A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2007. április 27., péntek

Blog Visitors

Furák vagytok tik, bloglátogatók. Ha nem írok semmit, jöttök, ha írok valami érdekeset, nem jöttök...

Tisztára, mint a Threadlessen, képtelen vagyok kitalálni, hogy mi tetszik...

Na mindegy, Kód kettőt írok, most ahhoz van kedvem - ez a nem pénzért írás luxusa, és a Kód az hullámszerűen jön. Ha kész lesz, majd játszunk... Ha akartok.

A Polit(e)Büron bálványok dőlnek.



You are weird folks, you blog visitors. If I doesn't write anything, you do come. If I do write some really interesting, you are absent...

Like on the Threadless: I simply unable to find out what do you want.

Anyway, I'm just wrinting the Code 2, I fell like writing it - this is the luxury of writing for no money. And the Codes are coming in waves...

2007. április 24., kedd

Reach Harvest - Deep Sorrow and Rage

Jó sok mindent találtam az apácáknál. Valaki komplett Moorcock sci-fi trilógiát adott nekik, meglett a Man-Kzin Wars II kötete, a Ráma Felfedi magát (broáf!) Asimov sci-fi tanulmányok, egy ölnyi novelláskötet, két Niven, Harrison (sajnos egy trilógia utolsó kötete), Heinlein novelláskötet. Jobb, mint tavaly. Sajna lemaradtam a Sötétség balkezéről, és csak egy McBain könyvet találtam.

Felnyomtam a magyar Wikire Neil Gaiman anyagát az angol szócikk alapján, magyar linkekkel kell még kiegészíteni, és megcsinálni a magyarul megjelent könyvek lapjait. Ez egy invitáció volt...
Szabó Sándor feltette a lexikonának anyagát, egyelőre még nem találom, de nagyon jól tette, köszönjük meg neki!
A magyar fantasztikum Wiki megjelenése ugyanis gyászos: ha csak a Gaiman lapon szereplő piros hivatkozásokat nézed, láthatod, hogy milyen neveknek nincs Wikilapjuk magyarul.

De nem az volt a valódi gyász. Pláne nem Jelcin!

Éppen tegnap láttam a Planet Earth-on pár nagyon érdekes jelenetet az Amur leopárdról. Nagyon szép cica, szebb, mint a kzinek. Kihalás szélén álló faj, valami harmincöt egyede él még, többségükben hímek, mert nyomás alatt a szzrencsétlenek inkább kandúrokat produkálnak, ráadásul a film szerint a kiscicák nagyon lassan nőnek, egyéves korukra még az anyjuk vadászik rájuk, sőt, megnyitja az elejtett zsákmányt, mert a kis hülye (ötven kiló) arra is képtelen.

Erre ma olvasom, hogy valaki a hónap közepén - valószínűleg pusztán rémületből, mert sem a prémet, sem a fejet, de még a fogakat sem vitte magával - lelőtt és agyonvert egy nőstényt.

Akadnak emberek, akikért kevesebb kár lenne.

2007. április 23., hétfő

News

A Terrán Pásztor Miklós fájdalmasan aktuális Halálbiztosítás című novellája, és Avakian no vellaciklusának harmadik darabja Deus ex Machina címmel.

2007. április 22., vasárnap

Mixed Tags

A magyar Wikipédián tett kezdeményezés természetesen kezd megfúródni. Egyrészt mert a Wiki üzemeltetőnek igazuk van annyiban, hogy egy ilyen puszta linkgyűjtemény nem wiki önmagában, másrészt, mert egyeseknek semmi sem jó, harmadrészt az egyeseknek sokban igazuk van, mert a magyar Wikin a kategóriák kissé összemosódnak. (A tudományos fantasztikus irodalom és a science fiction címszavak például minden indok nélkül a sci-fi szócikkhez irányul. Kissé nevetséges, hog a rövidítés a főlap címe...)

Az vitatható, hogy csak magyar nyelven megjelent könyvek kritikái kerüljenek fel. A magyar könyvkiadás még mindig a lemaradások behoztalalán dolgozik, míg világ egyre átjárhatóbbá válik, sokan olvasnak már angolul, és rendelnek az Amazonról. Nekik talán számít az a kis orientálás, amelyet a ismertetések jelentenek.

Úgy tetszik, ideje egy kis összefogásnak, rendbe tenni a magyar Wiki fantasztikummal foglakozó részeit is. A linkgyűjtemény már most sem puszta linkgyűjtemény, mert máris jópár belső Wiki szócikkre való hivatkozást tartalmaz. Mivel a kezdeményezés véleményem szerint nem értelmetlen, sőt, életrevaló, kár lenne kibannoltatni. Valószínűleg valmennyi altémában meg kellene csinálni ugyanazon rendszer szerint a saját linkgyűjteményt, és egy nagy egységes változatot az altémák megjelöléseivel. Külön hely kellene a magazinoknak is.

Első lépésként tehát meg kellene csinálni a feltöltött linkekhez tartozó szerzők és művek Wiki lapját. Amit tudok, megteszem, mert Wiki lapot szerkeszteni valóban nem nehéz.

Sőt mókás.