A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2009. szeptember 27., vasárnap

Some Fact(s) About Decomposition II.

Hogy a káposzta is jóllakjon és a kecske is megmaradjon...

A csodálatosan balul sikerült Justitia könyvbemutató után a Trombiba mentünk, ahol a Jega Jadés srácokkal is volt szerencsém megismerkedni, de erről később.

Nem számítottam tömegre, de öt főnél azért többre (plusz Szélesi és Farkas, de ők nem érnek). Well, ennyien azért többen olvasták a könyvet... Az, hogy a pofámra senki sem kíváncsi teljesen érthető, és semmiféle pro vagy contra argumentummal nem szolgál a boncolást illetően, melyben nem csupán a végredmény érdekes (a halál oka, és beáltának ideje), de maga az a kérdés, hogy rendes proszektúra, vagy viviszekció történik... Jelenleg maradjunk annyiban, én érdeklem ennyire a nagyérdemű sci-fi közönséget. [1]
Pedig szerettem volna tisztázni azokkal, akik a Justitián azt kérik számon, hogy nem hard SF, hogy vajon ki mondta, hogy az? Uganis nem én vagyok az, aki következetesen az évezred hard sci-fijét ígéri...
Mindegy. Mi azt mondtuk, még ha a Galaktika nem létező reklámkampánya nem is erre irányul, hogy ez a nők számára is élvezhető sci-fi. (Én azt, hogy női könyv, de azt hagyjuk!) Lo and behold! Az öt megjelent vendég hölgy volt. Ennyit a célközönség pozicionálásáról. És csak egyikük a kollégám, a többi ismeretlen.

A Trombiban Szélesi megtámadott, s a hont kivont szablyával óvta ellenem. Bűnöm van, tudod! Azt mondom, hogy a sci-f gettóban van Magyarországon. Még nagyobb bűnöm, hogy ezt pont én mondom, sci-fi író és antológia szerkesztő, és erre majd szépen lecsap az ellen, mármint aki nem sci-fis, és akkor majd ránk ragad ez a cimke, hogy gettóban vagyunk. Mert az újságíró éppen a gettóról beszélt Sárdi Margittal a Nemzet-interjúban. Merthogy ekkora az impactom. Ja, húsz centis impactom van, és azzal keverem a szart, és az ország irodalomtörténészei és uborkaszezonban magukat halálra unó újságírói az ajkam lesik, mikor mondom ki, hogy a sci-fi gettóban van. "Kimondta! Kimondta! Láttam! Gettó! Gettó! Gettólakók! Gettólakók! Szőrös a tenyeretek! Kormos az orrotok!" Mert majd csúfolni is fognak bennünket... A tény az, hogy a Nemzet-interjú 9-én, az én első ilyen tárgyú posztom 13-án jelent meg. Így tehát én vagyok az, aki a cimkét ellopta az úságírótól, aki ezt más forrásból tudván így, ragasztotta ránk. És Sárdi tanárnő sem igen tiltakozott a kérdés ellen.

A Jegás fiúk annyira nem látszottak a Kossuth Kiadó lieblingjének, hogy a helyzet, mely a Kiadó "Írjatok már, baszdmeg, crictoni techno thrillert, mi meg majd jól kiadjuk!" pályázatának eredményéből látszik, minden valószínűséggel nem korrupció, hanem totális szerkesztői inkompetencia folyománya. Tudniillik, abban a kiadóban, úgy tetszik, azt sem tudják, mi a sci-fi, mi a techno thriller, kicsoda Crichton, és mit írt, etc. Újabb szomorú tény a hazai sci-fi szélesebb megítéléséről. Érdekes, hogy a District 9 Indexes fogadtatásáról senki sem óhajt reagálni. Ennyire fáj a (fél)igazság, jóemberek?

Viszont olvastam, és írtam, és a blogmotor magához térte után fel is tettem Caleb Carr A halál angyala ismeretetőjét, és valamit a Lakott szigetről, amit kicsit félve, de az első kritikámnak merek nevezni.

Jegyzetek:
[1] Vagy mindenki retteg a H1N1-től. Ez utóbbiakat megnyugtatom, hogy éppen a én cégem rendelkezik a leggyorsabb és egyben legmegbízhatóbb teszttel arra nézvést, hogy ennek a H1N1 változatnak a büszke tulajdonosa-e az illető avagy sem.

16 megjegyzés:

Creideiki írta...

Tony, erről a Kossuthos dologról írnál kicsit bővebben? Mármint, mi lett az eredménye, ill miért írod azt amit írsz ennek kapcsán?

Nem kötekedés, csak nem ismerem a hátterét, inkább infó kellene.

Köszönöm.

Balfrász írta...

Nincs nálam a kiírás, de valami olyasmiről szól, hogy a kiadó sci-fi műveket vár Crichton és Robin Cook szellemében, vagyis valójában techno thrillert. Ehhez képest a Jega Jade, melyet nyertesnek hoztak ki maximum űroperett, abból is kardos, baszós partraszállós, nem a herberti vagy asimovi fajtából, a másik két helyezett közül az egyik valami erotikus thriller (a Jega írója megfogalmazásában punci krimi), a másik pedig tiszta fantasy...
Ennyi a történet. Mellesleg én a Kóddal neveztem, ami tökéletesen fedi a kiírást...

