A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2007. március 16., péntek

O, mores...

Reagálni kéne az Avana oldalán zajló Zsoldos-díj vita okán felmerült szolíd hajtépésre, de unom már, hogy ha leírok valamit, amelynek bármiféle negatív tartalma van, azt egyesek azonnal magukra veszik.

Amit mondtam tehát, annak az lényege, hogy

  • írók fikázzák a Zsoldos-díjat, és
  • ugyanezen írók nagyon szeretnék megkapni ugyanezen díjat.
  • ez számomra visszataszító.
Emiatt én megint erkölcstelen, névtelenül vádaskodó valaki lettem.

Feleim, mi ebben a vád?
Tán csak nem az, hogy véleményem szerint nem sok magyar sci-fi író van (nincs), aki ne szeretné hazavinni a plakettet? Ez annyira szégyenletes vágy lenne, hogy feltételezni valakiről már "vád"?

Vagy az a tény lenne vádaskodás, hogy írók fikázzák a díjat? Tessék utánanézni a fórumokon. Én nem fogok, mert ismétlem, nincs gyomrom hozzá. Nem azért, mert valamiféle erkölcsi magaslaton állnék, hanem azért mert ezt általában zsigerileg visszataszítónak tartom.
Mivel szerintem azok, akik potenciálisan jelöltjei a díjnak, nem tehetik ezt meg a díj odaítélése után. Előtte viszont kutya kötelességük lenne tájékozódni minden visszás körülményről, és megtenni mindent, hogy fair ítélkezés történjen.

Na most, még egyszer, és utoljára: az a magyar sci-fi író pedig, aki nem akarja megkapni a díjat, az jelentse ki szépen, nyilvánosan, hogy ő bizony soha! nem kér belőle. Indok nem kell.

Ugyan morális alapja továbbra sem lesz szarházni, de legalább a kivülálló hűvösségével szemlélheti az eseményeket. Esetleg még be is avatkozhat.

Különben miért lennék jóindulatú az ún. írókollégákkal szemben? Akik, és ennek is utána lehet nézni, az első megjelenésem óta mindennek nevezhetők, csak jóindulatúnak nem velem szemben. Nem olvasókkal gyaláztuk egymást a Solarián, hanem bizony minden esetben az ún. írókollégákkal. Vagy wannabe írókollégákkal.

Ennek az egésznek legalább annyi haszna van, hogy Rorimack vette a fáradtságot, és utánanézett a tavalyi döntés fő vétózójának.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Amit mondtál, azt úgy is lehet értei (nehéz máshogy érteni), hogy azok az írók, akik "fikázzák" a Zsoldos-díjat, egyben összecsinálnák magukat örömükben, ha megkapnák.

Ez meg távol van az igazságtól (hogy finoman fogalmazzunk).

A magyar scifi-író definiciója nem az, hogy szeretne Zsoldos díjat kapni, és akik "fikáznak" még csak nem is mind scifi-írók.

"Nem olvasókkal gyaláztuk egymást a Solarián, hanem bizony minden esetben az ún. írókollégákkal. Vagy wannabe írókollégákkal."

Viszont olvasóként. Óriási különbség.

Balfrász írta...

Úgy veszem észre bajok vannak az olvasással, de legalább megpróbálod telepátiával pótolni.
Sajnos az sem megy.
Továbbra sem olvasol a gondolataiban, amit pedig odaképzelsz, távol áll a valóságtól.

Attól, hogy valamit te állítasz, azaz "ez meg távol van az igazságtól", semmivel sem igazabb, mint az én feltételezésem, miszerint minden magyar sci-fi író szeretne Zsoldos-díjat. Egyikünk sem tudja bizonyítani állítását.

Tudtommal senki sem definiálta a magyar sci-fi írót sem így sem másképpen. Ez teljes egészében a te - hadd ne minősítsem milyen! - fantáziád gyümölcse.

Ami pedig a fórumokat illeti, az én meggyőződésem, hogy aki író, az mindenütt író, és a fórumokon íróként van jelen. Magam legalábbis ezt sohasem tagadtam magamról. Sőt továbbmegyek, még a wannabe írók is ugyanígy viselkednek.

Más: nagyjából ez volt az utolsó alkalom, hogy vitába szállok veled itt vagy akárhol. Nem bannolom ki a kommentejeidet innen a továbbiakban sem, mert ez nagyjából egy nyilvános hely, de tudd, személyed nemkívánatos itt és minimum az ignore on-t váltja ki.
(A régi szép időkben, a törzskávéházamból a pincérek dobtak volna ki egy ilyen valakit, mint te. Azok az idők elmúltak a kávéházakkal együtt. Sajnos.)
Én se hagyok nyomokat a te blogodban, te se tedd az enyémben!