A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2008. november 13., csütörtök

Some Fact About Some Liberal Wind - Chapter 1


Atkinson van a butítóládában, így aztán csak egy ábrát tudtam megcsinálni, azt sem egészen jól.
A lényeg így is látszik. Az ábra a lakosság összetételét mutatja az országos átlaghoz viszonyítva államonként. 2006-os adatok alapján. Mára ezek az arányok valószínűleg méginkább eltolódtak.
Az Káinos államok Alabamától Wyomingig balra, a Barackosak Kaliforniától Wisconsinig jobbra találhatók. A DC a maga raciális mixtúrájával mindent felrúg. Ha mélyebbre ásnánk, akkor LA és NYC adatai alapján is érdekes dolgok sülnének ki: az átlagnál is szélsőségesebben.

A jó Obamát általában azokban államok szavazták meg, amelyekben az átlagosnál kevesebb fekete, viszont az átlagnál több hispano és ázsiai lakos él. A fehér, nem latino lakosságban alig van különbség a Barackos és Káinista államok között. Szóval szimpla raciális eltolódás okozza ezt a nagy liberalizmust és felvilágosodást. Plusz tegyük hozzá, tapasztalataim szerint a hispanók könnyen mozgósíthatók, és csontig be vannak szarva a konzervatívok határlezárási szándékaitól.

Másrészt, mivel a többség azért szinte mindenütt fehér, a Barackosak olyasféle szalonliberálisnak tűnnek, mint mifelénk a budai értelmiség...

Ha megnézed a választási térképet megyékre bontva, tehát a legjobb területi felbontásban, a térkép piros-kékből azonnal kékespirosba vált. A megalopoliszok döntötték el a választást, ahol furcsa adatok jelentkeznek például az iskolázottság és az életkori megoszlás terén.

Holnap megnézzük, hogyan alakul ugyanez életkor, kultúra,  rasszok/kisebbségek közötti gazdasági erő és gazdagság szerint.

Update:

Most ért a hír, hogy publikálták az exobolygók első fényképét. Örülök, bár a képről a rátóti bíró jut eszembe: "Ez vagy valami, vagy megy valahova..."

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Még nem néztem meg, de látatlanba is ajánlom az Amerikai Választások Földrajzát:

http://geog05.stanford.edu/?cat=15

Ott egy valag adatot feldolgoztak.

Balfrász írta...

Nehéz eligazodni azon az oldalon.
De én nem is vagyok politikatudós, mindössze azt akartam demostrálni, hogy a liberálisok már megint hazudnak és hogy bármilyen újságíró ugyanannyi munkával, mint én ugyanezeket az összefüggéseket kihámozhatta volna ugyanbból a nyilvános adathalmazból.

Névtelen írta...

Ímhol Youtube.

http://www.youtube.com/results?search_query=Geography+of+United+States+Elections&search_type=

A Stanford (meg az összes többi) után mikor lesz az ELTÉnek meg BMEnek, stb is saját videocsatornája?

Na erről írjon verset a Karafiáth. :-D

Balfrász írta...

Orsika inkább semmiről se írjon verset, ha lehet. :-)

Ha csak az alfabetikus listáját öszeszednénk annak, ami az Államokban jó és létezik, Alsó Merániában pedig még talán hírét se hallották, csinos kötet lenne belőle.

Csak két nagyon szimplát mondok az ábécé elejéről és végéről: beef jerky és safflower olaj. :-)

Névtelen írta...

Ugyanígy lehetne összeszedni dolgokat, amiket az Enns folyón túl túl (Túl az Óperencián ;-) nem ösmernek.
Neked a szárított húsok csiklandozzák az ínyedet, nekem meg a tökfőzelék pörkölttel. :-D

Mindenesetre az egyetemi előadások lefilmezése és egyéb nívós tartalmak gyártása viszonylag olcsón megoldható már manapság és irgalmatlanul jó lehetőség a határokon kívülre került magyarok kulturális segítésére (is).

Balfrász írta...

Itt most csak az élet két apró finomságát soroltam föl. Odakint pesze a Túró Rudiért és a téliszalámiért sóvárogtam.
De odakint nagyjából a társadalom egészének működéséhez szükséges dolgok teljes palettája létezik, míg nalunk, (európai szinten sem, bassza meg!) ezeknek nyoma sincs. Hogy a legfontosabbal kezdjem: alkotmány...

Ha már az egyetemi előadásoknál tartunk, pár hónapja végzős BC vegyészmérnök hallgatóm révén megint betekintésem van a felsőoktatás működésébe: nemigen van mit felvenni és terjeszteni. Ez is a baj.