A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2007. november 9., péntek

No comment

Véletlenül megnéztem, a Gyűrűk ura 1981-es első kiadását 51 000 példányban adták ki.
Igaz, a három kötet ára 136 Ft. Igaz, a havi átlagfizetés akkoriban 2000-2500 forint volt - annak 6 %-a ment rá erre a könyvre.
Ma, - mondjuk, ha kapni lehetne -, vagy 8000 Ft lenne az ár 100 000 nettó átlagfizetés mellett - ma a pénzünk 8%-át költenénk rá.
Hat és nyolc százalék között nincs akkora különbség - de nem hiszem, hogy a 2003-as kiadás példányszáma elérte volna az 50 000-et.
Igaz, '81-ben nem igazán kellett áfára, egészségre meg oktatásra költeni. És nem is jelentek meg tonnaszám az újabbnál újabb könyvek. Többnyire értéktelen, de annál drágább "ismerettárak". Valami itt is kúródott, kúródik. Elfele.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

vélhetőleg már csak azért is fölösleges lett volna 2003-ban újra kiadni 50e példányban, mert az 1981-es 50e többsége még mindig ott figyel az emberek polcain, legfeljebb már nem (csak) a szülők olvassák, hanem a gyerekeik (is).
a könyv - bizonyos szempontból: hála az égnek - nem fogyóeszköz, nem úgy megy, hogy ha vettem egyet tavaly, akkor idén is meg kell vennem ugyanazt újra.
(oké, nálunk spec. itt figyel a régi meg az új kiadás is, meg vagy kétféle angol változat, de ez nem mindenütt van így, ami nem is baj.)

a.

Névtelen írta...

No, arról, ami folyamatosan kúródik a rencerváltás óta...
A 136 forintos könyv ára 1981 óta reális becslésed szerint 60-80 szoros lett.
Ezzel szemben a félliteres pályinkát (mai szóval ízüszeszesitalt) akkor nyolcvanért mérték, ma hatszázért már hozzá lehet jutni. A növekedés mondjuk nyolcszoros.
Nem is tudom, miért van, hogy egyre kevesebben olvasnak, és egyre többen vedelnek...

Balfrász írta...

Egy neooptimista filozófus, kedves Alex, mondjuk a jó Opir doktor, úgy is felfoghatná, hogy a pálinka ára viszont a tizedére esett. :-)

Alsó Merániában kell ennél jobb hír?

Névtelen írta...

Hogyne kéne, van is. A nevezett 1981-ben 4 Ft volt az uszodabelépő, ma ezer alatt nemigen van, legalábbis szép fővárosunkban. A drágulás 250-szeres, azaz uszoda valutában mérve a pályinka ára 97%-kal csökkent.

Balfrász írta...

Ép testben ép lélek!
Lassan kijön, hogy a Kishazában csak vedelni érdemes. :-(
Ajánlani kellene a Kókának, hogy a GDP helyett pálikaegyenértéket (PE), számítsanak, és akkor királyok vagyunk Európában a fejlődést tekintve.

Viszont, van egy olyan érzésem, hogy az operabelépő ára is csökkent a pálinkáéhoz hasonlóan!
Sajna nem tudok '81-es árat, mert akkor még nemigen szerettem az operát. Most a Bohéméletre például a legdrágább 12 e Ft, a nettó havi tizede, a legolcsóbb, talán még élvezhető hatezer.
Kíváncsi vagyok!

Ha így lenne, az érdekes képet adna: részegen áriázni, az elérhető magyar szórakozás.