A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2007. szeptember 26., szerda

CONok kérdések

Először is gratulálok Sanyinak és Benedeknek!
Amellett, hogy az irigység természetesen elsorvaszt, és csak egy fonnyadt, sárga valami marad belőlem, örülök, hogy Európa a magyar science fictiont tartja a legjobbnak.

Viszont, anélkül, hogy a díjazottak írói minőségében kételkednék, a külföldről hazatért naivitásával lenne pár kérdésem a díjkapás gyakorlatáról:

Ki delegálja az EUROCON-on hazánkat képviselőket?
Ki delegálja az EUROCON-on hazánkat képviselő írókat (nem okvetlen személyes jelenlét)?
Ki delegálja az EUROCON által megítélt műveket, életműveket?
Honnan a pék faszából ismeri ezeket a műveket az EUROCON jeles ítélőtestülete (Madzsár lenni natyon nehéz ety nyelv, kevesen beszelni jol.)
Ki fordította le nekik az ő világ vagy hátsóudvari nyelvükre azt, amiről ilyen nagyvonalúan ítélkeznek? (Mert akkor szeretném ezt a személyt megkeresni hasonló igénnyel.)
Van-e magyar a jeles testületben?
Ha van, nem véletlenül az EUROCONra kiutazott „delegáció” tagja-e?

A válaszoktól, ha jönnek, előre félek. Ha nem jönnek, attól is.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Talán írni kellene oda is egy nyílt levelet...

Kívülállóként az alábbi válaszokat tippelném:
Ki delegálja az EUROCON-on hazánkat képviselőket?
Van bármilyen szervezet, vagy csak eszmei platform itthon, amely közmegyegyezéses delegáltakat állíthatna? E helyett a saját pénztárcájuk jelöli a küldötteket: aki ki tud utazni, illetve akinek fontos (magán- vagy kiadói politikából), hogy ott legyen a jelöltek megnevezésénél, az delegált lehet. A Con rendezősége feltételezi - vagy nem foglalkozik a kérdéssel - , hogy az egész hazai sf-életet képviselik.

Ki delegálja az EUROCON-on hazánkat képviselő írókat (nem okvetlen személyes jelenlét)?
Lásd fent: aki kimegy, megnevezheti a jelöltjeit. Gondolom, ha népesebb, vagy ellentétes érdekekkel bíró magyar küldöttség lenne jelen, nehezebb lenne közös jelölteket megnevezni, viszont inkább csoportdöntés születne.

Ki delegálja az EUROCON által megítélt műveket, életműveket?Ua.

Honnan a pék faszából ismeri ezeket a műveket az EUROCON jeles ítélőtestülete?

Ha nincs fordítás, akkor sehonnan. Az ESFS nem Brüsszel, nincs párezres fordítói kara, így bizalommal él a delegáltak jelölései felé. Mint minden díjnál, itt is a lobbierő és a diplomácia dönt.

Van-e magyar a jeles testületben?
Utána kellene nézni, nem tudom.

Ha van, nem véletlenül az EUROCONra kiutazott „delegáció” tagja-e?
Következik az előzőből, ezt se tudom. De elvben nem látom problémának, ha a zsűriben helyet foglalnak személyek a nemzeti delegáltakból. Elvégre ha ott is a maga jelöltjét tolja mindenki, még mindig patthelyzet van. Csak döntési mechanizmus kérdése, hogy működjön a dolog.

Alapvetően furának tartom ezt az egészet, de ennyi nyelvből álló területen nem tudom, hogy lehetne nem bemondásra díjazni - ha csak nincsenek millióik a fordításokra. Egészében véve meg mindenki ítélje meg úgy az onnan hazahozott díjakat, hogy utánanéz a kiosztás szabályainak, aztán döntse el, hogy mekkora hitelt ad neki. Minden díjnál ez van; önmagában a "legjobb", "legígéretesebb" "legnagyszerűb" jelzők szart se érnek.

Névtelen írta...

balfrász: ne haragudj, de ez pont olyan, mint a Zsoldos Péter díj az Avanával. Itt is van egy szervezet, annak van egy díja, és felkér valamilyen díj odaitélő bizottságot... A kérdéseidre nyílván létezik válasz (amit én persze nem ismerek), de úgy érzem, hogy nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy sem az Eurocon, sem az Avana díja nem valamiféle közmegegyezésen alapuló díj (mint ahogy persze a Kossuth-díj, vagy a Nobel-díj sem az). Ha az itészek izlése rendszeresen nem találkozik össze XY véleményével, az nyilván odavezet, hogy XY szemében a díj, az itészek, a díjat alapító szervezet hitele csökken. Ha ezzel szemben XY úgy látja, hogy szerinte jó döntések születnek, akkor nyilván érdeklődni fog azon díjazott müvek, írók, folyóiratok, stb. után, amit eddig nem ismert.
Na most a különböző XY-ok véleménye az ügyről természetesen különböző lehet.
Szerintem az a jó, ha sok díj van, aztán az idő majd rangsorolja őket. Ld. filmfesztiválok.

