A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2007. november 15., csütörtök

Hárman egy...

Na nem csónakban, hanem konténerben és nem is hárman, hanem valójában négyen.
Ennyi titokzatoskodás után: abban az elátkozott konténerben, mely miatt nem tudtam átvenni a Zsoldos Péter Díjat együtt utazott a cuccunk Karvalics Lacival, sőt ketten raktuk meg és le azt a kurva konténert.
Még mindig nem érted, mi?

Watson?
Elementary, my dear friend! Elementary.

Szóval a konténer után véletlenül egy kötetbe is kerültem Z. Karvalics Lászlóval. Ez a kötet a Hipergalaktika 01.
Laci sajnos nem az én novellám párjaként írta meg esszéjét. (nem azért, mintha elégetlen lennék a párommal, sőt! De erről később.)

Laci a hálózati kommunikáció, a hálózati társadalom hiperoptimista prófétája. Nem tudok egyetérteni optimizmusával, mely már-már az elvakultságot súrolja, de maradéktalanul élvezem gondolatait, műveltségét, tájékozottságát és stílusát. A barátom.

Persze mindez egy rövidke esszéből talán nem derül ki.
Ezért ajánlom, hogy olvasd el Laci Fogpiszkáló a hálózaton című esszékötetét. Mondjuk nem jutsz hozzá, mert mind elfogyott. De talán belebotlasz valahol.

A téma az Internet – ebből következően a szöveg a leírása pillanatában elavult. De ettől függetlenül a kötet nagyon is évezhető. Tudod, gondolat, műveltség, tájékozottság és stílus.

A Hipergalaktikáról csak annyit, ebben a kötetben az esszéírók végre nem azt vélték feladatuknak, hogy a novella fantasztikusságát legyalázzák. Az én párom legalábbis nem. Meg a Laci sem.

Próbáld ki. (Nem kapok royaltit.)

4 megjegyzés:

Monsterkid Pete írta...

Na Tony, ma olvastam el az IT és mostot a fürdőkádban. Nem szokásom az írók saját blogjain közzétenni az érzéseimet a műveikkel kapcsolatban, ha jól emlékszem, egyetlen egy alkalommal történt eddig ilyen, Szélesinél az Asbóth helikopterével. De most nem bírok magammal.

Újabban gyakran találkozom futurisztikus gazdasági-politikai, összeesküvés-elméletekre épülő thrillerízű kémtörténetekkel a közeli jövő sf-díszleteibe csomagolva, némi számítógépes fűszerezéssel, ám gondosan ügyelve arra, hogy tudományosan és logikailag kikezdhetetlen legyen azért. Fanyalogtam emiatt egy darabig; szerencsére a megszokott stílus, az érdekes történetvezetés miatt igen könnyen olvasható volt a darab, ám amikor megszólalt a hang, és megláttam a Skynet szót meg hogy az ellenállás hasztalan, egy pillanatig arra gondoltam: „Te jó ég, elment az esze ennek az Antal Jóskának? Milyen Skynet?”
És a magyarázatnál, hogy ez csak humor, márpedig a humorérzék az intelligencia jele, meg amikor a szereplővel egy időben értettem meg, hogy ki a tökömök rakják össze azokat a processzorokat, önfeledten vágtam magam hanyatt, ahogy az egész kép összeállt.

Bassza meg, ezt nevezem kurva jól elhelyezett, abszolút váratlan, elképesztően ütős csattanónak! Hát komolyan mondom, hálaisten novella volt!

Nem kérek elnézést senkitől, hogy szétspoilerkedtem a novellát, mivel akik ezt a blogot olvassák
a) már régen elolvasták úgyis,
b) leszarják és soha nem fogják elolvasni úgysem.

Hú, de fasza volt!

Balfrász írta...

Dear Watson,

hogy te ezért mit kapsz! Nem szabad ilyet.
Nálam reklámozni Szélesit! :-)

Tőlem meg, majd személyesen, nem ezért, hanem neduddmié! Elolvastam az AVANA Arcképcsarnokot, bloody hell!

De megbocsáss, a véleményemet nem hozom nyilvánosságra. Godfuckdamn!

Haragszom!

SH

Balfrász írta...

Ja

"futurisztikus gazdasági-politikai, összeesküvés-elméletekre épülő thrillerízű kémtörténetekkel a közeli jövő sf-díszleteibe csomagolva, némi számítógépes fűszerezéssel"

ezt hívják cyberpunknak.
Muhahaha!

Elementary, dear Watson! Elementary.

lehet, hogy nem szereted a CP-ot?

Monsterkid Pete írta...

Jaj, ne már személyesen, hol van még a huszonharmadika! Addig az oldalamat kifúrja, miért haragszol! József Attilára sem haragudott senki a kurva gyenge, De szeretnék gazdag lenni… kezdetű első zsengéjéért!
Írhatnál egy í-mélt addig.
Neked persze fasza, te el vagy látva olvasói visszajelzésekkel bőven! Tőlem meg ezt az egyet is sajnálod?
Cyberpunk? Hát igen, úgy is lehet mondani. Úgy se rossz.
Bár a CP-hez nekem az is hozzátartozik, hogy lepukkant faszik lezser viselkedéssel, meg nyomortanyák a króm- és üvegpaloták töviben.
De tényleg nem vagyok egy nagy CP-rajongó. Én valahogy leragadtam az ötvenes években…