A hónap mottója

Saját gondolataink kifejezésének joga azonban csak akkor ér bármit is, ha képesek vagyunk arra, hogy saját gondolataink legyenek."
Eric Fromm

2007. július 25., szerda

Re-exploring of Hungary

Ma Tolna és Somogy, főleg Kaposvár és aztán Fonyód és a Balaton.

Ilyen csodás nevű falvak a térképen, mint Attala, Büssü, Gölle, Kazsok, Patalom, Kisgyalán. És Nak, ahol bizonyára azok a lovaok laknak, akik azt mondják: "Nak"...

Ogre szívem persze valójában Böhönyére húz, bár a sármellék egészében kedves, már hangzásában is, hát még, hogy olyan frankó mocsarat látni, mint ott van! És sehol egy vasvillás paraszt...

Körben a szelíd pannon táj, nem csoda, hogy a jó rómaiak idejöttek és itt maradtak, amíg lehetett: Dombóvár után egy piszok praktikusan berendezett, piszok randa büféből az út és a mezők túloldalán a kis hegyecskék között egy hamisítatlan olasz szeglet ragyog elő. A távolból a jegenyék - ciprusok.

Kaposvár fura - és magyar. Sok a múzeum, Vaszaryt, akinek Vörös aktja az egyik kedvencem több hejen is meglátogatjuk. Az egyik teremben egy csodálatos kis késői Barcsai.

A Balaton Fonyódnál igen tiszta, és igen jólesik. Megszem három év óta eléső sajtos-tejfölös lángosát. Mi urunk, ki vagy a Mennyekben...

Hazafelé elhúzunk Balatonőszöd
mellett, ahol javasolnám, hogy a Nemzet Csalogányának állítsunk egy méltó emlékművet egy háromméteres fallosz formájában.

Elmegyünk a már kész, de még be nem fejezett csodavölgyhíd MELLETT is. Ilyen bűvészmutatványokra utoljára Viktoromék voltak képesek az átadott M7-tel, ahol csak a felüljárók lehajtóit nem építetteék még meg. Álltak, mint megannyi diadalkapu...

Ma Juszt Lacika Magánbeszélgetés című műsorában Fajó János festőművész.
Furcsa. Lacika példának hozta fel, hogy nem összevethető egy geometrikus absztrakt alkotás egy realisztikus képpel. A válasz valami olyasmi, hogy a kettő valóban nem összevethető, mert két gondolati szintet képvisel. Nem mondta ki, de az egész azt sugallta, hogy az absztrakt geometrikus festészet az emberi gondolkodás csúcsa, és minden más attól alacsonyabbrendű - értéktelenebb.
Sapienti sat.
Kötelező olvasmány: Kurt Vonnegut Kékszakáll

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ha most nem tetted, akkor a kővetkező kaposvári utadon nézd meg a Római villát, a sok-sok Rippl-Rónaival. Imádom a fazon képeit, és élete is elgondolkoztató: meg tudott élni, meglehetősen jól, a festményeiből!!
Nem volt éhező elnyomott magyar művész, és azt se igen lehetne ráfogni, hogy a "silány közizlésnek" tett engedményekkel, azok szolgai kielégítésével futott volna be.
Alex Bates

Balfrász írta...

Ez volt a cél, sajnos mégse jutottunk ki. Csak Ödön öccse gyűjteményéről rendezett kiállítást láttuk. Végül is nem bántam meg, jó kis szelet volt az akkori magyar művészetből. És az a testvéri szeretet, ami József öccséről festett képeiből sugárzik egyszerűen felemelő.

szs írta...

Ha igazi ogre mocsarat akarsz látni Somogyban, akkor van még két tippem: Böhönye után kicsit kell tovább menni a 61-esen, majd balra letérni Kaszóba. Anno nagyurak, utána párttitkárok vadászparadicsoma volt, most gazdag németeké, de van természetvédelmi terület része is, kisvasúttal és persze mocsárral. Nagyon szép. Ha meg még nagyobb mocsarat akarsz, akkor le egész a Dráváig, ott aztán lehet ogre módra bóklászni, ogrének még gumicsizma sem kell. ;)

Balfrász írta...

Cupp, gulp, glüb-glüb.
Jól hangzik! :-)