Névtelen írta...

De drága Balfrász!
Hiszen te is olvastad (hisz hozzászóltál) az sfportalon a tavalyi magyar EA körüli polémiát.
http://www.sfportal.hu/content/view/1357/186/

Ott Mihaleczky Péter szépen leírta:
"Még valami: Emlékeim szerint Szalai-Kocsis Tamás neve javaslatként merült fel a közgyûlésen. A magyar delegáció négy tagja (Németh Attila, Szélesi Sándor, Miyazaki Jun és jómagam) döntött úgy egyhangúlag, hogy idén õ kapja az Enc. Awd-ot.

Tavaly Glasgowban Németh Attila és jómagam László Zoltán mellett döntöttünk.

Szerintem értelmetlen vitát folytattok. Magyarországot az a csoport/csoportok képviselték eddig is az EuroConon és képviselik a jövõben is, amelyek képviselõi pénzt és energiát áldoznak arra, hogy ott legyenek. Ha jövõre Koppenhágában más kiadók képviselõi is jönnek, és az említett urak is megjelennek (beleértve magamat), akkor közösen fogunk dönteni arról, hogy ki kapja az Enc. Awd-ot."

Azaz: delegált - aki megjelenik egy adott országból.
Ki delegálja? Saját maga saját magát.

Nevezett író - akit a megjelent (ne nevezzük delegáltnak, az egy más tészta) honi résztvevők jelölnek.

Díjat kap - akit a résztvevők jelöltek, és érte kellőképpen lobbiztak.

Eddig is ez volt, eztán is ez lesz.

Balfrász írta...

Köszönöm.
Majd lesznek még kérdéseim.

Tehát röviden: az EUROCON díjakat magyarok számára a kiadók tőkeereje és lobbyzási ügyessége alapján osztják - még mindig. Az európai SF szervezet (helyes ezt mondani?) pedig nagy ívben szarik rá, hogy a tagállamokban mi van. Nice! Gitt olajos szagát érzem...

Aszittem, hogy egy év alatt változott valami. Dehát Alsó Merániában a Nil admirari! a leghasznosabb bölcsesség.

Well, ehhez képest a Zsoldos Péter díj mint delegálás, mint döntési mechanizmusok alapján a fairség csimborasszója.

Arra lennék kíváncsi egyelőre, hogy a többi országban is így megy-e ez?
Szenk például lehet, hogy tud valamit Szlovákiáról.

Névtelen írta...

Mostanában nem figyelem a szlovák scifiberkekben történő dolgokat, de szinte biztos, hogy ugyanígy zajlik szinte minden. Mert itt is a tőke és a lobbyzás uralja az irodalom minden területét. Ki olyan hülye, hogy másokért feladja a kiépített kapcsolatait, és a kis senkikkel leálljon veszekedni? Ha pénzről és önérvényesülésről van szó, kit érdekel a nemzet. A szomorú az, hogy a sok-sok egyeztetést nélkülöző akciók mindig hatékonyabbak.Mire egy egylet kifundálná, hogy ki érdemes a jelöltségre, már rég átadnák a díjat...
Gondoljunk Kertészre. Hol kapott volna ő díjat, ha az írószövetségen függött volna a jelölés... Szerintem legyünk büszkék minden magyar sikerre!

szs írta...

Válasz (majdnem) minden kérdésre:

http://www.sfportal.hu/content/view/2668/118/

Az a puffad tükörtojás a díj? :) A ZSP plakett azért szebb, nem? ;)

Balfrász írta...

Kösz, Szenk,

a te szemszögedből teljesen jogos minden magyar sikernek örülni. Tényleg, még egyszer gratulálok a díjazottaknak, de ilyen magyar közéleti hangultaban az ilyes dolgok itthon nem szülnek jó vért.

Sanyi,

sajna beosztott a gépidőm, nem tudok szinte sehová se elmenni tájékozódni. Talán egy hónap múlva. (Vagy holnap élőben többet megtudok.)
A Zsoldos-díj nemcsak hazai viszonyok között szép darab. Egy kicsit ront az enyém értékén, hogy olyan, mintha az öntödéből loptam volna, vagy makaón nyerem (Végül is valahol Macaón nyertem. :-))) ), vagy a bolhapiacon veszem: nincs belevésve semmi a hátába...

Névtelen írta...

Hát véssél oda valamit, egy ogrének nem akadály az ilyesmi. ;)