A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2008. június 14., szombat

Usual Futile Laments

Még mindig nem tudom, hogy mivel érdemeltem ki annak a fiatal embernek az engesztelhetelen és kikezdhetelen gyűlöletét? Mert sok mindet másképpen látunk? Vagy mert még többet hasonlóan? Mert néven nevezem, ami tagadhatalan, és néven nevezendő? Nem tudom...

Írószövetségesdi. Több bajom is van ezzel a kezdeményezéssel - így utólag, de előre és most is teljes mellszélességgel kiállok mellette, azért, amit Szenk írt:

"Ennek a döntésnek kezdetben az lesz a legfőbb hozadéka, hogy összeröffenéseken, írótáborokban találkozhattok "mit sem sejtő" szépírókkal. Elbeszélgettek velük a szépirodalomról, a világ dolgairól, és ettől majd rádöbbennek, hogy ti nem azért írtok sci-fit, mert csak azt tudtok. Inkább azért, mert ahhoz van kedvetek!
Persze később majd kizártok mindenkit a szövetségből, aki nem sci-fis! Hihi!"

Főleg ez utóbbi bekezdés lényeges. Mindenkit kizárunk! És Alsó Merániában csak fantasztikumot adhatnak ki azontúl. (Ugye itt mindenki érti az iróniát?)


A bajaim viszont:
1. azonnal megosztást szült, mert csak sci-fi neveződik itt néven, és ún. sci-fi írók. Ha lesz valami szerveződés, platform, gittegylet, akármi, javasolni fogom a fantasztikus irodalom megnevezést.
2. ha Kleinheinz Csilla ezen hullámon, ezzel a kezdeményezéssel került be velünk együtt, ő ráadásul valóban nem sci-fi szerző. Amit ő csinál, az többnyire mágikus realizmus vagy természetfölötti. Tehát üti az elsőt. Ami nem baj.
3. úgy néz ki, megint nagyjából egy-két kiadó lépett, ez megint csak a megosztottságot fokozza
4. absza meg, ha már Csilla belépett, miért nem lépett be a többi DVs és Cherubionos író is? Úgy néz ki, ők nem is tudtak erről.
5. az Írószövetség körül van egy kis jellemzően undorító, és jellemzően alsó-merán katymasz. Egyik fele, másik fele. Na most, Esterházy kilépett, ez nagy baj. Temesi viszont benne maradt és ez, ha más nem is, megtiszteltetés nekem.

Új Galaxis Update
. Ugyan jönnek be szépen novellák a Sport jövője pályázatra, de itt is figyelmeztetnék mindenkit, hogy a határidő 2008 június 30., amely ugyan szerencsésen egy hétfői nap, de nincs már olyan sok idő addig. Tessék dógozni!

77 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tony!

Ebben a bejegyzésedben fogalmaztad meg az én kétségeimet is, amelyeket az előző kommentjeimben nem tudtam megfelelően kifejezni.
Irigy, rosszindulatú megjegyzésnek tűnt, pedig nincs szó ilyesmiről.
Még egyszer elnézésedet kérem, nem állt szándékomban vitát gerjeszteni a véleményemmel, mások személyi terét szeretem tiszteletben tartani.

Laura

Névtelen írta...

Nem csak a Galaktika, hanem a többi kiadó előtt is ott a lehetőség, hogy megszervezze. :)
(onsai)

Balfrász írta...

No, hát erre céloztam! Velünk megbeszélte ezt a Galaktika, meg a Tuan, és ha Hackettet meg Csillát is idevesszük, a Delta. De a Deltának más írói is vannak, sőt ott az egész Cherubion. Vagy ők Nemere apó módjára már csak azért se lépnek be? Itt már megint csak a köd gomolyg. :-)

És megint csak szerintem hiba csak a sci-fit nyomni, az egész fanatsztikumot kellene.

Névtelen írta...

Nyilván annak szóltak, aki fontos. :)
Én Kasztovszkyt hiányolom, mert neki azért van Írószövetséges múltja. Vagy ő már eleve benne volt?

Névtelen írta...

Nem hiszem, hogy a Cherubionnál szándékosan bojkottálnák az Írószövetséget. Van ott jó néhány író, akinek helye lenne a bent, bár nem tudom, nem tagok-e máris: Nemes István, Tölgyesi László, Bán Mór, Hüse Lajos, Bihon Tibor...
Ha nem tagok, elég szomorú, hogy a Delta vezetőségének nem jutottak eszébe, a belépés kapcsán.
Viszont - ahogy ezt az sfportálon is kifejtettem (Rorimack éber figyelmébe ajánlva) - a Fonyódi-Szélesi-Markovics trió bejutása felvet néhány gondolatot.
Nem a jogosságukat illetően, hanem figyelembe véve a tényt, mely szerint ők valaha "cherubionosok" voltak, ma már a Deltának és más kiadóknak dolgoznak.
Elképzelhető, hogy a Cherubion mostohagyereke a Deltának?
Hogy mik vannak!

Laura

Balfrász írta...

Ez azt jelenti, hogy neked se szóltak? Vagy nem akartál belépni?

Béla bácsi nincs bent és a régebben kilépettek között sincs. Nem hiszem, hogy neki nem szóltak volna, lehet, hogy mint Nemere, nem kívánt belépni.

Végül is a gitt olajos is, meg büdös is...

Névtelen írta...

És ez az egész írószövetség (mármint a tagság inkább) vajon mivel jár?
Érdemes gyúrni a bekerülésre? :-D

Johnnyka

Névtelen írta...

"Ez azt jelenti, hogy neked se szóltak? Vagy nem akartál belépni?"

Ööö... ezt kitől kérdezed? szs-től?

Laura

Balfrász írta...

Bocs, Sanyitól.
Ő sci-fi író a Cherubionnál.

Johnnyka,

semmi egyéni előnnyel, azt hiszem. De közösen talán kimozdíthatjuk a karantén sáncaróit, és talán szét is üthetünk velök pár makacs, sznob fejet... :-)

Névtelen írta...

Tényleg, ha már Új Galaxis ápdét és sportos-verseny: valahol azt olvastam, hogy a dobogós helyezést elért novellák majdan bekerülnek a következő számba... és a Prayer Hugo-s művekkel vajon mi lesz? Ha jól tudom, a korábbi évek legjobb PH-os írásai szintén az ÚG-ban kaptak helyet, de mintha valahol utalgattak volna rá, hogy ez mostantól másként lesz... ez igaz? (Csak azért kérdezem, mert azon véletlenül indulni szándékszok egy elbeszéléssel, és roppantul sajnálnám, ha esetleg nem az általad szerkesztett UG-be kerülnék be... :-P Persze, ehhez előbb a Zsűrinek be kéne választania a legjobbak közé, amire meg vajmi kevés az esély... de azért mégis érdekelne a dolog. :-D)

Egy sorban megfogalmazva (mert mintha kissé elvesztem volna a részletekben :-)), a Prayer Hugos novellák hol fognak megjelenni? Az UG-ban?

Johnnyka

Névtelen írta...

Akkor semmi havi fix, meg kedvezmények, külön sofőr, meg egyebek? :-) Hát akkor nem is strapálom magam. :-D

OK, köszi a választ. :-)

Johnnyka

Balfrász írta...

Sőt, tudtommal már az alkotóházaknak is seggükre vertek... :-( Mire mink belépünk, mér semmi elopni való sincs... Ilyen a formám. Szégyen!

Tudtommal a Preyer novellák a megújuló Arcképcsarnokban jönnek majd ki.

Az ÚG pályázat díja a megjelenés, a kiírás szerint a hat legjobbnak.

Névtelen írta...

Hát ez Alsó Meránia (vagy mi :-)).

Hajjajj... akkor kénytelen leszek indulni az UG-s versenyen is (ezzel az a bajom, hogy nem tetszik a téma: meg különben is, én és a sport :-S)...

Ismételten köszi a felvilágosítást. :-)

Johnnyka

Névtelen írta...

A tavalyi preyeresek az UG 11-ben voltak.
onsai

Névtelen írta...

A netről értesültem én is a dologról, de fejleményeket látva inkább kivárnék. De ha az lesz belőle, hogy lesz újra SF tagozat (vagy valami hasonló akár más néven is), akkor az jó és örvendetes.
Amúgy a scifi oké, de hogy az említett cégnél vagyok-e még, az olyan kérdés, amire per pillanat nem igazán tudnék válaszolni.
Ja, és László Zoli is a Cherubionnál "kezdte", ha már tényfeltárunk.

Névtelen írta...

Csak egy rövid magyarázat: a tagozat indítása és az írók felkérése a Galaktika érdeme - nem nézték, ki hol jelent meg vagy hol dolgozik, mint ahogy ez így is van rendjén. A magam részéről nagyon jónak tartom, hogy a tagozatnál föl sem merült a kiadói hovatartozás kérdése, hiszen az a lényeg, hogy mint írók legyünk jelen, együtt, képviselve a fantasztikus irodalmat, ami olyan sokat jelent nekünk.

Csilla

Névtelen írta...

"a tagozatnál föl sem merült a kiadói hovatartozás kérdése, hiszen az a lényeg, hogy mint írók legyünk jelen, együtt, képviselve a fantasztikus irodalmat"


Talán mégis jobb lenne, ha maradnátok a sci-fi vonal képviseleténél, és ne akarjátok en bloc az egész "fantasztikus irodalmat" a zászlótokra tűzni.

Ugyanis nincsenek a palettátokon fantasy-írók: se Worluk, se Ynev, a két meghatározó magyar világ részéről.
Gáspár András, Nemes István, Kornya Zsolt, Bihon Tibor, Pálinkás Imre, Hüse Lajos, Szalkai László, Bán János - és még sorolhatnám a méltánytalanul kihagyott neveket.
Az a DV-éra alatt teljesen megszokott és rutin dologgá vált, hogy a Cherubiont, mint csúnya kis mostohatestvért figyelemre se méltatják - az meg, hogy egy Tuanos Ynev-író, mint Pálinkás Imre kimarad, teljesen természetes, mert nehogy már. Ebben semmi új, vagy meglepő nincs, rutineljárás.

De Gáspár András és Kornya Zsolt (valamint a többi DV-s Yneven író) kihagyását több, mint érthetetlennek találom. Vagy nagyon is logikus és jól megfontolt húzásnak, ami méltó ehhez a kicsinyes, kivagyi korszellemhez.

Persze, könnyen meglehet, hogy a kimaradt/kihagyott írók is úgy ítélik meg ezt az Írószövetségesdit, mint én, és az Encouragement Award-dal helyezik egy szintre: amit nem baj, ha valaki megkap - de azért ne tartsuk már megkerülhetetlennek és értékmérőnek.

Mindenesetre Ynev és Worluk képviselői nélkül nem nagyon kellene globalizálni és zászlóra tűzni az egész fantasztikus irodalom képviseletét, mert nincs meg hozzá a bázis.

bigbadwolf

Névtelen írta...

bigbadwolf:
A Galaktika szólt néhány írónak, hogy van lehetőség új tagozat indítására és közös tagfelvételi kérelemre - szó sincs arról, hogy korábban nem állt volna bármelyik író rendelkezésére a lehetőség, hogy jelentkezzen, vagy ezután ne jelentkezhetne, még csak az elbírálást tekintve sem hiszem, hogy különösebb jelentősége lenne, hogy ki mikor adja be a kérelmét. Nincsen "aki kimarad, lemarad", egyszerűen annyi történt, hogy egy időben, kényelmesebben adtunk be kérelmet - de ha ezt külön-külön és más-más időben tettük volna, a tagság és jelentősége akkor is teljesen ugyanaz lenne.
Az írószövetség pedig az írókról szól, elvileg a kiadóknak semmi közük hozzá és nem is képviselhetik az íróikat a szövetség színe előtt. A tagság valóban nem létszükséglet, írni nélküle is lehet, és a tagság megléte egyáltalán semmit nem mond el arról, ki hogyan ír, az olvasókat meg kutyára nem érdekli, hogy melyik író tag és melyik nem.

Csilla

Névtelen írta...

"A magam részéről nagyon jónak tartom, hogy a tagozatnál föl sem merült a kiadói hovatartozás kérdése, hiszen az a lényeg, hogy mint írók legyünk jelen, együtt, képviselve a fantasztikus irodalmat, ami olyan sokat jelent nekünk."

Engem megdöbbent, hogy a Galaktikánál épp Csilla jutott az eszébe az illetékesnek, mint potenciális tag. Ahogy bigbadwolf is leírta, mily meglepő, hogy nevesebb, a fantasztikum képviseletét sokkal jobban ellátó írók kimaradtak.
De legyünk pragmatikusak!
A felsorolásnál én is megfeledkeztem az egyik kedvenc írómról Kornya Zsoltról, akinek mindenképpen helye lenne az említett tagozatban. Sokkal inkább, mint Csillának, bár az is igaz, Zsolt úgy nagyjából és alles a pokolba kívánná az ilyesmit. :)

Laura

Névtelen írta...

Hajjaj, Reniert kihagyni... ez valósággal szentségtörés. Bár szerintem is magasról tesz az egészre. :)

Nekem is úgy tánik, hogy vannak dolgok a háttérben. :) Viszont ebhez meg már hozzászokhattunk.

Johnnyka

Névtelen írta...

Gyerekek, nekem van egy olyan érzésem, hogy összetévesztitek az Írószövetséget egy díjjal. Az Írószövetség írói érdekképviselet. Ennyi. Kvázi "politikai" döntés oda bekerülni, nem irodalomesztétikai kérdés.

A Galaktikától kértek fel minket együttműködésre. A Galaktika science fictiont ad ki. Szerintem ez sok mindent megmagyaráz, nem kell összeesküvést sejteni mögötte.

balfrász: az SF tagozat hajdanán működött... most is szerencsésebbnek tűnne SF tagozatnak maradnia nem pedig fantasztikus tagozattá válnia. Ez számomra kicst elmosottnak tűnik: a mesétől a sci-fin és fantasyn át egészen a horrorig...

Balfrász írta...

Sanyi,

az egész akusztikája lett savanyú. Ha SF tagozat is - ahol Csilla leginkább magreált, természetfölöttit ír, Fonyódi "időutazós kalandregényt" (ez igenis bassza csőrömet!), László Zolinak legalább egy regénye crossover etc. -, miért nem hívódtak meg többen? Azt mondjuk, nem kiadók, meg összefogás meg ilyesmi: hol van Gáspár András?

Mindegy, meg lehet indokolni, az Írószövetsélg megrettent volna, hogy elözönlik a ponyvaszezők, a sznob agyakban a sci-fi mégiscsak előrébb való, mint a fanatsy etc. etc. etc.

De ezek sem mentik, hogy egy kiadótól bizonyos népeknek szóltak, másoknak nem. Legalább az azonos istállóból lévő emberek szólhattak volna a többieknek, hogy ez van, minket most hívtak, legyen ez az első hullám, két hónap múlva majd ti is, etc. etc. etc.

Igenis azt szeretném, ha a fantasztikumot egészében képviselnénk, minél többen, nehogy már most az elején, az Írószövetségben is megkezdődjön/folytatódjon ez a hülye megosztottság. Összefogva sokkal többet elérhetnénk, mint a percérdekek diktálta szétforgácsolásban.

És előljáróban, ha már MAGYAR Írószövetség, jó lenne már a kezdetektől Tudományos Fantasztikus tagozatnak, platformnak, gittegyletnek, akárminek hívni.

Sheenard írta...

Nekem aztán mindegy, hogy milyen az akusztikája... az akusztika egyedül az Operában vagy a színházban érdekel. Sehol másutt. ott szórakozni akarok, az Írószövetségben nem.

Sajnos ebben a fantasztikus körben, mindennek sikerül az "akusztikáját" elrontani...

Másrészt azt írod: "minket most hívtak, legyen ez az első hullám, két hónap múlva majd ti is, etc. etc. etc."

Ennek semmi akadálya. Tegnap Kollárikkal beszéltünk erről, én már szervezek :)

Másrészt megszakadhatsz, megszakadhatok, a megosztottság nem csupán az egyik fél akaratán múlik... :( és abban a zsigeri utálatban, ami éri néha az embert, nehéz a józan észnek diktálnia.

Névtelen írta...

"Kvázi "politikai" döntés oda bekerülni, nem irodalomesztétikai kérdés."

Én is pontosan így látom. Magyarul... aki közelebb van a tűzhöz, jobban érvényesül.
Csak azt nem értem, hogy ha köze sincs az irodalomhoz, miért Írószövetségnek és miért nem Politikaszövetségnek hívják?

Laura

Névtelen írta...

"Hackettet meg Csillát is idevesszük, a Delta"

Józsi, Neked mániád, hogy az embereket csoportokba sorolod?:-)Mint többször kifejtettem, László Zolihoz hasonlóan kiadóktól független vagyok. A következő regényem például a Galaktikánál fog megjelenni még idén.

Sándor:
"Másrészt megszakadhatsz, megszakadhatok, a megosztottság nem csupán az egyik fél akaratán múlik... :( és abban a zsigeri utálatban, ami éri néha az embert, nehéz a józan észnek diktálnia."

Ööö, ne sértődj meg, de ez álszent szöveg. Te ugyanúgy gerjeszted a megosztottságot, ahogy bárki más. Legfeljebb nem nyilvánosan.:-(

És amíg erről szól ez az egész, hogy ki az erősebb, ki a nagyobb/okosabb, ki legyen a kiskirály, zászlóvivő, meg kinek nagyobb a farka, addig
marad a régi jó kis szarkavarás, áskálódás, köpködés. Láthatóan nagyon keveseket érdekel bármi, ami előre mutatna, de inkább ők is távolra menekülnek ettől a tébolytól, ami évek óta folyik ezügyben a neten.

Hackett

Névtelen írta...

"Mindegy, meg lehet indokolni, az Írószövetsélg megrettent volna, hogy elözönlik a ponyvaszezők, a sznob agyakban a sci-fi mégiscsak előrébb való, mint a fanatsy etc. etc. etc."

Moment, please!

Nemcsak a sznob agyakban bóklászik ilyesféle gondolat, már ha az Írószövetségi főmuftikra gondolsz...
Maguk az írók is meleg szívvel besorolják egymást a különböző (időnként pejoratív) nem műfaji kategóriákba.
A sci-fi író befér az Írószövetsége, művei közelebb állnak a szépirodalomhoz, mint a fantasy íróké?
Miért?
Imádom a sci-fit, de kérdezem, miért helyezzük a fantasy elé, mint az irodalom egyik releváns műfaját?
Szvsz, a sci-fi és a fantasy az érem két oldala. Ezen belül nevezhetem akárminek az alkategóriákat, a lényeg ugyanaz.
Viszont nem nevezhetek Tudományos Fantasztikusnak egy tagozatot, mert abból a fantasy megint csak kimarad. ;)
És ha már itt tartunk, Fonyódi Tibor vajon SF vagy F íróként let tag? Ugyanis legjobb tudomásom szerint felhagyott az SF írással, jövöjét az F regények gyártásával tervezi.

Laura

Névtelen írta...

Laura: Tibi forgatókönyveket ír leginkább.

Ezen felül: az Írószövetség írókat tömörít, úgyhogy ezért Írószövetség. De nem az a feladata, hogy a tagok műveiről irodalomelméleti tanulmányokat állítson elő. Érthető vagyok?

Hackett: tudod, ha valaki próbál tenni valamit a tematikáért (pl. rendezvényt szervez, magazint indít, szerkeszt... stb.), az eleve megosztó lesz, mert sokaknak ugyan tetszik, amit csinál, viszont sokaknak nem. Illetve, dehogy tudod, mert a szobád csendes magányában eddig semmit se tettél az SF-közösségi életért... Most beléptél az írószövetségbe, és mindjárt Szélesi-Fonyódi-Hackett tengely lettünk... Látod-látod?

Ja, és nem kell beszólnod, hogy lássák, még se vagyunk egy tengely... :) Csak írd le egyszerűen, hogy elhatárolódsz tőlem - kevéssé álszent...

Névtelen írta...

"Gyerekek, nekem van egy olyan érzésem, hogy összetévesztitek az Írószövetséget egy díjjal. Az Írószövetség írói érdekképviselet. Ennyi. Kvázi "politikai" döntés oda bekerülni, nem irodalomesztétikai kérdés."


Hála istennek, akkor mégse volt olyan rossz az Encouragement Award-os analógiám: ott is egy-az-egyben ugyanez van. Mégha az Írószövetségi tagság mellé nincs is odaírva, hogy "díj".

Most már minden érthető és világos: a Galaktika felkért egynehány embert sci-fi berkekből, vagy inkább a belső köréből, és így lesz "Sci-Fi Tagozat". Ezzel sincs gond: nem az "egész fantasztikus irodalmat", hanem _csak_ az sf-et képviselitek majd.
Egészen normális alaphelyzet.


"Másrészt azt írod: "minket most hívtak, legyen ez az első hullám, két hónap múlva majd ti is, etc. etc. etc."

Ennek semmi akadálya. Tegnap Kollárikkal beszéltünk erről, én már szervezek :)"

Na, helyben vagyunk. Gondolom, Merras tagsága már a spájzban van. :)
Persze, persze, nyilván nem így megy ez, hogy pikk-pakkra MU írók hadai ostromolják majd az Írószövetség kapuit ;), de ebből a megjegyzésből megint a "sógor-rokon-koma-uram-bátyám-amikutyánkkölyke"-típusú összefonódásokra asszociál a magamfajta egyszerű elme, ami eddig is jellemezte kies berkeinket. Változnak az idők, változnak az emberek - csak a hozzáállás statikus.


Hackett posztjához két nüansz:

1.) Egészen bájosnak találom, ahogy némely írók mennyire pártatlanok és kiadófüggetlenek.
De nyilván ez a zsenialitás "átka": ők bárhol-bármikor-bárkinél tudnak érvényesülni, mint nekik holmi kiadók - nem egy tarka kutya van a világon, az egyik jön, a másik megy. Bizonnyal a kiadók is tolerálják ezt a hozzáállást - egy zsenitől ezt bizony szó nélkül le kell nyelni. Ha meg nem nyelik le, akkor meg ott a Lilli, mint az önjelölt zsenik nagy gyüjtőtégelye.

2.) Jó(?!) látni, hogy a friss írószövetségi tagok sincsenek egy "tengelyen". Hallom, ahogy a "Megbékélés és a Nagy Össznépi Összeborulás" már a küszöböt rágja.
Itt már nem lehet semmi baj. Húzzunk bele! Vagy inkább húzzunk el délre, mint a vadlibák... :P


"Ezen felül: az Írószövetség írókat tömörít, úgyhogy ezért Írószövetség."

Isten az atyám, már-már azt hittem értem, erre most kiderül, hogy mégsem. :(
Vagy akkor Németh Attila szerkesztői előszava is "írásnak" számít, akkor pedig ő maga _író_?!
Áh, sosem leszek én már tisztában ezzel.
Valahogy az jut most eszembe, amit egyszer valami disznók mondtak: "Minden állat egyenlő, de vannak, akik még egyenlőbbek.".


Balfrász:
"Igenis azt szeretném, ha a fantasztikumot egészében képviselnénk, minél többen, nehogy már most az elején, az Írószövetségben is megkezdődjön/folytatódjon ez a hülye megosztottság. Összefogva sokkal többet elérhetnénk, mint a percérdekek diktálta szétforgácsolásban."


Néha hajmeresztő dolgokat tudsz mondani ;) de az ilyen gondolataidért csak tisztelni és becsülni tudlak.
:respect:

bigbadwolf

Névtelen írta...

Merras tagsága már a spájzban van. :)

Így van, csak előbb gründolnom kéne egy regényt.

Aztán gyorsan elintézek magamnak is egy Encouregement Awardot, mert az nagyon egyszerű, illetőleg - ha már lúd legyen kövér alapon - szerintem beficcentek magamnak is egy legjobb európai scifi szerzős díjat... elirigyeltem Sheenardtól ugyanis.

És neked van még egyéb hülyeséged a spájzban?

Névtelen írta...

Ezt szeretem benned, hogy határozott célkitűzéseid vannak. :)
Én szorítok, hogy sikerüljön! :D


"Így van, csak előbb gründolnom kéne egy regényt."

Már miért kéne, könyörgöm? Hiszen Németh Attila példája fényesen bizonyítja, hogy az Írószövetségi tagsághoz _nem kell_ írónak lenni, és _nem kell_ egy megjelent regény sem.
Az EuroCon-járó baráti társaságból pedig csak te maradtál ki, mindenki más írószövetségi tag már. Szerintem ez unfair eljárás veled szemben, bízom benne, hogy hamarosan orvoslásra is kerül. ;)

(Hupsz, most jövök a spájzból! Tudjátok mi volt a kompótok mögött?! Bizony, bizony, _az_. Usánkában, dobgitárral. És azt mondta: "Nicht Írószövetségi tagság!". ;) )

bigbadwolf

Névtelen írta...

C. Bukowski: "...Az írással furcsán állt a helyzet. Muszáj volt írnom, olyan volt, mint valami kórság, kábszer, komoly kényszer, mégsem szerettem íróként gondolni magamra. Talán túl sok íróval találkoztam. Több időt töltöttek egymás gyalázásával, mint munkával. Folyton csak pletykálkodtak, szemétkedtek, egymás hátába vágták a bökőt, tele voltak hiúséggal. És ez vajon mindig így volt? nagyon valószínű. Az írás talán a nyavalygás egyik formája. Csak hát van, akinek jobban megy, mint másoknak..."

Így megy ez...
CsZ

Névtelen írta...

Azt mondta, hogy "Nicht"? Stirlitz itt már gyanakodna...

Sheenard írta...

"A kurva anyád, Müller" - gondolta Stirlitz.
"A te kurva anyád, Stirlitz" - gondolta a medve.

Ha már a Stirlitz és a spájz... Hát, körülbelül ennyi, amit bigbadwolf szokásos rosszindulatára és hülyeségére érdemben reagálni tudok, illetve szerintem érdemes reagálni.

Jó lenne, ha megértené, hogy ez nem verseny, és szerintem a normálisabbja sem tekinti annak. És ne legyen már bűnös egyik belépő sem, mert belépett. A kapu nyitva...

Sheenard írta...

Bocsánat... kimaradt: Németh Attila mint műfordító van bent, és ebbéli tevékenysége elvitathatatlan.

Névtelen írta...

Bigbadwolf kommentjéből nekem semmiféle rosszindulat nem jött le. Mégcsak nem is azt sérelmezi, hogy személy szerint kik kerültek be, hanem azt, hogy kik nem.
Persze, ez nem verseny, mindössze remek keresztmetszete a hazai SF/F írók látható/láthatatlan kapcsolati rendszerének.
A sokak által tagadott kiadói kiváltságok és szekértáborok, a tűzhöz közelebb kerültek agresszív nyomulása, az önmagukat ünnepeltető, a fásultabb, kevésbé vagy egyáltalán nem helyezkedő, díjakra, címekre, rangokra nem hajtó, kizárólag az írásért élő „szerencsétlen flótások” kapcsolati rendszerének.
Végeztem egy kis kutatómunkát. Az elmúlt pár kommentben felmerült „nagy” nevek egyike sem tagja az Írószövetségnek. Nem lehetnek prominens képviselői sem a sci-fi, sem a fantasy műfajnak, nélkülük jön létre az a bizonyos tagozat, amely így, alakulása pillanatában hiteltelenné válik.
Rendben, már hallom is az ellenérveket: senki előtt nincs zárva az Írószövetség, bárki beléphet, aki írónak vallja magát.
Én már csak ilyen begyöpesedett agyú némber one vagyok, de még mindig nem értem a Galaktika koncepcióját.
És ha már itt felmerült a politika szerepe az irodalomban, az Írószövetség döntéseiben…
Közelednek az előrehozott választások.

Laura

Sheenard írta...

Laura: nincs tűzhöz közelebb! És ne kelljen már mentegetőznie annak, aki úgy érzi, hogy egy írószövetségi SF tagozat keretén belül tud tenni a hazai SF elismertségéért, és ezért elfogadott egy felkérést.

Ez baromság!

Balfrász írta...

OFF ON
Offolni a saját blogon, beszarás, ez tiszta skizo.
Hackett, a fülem tudja, hogy ti sezlonnyal miért hencegtek folyton az állítólagos függetlenségetekkel? Ez olyan, mint ahogyan a DV-prg.hu, endless, ekultúra etc. fő hangadói nótóriusan tagadják lefele az ismeretségüket, barátságukat. Mi végre? Olyan szégyellnivaló valahova tartozni? Vagy olyan kurva nagy dicsőség mindenhova azaz sehova? Én még emlékszem, amikor kézzel-lábbal tiltakoztál, hogy a könyved majd a Deltánál jön ki. Hol is jött ki?
Szóval a kiadók körül mentalitások gyűlnek (nem minősítem egyiket sem) és ez tény. És a kiadó olyn szöveget/ írót választ, amely a mentalitásához közel áll, az író meg olyan kiadót, mel yaz ő mentalitásához áll közel. Ez is tény. Hogy egy olyan általában a szekértáborokon kívül álló, vagy mindegyikkel baráti viszonyt ápoló kiadó, mint a Galaktika hajlandó mindenkit kiadni, örvendetes tény, de nem változtat az előbbieken. Próbálkoztál pl. a Tuannal? Mert én példul sohasem fogok többé a Deltával. Vö. Buga Jóska szózata a banyához. Mert az én mentalitásomhoz meg ők nem illenek.

A széthúzást nyilván azzal terjesztem, hogy megmutatom a törésvonalakat, és általam (mások által is) vélt okait. Bizony jobb lenne nem terjeszteni ezt minden ízében hazug rágalmat, mert a magyar fantasztikus közélet egysége és összetartása példadó lehet kis hazánk romló közerkölcseinek gyógyításán fáradozók számára. (üres halmaz. :-))

OFF OFF

Az Írószövetség(ek)-ben minden írónak ott a helye, ilyen egyszerű. Persze nagyon is el tudom képzelni, hogy a liberálisabb szelleműek a másikat választják, bár a kultorsznobizmus és a belterj ott mélyebben gyökerezik, és szebben virágzik. Mint mondtam, én büszke vagyok arra, hogy olyan társaságnak vagyok a tagja, aminek Temesi Ferenc.
Ez az ügy megint egyszer elég szerencsétlenül jött ki. A Galaktika kezdeményezte, de hogy az egyes kiadók, írótársak erről nem szóltak a többieknek, az nem az ő saruk. Németh Attilának ráadásul több kötet látott napvilágot fordítóként, mint mindnyájunknak együttvéve (kis túlzással), de ismétlem, jobban örülnék, ha mint szerkesztő lenne bent.
Szerencsénk van, hogy a szépírók szarnak az egész fantasztikumra, így ez a kis civódás elkerüli a figyelmüket, mert máskülönben, ha én a helyükben lennék, úgy vágnám ki ezt a civakodó bagázst, még mielőtt a tagdíjak landolnak, mint macskát szarni.

Névtelen írta...

Balfrász, az utolsó bekezdéseddel mélységesen egyetértek. Még ha összefogtok, akkor is szálka lesztek egyesek szemében. Vigyázzatok arra, hogy az írói minőség legyen a belépés feltétele! És mindegy, milyen témában alkot a belépő író, csak legyen művelt és tájékozott a szépirodalom területén, és más ezzel összefüggő vidékeken. Hogy a jó híreteket keltse. Mert ugye, lényegében ezt szeretnétek. Szerintem ez szolgálja a fantasztikus irodalom ügyét. Egy irodalmi szövetségben nem élhettek karanténban...

Szenk

Névtelen írta...

Balfrász:
Az utolsó bejegyzéseddel egyáltalán nem értek egyet. Nincs itt _köztetek_ semmiféle cívódás, főleg olyan nem, ami az általad említett "retorziót" szükségessé tenné.

Akik beléptek, nyilván lehetőségeikhez és erkölcsi érzékükhöz mérten dolgozni fognak az sf-irodalomért. Köztetek (ha Hackett megjegyzését nem számítom "támadó" lépésnek), akik beléptetek, nincs ellentét. Ti képesek lehettek egységes egészként fellépni, csak rajtatok múlik minden.
A "rosszindulatú külsősök" támadását meg simán lepergethetitek a vállatokról.


Mondjuk, nem tudom, hogy a te tisztességed és becsületességed hogyan fog megférni más kétszínűségével és percérdekeivel.
De az Írószövetség előtt most még tiszta lappal indultok. Még akár valami jó is kisülhet belőle.


És ha már olyan tanulságos, és üdvözlendően emelkedett, mindenfajta burkolt üzenetet nélkülöző Stirlitzes "vitzet" olvashattam, megosztanék én is egy kis tanmesét.

Egy patak partján két malom állt: az egyikben egy derék, becsületes, jóravaló molnár dolgozott - a másikban viszont egy kapzsi kétszínű.
A derék molnár malomkereke egész nap azt duhogta:
"Becsület! Tisztesség! Szeretet! Békesség!"
A kapzsié viszont azt:
"Nekem! Enyém! Többet! Még!"

Pedig ugyanaz a víz hajtotta mindkettőt...

bigbadwolf

Névtelen írta...

Sheenard:
Itt mindössze arról van szó, hogy egyszer szeretném hallani az "előre és együtt a közös ügyért" mondatot szűkebb, belső társaságban is, ahelyett, hogy a porig gyalázzuk a nem szeretem oldalt és képviselőit. Márpedig, enélkül semmi sem fog változni. Valakinek el kellene kezdenie feloldani a gyűlölködést.

bigbadwolf:
"ahogy némely írók mennyire pártatlanok és kiadófüggetlenek.
De nyilván ez a zsenialitás "átka": ők bárhol-bármikor-bárkinél tudnak érvényesülni, mint nekik holmi kiadók - nem egy tarka kutya van a világon, az egyik jön, a másik megy..."

Bizonyára igazad van.;-). Gondolom, feltűnt, hogy balfrasz, László Zoli, Sheenard (és jómagam is, de bizonyára vannak még további példák is) több kiadóval vagyunk képesek együtt dolgozni. Ez tényleg megvetendő bűn lenne? Miért kellene bárkinek kizárólagosan tartoznia valahová? Szerintem, ahogy a fenti példák is mutatják, több kiadóval is lehet jó munkakapcsolatban lenni. (Már, aki van olyan szerencsés, hogy megteheti ezt.) Láthatóan ez sem a Delta Visiont, sem a Galaktikát, sem a Tuant nem zavarja.

Ja, és erkölcs. Értem, szóval én vagyok itt a rosszindulatú főköcsög, mert ugyanazt mondom nyilvánosan, mint bármikor magánban. Bizonyára igazad van ismét, de szerintem ez inkább naivitás. Mert amíg a háttérben ilyen indulatok és ellentétek feszülnek, addig sehová sem fogunk jutni. Márpedig, nem én vagyok az, aki nem hajlandó egyes személyekkel, kiadókkal egy asztalhoz leülni, mert utálom őket, ami pedig az alap lenne bármilyen együttműködéshez.

balfrasz:
OFF

Ki henceg? Csak próbáltam felhívni a figyelmedet egy tényre, mivel folyton az ellenkezőjét hangoztatod Zolival vagy velem kapcsolatban.:-)
Az állítólagos Deltás-megjelenés tagadásom dátumának szerintem nézz utána. Amikor Te már régen úgy hitted, le van zsírozva a Deltás megjelenésem, még kész sem volt a regény. Amikor elküldtem, többek közt nekik is, még fél év volt, mire elbírálták. Szóval a tagadást kikérem magamnak. Örülök, hogy nálam is jobban tudod, mi történik velem, de lépjünk már ki végre a bugyuta prekoncepciók közül! Tudom, hogy szerinted, ha X személy egyetért Y személlyel, akkor ott bizonyára baráti kapcsolat áll fenn, de ez téveszme. (Vagy akkor Ti most jártok Laurával?:-)))))
Ha már említetted a Tuant, év elején megkerestek, szívesen vették volna, ha nekik adom a következő regényt. Viszont kiskorom óta régi álmom volt a Galaktika, így engedtem a kísértésnek. Azonban a törésvonalak kapcsán felhívom a figyelmedet, hogy én nem utálok egy kiadót sem, ellenben én is naiv vagyok, mert szeretném, ha befejeződne a burkolt gyűlölködés és taposás, ami a háttérben kőkeményen folyik. Ha meg tovább tart, akkor köszönöm, de inkább kimaradok belőle, és további jó szórakozást kívánok mindenkinek a másik zsigeri gyűlöléséhez.

Hackett

Névtelen írta...

"(Vagy akkor Ti most jártok Laurával?:-)))))"

Wehe... érdekes lenne!
Esetleg egy régi paródia címét idézve:
"Meglepő és mulatságos" :)

Laura

Névtelen írta...

Azt hiszem, következő posztként szívesen olvasnék egy STÁDIUM 5.0-t. :-D

Névtelen írta...

Hackett: sajnálom, ha azt nem vetted észre, hogy a Trombitásos sörözések arra mennek ki, hogy egy asztalhoz üljünk... Éppen hogy nem csak a szűkebb, baráti körben, hanem minél tágabban. Nem csak a neten, hanem személyesen. És nem csak _beszélni_ arról, hogy együtt, hanem meg is tenni.

Legközelebb erre figyelj, és talán észreveszed... mint ahogy azt is, hogy volt már eredménye...

Névtelen írta...

Sheenard:
Ezt úgy értsem, hogy szívesen leülnél egy asztalhoz az általad ellentábornak nevezett oldal képviselőivel is, megbeszélni a problémák okait? Na, ez már valóban előrelépés! Remélem, az általad ellenségnek vélt emberek sem zárkóznak el, és ha ilyesmi megvalósul, nem csak szembemosolygunk, hátulról meg mélyet döfünk a másikba jellegű üres szócséplésbe fullad az egész.

Hackett

Sheenard írta...

"általad ellenségnek vélt emberek"

Botond, te most egyszerűen hülye vagy, vagy aljas?

Balfrász írta...

Mini Stadium 4.1 :-)

Magunk között vagyunk, mert aki ezeket a bejegyzéseket tette azoknak a 90%-a író (sejtésem szerint) bár a legértelmesebb hozzászólást Cseh Zoli barátom* tette, aki viszont az idézetből is láthatóan - vérolvasó.

Az a nagy baj, honjaim, hogy ennek a széthúzásnak a fő oka inherens része a magyar fantasztikus írótársadalomnak - az íróknak.
Ui. a magyar fantasztikus író:
1. önmagát tartja a legjobb tollú szerzőnek, aki valaha is magyar sőt bármilyen nyelven alkotott
2. egyébként is a világ legokosabb embere.
3. velejéig irigy mindenkire, akit - önmaga számára is bevallatlanul -, de jobbnak érez magánál, esetleg egyenrangúnak érez magával. Különös tekintettel a hazai kollégákra. A külföldiekkel szemben hódolatba alél - még akkor is, ha kevesebb szuart érnek, mint lenézett/irigyelt, de mindeképpen megvetett írótársa.
4. megvetően tekint (legyünk öszinték - segg hülyének tart) mindenkire, akit nálánál gyöngébb írónak érez (az egyes pontot tekintbe véve kvázi mindenkire)
5. mindeközben általában nem is olvassa a hazai kollégák írásait.

Ezen a szellemi platformon azután egyekettőre ott a halálos sértődés, ha bárki kolléga bírálni merészeli a Szent Szöveget, legyen az a bírálat jogos vagy jogtalan. Mert 1. és 2. miatt írónk úgy érzi, hogy szellemi nagyságát ráncigálták a porba és taposták meg (i.e. kételkedtek 1.-ben és 2.-ben). Alsó Merániában le lehet írni olyanokat, hogy "milyen jogon bírálják egymást az írók", és "az az író aki amásikat bírálja az csak irigységből teszi".

Gimme a break!

Ha megnézzük a legvadabb pengeváltásokat a kedves írótársak körében, valahova ide valószínűleg minden esetben sikerül leásni.

Sehova sem visz, ha azt mondom, hogy a független, maximálisan elfogulatlan és szakmailag megalapozott kritika sokat segítene ezen. Egyrészt, mert ezzel mindeki tisztában van, másrészt mert 1., 2., 3...

Azt mondtam korábban, hogy az íróknak a Szövetségben van a helye, és hogy az íróság mércéje nem a minőség, hanem az íróság maga. Valaki, aki kissé aggodalmasan nézi ezt a felfordulát - akkor, amikor végre megmozdult valami, és ha mást nem de a szépíró kollégák orrát belüthetjük abba, hogy mi is létezünk és írunk -, szóval valaki figyelmezetett, hogy a Szövetségi tagságnak vannak minőségi követelményei is, és nem járható út, hogy most aztán boldog-boldogtalan. Amikor saját véleményemet írtam még nem gondoltam végig a helyzetet 1.-től 4.-ig. Bizony ez az négy pont ugyanazt a mentális képességet érinti: az önismeretet. Tehát finomítva: nem mindenki író, aki annak tartja magát - ergo nem mindekinek van helye az Írószövetségben.
Ennek ellenére bizony sokan hiányoznak közülünk, akiknek helye lenne, és arra továbbra sincsen válasz, miért is.

OFF ON

Hackett, tudod, s függetlenség, sokkiadójúság folytonos hangsúlyozásának van egy olyan olvasata is: "annál a kiadónál publikálik, ahol akarok, mert akkora írófejedelem vagyok, hogy kapkodnak értem." És ebben az olvasatban ez - hencegés.

A magam részéről nem megyek oda, ahol már egyszer elutasítottak, nevezzük ezt büszekeségnek. Nekem bőven elég két kiadó, ha közölnek. ha meg nem, az se nagyon zavar. Saját pontjaim közül az elsőt ugyanis nem tartom önmagamra nézve érvényesnek. Tudom, a többi négy magában is elég súlyos, de mit csináljak? Szeretek meghúzódni a hozzád meg Szélesihez hasonló írófejedelmek árnyékában. :-)

A magántársaságban és nyilvánosan is egyezően hangzó beszéd nem szükségszerűen jelent őszinteséget. Vö. miniszterelnök.

Az azonos vélemény valóban nem okvetlen jelent barátságot, de a barátság egyik alapfeltétele az azonos vélemény. SzVSz

*Én vállalni szoktam a barátaimat, sőt, az ismerőseimet is. Ha pedig ismerőseim ocsmányul fújnak egymásra, néha még békíteni, közvetíteni is igyekszem. Persze nem sok sikerrel. De van egy álmom: az egyik HUNGAROCONon, mondjuk az idein, ott lesz minden magyar fantasztikus író, és bemegyünk egy nagy szobába, és (nem kiosztjuk a bárdokat és leoltjuk a villanyt, szeretnéd mi?) mindenki elmondja, hogy mi fasz baja van a másikkal. Csak ennyi, nem kell kibékülni.

Az sfportál találkozások helyszíne és ideje tudomásom szerint nyilvános, oda bárki eljöhet, aki úgy érzi, van mondanivalója annak a közösségnek. Nem kell meghívó! Sapienti sat.

Laurával nem járunk, mert fogalmam sincs kicsoda, de ha nem vetted volna észre például most Csilla megítélésében szöges ellentétben is áll a véleményünk. De ha esetleg megtörténne a dolog, te leszel az első, aki megtudja :-)

OFF OFF

Balfrász írta...

Nana, Sanyi, bármennyire is kedvellek (szeretlek na!) ezt ne! Üssétek agyon egymást a Trombitásban söröskorsóval.

Sheenard írta...

Balfrasz, azt írtad: "De van egy álmom: az egyik HUNGAROCONon, mondjuk az idein, ott lesz minden magyar fantasztikus író..."

Három évvel ezelőtt januárban a Millenárison az Írók-kiadók-olvasók napján több mint ötven író volt ott, szinte mindenhonnan, és remek érzés volt látni őket csoportokban beszélgetni, dumálni, sőt (!) kibékülni. Plusz kiadók, szerkesztők olvasók is megjelentek. Tavaly is megcsináltuk a találkozót az Aranytízben, s bár kijött egy-két ellentét, megint csak mindenhonnan ott voltak írók és szerkesztők. (Kiadó jóval kevesebb.)

Én hiszem, hogy az írók írók társaságában jól tudják érezni magukat, és feloldhatók az ellentétek. Szükség lenne minden évben egyszer egy ilyen talira, sajnos idén nem jött össze, nem volt időnk megszervezni :(

És még egyszer: a sörözések is arra valók, hogy az azonos érdeklődésű emberek érezzék végre azt, hogy közösségben lenni jó. Én ebben nőttem fel gimis korom óta...

És éppen ezért nem tudom, hogy Botond megjegyzései bántanak vagy dühítenek inkább. Mert egyrészt hihetetlenül bánt, másrészt a tehetetlenség haragossá is tesz. Próbálná ő ezeket az erőfeszítéseket megtenni (mint ahogy szerintem eszébe se jutott), vagy kapna olyan leveleket, amelyben a "gerinces faj szégyenének" nevezik vagy azt írnák, hogy "visszanyomlak a trágyába, ahová való vagy". Ezek az emberek nyilván szeretnek és csak én képzelem, hogy nem, és bennem a hiba, hogy bár szívesen rendezném az ellentéteket (és rendeztem is az elmúlt években azokkal, akikben volt hajlandóság), pár kivétel van, akikkel ezt nem tudom megtenni.

De igen, a legközelebbi Trombitásos talin majd rákérdezek, illetve felkérem, hogy segítsen a következő rendezvény megszervezésében.

Névtelen írta...

Hogy konstruktívak legyünk a további fölös szócséplés helyett, Józsi javaslata talán egy kiút ebből a mocsárból. Maximálisan támogatom.
Sándor, Neked itt reagálva: komolyan nem értem a kérdésedet. Nem az a cél, hogy mindenki elviselje a másikat, és ne gyűlölködjünk? Most min akadtál fenn ennyire?

A javasolt összejövetellel nem kell várni a Hungaroconig, ugyanis az még messze van, ráadásul nem csak időben, de távolságban is, nem biztos, hogy mindenkinek lenne kedve az érintettek közül elmenni oda. Az sfportal meg egy összeszokott társaság, és amúgy is túl sokan vagyunk már, ott ez működésképtelen. Harmadrészt csak az érintett felekre tartozik a móka.
Úgyhogy valami semleges közegre van szükség, csak érintett vitázó/ nem szimpatizáló felekkel. És azt hiszem, nagyon ildomos lenne a mélyen lakozó helyretenni.

Én szívesen elmondom, mi bajom van Sheenard kapcsán azon megnyilvánulásaikor, amikre feljebb már utaltam. Bár attól nem tartok, hogy ez ügyben ilyesmire lenne szükség, ezt enélkül is meg tudjuk vitatni bármikor.:-)
Józsi, Te meg elmondod, mi bajod van velem, esetleg sezlonnyal (?) és fordítva. Ezt egy kicsit mélyebbnek látom, ugyanis hónapok óta folytatod a burkolt csesztetésemet, persze leginkább közvetve. Kíváncsi vagyok a háttérre.
Sheenard és Józsi elmondja, mi baja van Hannával. Sheenard elmondja mi baja van szs-el, és fordítva. Érdemes lenne elinvitálni többek közt Attilát, Rorimackot, Wiquint, Raont, bigbadwolfot, szerintem velük is akad konfliktusa pár embernek, plusz van markáns véleményük. Aztán Jun is jöhet, ha már folyton emlegetve van. Jöhetne Eve Rigel, mondanám Békát és Enahmát is, igaz, kicsit messze laknak, esetleg Laurát, ha már így kirohant Hanna ellen. Nem tudom, F. Tóth Benedek és orka most milyen viszonyban van.
Ennyi ismert ellentét jut eszembe, de biztos van még pár, ami kimaradt.
Mondjuk azt jelenleg nem látom, hogy a problémák mitől oldódnának meg, de hátha.
Odo lehetne moderátor, vagy még páran, akik pl. szétültetik a rentinens és klikkesedő tagokat, és szétcsapnak közöttünk, ugyanis itt személyeknek van egymással problémájuk, nem rögbimeccset rendezünk, ahol csapatok gyepálják egymást. Fegyvert, vagy annak minősülő tárgyat behozni tilos!
Ha a teljes létszám nem is biztos, hogy megjelenik, talán pár konfliktus feloldódhat.
Várom a konstruktív véleményeket, részvételi szándékot.

Hackett

Balfrász írta...

Gyerekek,

a szenté avatási perekben én leszek ám az ördög ügyvédje... :-)

Azért javasoltam a HUNGAROCONt, mert egyrészt van hely, másrészt egy bő hónap múlva itt van, harmadrészt a Zsoldos évforduló miatt amúgy is sok író lent lesz, negyedrészt Tarjánból nem egyszerű meglépni, ötödrészt emelné az esmény fényét.

Botond, jó párszor leírtam már, hogy mi a bajom és nem fél éve basztatjuk egymást, hanem 2006 tavasza óta.

Egyébként, ha már ilyen jól felsoroltad az ellentélteket, te csakugyan nem látod az erővonalakat?

Egyébként nekem már az is eredmény lenne, ha Szélesi, aki a barátom, és bigbadwolf, akit a véleményéért tisztelek, de nem ismerek, felteszem író ő is, kibékülnének.
Magam részéről kibékülnék mindenkivel, akit igaztalanul megbántottam, de senkivel, aki igaztalanul megbántott. Nálam valahogy a indokolatlan gyűlölet feledhető, de megbocsáthatalan.

