A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2009. július 11., szombat

There is a Limit

Azt a bizonyos határt nem akarom átlépni, így Fejős Évike könyve nem kerül a darálóba.

Maradjon könyv, elvégre nyomtatott lapokból álló, borítók közé rögzített, lapozható tárgy, bár hogy irodalom lenne, akár még női irodalom is, azt minden eladási sikere ellenére vitatom. Még csak nem is "internetes szappanopera csajoknak", hanem a Cosmo életmód rovatainak novellizációja, azzal a megkötéssel, hogy regényről a novellizáció ellenére sincs szó. Elolvastam, róla több szó ne tétessék! Illetve igen: kérdések minden XX kromoszóvával rendelkező emberi lényhez. Ti valóban ezt olvassátok, olyan tömegben, ahogy a terjesztői sikerlisták mutatják? És élvezitek úgy, mint mondjuk a Rómeó és Júliát vagy a Jane Eyre-t?

Update:
a kérdéseket kéretik nem egyetlen "nem"-mel elintézni, mert ha nem olvassa valaki, akkor értelemszerűen nem is élvezi, de ha olvassa és nem élvezi, az is egy opció. Bővebb analízis dupla pontot ér.

Felraktam viszont Az informátorok és A következő ismertetéseit.

24 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Tony!

A kérdésedre szeretnék válaszolni (röviden), ha megengeded:
NEM.
:P

Névtelen írta...

Viszont, ha hosszasabban is kifejthetem...

Laura

onsai írta...

Add kölcsön, és megmondom.
A Luxusnyalánkságokról is azt hittem, hogy "na, ezt aztán soha..." Aztán jól szórakoztam.
Ki tudja?

Névtelen írta...

Kezdem azzal, hogy kiver a hideg verejték, és hátamon feláll a szőr, amikor meghallom a tv-reklám sejtelmesnek szánt, altestnedvektől csöpögő, leszbikus beütésű szlogenjét: "Leszel a barátnőnk?"
Legyen a hóhér!
Említett könyvet nem olvastam, ugyanis az előzményét, a Hotel Balit volt szerencsém a kezemben tartani (beleolvasni) összesen húsz percig. Bizton állíthatom, hogy a negyven-ötvenes nők (semmi bajom velük) pszichoterápiaként szolgáló Romana és Júlia történetei felérnek egy Dosztojevszkíj és Tolsztoj összessel ezekhez az irományokhoz képest.
Nem vagyok hajlandó elhinni, hogy a nők ennyire ostobák lennének.
Előrebocsátom, sokszor tévedek mostanában.
Vagy a szerző agya bugos a női lojlitást és "barátnőséget" tekintve.
A témában eddig egyetlen mű bírt szórakoztatni, mert némiképp hitelesnek mondható - legalábbis képes elhitetni velem a világot, amelyet ábrázol: Szex és New York.
Véleményt nem írhatok Fejős Éva legújabb remekművéről (minden harmadik tökéletes), mert nem olvastam, és a Hotel Bali után már nem is akarom.
Azt hiszem, ez is egy vélemény.

Eredetileg hosszabbra szántam e hozzászólást, de a többi részt töröltem. Annyira érdektelen számomra ez a regény, hogy további szót sem érdemel.

Laura

Timi írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Balfrász írta...

Köszönöm, höégyeim. Nem tudtok olyat, aki olvasta is?

Bea, ha találkozunk, viszem. De nem örökbe, mert nekem, ó, nekem dedikálta a szerző!

Timi írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Balfrász írta...

Timi,
ez az Amerikai pszichó light, női változata...

Névtelen írta...

Timi,

ezért nem olvasom Fejős Éva könyveit. :)
Ilyen nőket találnék benne.
Még élőben sem bírom, sikítófrászt kapok tőlük.:P

Laura

Unknown írta...

Tony, ha kiszenvedted a könyvet (én még nem álltam neki, rettegek...), akkor egy rövidke videó erejéig pillants bele az író mindennapjaiba!

http://www.youtube.com/watch?v=6b0ncE0to-g

Látatlanban. 3-4 posttal korábban megjósoltam hogy minimum van egy buzernyák barátja. Hát a filmben először feltűnő férfit is csak ronggyal lehetne megfogni olyan meleg.

