett

Névtelen írta...

Amiket az Új Galaxis 12-ről írtatok mostanában azt a képzetet kelti, hogy senki sem vette komolyan abenne való szereplést. Sem a szerzők nagyobb része, sem az esszéírók, sem a grafikusok. Valamiféle szükséges rossznak tekintették, amelyben illik részt venni, de nem érdemes igazi nagy erőfeszítést tenni érte?
Oda jó lesz az összefércelt művecske is? Kétoldalas szösszenetek, alsó tagozatos tanórákat idéző rajzocskák és hiányos elemekre építkező tanulmányok...
Csodálom, hogy egyáltalán sikerült megjelentetni.
Tony, remélhetőleg gatyába rázod a következő számokat!

Laura

sanawad írta...

Hackett: teljesen igazad van, nem olvastam magyar sci-fit évek óta, ezt meg is mondtam Ildikónak, amikor felhívott az UG-12 ügyében. Nem tudtam igazságos lenni, csak kiemeltem pár motívumot azokból a történetekből, amiket ismertem. Azt hiszem, ezt le is írtam ott: csak motívumokat emeltem ki kortárs szövegekből, tehát nem törődtem konkrétan a fontossági sorrenddel. Így elkerültem azt, hogy mindenkit meg kelljen említenem, hiszen egy motívum létezésének bemutatására egyetlen regény is elég. Ne haragudj érte, én senkit sem akartam megbántani, azt hiszem, fel is ajánlottam, hogy a "sci-fi közelmúltja" helyett inkább hipersebesen írok egy tanulmányt a Diagnózisról, de Ildikó azt mondta, arról már nagyon sok anyag van, így rábólintottam a közelmúltos témára. Egyébként nem írtam benne hülyeségeket, mindaz amit összefogtam jellemző a magyar sci-fire. De mindent képtelenség lett volna belevenni, gondolj bele, csak a magyar sci-fi írók névsora milyen hosszú... Nemerét például meg sem említettem, de ezt se rossz szándékból tettem, hanem mert nem olvastam tőle semmit, így nem is irhattam róla.

Balfrász írta...

Jaj, Laura,

Megfogtál!
Hubbard és a scientológusok aknamunkájáról meg is feledkeztem. Idehaza pedig nincsenek is annyira szem előtt. Ahogy pl. Washingtonban nyomulnak, az nem semmi...
Sajnos a fantasztikum rajtuk, mint görbe tükrön történő szemlélete még egy újabb csavar ezen a tragikomikus történeten. Ha valami szerzett ellenséget a sci-finek a laikus közönség körében, akkor az a scientológia. (Kicsit OFF, de a tudomány is így lehet velük.)

Nem az elkövetkező ÚG számokat kell ráncba szedni, hanem a szerzőket! :-)

A sci-fi író, általában az író, a lusta kurva kategóriába esik. :-) Ha valamit kevés energiával meg lehet csinálni, akkor azt annak fele energiájával csinálja meg. Pláne ingyen. Az ÚG-nek megvan az az előnye, hogy lelkes kezdők adják a szerzőit, plusz az a pár társadalmi munkára csábítható nagy név. (Remélem.)
Van egyébként a "befutott" íróknak egy újabb generációja is szerencsére, akik másképpen gondolkodnak, néha talán túl komolyan is, de mindenképpen az olcsó megoldásokat kerülve. Bennük reménykedem. Hackett például komolyan vette most is a felkérést, és lefogadom, ha úgy adódik, megint komolyan veszi.

Péter,

természetesen vannak, akik árnyaltabban nézik a világot, de a laikus közönség körében ők az elenyésző kisebbség. Azt hiszem mindannyiunknak van anekdotidztikus rémtörténete erről. Érdemes lenne összegyűjteni őket.:-)

A kritikát köszönöm, sohasem késő.
Külön örülök, hogy aki nem eleve elutasítólag tekinti a szöveget, az megérti a szándékait.
A szerkezet egyébként azért ilyen, mert én kisregény író vagyok. Ez a kötet három kisregény, melyeknek a főhőse azonosnak tűnik. Mindegyik külön-külön befejezett, de nem lezárt egyik sem. Ha mindent elmondok, amit el akarok mesélni Macaóról és világáról, akkor, az utolsó kisregény lezárja majd az egészet. De az a még hátra lévő két történet is kisregény lesz.

És, hogy ON maradjak, remélem egyszer még újra normális lesz a könyvszakma, és rajta keresztül az olvasóközönség, hogy újra megjelenjenek kisregények. Persze az még odébb van. Most, a (Haszon)Leső Harcsa korszakában erre semmi esély sincs.

Hackett, Péter,

egy átfogó elemzés a rendszerváltás utáni magyar sci-firől kissé meghaladná az ÚG-ban adott keretet - vagy puszta felsorolás lenne. Talán a tanulmány címe nem volt szerencsés, egy kisebb merítésű címmel mindenki boldog lehetett volna.

Névtelen írta...

Balfrász: megszokhattad volna már sznobék kristálytiszta logikáját: mivel az SF szemét, ha nekem mégis tetszik, akkor az írás biztos, hogy nem SF.

Alex Bates

sanawad írta...

kíváncsian várom a kisregényeket, ígérem az első olvasók között leszek (úgyis sok bepótolnivalóm van) :)

Névtelen írta...

Péter!

Most olvastam a Diagnózis-kritikádat, gratulálok hozzá. Érdekes és értékes gondolatokban bővelkedik.

Egészen más szemmel nézed, mint én - de így a jó.

L. N. Peters

Balfrász írta...

Alex,

gyári hibás vagyok, de nem tudom megszokni. Csak - egyelőre - nincs hatalmam hozzá, hogy ezen a helyen kívül az orrukra húzzam. különben is sznobizmus az egyik attitűd, amit tuléajdonosa képtelen észrevenni magán és levetni. Ha valaki irodalmi berkekben mozgolódik, ráadásul még hasznos is.
Valljuk be, nekünk is megvannak a sznobjaink, akik pl. a fantasyt tekintik úgy, mint az irodalmi sznob a sci-fit (a fantasyról fogalma sincs).
Hosszú menetelés, amíg ez megváltozik. És sajnos keményen élnek (vissza) azzal az önvédelmi fogással, amit írtál: ami jó azt kiemelik a lenézett zsánerből. Én ezért akarom visszaszerezni a fantasztikumnak a magreált. :-)

Üdvözlöm a kritikus urakat, remélem, ha az ÚG kritikai oldala beindul, és felfut, találkozunk! De véres kezű szerkesztő leszek, és leszoktatlak benneteket a terjedelmi kihágásokról! Liberté, egalité, essentialité!

Névtelen írta...

Aprés nous le déluge.
;)

Laura

Balfrász írta...

Úgy gondolom inkább "Devant moi" that bloody flood...

Névtelen írta...

A "flood"-ot egyelőre hagyjuk. Ne képzeljük a mentőcsónakot repülőgép-hordozónak.

L. N. Peters

Balfrász írta...

Pedig lesz flood, akármilyen pici is az a csónak. Sőt, torpedó is lesz. :-)

Névtelen írta...

Ez mind szép és jó, de még mindig nem tudjuk, ki ölte meg Laura Palmert!
;)

Laura
(F.)

Névtelen írta...

Péter:
"Azt hiszem, ezt le is írtam ott: csak motívumokat emeltem ki kortárs szövegekből, tehát nem törődtem konkrétan a fontossági sorrenddel."

Ezt valóban célszerű lett volna kihangsúlyozni, azzal együtt, hogy nem ismered a közelmúlt magyar Sf-irodalmát, főleg, ha a cím szerint a közelmúlt SF-jéről szól az esszé. Ugyanis így enyhén szólva félrevezető. No, de sebaj. Remélem, nincs harag, hogy ezt elmondtam.:-)

Hackett

sanawad írta...

Hackett: dehogy, igazad van, nem kellett volna ebbe belemennem:) Mindegy, ha már így esett, legközelebb jobban odafigyelek, vagy normálisan felkészülök.

L. N. Peters: örülök, h tetszett, csak most olvastam nemrég a másikat, az is jó:)

Névtelen írta...

miért nem megy a terra? hol kapunk így olvasnivalót?

Balfrász írta...

Mert rohadt lusta vagyok, sokkal kevesebb az időm, és infrastrukturálisan is kissé rosszabb a helyzet, mint volt. De ígérem, feltámadunk. Sőt! :-)

Névtelen írta...

Feltámadunk? Fel! Támadunk!

Bizony akadnak eléggé el nem ítélhető elemek, akik Hubbardot, a jeles scifi írót egyházalapítónak tekintik, vagy éppen összetévesztik valami Lukáccsal, aki állítólag A postolok cselekedetei címmel írt fantasztikus regényt.

Szörnyű dolog a műveletlenség.

Idén az értekezletek évét élem, álljon itt zárszóképpen egyik főnököm értekezlet közben elhangzott jeles mondása. A pali ebben ez életében feltehetőleg nem fog Nobel-díjat kapni, és sajnos futurológusnak se valami jó:

"Kedves kollégák! Sok a pénz, kevés a fóka!"

L. N. Peters

Névtelen írta...

Mea culpa!

Annak idején mély tudatlanságomban megvettem a Dianetika című borzadályt, és még nagyobb tudatlanságomban olvasni kezdtem.
Aztán pislogtam, mint hal a szatyorban, és évekig lelkifurdalásom volt, mert nem bírtam végigolvasni a könyvet, és amin sikerült átrágnom magam, azt se nagyon értettem.
Később aztán, amikor felcsillant a fény sötét elmém mélyén a scientológiával kapcsolatban, megnyugodva vittem fel a könyvet a padlásra és helyeztem be a sezlony alá a negyedik, kitört lábat pótolandó.
(Bocs, Zoli) :P

Laura

sanawad írta...

n 15 évesen olvastam Hubbardot, és elhittem, amit írt. Csak később kezdtem el hezitálni, mégpedig Freud kapcsán. Eszembe jutott: miről is beszél Hubbard? Elme? Miféle elme? A tudat értelmezhető fogalom, az elme semmitmondó.

Névtelen írta...

Kleinheinz Csilla bejutása az Írószövetségbe nonszensz. Ettől hiteltelenné vált az egész.

Laura

Balfrász írta...

Nono!

Ezt nem, kérlek! Folytathatunk diskurzust a Csilla szerkesztői kvalitásairól az általa gondozott szövegek alapján, de írói minőségében a pártján vagyok.
A város két fül között nagyon erős debütálás volt a saját zsánerében. Csilla szerintem tehetséges író. Az megint egy másik dolog, hogy ha valakinek nem teszik az attitűdje. De ismétlem, ez nem az a hely, ahol ezt meg kellene beszélni, pláne, így Offtopic.

Ugyanezzel az erővel, az Írószövetség vége, hogy Antal Józsefet felvette tagjai sorába.

Névtelen írta...

Rendben, itt nem szállok vitába veled erről. Majd megbeszéljük élőben.
Azonban ezt a véleményemet nem rosszindulatból fogalmaztam, hanem meggyőződésből.
Hanna nem sci-fi író, az említett könyve fércmunka.
Azonban ízlésen nem lehet vitatkozni, ezért nem folytatom.

Laura

sanawad írta...

megpróbálom ezt a linket úgy betördelni, hogy be lehessen másolni
a böngészőbe:

http://74.125.39.104/search?q=
cache:ro9HqH6f_1IJ:www.iroszovet
seg.hu/jellap.doc+%C3%ADr%C3%
B3sz%C3%B6vets%C3%A9g+tagfelv
%C3%A9tel&hl=hu&ct=clnk&cd=
1&gl=hu&client=firefox-a

Balfrász írta...

Péter, ez egy fasza link, össze lehet rakni, és igen, ez az írószövetség. És ez nem az az írószövetség. De ha már bent vagyubk, jelentősebb számban, talán sikerül annyit bomlasztani belülről, hogy meghalljék, a fantasztikum is létezik, és valódi, elkülönült irodalmi értékei vannak.
Én is, Benedek is egyetlen kötettel kerültünk be. Nem ezen múlik. Aki írónak tarja magát és már megjelent, legyen is benne, ha akar. De hogy ki az író igazából, azt majd eldöntik az olvasók, meg az utókor.
Addig is, szorgos népünk győzni fog!

Laura,

ki állította, hogy Csilla sci.fi író? :-)

Névtelen írta...

Ez a hír állította:
http://www.sfportal.hu/content/view/2895/314/

Laura

Névtelen írta...

Kíváncsi vagyok, hogy a műfajhoz mit írtatok...

Balfrász írta...

Mer' az a baj, hogy azt se tudjuk, mi a sci-fi...

Én amagam részéről azt írtam, hogy "kis és nagypróza, líra". De én 1 bunkó vagyok. :-)

Névtelen írta...

Ez őrület! Ezen a blogon állandóan gratulálni kell...
Gratulálok mindenkinek, akit bevettek.
Ennek a döntésnek kezdetben az lesz a legfőbb hozadéka, hogy összeröffenéseken, írótáborokban találkozhattok "mit sem sejtő" szépírókkal. Elbeszélgettek velük a szépirodalomról, a világ dolgairól, és ettől majd rádöbbennek, hogy ti nem azért írtok sci-fit, mert csak azt tudtok. Inkább azért, mert ahhoz van kedvetek!
Persze később majd kizártok mindenkit a szövetségből, aki nem sci-fis! Hihi!

Szenk

Névtelen írta...

Balfrász, gratulálok!

Laura, olvastam Csilla két könyvét, az alapján az ő bekerülése lehetett a legkönnyebb. Közelebb álltak a szépirodalomhoz, mint a SF/F -hez.
(onsai)

Balfrász írta...

Nem több bajom is van ezzel a kezdeményezéssel - utólag, de előre és most is teljes mellszélességgel kiállok mellette, azért, amit Szenk írt.

A bajaim:
1. azonnal megosztást szül, mert csak sci-fi neveződik itt néven, és sci-fi írók. Ha lesz valami szerveződés, platform gittegylet, akármi, javasolni fogom a fantsztikus irodalom megnevezést.
2. ha Csilla ezen hullámon került be velünk együtt, ő ráadásul valóban nem sci-fi szerző. Amit ő csinál, az többnyire mágikus realizmus vagy természetfölötti.
3. úgy néz ki, megint nagyjából egy-két kiadó lépett, ez megint csak a megosztottságot fokozza
4. absza meg, ha már Csilla belépett, miért nem lépett be a többi DV és Cherubionos író is? Úgy néz ki, ők nem is tudtak erről.
5. az Írószövetség körül van egy kis jellemzően undorító, és jellemzően alsó-merán katymasz.

Névtelen írta...

onsai: tisztelem a véleményed, de épp az említett két könyv alapján írtam meg az én véleményemet.

Laura