Névtelen írta...

Nem rossz ötlet az össznépi összeborulás :)
Majd mindenki sec perc alatt magába száll, rájön, hogy mennyire félreismerte eddig azt az embert, akit ellenfelének hitt. Kiderül hogy senki sem olyan, amilyennek a neten látszik, és szent lesz a béka... akarom mondani a béke.
Nem rossz ötlet, de addig hagyjunk fel a megvalósítással, amíg tart a foci EB. Szeretném látni, ahogy a Portugálok belövik a döntőben a győztes gólt. :)

A tréfát félretéve, valóban jó lenne megszervezni egy (két, három) olyan találkozót, amelyre valóban mindenki eljön. Minden kiadó, minden szekértábor, író, kritikus és szerkesztő, jóbarátok és ellenfelek.
Még az is lehet, hogy egy isteni szikra hatására ráébrednék, hogy a Föld valójában korong alakú, és Hanna nem is olyan rossz szerkesztő, sőt... íróként is megállja a helyét az Írószövetségben.

Félek, hogy a Hungarocon erre nem megfelelő, oda ugyanis egyre ritkábban mennek el a kiadók és képviselőik.
Mi lenne, ha rendeznénk egy szép közös gulyáspartyt valahol az Isten háta mögött, ahonnan nem lehetne olyan egyszerűen meglépni, ha mégsem jönne be a Nagy Barátkozós Bocsássunk Meg Ellenségeinknek hadművelet?

Laura

Sheenard írta...

Hackett: azon akadtam ki, hogy te, aki rendre megjelensz a találkozásokon, pont a célt nem látod... És az eredményt, hogy olyan "ellentáborok" tagjai járnak a ma már általad összeszokottnak látott SFportal sörözésekre, akik két évvel ezelőtt még nem beszéltek egymással. És igenis alkalmas a további barátkozásokra a Trombitás, és reméljük, a nyári bográcsos partik is a Kiscelli parkban. (Következő valamikor HungaroCon előtt - eljöhet bárki...)

Nem egy nagy hadművelet, hanem sok apró lépés hozza össze az embereket...

Mellékesen az ellentéteket nem mosnám össze, mert van, akivel szakmai vitám van, van akivel csak összeugrottunk egy hülyeségen és van, aki mocskolódó levelet írt nekem... A szakmai viták feloldhatók, jelen pillanatban az egyiket úgy oldottuk meg, hogy nem dolgozunk együtt, de ez nem jelent gyűlöletet... A kirobbant buta viták idővel szintén elhalnak - legalábbis reménykedem. A többiben csatlakozom balfrászhoz: a gyökér megnyilvánulások szerzőivel vajon mit lehet kezdeni? (ezek a megnyilvánulások nem csak általam képzeltek, kedves Botond)

Névtelen írta...

Jóska, ami itt néha (írók?) között folyik, az túlmegy minden határon. Remélem az olvasók ritkán látogatják az sf oldalakat, mert leszoknak rólatok
CsZ

Engem is "vállalni" kell? :-)

Balfrász írta...

Zolikám,

te még nem is voltál a sűrűjében! Ez van! Volt egy tanulmány félém, a Stadium 1.0 ahol ennek az "intézményes" gyökereit feszegettem az átkosba visszanyúlóan. Ha lesz időm rendberakni a honlapomat, majd újra elérhető lesz.

Hogy ne kellene vállani! Egy olvasót! Itt az írók között? Hát megeszenek, ha nem mondom, hogy az én olvasóm vagy! :-)
Komolyra fordítva: Egy-két éve, de még tavaly télen is divat volt nem vállani bizonyos baráti körök létezését, az oda tartozást. Még azután is, hogy kiderült végül: "Igen XY a barátom... de miközöd hozzá! Nem azért fújjuk mindeketten ugyanazt, hanem azért mert az az igazság!"
Engem pedig senki sem szeret, mert paranoiás vagyok! (kacsint ikon)

Névtelen írta...

Dehogy esznek meg!
Senki sem vette magára (pontosan úgy, ahogy vártam).

No de vannak ennél (sf) fontosabb dolgok is, jön a francia-olasz, meg a söröm.
CsZ

Sheenard írta...

Köszönjük, CsZ, magunkra vettük, és értjük a finom iróniát is. Most mindenkinek jobb lett. :P

Balfrász írta...

Szerintem nem olvasták el a hölgyek, urak, annyira el voltak foglava egymás gyalázásával. Finom.

De nem erre gondoltam. Arra, hogy a jelöletlen olvasót elveszi az íróhad, annyira kicsi a piac... :-)

Névtelen írta...

Koncentráljunk a meccsekre!
Szvsz nem szívesen látnám bent a románokat, és most senki ne jöjjön holmi előítélettel, mert igaza lenne! :)
(a gyengébbek kedvéért: vicc volt)
Azonban ha a törökök meccsfordítását nézzük, akkor a hollandokat is megverhetik a románok...
De végül is mindenkinek hinnie kell valamiben... én azt hiszem, iszom még egy sört. (V.F.)

Laura

Balfrász írta...

Senki sem lett boldogabb, Sándor! Legfeljebb te, de te alapból boldog vagy (magaddal), még avatni se kell. :-)

Foci...
Mi ogrék, gyűlöljük a labdákat. Ha a mocsaramba pattan egy, kiszúrom a karmommal... Sör jöhet - foci nélkül.

Hajrá románok! A világ egyik legalacsonyabb rendű életformája a horgászfutbalistahollandturista...

Névtelen írta...

Tony, ne röhögtess, mert félrenyelem a sört! :))

Laura

Névtelen írta...

Szívesen Sándor, én is értem, bár nem finom :-)

Cseh Zoltán

Ui: Sajnálom, hogy Te vetted magadra, a megjegyzéseiddel ugyanis egyetértettem.

Balfrász írta...

Laura,

vegyél vissza, mert holnap Hackett már a házassági anyakönyvi kivonatunkat is belinkeli valahogy...:-)

Zoli,

Mindig az veszi magára, akire a legkevésbé vonatkozik. Minél finomabb az irónia, annál inkább.
Ezért nem érdemes finomkodni, hanem bele kell verni az orrokat a szaharba. The ogre way.

Névtelen írta...

Hát igen! Hackett már csak ilyen. :)
Bocsi, a pörgésnek a foci meg a sör az oka. (olasz-francia 2-0)
De mára befejeztem. :)

Laura

Sheenard írta...

Nincs gond :) mint Tony írta, én alapból boldog vagyok, de tömegben még jobban... :)

Ráadásul azon focinézők közé tartozom, akinek mindegy, ki győz, csak a meccs legyen szép, így nekem minden jó meccs előtt ülve jó a kedvem :)

Névtelen írta...

Sándor:
"hogy olyan "ellentáborok" tagjai járnak a ma már általad összeszokottnak látott SFportal sörözésekre, akik két évvel ezelőtt még nem beszéltek egymással."

Nekem nem tűnt fel soha senki, aki ellentáborba tartozna. Tudtommal mi hárman járunk, plusz sezlony, akiknek markánsabb véleménye van, és nem mindenben értünk egyet, de másokra komolyan nem emlékszem.

"A többiben csatlakozom balfrászhoz: a gyökér megnyilvánulások szerzőivel vajon mit lehet kezdeni?"

Mindenkivel lehet értelmesen beszélni. Akarat kérdése. De igazad van: van, akivel nem kell. Csakhogy nem is ezekről az emberekről beszélünk.
Arra próbálom felhívni a figyelmedet, hogy Te kire miket is mondtál már, mert azt hiszem, ez így lenne korrekt. Nem csak Téged bántanak, Te is kőkeményen bántasz másokat, csak erről a részről könnyen megfeledkezel. Tőlem le is aljasozhatsz, mert ez így biztos valóban igazán elegáns.

balfrasz:
"Magam részéről kibékülnék mindenkivel, akit igaztalanul megbántottam, de senkivel, aki igaztalanul megbántott."

Ezt a mondatot szerintem hiba volt leírnod, mert ezzel gyanítom, értelmét vesztette minden további össznépi békülési kísérlet. Te megbocsátást vársz, de senkinek nem bocsátasz? Arról nem beszélve, hogy elég, ha csak a Neked szimpatikus egyének békülnek ki. Szerintem Te is látod, mennyire fals ez így.
Előre a rombolás nyílegyenes útján, és pusztítsunk el végérvényesen mindent magunk körül?

A borongós fentiek után...
Laura, balfrasz: nem értem, mit foglalkoztok ennyit egy ilyen blőd poénnal?:-P

Hackett

Balfrász írta...

Hackett,

szokás szerint nem figyelsz a szavaimra. "Igaztalanul". Mivel tudomásom szerint soha, senkibe nem kötöttem bele*, csak válaszoltam a kötözködésre, a mondat első fele void. Az igaztalanul gyűkölködőknek pedig miért bocsátanék meg? A gyűlölet nem változhat, mert irracionális. Legfeljebb ugyanolyan irracionálisan eltűnhet, ahogy jött. De erre kevés példa van.

Olyan haragok vannak a közéletben, amik nem ilyenek, amelyek simán tisztázhatók és feloldhatók. Ilyen fajta békülésre gondoltam, és - bár nem szívesen beszélek más nevében -, asszem Sanyi is.

* A belekötés, amikor valakit egyszer csak gyalázni, alázni kezdenek látható indok nélkül. Mondjuk azért mert más a véleménye. Vagy nem tetszik, amit ír, esetleg fordít.
Persze meglehet, te azt is kötözködésnek veszed, ha kinyilvánítom nemtetszésem bizonyos szövegrészek fölött, vagy szóváteszek nem tetsző viselkedést, vagy attitűdöt. Csakhogy óriási különbség van a "Nem tetszik hogy X és Y barátok, és összefogva erőltetik a véleményüket az egész közvéleményre."/"Nem tetszik, hogy K ezt és így írta, mert itt és itt hibázott, ezért és ezért." és a "Z egy tehetségtelen, hülye, puhapücsű fasz, mert azt gondolja marslakók nem léteznek."/"L egy idióta, aki csak hulladékot ír." között.

A blőd poénon lehet igazán jót kacagni. :-)

Névtelen írta...

balfrasz:
A gond ott van, hogy mindenki más is ugyanazt fogja mondani, amit Te: vagyis igaztalanul itt senki nem támadott senkit. És emiatt a Te kijelentésed annyira releváns, mint bárki másé lenne.
Plusz a kötekedés, ellenségeskedés a hangnemtől függetlenül az marad, teljesen mindegy, hogy vulgárisan, vagy mézes-mázasan fogalmazzuk meg azt.
És amíg nem mindenki képes túllépni a sérelmeken, addig minden marad a régiben. Bár, azt hiszem, ez a naivitás netovábbja, hiszen hová lenne a világ, ha nem lenne kit gyűlölni?

(És a személyes problémáinkra kitérve - amiről kaptál egy jó hosszú emailt - persze az is meglehet, hogy Te a fórumon semleges témában felmerülő véleménykülönbségeket úgy értelmezed, hogy az illető el akar Téged lehetetleníteni, mint írót, és ezért kezded el gyűlölni, ez esetben meglehet, hogy más a nem tetsző attitűdre való beszólást is ellenségeskedésnek veszi.)

Hackett

Sheenard írta...

Hát, Botond, kicsit többen vagyunk egy sörözésen, mint négyen (mi hárman és sezlony). Szelektív vakságról még nem hallottam, de látom, hogy működik. A többiről majd személyesen szeretnék beszélni veled.

Még egyet azonban: a véleményemet vállalom minden érintettel szemben. Hogy nem köpködöm a neten, az azért van, mert szerintem a nagy közönségre nem tartoznak személyes sérelmek vagy problémák, ráadásul a dolgok ott mérgesednek el csak igazán (és erről sajnos tényleg vannak tapasztalataim). Hogy baráti társaságban beszélek róluk, az meg azért van, hogy kiengedje az ember a gőzt. Esetlegesen azonban hagyom magam meggyőzni arról, hogy tévedek, ha valaki értelmesen beszél. És amikor ezt mondom, nem vagyok "álszent"... Csak utálok haragot tartani, tudniillik van annyira rövid az élet, hogy ennél nagyobb hülyeség nincs, haraggal elpocsékolni az időt...

Most például veled is szívesen megbeszélném, mi is ténylegesen a gond.

Névtelen írta...

Sándor:
4-ünket úgy értettem, mint akik időnként eltérő véleményen vagyunk. A többiek nem is folynak bele semmilyen vitába, mert nem érdekli őket a sok ökörség. Sőt nem is ellentábor-tagok, hanem olvasók, barátok. A fenti konfliktusban állók közül nem sok embert láttam úgy leülni beszélgetni, hogy utána feloldódtak volna a véres ellentétek, és megszabadultak volna a tüskéktől.
(És nincs szükség a folyamatos kis szurkálásokra sem, lásd a szelektív vakságos megjegyzésedet.)

Sándor, gond egyáltalán nincs, sem harag, részemről legalábbis. Ugyanis pont arra próbálok utalni, hogy nincs értelme a haragnak és sértődésnek, sem a tüskék cipelésének. Az őszinteségnek viszont annál inkább.
(Az ellenségeskedés mindkét félen múlik, nem lehet mindig csak a másikra mutogatni. Mindig van ok és okozat is.)

Hackett

Balfrász írta...

Hát, Botond, ha nem látsz különbséget a "Nem tetszik hogy X és Y barátok, és összefogva erőltetik a véleményüket az egész közvéleményre."/"Nem tetszik, hogy K ezt és így írta, mert itt és itt hibázott, ezért és ezért." és a "Z egy tehetségtelen, hülye, puhapücsű fasz, mert azt gondolja marslakók nem léteznek."/"L egy idióta, aki csak hulladékot ír." között illetve úgy gondolod, csak a csomagolásban különböznek, akkor valószínűleg sohasem fojuk megérteni egymást.

Az ok és okozat rendben, de ezekben a szituációkban mindig van egy kezdő ok. Az internetes összeveszés azért jó erre, mert minden lépése visszakereshető. Még az a bizonyos erdendő ok is. Na ezen a téren érzem magam kicsit előnyben. Mert dokumentálhatóan sohasem kezdtem úgy egy vitát, hogy "Z egy tehetségtelen, hülye, puhapücsű fasz, mert azt gondolja marslakók nem léteznek."/"L egy idióta, aki csak hulladékot ír."

Illetve egyszer, egyetlen egyszer csúnya dolgot cselekedtem: amikor a Macsek nevezetű valaki érzésem szerint szarrá gyalázta a fórumot, meg a novellaértékelést. De azt sohasem fogom bánni.

A különvitátokhoz a Trombitásról pedig egy adalék: egészen jól kijöttünk orkával, pedig a fórumon közöttünk is mment már rendesen az adok-kapok.

Sheenard írta...

Botond, hidd el, hogy a többieknek is van véleményük és néha vitatkoznak is... :) velem és egymással is... :)

...és aki eljön, azzal meg tudom beszélni... én ott vagyok...

Névtelen írta...

Na akkor minden rendben van, hiszen itt láthatóan mindanyian szentek és erkölcsösek vagyunk.:-)
Üdv!

Névtelen írta...

Kieg: Hackett voltam.

Névtelen írta...

"Na akkor minden rendben van, hiszen itt láthatóan mindanyian szentek és erkölcsösek vagyunk.:-)"

Erről eszembe jutott a Life of Brian c. film egy részlete:

"Brian (az áldást kérő tömegnek): - Nektek önállóan kell gondolkoznotok! Ti mind egyéniségek vagytok!
A tömeg: - Igen, mi mind egyéniségek vagyunk!
Brian: - Ti mind különbözőek vagytok!
A tömeg: - Igen, mi mind különbözőek vagyunk!
Egy ember a tömegből: - Én nem!"


Laura

Sheenard írta...

Botond, felesleges a gúny... Szvsz...

Balfrász írta...

Sanyi, egyszer, egyetlen egyszer, csak a móka kedvéért, tegyük fel, hogy Botond nem gúnyolódott, hanem komolyan gondolta... :-)

Mostanában valahogy tüskés és érzékeny vagy, barátom. Mikor lesz legközelebb össze-Trombitálás?

Sheenard írta...

Ááá, csak fáradtságos vagyok... kimerítettek a napok és ez a buta vita is elég lelombozó... :(

Szerintem jövő héten már kellene valamit tennünk Trombitás ügyben. Mondjuk csütörtökön 26-án, János és Pál napján. A hold pont félig telt lesz (pesszimistáknak félig üres)...