A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2008. június 4., szerda

Disconnected

Elvágva a nettől, naponta kb. tíz perc időt lopok, hogy ránézzek, így az itteni megjegyzésekre válaszolni egyszerűen nincsen időm. Talán a jövő héten. Addig is vitázzatok csak, bár ahogy látom vita igazából nincs, mert a helyzetet mindenki válságként éli meg. És akkor még nem szóltunk az

On demandról. Megérkezett hozzánk, robog is, egyelőre a lánctalpas buldózer sebességével, de ugyanezen buldózer erejével az on demand könyvkiadás. Két éve még üdvözöltem volna, sőt még mindig forgatom a fejemben egy OD kiadó (kissé másképpen működő) alapítását, de már nem vagyok optimista. Tévesnek látszik az optimizmus, mint amikor azt hittem, a blogírás megfelelő mederbe csatornázza a grafomániát. Hát nem csatornázza, sőt, hála a blogműfaj komment fícsörének, még táplálja is. Mindegy nem tartozik ide, csak demonstrálja, hogyan szalad időnként vakvágányra a gondolkodásom.
Az on demandban nincs kontroll. Normális viszonyok között ez a Kritika lenne, de azt tudjuk, hogy nálunk nincs. (Az Exitben megjelent Génszimfónia recenzió nem teszi olvashatóvá a könyvet.) Kevésbé normális viszonyok között a szerkesztés kontrollálna, de az on demandból per definitionem éppen ez hiányzik.
Az eredmény a Shayren.
Meg az a hype, ami kíséri. Látatlanba mondom, 2008 legjobban fogyó sci-fije lesz! És akkor? Mi a baj? Végre!
Olvassátok el, és akkor megtudjátok! De ne kölcsönkönyvet, vegyétek csak meg szépen, áldozzatok rá! Két okból. Egyrészt, hogy máskor óvatosabbak legyetek, másrészt, hogy R. Norbert családja kapja vissza a pénzét, amit belefektetett. Ennyit megérdemelnek, ha már ilyen jó leckét adtak nekünk.
A könyvről nem beszélek, Odo ismertetője fenn van a Solarián, Attila is írt róla az rpg.hu-n, lesz még másutt is, lefogadom, kevésbé visszafogott. Nem a könyv a lényeg, mondhatnám, vagy másképpen, ez a könyv lényegtelen.
Elolvastam.
A lényeg a hype, amit, mint a birkák felkaptunk. Száz hozzászólás a Solaria fórumon! Úgy, hogy a könyvet alig olvasta valaki... Emberek, Az idén megjelent László Zoli Keringése, Brandon Hackett Poszthumán döntése, Benyák Zoli Kvartettje! Hány hozzászólás keletkezett ezekről? És miért nem?
Ez a lecke!
És hallom, hogy a sci-fi site-ok (Nem egy site!) interjút terveznek a szerzővel. What?
Persze, megint kérdezed, mi a bajom? Be kell mutatni az új generációt, a feltörekvő tehetséget, etc. Maszlag, feleim! Új generáció az van, feltörekvő tehetség is van, de nem ennek a könyvnek a szerzője az. Azokat kellene meginterjúvolni, akik már valamiképpen bizonyítottak... Nem marketingszlogenek szintjén, hanem a valóságban, helyes, tehetséges olvasható kisprózával. Akik most püfölik a gépbe kisregényeiket, és birkóznak a kiadással. De róluk is hallgatás vagyon, mint a a legjobb már befutott szerzőkről és műveikről. Miért?
Pörgessük csak tovább a hype-ot. Mert pörögni fog tovább, nincs kétségem. A hype már csak ilyen.
Ez a lecke!
De ha már leckét kapunk, akkor fizessük meg a tanulópénzt! Mindenki, aki pörgeti, vegye csak meg a könyvet és olvassa el! Aztán írjon róla. De őszintén ám!
Tévedések elkerülésére, ezt nem irigységből, nem személyeskedésből, nem azért írom, hogy csírájában elfojtsak egy „ifjú tehetséget”, aki nem létező babérjaimra tör. Nem. A jelenség, a hype-olt, alap nélküli marketing ellenében írom. És azért, hogy még aki úgy is dönt, hogy magánkiad, az is mutassa már meg valami szerkesztő-félének az írását, mielőtt belevág! Apuci, anyuci, tanárbácsi nem ér!

Mert azért van jó is az on demandban. Megjelent például Maruzs Éva életmű-novelláskötete. Amely természetesen – szerkesztés hiányában -, nem sikerült olyan jól, mint sikerülhetett volna.

De lesz Kritika. legalábbis megkíséreljük az Új Galaxisban, amelynek a szerkesztésével az AVANA megbízott. Egyeseknek talán rossz hír, másoknak jó: Vásárhelyi Lajos hegyezi a tollát, folytatja majd, amit az Átjáróban elkezdett.

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Két dologban nem értek egyet:

- úgy tippelem, a hype sem tudja felpörgetni a Shayren eladásait. Bukta lesz, csak itt nem egy kiadó nyeli le a veszteséget, hanem a család (szelaví). Egyszerűen nagyobb a közöny a szélesebb közönség részéről, hogy akár ez a marketing is átüsse. Az sf-közeg meg nagyon is értékén tudja kezelni, és nem szopja be a marketinget. Túl vagyunk a kilencvenes évek szemétáradatán, kétszer is meggondolja a többség, mit vesz. Hiszen éppen ezért nehéz új szerzőket bevezetni a jól bevált Asimov-Dick-stb. vonal mellé.
Nem beszélve arról, milyen felhördülés szokta kísérni sf&f körökben a marketingeszközök felbukkanását az ő tiszta és ártatlan közegükben.

- minden vásárlás csak a modellt erősíti. Nem szeretném, ha újabb és újabb önjelölt bámulatos tehetségek erednének Norbert anyukájának nyomdokaiba.

Névtelen írta...

sezlony: tökéletesen egyetértünk.

Laura

Névtelen írta...

sezlony:
Azért én nem vagyok biztos ebben a buktában. Az ügyes marketing nagy erő, és szerintem nem is az SF közösség kemény magjára fog hatni, hanem a kósza fantasztikumra is nyitott olvasókra. Az SF-kemény mag kicsi, de az SF iránt valamilyen formában érdeklődők tábora szerintem jóval nagyobb, mint hinnénk. (Egy számomra megdöbbentő példa: honnan a ..szból került elő az a közel 800 ember, akik az elmúlt hetekben beregeltek az intergalaktika honlapjára?)
Ők nem kutatnak új és érdekesnek tűnő írások után, nem érdeklődnek az új megjelenés után, elvannak pl. régi könyvekkel, elvannak az ismert filmekkel. De ha hangzatos szavakkal az arcukba nyomsz egy irodalmi terméket, lehet, hogy megveszik.
Persze, lehet, hogy igazad van, és bukta lesz a Shayren, mindenesetre, mi, magyar SF-írók ismét kaptunk egy újabb pofont, mert aki beugrik a marketingnek, és megveszi a Shayrent, azt utána elég nehéz rávenni, hogy vegye meg a Diagnózist, vagy a Keringést. Kétségbeesetten fog menekülni a magyar SF-irodalom elöl. És ezt a tendenciát a magánkiadások csak erősítik.
(Újabb pl.: elszörnyülködve láttam az index fórumán, amikor a "Mutánsok" regény írója nyomult és linkelt össze-vissza, hogy volt fórumozó, aki a mellékelt részlet alapján azt mondta, hogy "érdekesnek tűnik, megrendelné.")

Hackett

Névtelen írta...

A magam részéről úgy okoskodok - mint az egyeik SF site-ra hatással bíró ember! - hogy hadd jelenjen csak meg az ifjú "titán". Nem a könyv, nem a szem elé belógatogatott mikrofon. Olvassa csak aki akarja, a riportot is, ha elkészül, a könyvet is, ha megveszi.
Tonynak (is) igaza van, felénk a macskát úgy tanítják tisztaságra, hogy beleverik az orrát a piszkába. Hogy ez kinek a "piszka", nem tudom, no meg nehéz is kiválogatni a rengeteg piszokból, amiben nap-mint nap térdig gázolunk.
Továbbra is igazolódni látom saját deffiníciómat: "Író az, akit kiadnak." (Ha valaki tudja/meri, akkor saját maga, már itt tartunk.)

* a "piszok" nem a művet/műveket, az azt írókat/kiadókat takarja.

Sheenard írta...

Sezlony, miért nem szeretnéd? Őszintén: mi közöd van hozzá?

(Nem piszka-kérdés, de tényleg nem értem, miért foglalkoztat, más magánkiadásban mit ad ki.)

Sheenard írta...

És íme:

http://www.sfportal.hu/content/view/2884/314/

Amire céloztál :P

Névtelen írta...

Sándor:
Bár nem vagyok sezlony... de itt nem a magánkiadásról van szó, hanem a minőségről. A magánkiadások többségénél törvényszerűen kimarad nem egy komoly szűrő (kiadói elbírálás, szerkesztés). Ez pedig mind az olvasóknak, mind a kiadóknak, mind az íróknak rossz. Ugyanis árt az SF-irodalom amúgy sem rózsás megítélésének. Gondold el, van egy marketinggel megtámogatott nem túl minőségi regény, amivel sokan fognak véletlenül találkozni. Ha kedvet kapnak valami nívós kis SF-re (elhiszik, hogy ez valami kurva jó regény), soha az életben nem fognak SF-et venni a kezükbe.
De ha csak azt nézed, hogy a magyar SF-írók megítélése évtizedek óta a külföldiek mögött kullog, akkor tartok tőle, hogy egy-egy ilyen kiadvány csak tovább erősíti az amúgy is meglévő előítéleteket.
Ennyi közünk van hozzá, még akkor is, ha valójában mindenki azt csinál, azt ad ki, amit akar, ha van rá pénze.

Hackett

Névtelen írta...

sándor: lásd Hackett hozzászólása. Évek óta tapasztalom, hogy az olvasók egy részében ott van az attitüd, hogy jaj, csak magyar szerzőt ne. Te is tapasztalod, te is puffogtál rajta. Márpedig ez a kategorikus előítélet visszahat az egyes szerzők boldogulására is.

És mi az, hogy mi közöm hozzá? Neked mi közöd van a pártpolitikusokhoz, Guevarához, környezetvédelemhez stb.? Közéleti események, amelyről véleménye van az embernek, ennyi.

Sheenard írta...

"Nem szeretném, ha újabb és újabb önjelölt bámulatos tehetségek erednének Norbert anyukájának nyomdokaiba."

Ez nem vélemény ám, mint az enyém Guevaráról... :)Ez már-már nyílt felszólítás az ifjak szabotálására :)

Na jó, csak hülyéskedem :)

Komolyabbban: szerintem a piac a helyén kezeli ezeket a kezdeményezéseket.

Névtelen írta...

Szerintem csak Te látsz bele többet, mint vélemény...

Balfrász írta...

Úgy utálok sezlonnyal egyetérteni, hogy annál jobban csak Botonddal. :-)
De bizony, Sanyi, a tegnap délutáni szeánsz (lásd mai bejegyzés, Stadium 4.0) fényében asszem be kellene látnod, hogy minden ilyen hype-olt fals minta csak árt az egész magyar fantasztikumnak. Nemcsak a sci-finek.

Talán nem véletlen, hogy az írók többsége nyugati álnéven publikál.

A Tescós marketig szerintem el fogja vinni ezt a könyvet, alig lesz remi. Legalábbis pénzüknél lesznek: itt a nyár, nyaralásra az átlagmagyar lektűrt vesz, nem Proustot, annak idején az Európa Bradbury-t is nyárra időzítette ( :-( ). A folytatást nem veszi meg érző lény, aki olvasta ezt, de én is azt hiszem, sajnos más magyar szerző művét sem veszi majd meg az átlagmagyar, aki egyébként néha olvas, vesz sci-fit.