A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2009. január 22., csütörtök

Short Nonfiction

Mára csak ennyi jutott.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mindig vannak kevésbé szépek/okosak/szerencsések, megújulásra képtelenek, akik gondoskodásra szorulnak. Megérdemlik, hogy a szociális hálót ne a fejük felett feszítsék ki.

Anyám közel negyven évet dolgozott le egy gyárban (egy munkahelyen végig, ami persze nem érdem), közben fizette a munkabére után járó közterheket.
Minden alkalommal ideges lesz, amikor azt hallja, hogy a keresőképes lakosság tartja el a nem keresőképes felét (többségét!), beleértve a nyugdíjasokat is. Ami akár igaz is lehet, a sajnálatos, hogy az aktuális forrásokat a lyukak tömködésére fordítják-, és nem hosszú távra tervezve fektetik be.

Elvárom, hogy a befizetett adóforintjaim (bérből élek, nem sumákolom el) után minőségi szolgáltatást kapjak az államtól, egyben azt is elvárom, hogy szolidáris legyen a többi állampolgárral.

(de le vagyok én szarva az elvárásaimmal együtt)

Balfrász írta...

Le vagyunk mink mindnyájan szarva, ugyebár.

Amit mondanak, sajnos igaz lehet: a nyugdíjkasszát a rendszerváltás? után minden kormány szinte kötelezően fosztogatta. Ezért nézem gyanakodva a mai huszonharmincas korosztályt: ezek fognak eltartani? Merthogy a kasszát esély sincs addigra feltölteni.
Karácsony előtt fura ajándékot hozott a posta: magánnyugdíjpénztári számlám 2008. évi kimutatását. A büdös bunkók csak a tíz százalékát bukták el a nyitóösszegnek.
A boldog békeidőkben a nyugdíjpénztári alapok képezték a legstabilabb pénzpiaci forrásokat, a legkonzervatívabb befektetési stratégiával. Ha jól emlékszem...

Egyébként Alsó Meránia az egyetlen ország, ahol az állam lenyúlja a állami nyugdíjakat. Amerikai kollégámmal megesett, hogy az első iraki háborút véletlenül részben az ő nyugdíjalapjából fedezte az USA. És nem is igen tették vissza a lenyúlt pénzt.

Névtelen írta...

Nem bukták el (még nem). Vélhetően a magánnyugdíjpénztári megtakarításaid állampapírokban vannak (hosszú lejáratúakban). A hozamok változása miatt mutattak ki veszteséget azonban ezeket a papírokat lejáratig tartják , a veszteség - amíg nem likvidálják az értékpapírokat - csak virtuális.
Ha ma megnéznéd az egyenleget, azt látnád, hogy kicsit visszahízott már.
A magánnyugdíjpénztár mellett persze az ember fizet az állami nyugdíjkasszába is (finanszírozni kell a veszteségét valamiből).