A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2007. április 19., csütörtök

Out of Order

Mivel a kormány két napra kivon a forgalomból retreat címén a világ egyik legszebb szögletébe, ahol deliberately nem fogok felkapcsolódni a Netre, nyugodjatok békében!

  • Bizonyára én vagyok a hülye, hogy nem fogom fel, miért akarhatja valaki az amúgyis meg- és felosztott fantasztikumot tovább osztani.

Science fiction, fantasy, magreál, természetfölötti. Minek ezt tovább osztogatni?

Az a baj, hogy ha valakinek valami nem tetszik, úgy próbálja racionalizálni a döntését, hogy nemszeretem kategóriákat talál ki a nemszeretem dolgoknak. Ebben az a csapda, feleim, hogy akkor viszont kötelező lesz szeretni a szeretem kategóriából a szahart es.

Osztoganánk, miközben maguknak az alap-fogalmaknak sincs épkézláb definíciójuk.
Hát még a felosztottaknak! Hard SF és szoft SF, high fantasy és low fantasy...

Meg a low fasz!

A "soft" SF pl. nemegyenlő a socio SF-nel, a socio fictionnel.
Főleg nem Magyarországon, ahol a természet- és társadalomtudományok nem válnak el olyan élesen, mint angoszász területen.

  • És a másik igen értelmes, és nagyhatású vita a terjedelemről...

Bűnös vagyok, mert a Dark Tower sokezernyi oldalából egyet sem érzek feleslegesnek.
Mea culpa.
Élveztem az Eltűnt idő nyomában minden sorát. Mea maxima culpa!

És cool vagyok, mert évente újraolvasom a Sztugackij fivérek egészen kis regényeit, és időről időre Dicket is, meg Zsoldost.
Long live!
És novellában az egyperces a specialitásom. Írva és olvasva.
All hail me!

Gimme a break!

Unatkoztam én már a Soláriára beküldött nem egészen egy oldalon is, és úgy repültem át Neil Gaiman regényein, mintha csak húszsoros szösszenetek lennének.
Vagy ne borzongassam a kedélyeket Rushdie-val, Saramagoval, Hraballal, Marquezzel? Esterházy, Harmonia-Javított kiadás - hu!

Szóval, a jó írás megtalálja maga terjedelmét. Feleim: a terjedelem nemgyenlő a terjengősséggel.

A kód, melyet mostanában a kétezredik áldozat fog letölteni, novellaként indult, de nem lehetett kordában tartani, nem állt meg kisregény terjedelem alatt. Vágni vágják csak a filmeket! Az irodalmat hagyjuk békében! (Nem funny, hogy egyre-másra jönnek ki a rendezői változatok, melyek általában hosszabbak a producerinél?)

  • Valami legalább beindult, Szabó Sándor jóvoltából, egy olyan helyen, amelyet senki sem kezdhet ki. Ha elegendő anyag lesz, majd el lehet kezdeni válogatni is, demokratikusan, a Wiki anyagok mellé sokszor nyilvános vita is jár...

Ugyanis a bőség zavara nemcsak képes beszéd. Virágozzon minden virág, de húsz egymásnak ellentmondó vélemény nem orientál.

  • Hétfőre meg Terra frissítés, egyelőre két novellával.

3 megjegyzés:

Monsterkid Pete írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Monsterkid Pete írta...

Ó, de nehéz ide hozzászólni...
Akkor még egyszer:

Na, most egy kicsit szarul érzem magam, vagy legalábbis ludasnak a Solariás "vita" kirobbantásában, ami aztán sezlony bácsi blogjára is átterjedt, most pedig itt is erről olvasok. Számítottam e reakcióra (na, Flesykém, egy gonosz szekszuális szójátékot kérünk mostan!), mert látom, hogy azért még be-benézel a Solariába is. Az az elkeseredett felkiáltás azért tört ki belőlem, mert most járok a Door Into Ocean felénél, azaz a 200. oldalon, és úgy érzem, hogy
a) vagy nem történt még semmi
b) vagy történt, csak annyira fasz vagyok az angol nyelvhez, hogy nem értem.
Ha befejeztem, vár rám a Valós halál 2., ami 460 oldalas, és korántsem biztos, hogy tetszeni fog, bár a 3. fejezetet már megcsináltam Agavééknak próbaként.
Természetesen nem fogok vitába szállni veled abban, hogy egy jó írás megtalálja a terjedelmét, hiszen teljesen igazad van. Hogy messzire menjek: nemrég olvastam el nagyon sokadszorra Irwine Welsh Pornó c. 510 oldalasát, és nem hogy unom, hanem a végén olyan begging-for-more leszek mindig, hogy asse bánnám, ha ezer oldal lenne. De nagyon sok 400 oldalas - úgymond - szahar :) létezik, és én azokra vagyok berágva.
Ma egyébként itt randalíroztak az asszony barátnői, úgyhogy nekem végre volt egy kis nyugtom olvasni. El is olvastam a Diagnózis első 54 oldalát, és ennek alapján mosmá annyira nem félek a hátralévő kb. 300-tól, hogy ma éjjel gyorsan össze is dobtam egy-egy háromoldalas ismétlő tesztet a hétfői nyelviskolai óráimra, úgyhogy 180 percet megint szereztem magamnak (tehát hétfőn direkt pénzért fogok olvasni möhöhö!).
Ezt most nem fax-szopásból írtam, csak azért, hogy lásd: nem vagyok egy olvasást úútáló pali, és nem is kilóra mérem egy könyv értékét.
De még mindig úgy érzem, mintha mostanában több lenne a 400 oldalas rossz könyv, mint kiskoromban.

Balfrász írta...

Dear Watson,

either your computer or you or both need some upgrade...

Sherlock

De vedd úgy a szenvedésed Slonczewsky asszony remekeivel, mint megérdemelt büntetést valami jövőben elkövetendő rettenetes bűnért. Különben is, ugyanazt a pénznemet kapod érte, mint mások a kőfejtőben végzett munkájukért. Ott mondjuk legalább van veszélyességi pótlék is...
Angol nyelvhez való viszonyod az említett szexuális contexusban nem bizonyított, az a.) pont viszont több, mint valószínű. Mint sezlony eccer sommásan megjegyezte: Slonczewsky nem tud írni. Nem bizony. Ami pedig nem íródott le, azt nem is lehet lefordítani. De tudod mit, úgyse igen olvasta senki eredetiben: írd át! :-)))