A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2007. június 12., kedd

La Rochefoucauld, who?

Valaki ma rádöbbentett, hogy nemcsak a gazdaságban létezik infláció. Létezik inflációja az eszméknek is. Egyszerűen agyon kell beszélni őket.

Grafománia ellen a blog a legnagyszerűbb orvosság. Nem gyógyít, de legalább mások fájdalmát csillapítja. Ha van benned egy kis emberség: blogolj!

A legegyszerűbb egy fórumot lerombolni, ha elöntöd saját nagyszerűséged oldalakon keresztül tartó fényezésével. Ha kitartó vagy, végül a legkeményebb grafomán is megunja, és akkor a tiéd az egész!

Úgy a legkönnyebb indulatból igazságtalan megjegyzéseket tenni, ha azokról a tényekről, melyek indulatunk ellenében szólnak, egyszerűen nem veszünk tudomást.

Orka blogján érdekes meglátás a magyar sci-fi szerzők kritizálási szokásairól. Ez a link NEM a fenti maximákhoz tartozik, de a hozzátartozó kommentek ennél a posztnál vannak.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ismered az előzményeket?
Tudod, kik vannak megszólítva a posztban?
Szerintem legalább az egyikre a válasz: nem. Ezek után fogalmam sincs, miról szól a posztod.

Balfrász írta...

Ezzel a mondattal

"Vajon befutott és vanabí íróink olvasták? Ha igen, miért hallgatnak róla?"

gyakorlatilag minden magyar sci-fi szerzőt megszólítottál, megsértettél? kihívtál? - engem is. Én viszont jóval a regény megjelenés előtt feltettem a netre a vonatkozó kritikát/ismertetést.

Mindenféle előzmény ismrete nélkül vagy ismeretével, igaságtalanul megvádoltál és/vagy figyelmen kívül hagytál leglább egyvalakit - engem.

És a posztoddal egy kicsit megbántottál leglább még egyvalakit - sezlonyt. De nem szeretnék az ő nevében beszélni, vagy prókátora lenni.

A poszt többi része természetesen nem rád vonatkozik.

Sapienti sat.

Névtelen írta...

Na látod, mégsem tudod, miről is szólt ez az egész.

A tbsz+birtokviszony az sfblogs-os "kollektívára" vonatkozott. Egy (kis világunkban megszokott módon) durva, személyeskedő vita folyt az egyik sfblogs-os blog alatti kommentekben, illetve alig korábban egy hasonló szurkálódás az sfportal egyik topikjában. Erre születtek reakciók, köztük az enyém is.

Egyébként tiszta logikával is el lehet jutni arra a következtetésre, hogy akinek nem inge...

Sezlony pl. tisztában van a kérdéssel, kár idekeverned.

Balfrász írta...

Én ugyan nem akarok idekeverni senkit, Sezlony kissé fájdalmas felhanggal tette szóvá a blogbejegyzésedet, ennyi az egész.

Azt még a gyarló eszemmel is sejtettem, hogy az egész post másra vonatkozik. De az idézet mondat bizony mindenféle szövegkörnyezeti hókuszpókusz nélkül rám – is. Vagy nem számítok se wannabe se befutott írónak a szemedben. Amit azért sajnálnék.

Eszem ágában sincs megmondani, hogy mit írsz a blogodba, én ilyen esetben be szoktam szúrni a „tisztelet a kivételnek“ fordulatot. A hivatkozás elmaradhat.

Névtelen írta...

Igazad van, valóban nem fogalmaztam világosan, de a "tisztelet a kivételnek" azért nem illene a mondatba, mert az sfblogson blogolók között van ugyan akiket tisztelek, de ők sem ejtettek szót a Pörgésről (és általában sf-irodalomról is csak elvétve).
Tehát a hibát inkább ott követtem el (ott azonban nagyot), hogy nem tettem világosra, hogy korlátozott körnek szól a poszt (sok-sok éves fórumos rutinból még nem szoktam át teljesen a blogos stílre).

Balfrász írta...

Én pedig kiveszem a maximából, de nem a postból a linket. Mert a post önmagában is érdekes: miért nem dícsérik/veszik? a Pörgést?