A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2007. június 2., szombat

It's Not Your DNA!

Actually, ez doktor Watsoné.
Nem azé a doktor Watsoné, és nem is a tiéd, Péter!
James Dewey Watsoné.

Megszekvenálták a genomját. Ahogy a szekvenálást végző ironikusan nyilatkozta, az első magánszemély, akinek a genomját kevesebb, mint egymillió dollárért megszekvenálták.

Az irónia arra a mocskos botrányra utal, hogy a hárommilliárd dollárért, és tizenhárom év alatt megszekvenált humán genom, történetesen a szekvenálást végző magénszemélyé, Craig Venteré. Ez a botrány és Venter személye is megérne egy postot (csak elképzelem, amint a jó Craig kijön a vécéből kezében a mintavevő pohárral, kielégült ördögi vigyorral a képén, - az ismert vicc jut eszembe Alain Delonnal), de itt most Watsonról van szó.

A DNS szrekezetének felfedezése ugyanis a múlt század egyik legszégyenletesebb tette is egyben. Watson és Crick egyszerűen ellopták Rosalind Franklin rötgen diffrakciós adatait. A hölgy pár éven belül elhunyt rákban - talán nem véletlenül, ekkora stressz után.

Watsonnal módomban volt találkozni 2003-ban, amikor a Human Genome Projectet az NIH-ban ünnepelték. Külsejében és viselkedésében olyan visszataszító alak, hogy megállná a helyét hazai tudománypolitikában is. Most, hogy a Kód kettőt írom, rá kell jönnöm, hogy az egyik karakter külsejét és részben viselkedését róla mintáztam. Kicsi a világ.

Visszatérve a genomjára: vannak nagyobb élő elmék a világon. Gondolok itt kapásból Hawkingra, aki genomjának megszekvenálásával ugyanazzal a csapással egy halálos, és gyógyíthatalan genetikai kórkép hátterébe is betekintést nyerhetnénk.

Ehelyett megszekvenáltunk egy tolvaj makákót...

Nincsenek megjegyzések: