A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2007. október 15., hétfő

In memoriam

Agenda kiadó.

Eccer volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren biza jócskán innen, Alsó Merániában, ahol a kis, kurta farkú malac nem túrhat, mert a túrás nem EU-konform, ahol viszont a kiadói-terjesztői konglomerátum a korlátlan úr, volt eccer pár konok ember, akik elhatározták, hogy fantasztikus könyveket adnak ki. Kezdő magyar szerzőtől Alsó Merániában könyvet kiadni, ha nem te vagy a Terjesztők Terjesztője, vagy nincs bejáratott külföldi szerződ, franchise sorozatod és/vagy szerepjátékod, ügön-ügön kockázatos egy vállalkozás. Mondjuk ki: vakmerő, hangsúly a „vak“ tagon, mint a cigány lókupecről szóló viccben *.
Az Agenda kiadó ki is adott egy sci-fit, egy fantasyt, egy thrillert, aztán vakmerő szemeik elől ellibbent a ködfátyol, és szembetalálták magukat az alsó-merán rögvalóval. Az a könyv, amelyet nem terjeszt a Terjesztők Terjesztője, bizony nem létezik! Gonosz varázslat, de való. Kaptak akkor fűhöz-fához, holmi kábelen terjedő delejhez, de biza már késő volt, a könyvek nem jutottak el az alsó merániai olvasóhoz, mert Alsó Merániában a postaköltség igen magas, és elmúltak már azok a varázsos idők, mikor a hollók ingyér kézbesítették a küldeményeket.
És a vakmerők töprengeni kezdtek, hogyan is menthetnék a menthetőt.
Végül arra jutottak, hogy hoznak is meg nem is, tönkre is mennek meg nem is: eladják a kiadójukat, könyveiket, íróikat egy nagyobb halnak, akit még nem zabált föl a terjesztés bűzös mocsarában tomboló Leső Harcsa, hátha megtörik a gonosz varázs, és az alsó merániai olvasóhoz eljutnak a könyvek és mindenki boldogan él, ha majd meghal ama legnagyobb hal.

Ez esett. Szomorú egy történet, tanulságokkal, melyek fölöttébb haszontalanok, ámde annál pesszimistábbak.

Azok, akik oly halálosan gyűlölnek engem, most nyilván kicsiny, finom kezeiket dörzsölik, és kárörvendően hahotáznak: lám a kiadó belebukott, hogy kiadta azt a szart! Ha viszont így van, és szerény személyem elegendő arra, hogy megbuktasson egy kiadói vállalkozást, önként és ingyen felajánlom bármely művemet, ha kiadásával hozzájárulhatok ahhoz, hogy a Leső Harcsa végre hassal fölfelé ússzon a terjesztés poshadt állóvizében. De számukra még jobb dolog történt: kenyéradó gazdájuk szemében a legnagyobb szálka, a Tuan tulajdonol engem, így nagy az esély, hogy az bukik elébb. Elvégre megbuktattam én már a régi Galaktikát is, pedig csak akartak kinyomtatni…

Komolyabbra fordítva. Eladás történt, nem fölvásárlás, ami jó jelnek is tekinthető, mert a Tuan nem tett semmit (még egy negatív tartalmú fórumbejegyzést sem!) az Agenda ellenében, mindössze kifizette értünk a kifizetnivalót. Ilyen már megesett, a Delta Vision is szép csendben megvette a Cherubiont (ha valaki nem tudná), leperkálta a pénzt és kész.
Bizony nagyon más, ha a Leső Harcsa nyel le egy kiadót. Mert azt bizony fárasztás előzi meg, raklapdíj, készletben tartás-polcra ki nem tevés, fizetések visszatartása, amíg a kisebb hal magától meg nem döglik, vagy farkuszony-csóválva fel nem ajánlja magát megvételre. Mondjuk akkora „kishal”, mint az Európa.

Azok, akik oly halálosan gyűlölnek engem, most kicsiny, finom kezeiket dörzsölik, és lihegve teszik meg kötelező hűségnyilatkozattal felérő kárörvendő hozzászólásaikat arról, hogy nekik volt igazuk abban a régi fórumvitában.

