A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2008. november 21., péntek

Méjpont

A gugli állandóan megörvendeztet valami röhejes reklámlinkkel, ma azonban meg is döbbentett: 
Azt küldte, hogy "Szemhélyplasztika". Először nem hittem a szememnek, azután meglátogattam az ajánlott linket, mely már nem létezett, csak az anyaoldal, amelynek viszont  a szemhéjplasztikával foglakozó részén rendesen szemhéj szerepelt, így azonnal vizionálni kezdtem a konkurenciát lejárató hamis oldalakról, amikor jobban megnéztem a nyitóoldalt, és ez a szép, kövér öszeesküvéselmélet összeomlott, a főlapon ott virít a "szemhély"...

Kedvenc Horrorhetilapom, a Heti Válasz a szokott és általában beigazolódó korrupciós ügyek mellett e héten nyelvi horrort is szolgáltatott: a macskaköröm rovatban más sajtótermékekből összegyűjtve a "rabosítani" szón akadt meg a szemem. Sto eto? Was ist das? What is it? A boldog békeidőkben ezt úgy mondták: letartóztatni. Aminek volt értelme. De rabosítani? Habosítani, az igen, de az nem büntetőjogi fogalom. Bár, ha jobban belegondolok, lehetet volna berabosítani, vagy betartóztatni is - amilyen állapotban édes anyanyelvünk leledzik...

Világ félanalfabéta webdizálynerei és ullyságírói egyesüllyetek!

Tegnapelőttől a hallgatóm begyűjtött egy TDK második helyet a BME-n (valójában elsőt, de hagyjuk, mindegy, megyünk OTDK-ra és ott már egy kissé más szelek fújnak), megcsináltam egy könyvborítót (bár nem saját dizájn, "csak" InDesignosítani" kellett), megcsináltam Manó világító buzogányait, írtam tíz oldal Bogdániádát, lektoráltam két novellát, egy könyvfejezetet, hajnalban hat kurva éktelen rikácsolása adott koncertet az ablak alatt, csináltam egy olyan reagenst, amelyik háromszor olyan jól működik, mint kéne, és fingom sincs, miért működik egyáltalán, három ábrában sikerült összefoglani a véralvadást pro, anti és inhibíciós állapotban, state-of-the-art szinten, megjártam Gödöllőt, ahol a fiam elfurulyázta nagy nyilvánosság előtt a Süss fel nap-ot és a Csigabiga dugd ki-t (egy hónapja furulyál, és nagyon ott van, hadd büszkélkedjem!), hazavonatoztam egy olyan MÁV fülkében, melyben a fényt az utastárs svájci zsebkésével sikerült felkapcsolni, tehát nem vagyok valami friss, ahhoz, amit igazából ma akartam írni, de hogy felkészülj, kérlek olvasd el az e heti Heti Válaszban Lánczi András tárcáját a fórum rovatban az erkölcsről (sajna hardcopy only, még nincs fenn a neten).
De tényleg! Ez esetben nem számít melyik ideológiához állsz közel.

2008. november 17., hétfő

The Meaning of Being a Schoolar

Ma nincs más bejegyzés, csak lányom bon mot-ja a bölcsész lét összefoglalásáról:

"Ha félresikerül az életünk, legalább tudunk latinul koldulni."

Some Fact About Some Liberal Wind - First Amendment

Tartozom a dolgok egészének azzal, hogy egy nekem nagyon fájó konzervatív jobboldali* mítoszt is kikezdjek Obamával kapcsolatban.

Szóval a konzervatív jobboldali média (van ilyen is), mely számára a tárasadalmi szolidaritás egyenesen infravörös posztó, Obama megválasztása után lihegve és a liberálisokhoz hasonló kéjes vonaglások kíséretében (lásd Onán bűne) sietett deklarálni, hogy hamvas Barack bizony nem a mindent megrontó, perverz világförteme pozitív diszkrimináció miatt, sőt éppen annak ellenében jutott az elnöki székbe.

Well, én azt tapasztaltam, és lehet, hogy ez csak a DC-re és környékére igaz, hogy a pozitív dsizkrimináció eredményeképpen, és nem ellenében, egy erős, stabil fekete középosztály és értelmiség teremtődött meg: nélkülük Obamának esélye sem lett volna. Kíváncsi vagyok, hogy rekordösszegű kampánypénzének mekkora hányada származik ettől a középosztálytól...

Jegyzetek:

*: Per definitionem a liberális is jobboldali, mégpedig a dolgok legszéléről, de az emberi világ ugyanúgy képtelen meglenni zavarosság nélkül, mint az afrikai harcsa**, így jelenleg liberalizmus és baloldaliság mindenfelé összemosódik, holott ég és föld)
**: Végy egy hatvanliteres akváriumot, töltsd fel kristálytiszta forrásvízzel, melegítsd föl huszonöt fokosra, és tégy bele egy átlagos afrikai harcsát (Élve, abszd meg! filé, haltörzs vagy szeletek nem jók! Az a halászlé, és bogrács vagy fazék kell hozzá, nem akváriumban, merülőforralóval főzik.). Fél óra múlva lesz hatvan liter moslékod, melyben alig látod  a halat. Hogy ő mit lát, azt ne kérdezd, de neki van bajsza a moslékhoz. Az afrikai harcsa húsa kitünő, roston kisütve megfelelő fűszerekkel ropogós csirkehúsra emlékeztet, és kiváló halászlevet főzhetsz belőle. E fajhoz fűződik egyébkét a korai hazai biotechnológia egyik legtragikomikusabb kutatása. 

2008. november 16., vasárnap

Some Fact About Some Liberal Wind - Chapter 2




A bloggernek ma fája  a feje, vagy egyszerűen nincs kedve, de alig tudtam feltölteni az ábákat.
Crap! Mindegy, fenn vannak.

Az eslő ábra a gazdasági erő megoszlását ábrázolja az államokban, mégpedig az üzletulajdonosok százalékos megoszlsát rasszok szerint, és a női cégtulajdonosok százalékarányát. Az ábra Obama megválasztása körül folyó liberális onanizálás egyetlen elemét támasztja alá: a női választók talán valóban rá szavaztak, mivel egy női üzlettulajdonosnál öntudatosabb portékét nemigen tudok elképzelni feminista vonalon, hát igaz, az Obamát választó államokban az országos átlaghoz képest több női tulajdonú cég van.
Ami nagyon érdekes ebben, ahol az átlagnál több fekete üzlettulajdonos van, ott nem Obamára szavaztak. Az ázsiai-hispano támogatás itt is tetten érhető. Az Obamát választó államokban általában a fehér üzlettulajdonosk aránya is magasabb, mint a McCain szavazókéban.

A korfa megint dönti a mítoszt: a nem Obama szavazó államokban kevesebb az öreg, és több a fiatal, mint az Obama váalsztókban: nem a konzervatív vén fingok szavaztak tehát elsősorban ellene és nem egyértelműen a fiatalok rá.

A kulturális faktorok mutatói: a felsőfokú végzettség, érettségi, anyanyelv és immobilitás (öt évig ugyanabban a házban lakik) csaknem mind a liberális maszlagot cáfolják. A kevésbé mobilis (tegyük fel tehát, hogy egy téren legalábbis konzervatív, vagy más aspektusban - gazdag) államok Obama választói, a magasabbn képzettek szntén, de elsőre meglepő módon az érettségizettek aránya magasabb McCain választói között. Ez csak elsőre meglepő: az éretségizetlenséget az Obama államok nagyszámú hispanó betelepülője hozza. Hogy az egséz nem a liberalizmus diadala, hanem szimpla etnikai shift, mutatja az anyanyelv adatsor: Obama államiban az átlagnál magasabb a nem angol anyanyelvűek száma.

Összegezve valamennyi ábra tanulságait: Obamára inkább a leggazdagabb államok legszegényebb, bevándorló népesége szavazott. Tanulságos lehet a jövő politikusainak, ha nem akarnak legközelebb egy dél-amerikai indián elnököt (a hispanók döntő többsége úgy hispanó, mint én: spanyolajkú indián). Na, az lenne szép egy Chavez az ovális irodában... :-)