A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2007. március 15., csütörtök

No more wings!

Miközben a NASA ezerrel farol kifelé az űrsiklóprogramból (bizonyítva impotenciáját, és azt, hogy az elmúlt harmincöt évben valóban nem csináltak semmit azon kívül, hogy kihalasztották/szélnek eresztették azt a gyakorlott gárdát, akik képesek lettek volna a fejlesztésre) más országok éppenhogy siklókat terveznek, építenek és lőnek fel.

Például az olaszok.

Persze az Index technika rovatánál akadnak alaposabb források is, mondjuk az eredeti olasz site-ok. Ők mernek nagyot álmodni, sőt előre gondolni a jövőbe. (Ne tévesszen meg senkit a kifejezés: a fidesz akarat diadala nonszenszének egyetlen gondolatával nem értek egyet, csak lenyúltam az őáltaluk lenyúlt szlogent.)

Arról nincsenek illúzióm, hogy a Fiat gyártói mekkora sikerrel építenek űrsiklót, de maga a jelenség mély gondolkodásra kellene, hogy késztessen minden európait.
Nem arról van szó, hogy egyesítjük erőinket, esetleg még az oroszokkal is, és megpróbálunk eredményesen beszállni az űrversenybe (ne feledjük, hogy olyan országokkal kell ringbe szállni, mint az USA és Kína vagy India a maguk egy-egymilliárdnyi embert kitevő work-force-ával. Iránról és a mögötte-mellette álló iszlám tömegekre nem is merek gondolni. Nem. Ejrópában nemzetállamok fejlesztenek űrsiklót. Gondolom lesz Charles De Gaulle űrállomás (repülőteret se tudnak csinálni), Bismarck hordozórakéta (ez tutti működni fog), Churchill Holdbázis (ez is, de drága lesz magánkézbe adják és két év alatt tönkremegy). A csehek Hasek sörálomást, a románok Antonescu vasholdat építenek. És valóra válni látszik Dévényi "álma" a Kossuth Lajos űrhajó*...

Az Eurofighter program jó példája mennyire tudnak összedolgozni az európai emberek.

*Megjegyzem, a lovas ugrósportban a szarul kivitelezett, a lónak semmilyen segítséget nem adó ugróstílust kosútlajosnak nevezik...

Nincsenek megjegyzések: