A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2007. június 26., kedd

Something in the Air

Azon kívül, hogy Budapest büdös, valami más is lehet a levegőben. Végigszenvedtem a Solárián az elmúlt hetek eseményeit. Le a kalappal!

Valaki javítson ki, ha másképpen történt, de én még úgy tudom, a meglehetős egyoldalú polizikai töltetű, "alternatív történelem" novellát a szerző szedette le, nem "kimoderálták". De ha másképpen is történt, most is azt mondom: elsőre hiba volt feltenni. Éppen elég science faketion terem nélküle is. Amit Vankó András írt egy feltételezett ellenkező lenne a töltésű írás sorsáról, SZVSZ, igaz.
A politika szennyes és kikerülhetelen, legalább ott kellene mérsékelni, ahol valójában nincsen helye.

A Patroclos ügyet nem is említeném, mindössze egy bájos, a köz figyelmét talán elkerülő eseménykére hívom fel a figyelmet, mely az internetes véleményezés hitelességéről és megbízhatóságát illusztrálja. Tessék megnézni a "Vajon mi lehet e mögött az undorító kampány mögött?" jelenség áldozatának, L.N. Petersnek novellájára a "sokoldalú" Patroclos által írt véleményeket!

Az is megmosolyogtató, amint a kivonulók-visszatérők Odót próbálják a Fórum rákfejénének feltüntetni. Ismét le a kalappal, urak!

A tudományos fantasztikum belső sznobériája is ezerrel felpörgött, bár hamar kifulladt a szerencsétlen című Pörgés NOL kritikája kapcsán. A kritika szerzője azzal vádoltatott, hogy nem olvasta a könyvet. Nekem úgy tűnik, az ezt állítók a kritikát nem olvasták.
Bárány Tibor kritikája ugyanis jobbára nem a könyvre, hanem a körítésre vonatkozik. Melyben tökéletesen igaza van. A Pörgésben nincs pörgés és nem SF thriller. És vegyük már észre, hogy végredményben irodalmilag dícsérte a könyvet! Kettőt elmulasztott: kritikát írni, mert fél oldalnyi spoiler nem kritika, és megnézni - tisztelet a kivételnek! - az elmúlt évtized Hugo mezőnyeit.

No meg, berázta előttünk a centit - ránk fért.
Mert, tegyük szívünkre science fictionért remegő kezünket: a "sokoldalú" Patroclosnak is sok mindenben igaza volt abból, amit az orrunkra húzott...

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Egyetértek Patroclos szerepének elemzésével. Én is írtam valami hasonlót a Solaria fórumában!!!

Balfrász írta...

Bizony, pajtikáim! :-)))