A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2007. május 20., vasárnap

What Makes the Literature

Minden jó írásnak esélye van, hogy irodalommá váljon. Hatás kérdése. Más kérdés, hogy ki tudja-e fejteni a hatását? Eljut-e az olvasóhoz?

Tartalmától és megítélésétől függetlenül irodalom az írásmű, mely hivatalosan vagy organikus folyamatban egy táradalom kultúrájának részévé vált.

Hivatalos irodalom, melyet egy társadalom irányító rétegei ideológiai (hamis tudat: politika, vallás, érték [esztétikai, morális, stb.] stb.) megfontolásból adott társadalom kultúrájának részéve kívánnak tenni. Ennek a kanonizálásnak két lépése:
  1. hivatalos kritikai elismerés,
  2. beemelés adott társadalom oktatási rendszerének kötelező tananyagába.
Organikus folyamatban a társadalom egyfajta közmegegyezés
  • hivatalos vagy nemhivatalos kritikai elismerés,
  • közönségsiker,
  • hagyomány, stb.
révén teszi kultúrája részévé adott írásművet.

A kétféle folyamat természetesen sokszor átfedi egymást, mint a meghatározás is mutatja például a kritikai elismerés szintjén. És természetesen a két folyamat sokszor antagonisztikus ellentétbe kerül adott mű megítélésében. A hivatalos kritikai eliesmerés hiánya, sőt negatív megítése ellenére Lőwy Árpád és Rejtő Jenő művei a magyar kultúrába láthatóan kiirthatalanul beágyazódtak, SzVSz minden idolizálás ellenére Kertész Imre művei sohasem fognak. József Attila annak ellenére beleágyazódott a kultúrába, hogy a hivatalos kultúracsinálók fél évszázadon keresztül idolizálták, de ha nem vált volna tanagyaggá a bolsevizmusban, egy a Horthy rendszerhez hasonló társadalomban bele sem kerül a köztudatba. Faludy György annak ellenére a kultúra része, hogy még mindig nem tananyag. Esterházy Péter mindkét folyamatban a kultúra részévé vált.

Nos, ez a meghatározás talán segít abban, hogy a fantasztikus irodalomnak melyik részét tekinthetjük nyugodt szívvel irodalomnak. Asimov Alapítványa irodalom. Saramago Vaksága is az. Tolkien Gyűrűk Ura is. Valljuk be, a Harry Potter is. Az más kérdés, hogy milyen hosszú ideig.

Igen sajnálatos, hogy a hazai fantasztikum egyetlen gyöngyszeme, Zsoldos Péter lassan a sci-fi rajongók új generációi számára is elfelejtődik.
Az amerikai sci-fi Aranykorában az egész téma társadalmi impaktja olyan magas volt, hogy a téma a kultúra részévé tudott válni, és részben még most is az.
A Sztrugackij fivérek harminc éven keresztül az irodalom része voltak. Nem tudom, most mennyire vannak jelen az orosz kultúrában. Az ő érdekükben (mármint az oroszok) remélem, hogy ott vannak. A miénkből már szinte mindenestül hiányoznak.

Az egynyári franchise (űr)fantasy viszont biztosan nem irodalom. Még átmeneti hatása sincsen. Egyszerű szórakoztatóipari termék.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

A Távoli tűz minden percben leköt, most is csak azért szakadtam el tőle, hogy elmondjam, azért nem kell ám leírni az újgenerációt Csak nevelni ké. Bottal :) (Annak ellenére vagyok oda s vissza a műtől, hogy nem ez az első könyv, amiben a szerző egy modernkori embert helyez középkori viszonyok közé.)

Monsterkid Pete írta...

De fasza, amikor az S-fórumon vagyok, már szoktam sejteni, hogy melyik topik bővül majd ki blogbejegyzéssé a lövészárki levelezőlapokban... Tiszta doktor Watson vagyok már.

Balfrász írta...

Nem hiszem, hogy a botnak sok értelme volna. Minden generációnak megvannak a saját belső törvényei - ízlés tekintetében is. A Solárián éppen most írják le Wells-t és Vernét - meg az Iliászt. De láttam már fórumon leírni Gogolt, és az index SF fórumán "a világ legrosszabb SF-je" topikban ezt a listát találtam:
A világ lerosszabb SF-je", vagy valami ilyesmi rovatban ezt a listát találtam:

VARSAVSZKIJ, Ilja: Molekuláris kávéház
JAKUBOVSZKIJ, Aszkold: A Galaktika kupolája
GOR, Gennagyij: Varázsos út

Ezzel a mentalitással már közös platformom sincs. Aki Takeshi Kovácsból akar irodalmat tanulni, az megérdemli.

A Távoli tűz a Viking visszatérrel együtt szól igazán. A harmadik részt borítsa jótékony homály.

Congratulations, dear Watson! I'm heading home and we could set a private investigator enterprise mutually. I should mention, however, I'am an eager but untalented fiddler.