Egyébként ez a kis filmecske is bizonyítja hogy a társadalom rongálása miatt a Szex és New York, Cosmopolitan/Maxim és egyéb ilyen faszságok összes példányát be kellene zúzatni. Eljátszuk az amcsi sorzatban látott életet, a trendi garzont, a tündi kis kávézókat, Budapestről azt hisszük Manhatten. Szerintem még az újvilágban is sántít a Szex és New York világképe. Itt a balkáni körülmények közt meg egyenesen nevetséges, hogy ehhez próbál idomulni a nők egyre nagyobb százaléka. Vénlányok (hogy most ezt miért kell szingli és önálló nőnek nevezni?) kávét szürcsölnek a tucat Szecskafrédó teraszokon, és spriccelik a barnító lötyit a lapozható felkarjukra...

Névtelen írta...

András,

részben igazat adok neked, hasonlóan ódzkodunk ettől a feelingtől.
De nem árt tudni, hogy a szingli életmód (vénlányság) társadalmi anomália, míg a lapozható felkarért többnyire az idő vasfoga felelős, hogy ilyen kellemes képzavarral éljek.
Ne aggódj, a te golyóid, is fognak még a térdedig lógni. :P

Laura

Unknown írta...

Laura, természetesen az egyik a kor hozománya is lehet. Arra akartam utalni, hogy a trendnek való megfelelni vágyás miatt a nők képesek befeküdni a 8csöves turbó krematóriumba is napi rendszerességel, és ezzel megyorsítani az öregedés folyamatát.

Timi írta...

Laura és András!
Az jutott eszembe, hátha ezeket a nőket szeretné Balfrasz az olvasói táborba vonzani, mert sokan vannak és egyre többen lesznek.
Hiszen: romantika azért van benne, bár kissé unalmas századszorra is ugyanaz az a bolt, de mégis.
(Nem mindenkinek unalmas!)

Timi írta...

Laura!
A szingli életmódhoz valójában kevés köze van (nincs annyi pénzük!, kell a lakásra, rezsire), mert főleg a tehetősebb, unatkozó háziasszonyok kiváltsága mindez..

Golyókat majd plasztikázatja az András.:))

Balfrász írta...

András,

ha ezt a rendes, szúrós iróniádat valamiféle újabb novellában szikráztatnád, a szerk. hálás lenne!
A linken látható videó első perce is rettenetesebb, mint az egész könyv... Te ezt végignézted? Mert akkor nekem is végig kell... Broáf!

Laura, én láttam Lenint és Évikét közelről, elmondhatom, hogy mindkettőjük alkarjának bőre hasonló állagú. Pedig Évikének majd száz év előnye van... Nemcsak a korral lehet tönkreabszni a bőrt. Számtalan nőt láttam Washingtonban, akiről nem tudtam eldönteni a bőre alapján, hogy hirtelen megöregedett tizenéves, vagy váratlanul megfiatalodott hetven.

Szinglinek lenni az a szükség, melyből egy egész iparág kovácsol erényt - és profitot. Hogy a népesség ezalatt kihal, az kit érdekel? legkevésbé a Diagnózis íróját... :-)

Timi írta...

Szeretnék valamit megtudni:
MIT írt a könyvébe? Mit dedikált bele?
Írótól - írónak:))
És szépen ír-e?

Névtelen írta...

Tony,

nekem nem azzal volt bajom, amit András írt, hanem ahogy írta.
Gyakorlatilag egyet is értünk, én is erről vartyogtam pár sorral feljebb még Timi kommentjére reagálva.
Fogalmam sincs Fejős Éva hány éves - ebben a pillanatban ez lényegtelen -, azt sem tudom, milyen a bőre (rongyosra szoláriumozott-e), de vannak tapasztalataim e téren. Nem saját. Én a napra is alig bírok menni, olyan fehér vagyok, hogy ha elsétálok egy meszelt fal előtt, beleolvadok a környezetembe.
Úgy gondolom, szerzőnknél elsősorban nem a kinézete a legfontosabb tényező, hanem az a koncepció, amit követ, és az a reklámhadjárat, amit kitaláltak hozzá. Ezt a jelenséget már megtárgyaltuk itt valamelyik régebbi bejegyzésed kapcsán.
Karafiáth-effektusnak híjják.

Laura

Balfrász írta...

