A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2008. március 12., szerda

Ki tudja

el tudsz-e jönni?
Mindenesetre "az AVANA - Magyar Tudományos Fantasztikus Művészetért Országos Egyesület és a SITI közösen indítja el AVANA sci-fi klubját havi egy alkalommal a SITI-ben. Salgótarján, Klapka Gy. u.4. Tel.:06/32/ 411-777

Március 20-án (csütörtök) 18 órától Antal József vitaindító előadásának címe: A tudomány és a sci-fi viszonya."

Ettől függetlenül, hamarosan megjelenik az Új Galaxis következő száma, mostantól az AVANA gondozásában, benne Vankó Andris és én. Hogy miért? Ki tudja?

Mindenesetre "nehéz helyzetbe kerültem, amikor meg kellett neveznem azt a kezdő írót, akit utódomnak tekintek. Egyrészről kétséges ügy, magam is kezdő író vagyok, másrészről a bőség zavara okán: a Terrán publikáló írók közül büszkén neveznék bárkit utódomnak. Valójában kollégának tartom őket attól a pillanattól kezdve, hogy kapcsolatba kerültünk.
Hogy Vankó Andrást választottam, több oka is van: a legfontosabb, hogy ő a legfiatalabb, tizennyolc éves, jövőre érettségizik. Emiatt azután még önéletrajzzal sem szolgálhatunk – egy egri gimnazista élete rendkívül érdekes, de a nagyközönség számára kevés lényeges információt szolgáltat. Amit a szerzőről tudni érdemes, az megtalálható András publikált novelláiban. Ezeknek a novelláknak a hangvétele, gondolatisága volt a második ok, amiért rá esett a választásom: hasonlóan, inkább az érzelmein keresztül szemléljük az embert, a technológia fetisizálása idegen tőlünk. Harmadrészt személyes okok játszottak közre: egy városban születtünk, bár húsz év különbséggel, de húsz kilométeres távolságban nőttünk fel, egy nyelvet beszélünk, nagyon közeli génállományon osztozunk, a tavalyi HUNGAROCON-on a még a fiamnak is nézték Andrást. Negyedrészt, a főpróbán mát túl vagyunk, publikáltunk már közösen: ugyanabban a témában mutattuk meg, kinek-kinek mi is jut az eszébe.
Jelen novellapárral is ez a helyzet. A téma a Hipergalaktika 01-ben megjelent, IT és most című novellámban felvettett szituáció: mi történik, ha a világméretű számítógépes rendszerben egy olyan értelem ébred föl, mely nem rosszindulatú, nem az emberiség elpusztítására törekszik, hanem ellenkezőleg.
Kérem olvassátok szerettetel mindkettőnk kísérletét a téma ábrázolására!"

A történelmi hűség kedvért az, hogy az ÚG-t Zsoldos Péternek, a Díj nyerteseinek szenteljük, Csupor Béla ötlete volt. Az előttem az utódomért engem kell szidni.

6 megjegyzés:

szs írta...

"18 órától Antal József a Diagnózis vitaindító előadásának címe:"

Felvetted a regényed nevét? :) Vagy kimaradt valami ebből a mondatból?

Balfrász írta...

Nem kimaradt, csak benne a plakátszövegből. majd kitörlöm. Kösz, hogy szóltál. Szemüveg kéne...

Névtelen írta...

A Con legmegindítóbb élménye számomra az volt, amikor Andris megállított, és megilletődve bemutatkozott, hogy Ő Vankó András. Nem tudja talán, de nagy megtiszteltetés volt a számomra, azóta is ebből élek.

Igazából nekem az volt az "álmom", hogy a ZsP-Díjasok teljesen amatőr írókkal szerepelnek majd, ahogy a Ti esetetekben is. De jó ez így is!

(Különben ott a teraszon, ahogy egymás melett ültetek, tényleg úgy nézett ki, mintha a fiad lenne! :-D)

Névtelen írta...

Az "amatőr" megnevezés ebben az esetben nem helyénvaló, ugyanis nem lehet pontosan definiálni. Az "utódok" többsége már többször publikált - és ez így van rendjén. Nem várható el egy Zsoldos-díjastól, hogy az utódja abszolút kezdő legyen. Ez mindössze balfrásznak sikerült. :)
Ebben az esetben az "utód" meghatározás nem kifejezetten amatőrt, avagy kezdőt jelent, hanem olyan írótársat, akit az előd valamiért (csak ő tudja miért) megtisztel az utód címmel. A teljesség igénye nélkül... pl. Bán János esetében Szabó Sándor, aki szintén jó sokszor publikált már, vagy Nemere István esetében Mészáros Mihály, aki szintén több megjelent művet tudhat maga mögött, ráadásul a Tinta Klub alapítója és vezetője, vagy Markovics Botond esetében Hajdú Éva, akinek szintén több műve megjelent már, és a Galaktika olvasószerkesztője. Fonyódi Tibor esetében Harangozó Balázs, szintén publikált már...
Azt gondolom, teljesen természetes, hogy utódnak olyan írókat neveztek meg a díjazottak, akikkel valamiféle személyesebb kapcsolatuk is van: együtt dolgoznak, hasonló életutat futnak be, a kedvesük... vagy csak egyszerűen felhívták magukra a figyelmet. Ezt viszont nyilván azzal tették, hogy publikáltak.
Szeretném megköszönni Csupor Bélának a 12. szám ötletét, Józsinak pedig az "előttem az utódom" ötletét. Ehhez képest a megvalósítás már gyerekjáték volt. ;)
A 12. szám rendhagyó, ünnepi szám lesz, és egyszeri. A következő 13. számtól újra a "feltörekvő ifjúságé" a terep.
(de azért nem zárjuk ki a profikat sem, ha nagyon meg akarnak jeleni az antológiában, tegyék)

Névtelen írta...

Az antológia április 10. körül jelenik meg.

Névtelen írta...

Természetes, hogy olyan utódot nevez meg a ZsP-Díjas, akit valóban annak tart! Ebben vita nincs! :-)

Mint ahogy abban sem, hogy az ötlet, az csak ötlet, a megvalósítás pedig kemény munka!