A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2008. január 13., vasárnap

I'm back

Mielőtt megkezdeném szokásos morgolódásomat: szaladj, és nézd meg a Legenda vagyok filmet!
Minden idők legjobb zombifilmje - zombik nélkül. Jobb, mint a 28 nappal később. Period.
Kösz, Will, kösz Mark Protosevichnek és Akiva Goldsmannek, a forgatókönyvért, kösz Francis Lawrencenek a rendezésért. Persze a Constantine után nem csoda. Kíváncsi vagyok, kiadják-e az eredeti Richard Matheson könyvet magyarul. Elvégre ez a harmadik próbálkozás filmen az 1954-es kiadás óta.
Ha van igazság, és van igazi filmtörténet, Will piétája a kutyával és a leszólítós videotéka jelenet bele kell, hogy kerüljön.

Alsó (Felső, Hátsó és Belső) Meránia fővárosában ("Kis országunk rothadó fővárosa", ahogy a Jazzy rádió mondja, vagy mi... Vén süket ogre! Rohanó!) a New Zork Palotában nyitott undorító Boscoló hotel londínere egy kosztümös (nyáron valószínűleg libériás lesz, absza meg!) szerecseny. Aki nem élt Amerikában, annak talán ez semmi - nekünk a hátunkon állt fel ettől a szőr. Milyen hely ez?

Ha már Amerika, Orosz Péter, aki szintén élt ott, és hasonlóan visszavágyik, nem átallotta azt kérdezni tőlem, hogy:

"Ettél te valaha Parkers Family Farms Peanut Buttert?"

Erre nem lehett mást válaszolni, mint hogy:

"Te velejéig romlott, gonosz szaharházi!
Nem ettem!
De én a Reese's szeretem!
És nincs itt ebben a kibaszott Bizarisztánban, Iszapisztában, Alsó, Felső, Hátsó és Belső Merániában, te szemétláda!
Grrrrrrr!"

Ez az ember nem jöhettet a Kzammról! Ilyen hétköznapi gonoszság kiagyalója csak kiadja magát kzammitának. Vagy teljesen megette az agyát a földi légkör... A Reese's üvegemnek csak az alján van félujjnyi mogyoróvaj.

Elkezdtem olvasni a Holnap tegnapját. Szánjon meg valaki, akinek megvan erdetiben: amikor Jamazaki az elején megkérdezi, hogy Laney miért köhög, ugye azt a választ kapja, "Some bug."?

Az Ajtó az óceánbát továbbra sem tudom olvasni, ebből is látszik. Elolvastam helyette a zsoldosi életmű első négy kötetét. Ez lett belőle.

12 megjegyzés:

Monsterkid Pete írta...

Ideje volt már jelentkezni.

A filmet én is láttam. A regényt jó lenne, ha kiadnák, Richard Matheson egy hálaisten faszi lehet; az ő regényéből készült egyik kedvenc filmem, a The Incredible Shrinking Man is.

Az Ajtóhoz egy kis bátorítás:
http://ekultura.hu/mutat.php?cid=1237
Nem biztos, hogy egyetértesz a recenzenssel, de bátorításnak tökéletes a cikk.

Na megyek át a könyvkresselősbe.

Monsterkid Pete írta...

(Jé, mitől lettem hirtelen chelloveck???)

Balfrász írta...

A koöltözködés miatt a szolgáltatóm neve OhNet volt...

Nem bátorság kérdése. Hagyjuk! Eccer úgyis elolvasom, ha már kifutok mindenből...
Mé nem alszol?

Csak te tudhatod!

Névtelen írta...

A Zsoldos elemzés a legrészletesebb és informatívabb amit eddig csak olvastam. Grat hozzá. Gondolom a díj serkentett rá, hogy utánaolvass a névadónak. De persze nem zárom ki a magánszorgalom lehetőségét sem. :)

Névtelen írta...

Na és az én Skippys üvegem alján szerinted mennyi van? Ráadásul Amerikában valószínűleg azt mondanám rá, hogy ez már avas, és repülne a szemétbe, de itt persze nem mondom rá.

Ja és elfogyott az apámtól kapott kis csomag Reese’s Peanut Butter Cups is:

http://indafoto.hu/loop_1/image/336503-cb3c96d1

Dráma.

Balfrász írta...

Fucka!
I haven't got any cup.
He said he's run out of them!
Torturer.
Have you got any idea when did did did and fucka did I eat any Reese's cup? Shit!
That was my lunch for two years!
Torturer!

Balfrász írta...

Kösz, Succubus,
Mások ezt bizonyára egészen másképpen gondolják...:-)
A megírás motivációja nem olyan egyszerű. Valószínűleg nem írtam volna meg, ha díj miatt nem üti fel a fejét a Zsoldos dehonesztáló divat.
Egyrészt feldühödtem attól, hogy aze ygetlen valamirevaló írónkat fikázzák, másrészt ki kellett írni magamból a heveny Slonczewski-undort.
Különben mindenhol ahol kérdezték, mindig megneveztem Zsoldost, mint írói példaképemet.
Ahogy időm engedi, lecrashelem majd a könyveket egyenként is.

Névtelen írta...

Tényleg nagyon jó az elemzés.

Névtelen írta...

Szuper a Zsoldos kritikád Balfrász. Azt mondhatnám, az ilyen kritika a mai magyar SF életben pont olyan ritka, mint a Zsoldos regényekhez hasonlítható kvalitású regény.
Egy megjegyzés: nem hiszem, hogy nagyon kéne keresgélni a tíz éves hallgatás, illetve a késői Zsoldos írások milyenségének okát. Az ember másként lát harminc évesen, és másként ötven felett. (Nekem, mint 50 felettinek ezt nyugodtan elhiheted...)
Mellesleg aligha van még magyar szépíró, aki élemüvének 4/7 része Zsoldoshoz hasonlóan kiérdemelné a "klasszikus" jelzőt...

Alex Bates

Balfrász írta...

Köszönöm, urak, de ez az a hely, ahol a gazdát hülyézni kell. :-)

A minőségromlást meg tudom érteni. A hallgatást, ha csak nem valami súlyos magánéleti válság van mögötte, nemigen - emiatt érfdekel az oka. Egyébként, lehet, hogy az ötheted klasszikus - nem ismerem a Muszorgszkij könyvet.

Mellesleg, az a maradék kettő heted sem olyan szlgyellnivaló rossz ám. Csak a korábbiak fényében homályosulnak.

Névtelen írta...

A Muszorgszkij könyvet én olvastam - viszont nem igazán szeretem az életrajzi regényeket, ezért nem tudnék még az elvárható minimális objektivitás szintjén sem nyilatkozni róla.
Ami a két hetedet illeti, ebben is egyetértünk, jó könyvek azok, egyáltalán nem kell rohanni velük az Antikváriumba. A "Holtak nem vetnek árnyékot" egyébként nekem kifejezetten tetszik, és a négy nagy közelébe teszem őket, ha nem is velük azonos szintre.
Ami a tízéves hallgatást illeti: előfordul a legnagyobbakkal is, hogy egyszerüen elfogy a mesélnivaló. A legnagyobbak talán attól is a legnagyobbak, hogy ilyenkor hallgatnak, és nem írkálnak eröltetett gyenge dolgokat (ezért jó, ha az író nem hivatásos: megteheti, hogy hallgat, mert nem az írásaiból él...)
És az is előfordul, hogy abban az életkorban egyszerüen erő nincs már ahhoz, hogy az ember egyszerre helytálljon a munkájában, a családjában, és még írkáljon is...

Balfrász írta...

A hallgatás első indokával maximálisan egyetértek. Az erő elfogyásával egyelőre - Hál' Istennek! - nem. :-)

Kíváncsivá tettél a Muszorgszkij könyvvel kapcsolatban. Szóval az is regény! Azt hittem valamiféle monografikus életrajz. Ha jó, és érdekes az alany, szívesen olvasok ilyesmit. De gondolom, még az antikváriumokban is ritkaság.