Creideiki írta...

Értem. Akkor képben van a kiadó is. Ez megnyugtató...

Ez semmivel sem jobb, mint amikor valahol szóba jön a scifi-szeretetem és megkérdezik, hogy tényleg hiszek az UFO-kban....

Sheenard írta...

Én terveztem, hogy reagálok az Indexes anyagra, miután hallottam róla. Aztán elolvastam, és rájöttem, hogy akkora baromság, hogy foglalkozni sem érdemes vele. Nem arról van szó, hogy Szily beszól, hanem totálisan hülyét csinál magából egy film kapcsán.

Balfrász írta...

Hát, "a foglalkozni sem érdemes" egy, a köz véleményét meghatározó és (görbén) tükröző jelenséggel nekem struccpolitikának tűnik. Láttad a kommenteket is?

acélpatkány írta...

Én (mint megszólított, aki számon kér a Justitián) mentem volna, de ugye olyan országban élünk, ahol ugyanannyi időbe telik és relatíve ugyanolyan költségekbe is eljutni 200 km-t, mint nyugaton 2000-et. Na de majd eccer.
Am. én nem hiszek a H1N1-ben, mármint rajtam az ilyen nyavalyák nem fognak :-)
Az indexes cikk meg egy totális marhaság, szívesen a képébe röhögnék a fickónak.

Sheenard írta...

Szerintem
1.) nem tükrözi sehogy a köz v éleményét
2.) nem határozza meg
3.) nem jelenség

Láttam a kommenteket is... a többsége így vagy úgy, de hülyeségnek tartja Szily meglátásait.

Balfrász írta...

Sanyi,

Magyarország vezető internetes portáljáról vagy mi a faszáról beszélsz...

Így vagy úgy. De biza vannak ott hangok, amelyek ugyanazt a baromságot fújjk. És ezután még többen lesznek - nem miattam.

Sheenard írta...

Ah, nem miattad, de legitimálod őket. A belsős is megmondja, a hozzáértő szerkesztő úr. Lám!

És máris kész az önmagát beteljesítő jóslat.

Ahelyett, hogy írnál. Én azt látom, belekeveredsz lényegtelen dolgokba, a lényegesek meg késnek...

Flesy írta...

A tanács

írta laár andrás verse

"Bemehet a víz az ember orrába
Hogyha beleszagol a járdán a tócsába
Márpedig az nem jó, ne csinálja senki
Tócsaszaglás helyett
Érdemesebb... Csakúgy menni."

Szóval, kíp vóking :D

Attila írta...

Öt látogató? Aranyos. Fotó nem készült a nemes eseményről?

Érdekes elnézni, hogy a hazai sf szerzői scéna mennyire élő kapcsolatban van az un olvasókkal. Nem lenne esetleg ideje egy kis reality checknek, gyerekek?


Összehasonlítási alapnak itt van egy két évvel ezelőtti esemény, lényegesen kisebb szervezéssel és reklámmal hozták össze, de kábé ilyen az, amikor egy szerző képes megszólítani a közönséget és nem csak gittegyletben fontoskodik:

http://thephoenix.com/Boston/News/48208-wisdom-of-crowds/

Balfrász írta...

Vannak, akik nem ebben az országban élnek...

A szerző akkor tudja megszólítani az olvasót, ha a könyve eljut hozzá (terjesztés, kiadó, gyűlölködő, nyálfröcsögő önjelölt kritikusok és olvasói pénztárca).

És még akkor is van olyan olvasó, akit nem tud megszólítani, mert az gyűlölettől még olvasni is elfelejt.

Az az öt olvasó legalább nem a mi kis belterjünkből jött, és erre büszkébb vagyok, mintha háromszáz csillogó szemű sci-fi zombi tülekedett volna a kávézóban (Ahova mellesleg harminc ember, ha befér...)

Csak a fröcsögő rosszindulat képes ezt a két eseményt összehasonlítani, kösz! Egyébként a primitív szar mindig is képes volt tömegeket mozgatni, lásd az rpg.hu 2000 után :-) , és erre az Államok kiváló terep.

Balfrász írta...

Kihagyatam, hogy az internet nélkül a szar nem érne nyakig, legfeljebb bokáig...

Attila írta...

Öcsi, nem válaszoltál: lesznek fotók is a könyvbemutatóról?

Sheenard írta...

Leöcsiztek, balfrász :) Tudtam én, hogy együtt őriztetek ti valamikor disznót...

Vagy ha nem, hát rettentő bunkó a fiú, akit bevonzottál ide...

Mellesleg fotók (a válasz kedvéért):
http://www.sfport.net/photo/albums/antal-jozsef-az-alexandraban

Balfrász írta...

Kösz, Sanyi!

Ki nem szarja le?