A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2012. február 11., szombat

Liber all - last update

Le akartam már zárni ezt az ostoba ügyet, de sajnos nem megy.
És sajnos ezúttal nem a libériások miatt, hanem Írószövetségünk (öncenzúra) elnöke akasztott ki.

Sajnos a bajok mélyebbek ebbben az országban, mint azt bárki is hiszi szocdem, liberális vagy konzervatív oldalon. Mindenki a demokráciáról papol, de valójában senkinek halvány dusztja sincs arról, mi is a demokrácia [1] - vagy úgy tesznek, mintha nem tudnák.

Egyet tudnak, kiválóan megtanulták, avatott mestereik voltak (Dantontól Gerőn át Gorbacsovig): nagyszerűen el lehet bújni az ún. "népekarat" mögé és totalitárius gazemberségeket cselekedni. [3]

Miért is írom ezt? Mert Írószövetségünk (öncenzúra) elnöke elnyilatkozta magát a Heti Válaszban:

"Az Írószövetség sem a Fideszé: jóval korábban alapították, mint a kormánypártot. Az persze nem titok, hogy a konzervatív értékrend áll hozzánk közel, ha politikai-közéleti szempontból közelítünk. Ha szakmaiból, akkor kiderül, hogy nem egy kaptafára szabták több mint kilencszáz tagunkat: a sci-fi szakosztálytól kezdve az avantgárdig sok irányzat fellelhető nálunk. A világszerte terjesztett hazugságok megítélése viszont nem esztétikai, sőt, nem is világnézeti kérdés. Egyszerűen erkölcsi. Ilyen ösztönzésből és civil nyomás hatására fogalmaztuk meg a nyilatkozatot. "

Egyetlen igaz mondat ("A világszerte terjesztett hazugságok megítélése viszont nem esztétikai, sőt, nem is világnézeti kérdés.") köré ordas ostobaságok és csúsztások ilyen halmazát önteni csak a toll embere képes.

Mert én bizony civil vagyok (a bekezdés értelmében) és soha, semmiféle nyomást nem fejettem ki az Írószövetség elnökségére, hogy a nevemben nyilatkozzanak. És egyetlen Szövetségbeli kollégámról sem tudok, aki nyomást fejtett volna kifelé...

Hasonlóan (öncenzúra, öncenzúra, öncenzúra) az SF Szakosztály létezésére hivatkozni, mint a sokszínűség fenntartójára (egzotikum, ugye, elvtársak, csont-orrpálcikás, jövőtől bódult benszülöttek, etc.), amikor fennállásunk alatt a Szövetség írott kiadványai (melyekre tavaly már nem akadt pénz - természetesen) soha, egyetlen eseményünkről nem tudósítottak utólag sem, mintha nem is léteznénk, bezzeg a 200 példányban kiadott alanyi kötetek bemutójáról nyelvlógatva...

Emiatt aztán, annak ellenére, hogy a (öncenzúra, öncenzúra, öncenzúra) elátkozott nyilatkozat tartalmával továbbra is egyetértek, csatlakoztam a Szakosztály leveléhez is, amelyet (öncenzúra, öncenzúra, öncenzúra) elnökünknek írt Margit:


"Szentmártoni János
elnök úrnak

Tisztelt Szentmártoni János Elnök Úr!

Mint az SF-szakosztály elnöke, a szakosztály nevében nehezményezem, hogy Elnök Úr olyan politikai tartalmú nyilatkozatot tett, amellyel kapcsolatban előzetesen nem kérte ki a szakosztályok véleményét. Tisztelettel kérjük, amennyiben az Írószövetség elnökeként tesz nyilatkozatot, előzetesen tisztázza a vezetése alatt álló szakosztályokkal, hogy mondandóját ők is magukénak vallják-e.

Elektronikus levelemet egyúttal megküldöm szakosztályunk valamennyi tagjának.

Tisztelettel

S. Sárdi Margit
az SF-szakosztály elnöke"


Jegyzetek:

[1] Attól, hogy nem hiszek abban, hogy a képviseleti demokráciánál még nem találtak ki jobbat - sőt! - [2], még tudom, mi az, hogy kellene működnie, mik a szükséges és elégséges feltételei a működésének, etc. Még azt is elismerem, hogy a van poztív oldala, sőt, még azt is megkockáztatom, hogy kis közösségekben (városállam, maximum 10 000 lakosig), ahol mindenki ismer mindenkit, és működtetői megfelelően tájékozottak, bölcsek és becsületesek, még működhet is. Platón meglehet, hogy köcsög volt (minden értelemben, bár éppen szexuális szokásai zavarnak a legkevésbé), de nem hülye. Alkibiadész kortársaként nagyon is tisztába került a demokrácia lényegével: a manipulálható hülyék többségének zsarnoksága. És azt is tudta, nincs rosszabb az ostoba zsarnoknál.
[2] Kommunizmus, ugyebár.
[3] Mielőtt balliberális barátaim dorombolni kezdenének: az ő oldaluk vezéreire, középkádereire és egyszerű szimpatizánsaira ez ugyanígy vonatkozik. Még a kocsmaaaztal melleti vitákban is.

7 megjegyzés:

L. N. Peters írta...

Valahol az egész nagyon abszurd, Tony

Balfrász írta...

Ez nem abszurd, Tanár Úr! Ez elmebaj.

L. N. Peters írta...

Ez a kilépünk-belépünk; nyilatkozunk-elhatárolódunk dolog valahol nagyon kisstílű...

Pótolni hivatott a valódi cselekvést.

Balfrász írta...

Ez csupán az ún. demokrácia. Amit lehet használni - és kihasználni - is. Én használni szerettem volna: idézzük a közgyűlés elé az elnökséget, tanuljon demokráciát, hamár hablatyol róla.
De megtanultam még szakszervezeti titkár koromban (az állásom bánta), hogy semmilyen szervezet tagsága nem alkamas saját érdekeinek kifejezésére. Sem.

L. N. Peters írta...

Így van. A választott képviselők meg általában még alkalmatlanabbak bármilyen képviseletre

scaurus írta...

Oké, de akkor rághatjuk a gittet, ameddig akarjuk.
Viszont mi a megoldás?
Ha Alsó Merániában a demokráciát nem használják, vagy épp kihasználják, és a választott képviselők általában alkalmatlanok bármilyen képviseletre, akkor az arra utal, hogy akkor másképp legyen...

Balfrász írta...

A választott képviselők önmaguk képviseletére kiválóan alkalmasak.

Ma technikailag készen áll az abszolút közvetlen demokrácia megvalósítása (azonnali internetes szavazás minden fontos lokális és globális kérdésben). Kérdés, hogy a jelenlegi szavazók, és az őket tájékoztatni hivatott közegek alkalmasak-e ilyesmire.