Hát nem, hölgyeim és uraim. Nem volt és nincs igazatok! Nem arról volt szó abban a vitában, hogy képes-e túlélni a kiadó, hanem arról, hogy a tisztelt hölgyek és urak az alapítók szavahihetőségét, hozzáértését kérdőjelezték, azt, hogy kiadnak-e valaha valamit, sőt halványan mintha még kéziratok lenyúlásának vádja is felmerült volna. Akkor, amikor a kiadó még éppen csak cégbírósági bejegyzés alatt állt.

Ehhez képest az Agenda valóban kiadott három kötetet, és azt az idő, és nem a tisztelt hölgyek és urak döntik el, hogy milyen minőségben. Legfőképpen az olvasók, ha a könyvek végre eljutnak hozzájuk. Amit a kiadó ígért, maradéktalanul teljesítette, és mellesleg megpróbálta a lehetetlent: ebihalként szembeszállni a Leső Harcsával és mindazzal, amit az Alexandra rendszerszinten Alsó Merániában képvisel.

Mert azok, akik oly halálosan gyűlölnek engem, és most kicsiny, finom kezeiket dörzsölik, és kárörvendnek a kenyéradó konkurensének bukásán, csak azt felejtik el, hogy a kenyéradójuk is ebben a rendszerben mozog, igaz, jóval nagyobb tőkeerővel és fogyasztói bázissal, melynek az Agenda áldozatául esett: a Harcsa bizony a Gazdára is leshet.

Vagy van valami, amit én nem tudok. Alsó Merániában sose lehet tudni.

Amit tehát most teszek, az semmi más, minthogy megköszönöm az Agenda munkáját, és csendben reménykedem a feltámadásában.
Mert az azt jelentené, hogy a Leső Harcsa kimúlt, vagy a rendszer működőképessé vált (ami nagyjából ugyanaz).
Szóval kösz, fiúk.

Jegyzetek:

*: Van az a régi vicc a cigány lókupecrül, amelyet általában ( a volt Nemzeti Lovardában mindig) rosszul mondanak el, lerombolva a benne rejlő finom nyelvi humort, csak a durvább jelentésbelit hagyva meg. Tehát:

A paraszt lovat venne a cigány kupectül, de nem bízik benne, ki akarja próbálni. Felül a bakra a cigány mellé, és elkezdi hajtani a kocsit. Húz a ló rendesen, egyenesen neki a falnak.
– Vak ez a lú, te Gazsi!
– Nem vak az, uram! Vakmerő!

Ezt a viccet szarul** úgy kell elmondani, hogy:
– Vak ez a lú, te Gazsi!
– Nem vak az, uram! Bátor!

**: Ha jó leszel, egyszer elmondom, hogyan kell rosszul elmondani Jörgen Morgen dán váltóőr és a hat-húszas Koppenhága-Malmő expressz találkozásáról szóló viccet.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

RIP Agenda.
Odo

Névtelen írta...

Sajnálom az Agendát.
Azt meg csupán a pontosítás kedvéért jegyezném meg, nem mondhatni, hogy a DV teljes titoktartás mellett vette meg a Cherubiont.

http://www.fantastic-book.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=79&Itemid=9

http://www.fantasya.hu/index.php?modul=cikk&mod=mutat&id=823&kezdes=0

http://www.sfportal.hu/content/view/1142/118/

Az meg, hogy a nagyhal megeszi a kishalat, nem csak egy egyedien Alsó-Merániára jellemző jelenség.

Unknown írta...

Kár az Agendáért!

Jogosan bassza a csőröd a nagyhal pusztítása, de sajnos észre kő venni, hogy ami neked hobbi/szerelem az másnak csak biznyisz. A biznyisz pedig szent és sérthetetlen! Nem védem a Deltát, mert hozzád hasonlóan állok a sci-fihez, de üzleti szempontból zseniálisak.

Ahogy anonymus mondta, a kicsi begyűrése nem helyi tünemény. Van mindenhol, és minden szakmában. Ha barkács boltod lenne akkor az OBI idegesítene...

Névtelen írta...

Csak hogy én is hozzászóljak valmi érdemlegeset, a viccmeséléshez külön érzék szükségeltetik ugyebár, nem míveli mindenki élvezhető szinten.
A szájról szájra terjedés velejárója a "lebutítás".