Azt azért nem. Nem mertem beállni a sorba (nem volt), mert féltem, hogy nem bírom ki röhögés nélkül, és ott fogok hemperegni frissen föllelt kedvenc grafitszürke selyemzakómban a Vörösmarty tér porában, így a lányom kényszerítettem (zsarnok apa), hogy dedikáltasson. Gyáva szar vagyok, csak távolról nyomtam le az öklöm, hogy fel ne buffogjon a röhögés. Manócska egy hős volt, a szöveg pedig: "Józsefnek sok szeretetel..." Túlcsordul ez a nő a szeretettől, én meg bántom...

A könyvért egyébként szabályos közelharcot vívtam a sátornál. Előbb kissé introvertált lánygyermekemet bíztam meg ezzel a projecttel is, de miután tizenöt percen keresztül taszigálták arrébb a női szövegekért megőrült matrónák, saját kezembe vettem a dolgot.

Nem, nem szellentettem a tömeg közepén. Az olyan egyszerű lett volna!

Balfrász írta...

Laura,

pontosan erről lenne szó, nem a külső számítana, ha... Ha Évike nem saját külsejét, és az odavezető rögös, ámde szar végeredményt hozó utat hirdetné a könyveiben. És aki azokat a könyveket élvezi, az nem sokkal egyszerűbb az írójánál - tehát benyalja az egészet, úgy ahogy van.
Kurva jól fognak keresni egy évtizeden belül a bőrgyógyászok azzal sok kiváló bőrrákkal, melyeket a divat okoz. A férfiak sem kivételek a kopaszra borotválás divatjával. A főnököm félig viccesen mondta, hogy visszamegy praktizálni tíz év múlva...

Balfrász írta...

Absza meg, nem hiszem el, hogy egy elvileg irodalmi blogon Évike szottyadt alkarjának bőréről beszélgetünk... :-)

Ja, egyébként állítólag egy tizessel fiatalbb nálam: az én bőröm szebb. Még a borostásabb helyeken is... Bebebebe! :-)

Unknown írta...

Tony, én biz végig néztem a videót!
Sőt az összes többi oldalt belinkelt Fejős Éva promo riportokat is. Viszont a youtube előrelátása előtt meghajlok, Fejős Éva napját bemutató videó melett ott volt a Kárpátia Fegyver a kézben című opusza.:-) Nagyon egy rugóra jár az agyunk a youtube videótársító rendszerével! Hidd el végigszenveded Te is keresni fogod a fegyvert!

Névtelen írta...

Lehet tudni, hogy Fejős Éva kinek a kije?
Mert biztos, hogy valakinek a valakije, ha megjelenhet és ekkora parádét csapnak körülötte. Ugyanis tudvalevő, hogy ha senkinek a senkije lenne, akkor nem készülhetne róla videó.
Az én egy napomat is emiatt nem vette filmre még senki.:)
Gondolom én.

Laura

Balfrász írta...

András, le a kalppal, de ne haragudj, nekem ez az egy is elég volt... Például simán fognék egy alumíniumötvözet rúdelemlámpát, azt a negyven centiset, góliát elemekkel, fekete, eloxált, kurva jól mutanának rajta a vörös foltok, és...

Most abbahagyom.

Laura,

éppen erről a kontraszelekcióról beszélek. A szerkesztőségi felvételek magukért beszéltek - ezt a nőt ott mindeki rühelli...
Momndjuk valószínűleg ezért nem volt jó főszerkesztőnek Schaffer Erzsébet náluk. Túl magasra tette a mércét...

Névtelen írta...

mi az ilyen nőket (nőnemű lényeket, mert ezeket nem lehet NŐnek nevezni) haszonállatként tartjuk nyilván
márpedig egy haszonállatnak ugyebár takarmány kell, nem isten igéje (képzavar, de gondolom érthető), és ezek a könyvek úgy viszonyulnak a 'zirodalomhoz, mint az állateledel a mandulás-tejszínes kacsához

nincs ebben semmi misztikus

szingli (eh, egyedülálló) ismerőseim meg is szokták oldani a "fejést", már bocs a kifejezésért

erre valók, nem kell több jelentőséget tulajdonítani nekik

a könyvet meg nem kötelező megvenni
ha a fikázás élvezetes, akkor sem ;)

vinitor voltam