A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2007. április 22., vasárnap

Mixed Tags

A magyar Wikipédián tett kezdeményezés természetesen kezd megfúródni. Egyrészt mert a Wiki üzemeltetőnek igazuk van annyiban, hogy egy ilyen puszta linkgyűjtemény nem wiki önmagában, másrészt, mert egyeseknek semmi sem jó, harmadrészt az egyeseknek sokban igazuk van, mert a magyar Wikin a kategóriák kissé összemosódnak. (A tudományos fantasztikus irodalom és a science fiction címszavak például minden indok nélkül a sci-fi szócikkhez irányul. Kissé nevetséges, hog a rövidítés a főlap címe...)

Az vitatható, hogy csak magyar nyelven megjelent könyvek kritikái kerüljenek fel. A magyar könyvkiadás még mindig a lemaradások behoztalalán dolgozik, míg világ egyre átjárhatóbbá válik, sokan olvasnak már angolul, és rendelnek az Amazonról. Nekik talán számít az a kis orientálás, amelyet a ismertetések jelentenek.

Úgy tetszik, ideje egy kis összefogásnak, rendbe tenni a magyar Wiki fantasztikummal foglakozó részeit is. A linkgyűjtemény már most sem puszta linkgyűjtemény, mert máris jópár belső Wiki szócikkre való hivatkozást tartalmaz. Mivel a kezdeményezés véleményem szerint nem értelmetlen, sőt, életrevaló, kár lenne kibannoltatni. Valószínűleg valmennyi altémában meg kellene csinálni ugyanazon rendszer szerint a saját linkgyűjteményt, és egy nagy egységes változatot az altémák megjelöléseivel. Külön hely kellene a magazinoknak is.

Első lépésként tehát meg kellene csinálni a feltöltött linkekhez tartozó szerzők és művek Wiki lapját. Amit tudok, megteszem, mert Wiki lapot szerkeszteni valóban nem nehéz.

Sőt mókás.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Írtam fölé egy szócikket, hogy a wikisek ne idegeskedjenek. Nem valami nagy szám, de így dél körül fejből ennyi telt. :)

szs

Névtelen írta...

Megvan a szerzők lapja is.
Lassan elfogy a munícióm... :) -szs

Balfrász írta...

A szerzők lapját nem találom...