Talán ezért szeretik jobban a rövid vicceket.
Imhol egy gyöngyszem:

"Tegnap melléültem a vécének. Kicsit felment bennem a pumpa."

:D


(Oh, annyira tudok offolni!)

Névtelen írta...

Üdv,

látatlanban is tiszteletet érdemel mindenki aki a balkáni körülmények között könyvet ad ki hazánkban.
Az agenda kiadás terén nagyon igényes darabokkal lépett elő az ismeretlenből, de egy az egyben a Sólyomtollal együtt ugyanabba a gödörbe zuhant.
Egy ilyen réteg-irodalmat támogatni mint a magyar fantasztikus regények igen nagy naívitásra vallott, bár talán reménykedhettünk abban, hogy van valami aduász a tarsolyukban (politikai párt financiális támogatása, orosz maffia pénzmosodája...ilyesmi), de sajnos nem volt.
A jogutódot nem minősítem.

Balfrász írta...

Senki sem állította, hogy az adásvétel titokban zajlott, viszont igen sokan nem realizálták létrejöttét, pláne konzekvenciáit.

A Tuannal mi a baj, hogy még minősítést sem érdemel?

Az a baj, hogy a Leső Harcsa szörnyetegre hízásában nem a gazdasági szüskségszerűségek és mechanizmusok működtek, hanem valami más.
Ki ad egy utcai könyvterjesztőnek akkora hitelet, hiteleket, amelyből ezt a szörnyeteg-birodalmat fel lehet építeni ilyen rövid idő alatt? Nehogy válaszolj!

Névtelen írta...

"Azok, akik oly halálosan gyűlölnek engem, most kicsiny, finom kezeiket dörzsölik, és lihegve teszik meg kötelező hűségnyilatkozattal felérő kárörvendő hozzászólásaikat arról, hogy nekik volt igazuk abban a régi fórumvitában."

Hol is vannak azok a kárörvendő hozzászólások? Senki nem foglalkozik ezzel rajtad kívül, egy kis induló kiadó bebukására nagyobb az esély mint a túlélésére, sajnos szinte törvényszerű volt az események ilyetén alakulása.
Szerintem mindenki egy legyintéssel intézte el, egyedül te pattogsz itt a témán, megmondva hogy ki mit fog tenni és gondolni.
Siralmas.
A Tuannal az a baj, hogy egy gerinctelen féreg a vezetője, és éppen lendületes csapásokkal vágja maga alatt a fát. Nem baj, jó társaságban leszel.
A "nem felvásárlás, eladás" szöveg is kacagásra ingerlő. Ugyan mit kellett volna bekebelezni egy szerencsétlen, tönkrement kiadón? Örültek hogy valaki átveszi a hatalmas eladatlan raktárkészletet három és fél fillérért. Mert más érték nem volt ott.
A Cherubion azért sem jó párhuzam, mert az egy működő vállalkozás volt.
És senki nem gondolja, hogy miattad ment tönkre az Agenda, még ha ezt is akarod bemagyarázni, ó Balfaxok bölcs atyja. Élhet és virulhat kiadó szar könyvekkel is, van rá példa, lásd Graal vagy a Cherubion,.
De azért legyél továbbra is te ennek az általad megvetett, szutyok nak tartott országnak a mártírja. Egész jól beletanultál a szerepbe.

Zs.

Névtelen írta...

Hú, ez a Gazdára leső Harcsa tökéletes lenne egy Terry Gilliam féle animációban, annyira képzavaros.

Balfrász írta...

Képzavar? Csak így hirtelen:

http://www.freeweb.hu/tomolyka/harcsa/harcsa.htm

De az igazán félelmetes kép a Harcsára leső Gazdi lenne. Bele se merek gondolni!

Zsoltika,

nem gondoltál még arra, hogy a fejedben lévő vákuumot valamiképpen hasznosítsd? Tudom, hogy az olvasás és a számok felismerése nehézséget okoz, ezért kapsz mindig szóbeli eligazítást, meg egy papírt, amit be kell gépelned, de próbáld megkeresni a Solarián Rorimack barátod idevonatkozó legutóbbi próbálkozását, és hasonlítsd össze a bejegyzés dátumát ennek a postnak a dátumával. Menni, fogy talán két hét elég lesz erre.